Jump to content

mikiza

Članovi
  • Posts

    995
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by mikiza

  1. Lep hodopis, nažalost tragova, a izgleda i nade za tu prugu je sve manje. Nikada mi neće biti jasna ta ideja u exYU da se sve što nije normalne širine koloseka dokine po kratkom postupku (u Bosni je to cele regije bacilo u izolaciju, pogotovo po pitanju transporta robe, a bogme i putnika). Švajcarci su svoje uskotračne održavali, modernizovali, na nekim mestima čak i deo koloseka koji je prethodno bio "normalizovan" vratili u uskotračni da bi mogli da produže trase vozova. Na dosta tih pruga postoji i prevoz tereta, a same po sebi su i turistička atrakcija. Oko Barselone FGC ima 1-metarske koloseke na dosta linija, novi EMV-ovi, idu i malo preko 100km/h gde može i ništa im ne fali.
    Da se ova pruga nije bespotrebno uklonila, sigurno bi uz elektrifikaciju i moderne EMV-ove i dan danas bila najbolji prevoz između Samobora i Zagreba, a možda bi i Šmidhen imao drugačiju sudbinu.

  2. Lep putopis. Blago vama, bar možete do snega kad se pojavi u Gorskom Kotaru, ovde u nizinama nema ga ni za lek cele zime. Prvi put nakon 5 god. sam odlučio da malo menjam, i umesto na Kvarner na more, odem malo u Jonsko more, ali ta odluka je na klimavim nogama - Kvarner mi prosto deluje lepše, deca ionako kmeče da ne bi menjali, a ja hteo raznovrsnost. Ali ako vi nastavite ovako sa slikama, eto mene nazad i ove godine :)

  3. Hrvatski dom iz 1914., rad arhitekta Stjepana Podhorskog

    ...

    Eto to je to, nadam se da je bilo zanimljivo i da sam vam bar malo uspio približit ovaj grad.

    Hvala, prelep putopis. Nebrojeno puta sam prolazio na putu do prabake i pradide u Podravinu kroz Križevce, ali baš nikad se u njima nismo zaustavili. Pamtim samo glavnu ulicu i neboder po čemu sam znao da smo u Križevcima. Sad vidim da je imalo zašto stati i razgledati, grad ima dosta lepih starih zdanja. Žao mi je da je industrija propala, grad je uvek izgledao dosta bogato. Ajde valjda će biti i boljih vremena.

    Čitav taj kraj je prelep, stare crkve (Mali i Veliki Raven), dvorac (majur) u Tkalecu, brežuljci, ma sve. Takav kraj nikako ne sme propadati. I pre dve godine sam se opet samo provezao, ovaj tvoj putopis me možda ipak natera da zastanem i razgledam.

  4. Primarni razlog gradnje pruge i luke Ploče je opsluživanje BH tržišta, a i prirodna trasa pruge je dolinom Neretve. Ipak, da li postoje ikakavi planovi da se Split i Ploče eventualno povežu prugom - što bi otvorilo mogućnost transporta robe do bilo koje od te dve luke direktno preko teritorija Hrvatske. Ta pruga bi mogla ići trasom sličnom trasi autoputa, ali bi mogla ići i južnim obroncima planina (dakle uz more), što bi ovoj pruzi čini mi se dalo veći potencijal, jer bi omogućila da Makarska i Ploče uđu u prigradski sistem Splita, a i turistički bi imala smisla jer bi putnici koji dolaze na Splitski aerodrom imali masovni sistem transporta sve do Ploča (slične primorske pruge postoje i od Đenove ka severu Italije, uz francusku Azurnu obalu, a i od Barselone ka severu i jugu. Neke od njih - trasa Maresme na severu Barselone - su isključivo u funkciji putničkog saobraćaja i koriste ih lokalni stanovnici, ali u ogromnom broju i turisti). Time bi se delomično trajektni saobraćaj ka Korčuli, Braču i Hvaru mogao intenzivirati i iz luka dalje na jugu, ne samo iz Splita.

  5. Super slike. Vidim da je veći broj novih tramvaja propisno unakažen ovim reklamama preko prozora. I što ih više gledam ovi novi mi nekako izgledaju sve ružnije, iskreno kad sam video slike ovako na gomili tram 8224 mi izgleda normalnije i lepše nego ovi obnovljeni.

    I još jedna stvar mi je čudna, postoje okretišta Zaleno Polje, Višnjevac (na istom prevcu pre njega Retfala), Mačkamama, pa još ovo skretanje koje je koristio prethodni "kolodvorac" i na sve to oni imaju organizovane samo dve linije!!! Pa mislim da su ipak mogli smisliti bolje načine da iskoriste postojeću infrastrukturu.

×
×
  • Create New...