Jump to content

Otvaranje izložbe: 50 godina žičare Sljeme

seabral
Community Calendar

Event details

Na Sleme, na Sleme – 50 godina žičare Sljeme, pod tim naslovom Tehnički muzej u srijedu, 19. lipnja 2013. otvara izložbu kojom obilježavamo 50 godina žičare Sljeme.

 

Na Sleme, na Sleme, na Sleme… pjevali su 1966. na prvom Festivalu kajkavske popevke Tomislav Borić i Radek Brodarec. Ta je pjesma postala i neslužbenom himnom zagrebačkih izletnika koji bi odmor od gradske vreve potražili na vrhu Zagrebačke gore. Nezaobilazni dio tog zagrebačkog folklora bila je žičara Sljeme. Nekima je bila turistička atrakcija, a nekima dobrodošla nužnost nakon što bi se dobro proveselili na vrhu Medvednice.

 

Izgradnjom i puštanjem u rad žičare Sljeme definirana je posljednja poveznica Medvednice i njezina vrha Sljemena sa Zagrebom.

 

S njom su živjele generacije Zagrepčana i njihovih gostiju, a ona je jednakom upornošću odolijevala vremenskim i tehničkim nepogodama. Žičara Sljeme puštena je u pogon 27. srpnja 1963. i ostala je s nama sve do 30. lipnja 2007., kada je zbog tehnološke zastarjelosti prestala s radom.

 

Na izložbi je na dvadesetak panoa predstavljena povijest žičare te njezin suživot s objektima na Medvednici, a također i što su oni zajedno predstavljali svojedobno u gospodarskom i turističkom smislu za Zagreb.

Glavna atrakcija izložbe je orginalna kabina žičare s rednim brojem 2, sada eksponat Tehničkog muzeja. Izložen je i niz drugih predmeta (memorabilija) vezanih za žičaru Sljeme. Na LCD monitorima možete pogledati i arhivske zapise iz života žičare, koje je za potrebe izložbe ustupio HRT.

 

Izložba Na Sleme, na Sleme… biti će otvorena od 19. lipnja do 22. rujna 2013. u uredovno vrijeme Muzeja, a ulaznica za stalni postav ujedno je i ulaznica za izložbu.

 

Tehnički muzej, Zagreb

 

Savska cesta 18, tel. 48 44 050

 

info@tehnicki-muzej.hr

 

(tehnicki-muzej.hr)

 

 

http://zeljeznice.net/portal/?p=1482


Recommended Comments

There are no comments to display.

×
×
  • Create New...