Dragi forumaši zeljeznice.net, budući da je od 27.11.2019. omogućen upload fotografija na forum, molim vas da koristite isključivo forum za upload fotografija, kako bi izbjegli probleme s nestankom fotografija, koje smo imali u prošlosti. Upute za postavljanje fotografija se nalaze na ovoj poveznici.

 

Jump to content
zeljeznice.net

AntunP

Članovi
 • Content Count

  50
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by AntunP

 1. AntunP

  AntunP

 2. Nisam ni sam siguran gdje staviti ovaj komentar, ali ovdje je vjerojatno OK. Prema komentarima s foruma koji se odnose na industrijski kolosijek toplane na Trešnjevci ispada da se isti ne koristi godinama. Takav je i moj dojam jer tjedno par puta prođem Zagorskom i nikad nisam uočio znakove korištenja. Međutim, jutros me iznenadila manevarka s jednim VTGovim vagonom cisternom na toplaninom kolosijeku. Bio sam u prolazu busom, pa nisam uočio sve detalje, ali manevarka i vagon su još čekali na sjevernom djelu kolosijeka prijelaz preko Zagorske i ulaz u krug toplane. Možda netko ima želju poslikati - sad je zgodna prilika.
 3. Hvala Josipu na prilogu. Moja jedina primjedba je usmjerena na pesimistican pogled na buducnost ovog industrijskog kolosijeka. Mozda nisam u pravu, ali rekao bih da postoji perspektiva. To temeljim na par novinskih clanaka na koje sam naletio, a koji su posveceni buducoj Strabagovoj asfaltnoj bazi i betonari u Lomnici. Naime, ako sam dobro razumio, Strabag namjerava graditi pogon pored ili unutar bivse Industrogradnjine betonare. Stvar je polemicna, jer Lomnicani dovode u pitanje gradnju, a to temelje na negativnim zdravstvenim i ekoloskim utjecajima asfaltne baze. Ako do gradnje ipak dode, vjerujem da bi kolosijek opet mogao vidjeti vagone.
 4. Hvala na vrlo zanimljivom i informativnom postu. Jedno sam sumnjicav u vezi ishoda truda oko osoba koje ne razlikuju zakone od podzakonskih propisa, a vrlo hrabro i iskljucivo se upustaju u pravna tumacenja. Ne samo pravna, nego i razna druga.Tihi sam clan i sa zanimanjem pratim prilicno toga na Forumu, ali u posljednje vrijeme su mi mudrolije ljudi bez rucne kocnice ogadile dosta tema. U vezi zicare. Za mene je izbor izmedu pro i contra na neki nacin lazni izbor. Trebala je ostati tamo gdje je bila i raditi kako je i radila. Vjerojatno osuvremenjena ili po izmijenjenom konceptu, ali do ove situacije uopce nije trebalo doci. Ali stvari ovdje tako funkcioniraju.
 5. Vidim da ti nitko upuceniji do sad nije odgovorio, pa budem probao ja. Koliko se sjecam, upravo sam na ovom forumu procitao barem za dva takva slucaja. Prvi je opazanje nekog od forumasa ruskih cisterni s kiselinom na industrijskom kolosijeku Plive. Obzirom da ne znam datirati to opazanje niti podrobnije opisati, nadam se da se (ne)imenovani forumas bude javio i potvrdio. Drugi slucaj je dostava elemenata za TE-TO u Sisku. Tom prilikom su elementi novog bloka C dostavljeni upravo ruskim vagonima i to pred par godina, dakle svakako u periodu egzistencije neke forme HZ-a. Treci slucaj je moje vlastito opazanje vagona cisterne za kojeg sam tada pretpostavio da pripada nekoj od ex-SSSR zeljeznickih uprava. To se dogodilo pred 10-ak godina pri prolasku vlaka kroz kolodvor Dugo Selo ili Vrbovec, pa sve skupa i sam uzimam sa izvjesnim odmakom.
 6. Nije da zelim biti picajzla, ali ako probamo dosljedno slijediti tvoju logiku onda cilj prometne struke ne moze biti i ekonomska isplativost, jer kako usko tvrdis cilj građevinske struke je „samo graditi“. Drugima odrices, sebi pridodajes. Zapravo sam se htio referirati na tvrdnje o ekonomskoj isplativosti. U tranziciji i posttranziciji su u hrvatski upravni, pravni i ekonomski prostor usli razni ekonomski i kvaziekonomski termini, a objerucke su ih prihvatile osobito one osobe koje su na polozajima za donosenje raznih odlulka od sire drustvene vaznosti. Obzirom na losu politicku kulturu i slabo poznavanje uzih strucnih podrucja od strane sire populacije, a osobito „nove“ ekonomije, takvi termini i njima inspirirane analize obicno su sluzili kao neutemeljeno obrazlozenje ili nakit cijelog niza odluka koje su nase drustvo u zadnjih 20 godina dovele do razine krajnje upitnosti opstanka. Ono sto zelim reci je da se (i) u ovom slučaju protivim donosenju odluke koja bi se temeljila na ekonomskoj analizi od par racunskih operacija ne uvazavajuci druge faktore, a osobito razvojne utjecaje na niz drugih podrucja i sire koristi. Ne treba zanemariti ni (međunarodnu) političku dimenziju (koje se cesto dotice darko06). Malo sire, a vezano uz ekonomsku analizu - upravo citam o ulaganjima privatnih investitora u aerodrome na Losinju i Bracu. Na Bracu se, na primjer, upravo produzava uzletno sletna staza tako da ce moci prihvacati i zrakoplove reda velicine A319. Investitor predvida povecanje broja putnika od nekih 30 000 godisnje. Isti ti ce investitoru donositi profit ljetovanjem u njegovim hotelima (kojih je aerodrom zapravo integralna cijelina), a lokalnoj zajednici i drzavi puniti blagajnu taksama, potrosnjom i naplatom poreza. A ekonomska analiza poslovanja aerodroma? Treba li uopce reci da je i dosad, gledan kao zaseban subjekt, bio apsolutno neprofitabilan?! Gubitas! Rupa bez dna! Trebali bi dakle, vodeci se ekonomskom analizom o kakvima sam pisao ranije, preporuciti momentalno zatvaranje i obustavu investicije. A mozemo i podrzati projekt koji, gledano sire, donosi koristi doslovno svima.
 7. Ovisi sto je 'to'. Na internetu je dostupan elaborat za ocjenu o potrebi utjecaja zahvata na okolis. Predmet je rekonstrukcija djela obale u luci Bršica. Korozija je pojela nosivu konstrukciju, operativnu površinu, ali i ostatak instalacija uključujući i par kolosijeka na samoj obali. Obzirom da su ti kolosijeci, skupa sa skretnicama integralni dio lucke infrastrukture, sudeci po projektu, i oni idu u rekonstrukciju. Novinari su napisali kao su napisali, a tako i inace pisu. Ali ako je suditi po dostupnom elaboratu, pruga Lupoglav - Rasa ocito nije otpisana.
 8. Da, stvarno, cuci u borongajskom grmlju. Prvi put u tko zna koliko godina da kontakna mreza na Borongaju ima neku svrhu.
 9. Koliko znam, mađarski su. Valjda i poneki slovacki/ceski spavaci.
 10. Jučer sam primjetio da su poceli (valjda) prvi radovi u sklopu ovog projekta. Rasciscava se teren na novoj trasi djela postojece ceste Vrbovec - Dubrava, u sklopu koje je predvidena i denivelacija nadvoznjakom. U projektnoj dokumentaciji - mislim, nadvoznjak br. 8.
 11. Zadnja recenica je, u najmanju ruku, optimisticna.
 12. Da, to znam - proslogodisnja Odluka o razvrstavanju kojom je ukinuta pruga L203 i sam kolodvor. Zato i kazem da je bivsi. Ipak, mislio sam da je to samo administrativno i statusno pitanje, a da prometa ipak bude.
 13. Ex Istocni je definitivno otpisan i ceka brenere ili ima nade za njega? Ove godine je ociscen od skoro svih vagona za kasaciju, ali ne pamtim kad sam zadnji put tamo vidio vlak.
 14. https://vlada.gov.hr/sjednice/256-sjednica-vlade-republike-hrvatske-17776/17776 Plan je dostupan na dnu stranice pod tockom br. 5.
 15. Nadam se da mi netko može pomoći. ;)/> Planiram, vjerojatno idući mjesec, u Lviv. Do Budimpešte Agramom, a dalje Tisom. Zanima me, ako u Zagrebu kupim povratnu kartu do Zahonya, mogu li u Budimpešti kupiti kartu Zahony - Lviv - Zahony? Ako da, što još trebam za Tisu?
 16. AntunP

  Željeznice na TV

  Z.Bajsić: God http://raspored.hrt.hr/?raspored=1&mreza=3&datum=2010-11-21 Upravo na drugom programu. Emisija zapocinje fenomenalnim kadrovima Zagreba 1980. Prikazan je Glavni kolodvor, vlakovi, parnjače i arhaični kadrovi uz prugu prema zapadu. Isplati se gledati, pgotovo nama mlađima. Zbog onih koji propuste, nadam se da ima i repriza.
 17. Gotovo sam siguran da nije, jer se "tovariste" i spoj s Istocnim koriste za isporuku tramvaja i utovar otpadnog metala.
 18. Eruptivni agregat?! Sirovina za asfalt i tampon za betonske pragove.
 19. Pa iskreno, ja bih radije po zimi. Jer, nije mi to to, po ljeti, radije bih vidio sivilo Minska usred zime.Što se vize tiče, nemaš tu velike filozofije, odeš u njihovu najbližu ambasadu i podneseš zahtjev. Za ljeto sam, ako Bog da, imao neke druge planove. Tebi nikako ne odgovara zima? Zapravo odgovara, ali siječanj i veljača nikako zbog učenja odnosno možebitnog polaganja ispita. Nakon toga može jer nebudemo ni ja ni faks propali ako se ne vidimo par dana.
 20. Da, slavna Moldavija i još slavnije Pridnjestrovlje... Mora da idoliziraju Republiku Srpsku.
 21. Da, o Bjelorusiji prosjećan Hrvat zna koliko i o Surinamu ili Gvineji Bisau. Uostalom, to je posljednja europska diktatura. Zato želim ići tamo! Ma nisam odustao nego prolongiram do ljeta kad nebude obaveza na faksu, a do onda Lukašenko valjda bude poživio. Zasad Beograd i konzultacije u ambasadi. Planiram ići s prijateljem, vlakom, jer je tih 2200 kuna odnosno i manje kao što rasha kaže ipak dosta manje od avionskih varijanti. Antone budi slobodan i uvali se. Dapače bilo bi lijepo
 22. Hvala svima pogotovo rashi! Odlucio sam put u Minsk odgoditi barem do ljeta, a ove zime posjetiti Beograd gdje usput budem posjetio bjelorusku ambasadu i pokusao ishoditi vizu. Mozda padne i neki putopis.
 23. Hvala egérke! Taj izvod iz voznog reda sam i ja našao na DB-ovim stranicama. Nije tih par presjedanja nekakav poseban problem, ali cijelo vrijeme imam na umu onaj ruski vagon na Maestralu i želju da u njega uđem u Zagrebu i izađem u Minsku. Ako se ne varam bas ovdje na forumu sam procitao da taj vagon na putu u Moskvu prolazi Minskom. Ili je došlo do nekavih ukidanja/izmjena novim voznim redom? hznet.hr bas i nije od neke koristi.
×
×
 • Create New...