Jump to content

ICN Aquae Balissae

Članovi
  • Posts

    483
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by ICN Aquae Balissae

  1. (...)

     

    Nije svuda tako, Česi su tu specijalisti. Recimo u Brnu gl. se kolosjeci broje od zgrade: 1. do 6. s time da 7. do 13. kolosjek su šturcevi desno od zgrade.

    Ali...znam da često nije tako, na Pragu gl. je 1. kolosjek negdje u sredini. A točno znam da je u Olomoucu gl. uz zgradu na prvom peronu 5. kolosjek a 1. i 2. kolosjek su mislim na drugom peronu. Tko bi znao zašto je to tako.

    Srećom peroni se i u Ćeskoj uvijek broje od zgrade, iako tko zna :kul

    (...)...

  2. Hvala na putopisu i (kao i uvijek) odličnim fotografijama.

    Zaista je zanimljivo, što se ovo službeno mjesto zove baš Savski Marof i koje su okolnosti to uvjetovale.

    Kako sam švrljao na mapire.eu, Savski Marof je ustvari vlastelinsto imanje Verbinja (Vrbinja), koje se nalazilo već krajem 18. stoljeća u južnom dijelu kompleksa Plive. Na stabilnom katastru (1862) je ovo imanje u k.o. Laduč (isto kao i sujsedno selo Drenje). Sama stanica, je nastala puno kasnije nakon izgradnje pruge, krajem 19. stoljeća tu je još samo WH br. 137 (prije 39). Sama stanica locirana je u k.o. Brdovec, kako je već navedeno izmedju puno većih naselja Prudnica (-e) i Prigorje.

  3. Hvala puno na informacijama. Vidjet ću kako će biti, pa ako bude nešto zanimljivo stavim koju fotku.

    Po cesti Jankovac (odvojak) - Velika može se ići (moglo je prije dvije godine), s tome da je ta dionica uglavnom od kaldrme (znači krupno kamenje uglavljeno u podlogu). Drma kako volan, tako i cijeli auto...inače nekih rupčaga ni blata nije bilo.

  4.  

    Do prije par godina je u mađarskoj školi bio prostor za svadbe, krizme, krštenja i razno-razne fešte i od nedavno što je u modi i rastave braka :kul

    Haha...jel postalo moderno i nakon uspješne rastave upriličiti kakvu proslavu? :zivio:

    Ali šalu na stranu, hvala na krasnim fotkama i drago mi je što su stajališta od Osijeka do Vinkovaca obnovljena s obzirom koliko je pruga nakon rata bila devastirana....i da vlak juri po mostu preko Vuke. Prolazio sam tom relacijom 2009 i čini mi se da je tada još bilo dosta zapušteno.

  5. Krasan putopis, divne fotke! Puno hvala.

    Inače sve te dozvole oko slikanja mi dodju malo komične. Kao da je bitno tko i s kakvom najmerom slika, ako su slike objavljene može ih vidjeti ama baš svatko :palac:

  6. Bok, puno hvala na putopisu.

    Ja sam u 7. mjesecu ove godine prošao relaciju Rijeka - Pivka - Divača - Pula - Lupoglav i busom u Rijeku. Ovaj krug nije moguće ostvariti u jedan dan iz Zagreba. Išao sam iz Rijeke 482 u 11:55 i sišao u Pivki. Nakon otprilike sat vremena u 14:34 ide 2606 za Sežanu sa vezom u Divači (7705) za Buzet (15:51) i dalje (4713) za Lupoglav (16:17) i Pulu (17:52). Na stanici u Pivkoj nema baš nikih sadržaja (za laike) a gostilna preko puta stanice i ona malo dalje prema sjeveru je baš taj tjedan imala godišnji. Zanimljivo je bilo gledati kako prolaze teretni vlakovi (pa valjda svakih desetak minuta), puni robe i automobila u pravcu kako Kopera i/ili Trsta i u suprotnom smjeru za Ljubljanu i dalje. Inače, ova poslijepodnevna veza vozi čini mi se tek od ove godine, pa sam htio iskoristiti dok funkcionira. Dio pruge, koji se spušta od Pivke do Buzeta, pa i dalje do Lupoglava je izuzetno lijep i tko ga nije prošao, neka pohita, dok može. Čini mi se da navedeni vlak u Lupoglavu bi trebao loviti HŽ bus za Rijeku i dalje brzi 701 za Zagreb a možda i oko 18:00 ide i neki autobus iz Pule za Zagreb. Inače, kako bih prošao cijelu Istru, slučajno sam preko bookinga našao smještaj u Roču i sasvim slušajno kod bivšeg šefa kolodvora Roč. Osim toga, što je Roč mirno i slikovito mjesto, ima dosta smještajnih kapaciteta i relativno je blizu stanice. A sjesti na terasu sa malo dobrog Istarskog vina, stvarno je gušt! Htio sam slikati, ali baš na naljepšem dijelu, crkla mi je baterija. I sad mi netko kažite zašto 7705 nije upisan u službenom (tiskanom) voznom redu HŽPP?????

×
×
  • Create New...