Jump to content

Politikolog

Počasni član
  • Posts

    2549
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Politikolog

  1. A ako sam dobro skužio po fotkama ima i danas "krame", tj, one katice koje su druge u tandemu voze bez pantografa, tj. ili im je skinut klizač ili ga nemaju uopće. A par njih nema ni prednja svjetla, ko druga kola T3 po cijelom SSSR-u...

    Ti sto voze u tandemu su populno nazvani Coperasi, pocetkom 2000-ih su obnovljeni komplet u Gosi i ugradjena im je nova elektro oprema. Ako se ne varam saradjivali su sa ceskom Inekon grupom na modernizaciji. Inace odlicni tramvaji, u dobrom su stanju i stalno idu 2 kuplovana. Ostale Ka(n)tice idu solo...

     

    P.S. dobro sam se nasmejao za Heinzelovu ulicu :mrgreen:

  2. Moram da priznam da su mi beogradski KT4 bili izašli na nos tokom 90-ih, zahvaljujući održavanju. Kad se setim na šta su sve ličili... Tada sam maštao kako bi bilo dobro sve ih zameniti novim tramvajima. Mala digresija; tokom 1997. godine, u novinama je bila objavljena vest da beogradski GSP nabavlja 20 novih tramvaja. U vreme tadašnje opšte besparice, to je delovalo kao naučna fantastika. Objavljeno je da će se novi tramvaji nabaviti iz Češke, ali nigde se nije objavljivalo koji tip. Ja sam tada predpostavljao da će nam stići nešto u vidu tadašnjih novina (poput praških T6), a zapravo sam se jako, jako naivno nadao da ćemo dobiti neke nove T4. Po dolasku prvog novog tramvaja, novine su objavile da će biti predstavljen na okretnici Tašmajdan. Kada je nakon toga objavljena slika novog tramvaja u novina, za mene je to bio šokantni udarac - umesto nekakvih sajber tramvaja, ponovo smo bili dobili Katice!

    Da, nasta su tad licili ne ponovilo se...

    Inace to su poslednje KT4 ikad proizvedene i eto zavrsise u Beogradu :palac:

     

     

    Meni oni novi Kaf-ovi niskopodni u Beogradu izgledaju dosta dobro, na istom nivou kao i zagrebacki TMK2200 :) Nadam se da je plan da se svi zamjene kroz par godina....

    Ma CAF-ovi su super, dobri su i svajcarci, ima i nekoliko KT4 koji su remontovani u Gosi tamo pocetkom 2000-ih. Generlano je stanje danas dobro, ali moglo bi bolje!

     

    Ali krajem 90-ih mnogi su nazalost izgledali ovako:

    800px-Belgrade_tram_%2807%29.jpg

    autor: CKD-KT4

    Ovaj je jos i dobar posto je bilo gorih! Prosto odrzavanja nije bilo, tek tamo 2000-ih sa promena vlasti krece sa odrzavanjem i popravkom. Nazalost skoro svi su danas crveni komplet, izgubili su ovu kolor semu crveno/krem koja je meni prelepa, sem jednog.

     

    Sorry jz363 za upad :palac:

  3. Kao neko ko ovaj putopis isto posmatra sa strane(isto beogradjanin) moram i ja da se slozim sa tvrdnjom da su zagrebacki tramvaji u mnogo boljem stanju od nasih! Tu pre svega mislim na Katice(KT4YU) koje oba grada imaju... Nazalost Beogradu u mnogo cemu, ne samo u javnom prevozu nedodstaje odrzavanje!

    I kao neko ko nije imao pojma da su zagrebacke Katice imale ,,brkove" moram priznati da ovo odlicno izgleda! :) bas dobra fora - steta sto vise nema makar jednog sa tom semom!

    I da, odlican putopis :palac:

     

    Pozdrav

  4. Malo kasnim, no valjda nikad nije kasno...

    Na stranu parade (koja je naravno za pohvalu), iako sam bio u Zagrebu vec jednom uvek me pozitivno iznenadi lepotom! Mislim pre svega na zgrade :mrgreen: mada nisu ni ucesnice defilea zaostajale... Ocigledno je da cu opet morati da posetim Zagreb detaljnije! Backo svakako za pohvalu.

    Sve u svemu lep putopiscic!

  5. Jedino logicno mi deluje da je crkla ASEA na teretnom, pa dolazi druga da voz uvuce u stanicu ili je PS u pitanju... mada kada pogledamo drugu fotku ispade da je sve OK sa prvom loksom, cim se pomerila blize parkingu sama! Znaci neko se zaigrao na kompu :mrgreen:prozor zadnje upravljacnice kod vodece lokse malo odaje sta je u pitanju.

    ih sto nije cesce penzija, pa da ima jos slika ASEA ;)

  6. Lepo za sad :palac: Svaka cast na prestavljanju jednog od S! Nestrpljivo cekam ostale...

     

    Zgrada nije napuštena već je nastanjena obiteljima izbjeglica, sudeći po govoru iz Bosne. Početna znatiželja ubrzo se pretvorila u srdačnost pa smo ugodno popričali. Imali smo stanovitih poteškoća pri objašnjavanju pojma railfan, ali smo i to sredili.

     

    U ovakvim situacijama ja koristim termin vlakoljubitelj(tj. vozoljubitelj), jes da me tek onda gledaju ko budalu :mrgreen: ali railfan nemaju pojma sta je pa su i ozbiljni, a mene mrzi da im objasnjavam(jer jelte ne znaju engleski) i onda opet dolazim do reci vozoljubitelj...

  7. Kratko ali jasno!

    Imam samo jedno pitanje, verovatno je bilo reci vise na forumu: kod "Štacionovog" panoa pored Gomluke(u dnu) se nalazi neka crvena lomotiva, da li je to Zutka obojana u crveno(mada ne lici mi na Zutku ali ko zna, vise mi lici na neku DB loksu), ili neka druga lokomotiva? Ako je neka druga otkud ona u Rijeci, a ako je Zutka otkud ona crvena :mrgreen:

  8. Bas kao sto rece egérke :palac: staro jezgro u Zagrebu deluje itekako ocuvano, dok u Beogradu skoro pa da ni ne postoji... Ima par ulica ili kvartova koji su sacuvali izvorni oblik npr. Knez Mihailova, delovi Dorocla i Vracara, Karadjordjeva ulica itd. Sto se fasada tice i sa tim moram da se slozim - bukvalno Sivograd, mada ide na bolje, gradska vlast daje razne podsticanje u obnavljanju fasada ali nije bajno... Mada kako je bilo pre 10 godina jos je i dobro!

  9. Meni se svidelo, svaka cast na putopisu - predobro odradjeno :hai Inace Zagreb stvarno smatram za jedan od lepsih gradova u Evropi, ali meni deluje mali... Mada ima sta da se vidi i nije narusena istorija grada sto se meni posebno svidja!

     

    Inace moj grad (Beograd) i Zagreb veze i jedna statua koju si slikao, radi se o ribaru i zmiji. Ista takva statua se nalazi i u Beogradu:

    800px-Zlosre%C4%87ni_Ribar.JPG

     

    Ona je rad Sime Roksandica koji je sasvim slucajnu napravio 2 iste skulture, misleci da je jedna potonula u transportu ka Jugoslaviji iz Rima gde se nalazio njegov studio, a napravljena je za Balkansku izlozbu i na kraju su skulture kupili Beograd i Zagreb. U Beogradu se zove ,,Borba" ili ,,Zlosrećni ribar." Pored ovoga Beograd i Zagreb je vezivalo jos mnogo toga, meni je posebno drago sto je u Beogradu opstala Zagrebacka ulica...

     

    Inace jos jednom putopis je prelep, kao i sam grad...

×
×
  • Create New...