Jump to content

ZVONE 141

Članovi
  • Posts

    130
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by ZVONE 141

  1. Pruga najprije na početku rata nije radila, a onda se uspostavilo nešto prometa, valjda na relaciji Petrinja - Vojnić.

     

    Saobraćaj na pruzi je potpuno zaustavljen nakon nesreće sa podmetnutom minom, kojom prilikom je poginulo troje ljudi.

    Nemam predstavu gdje je mina podmetnuta, ali mi se čini da je to bilo negdje na Kordunu. Takođe sam zaboravio i koje godine se to desilo;

    mislim da je bilo 1993., najdalje 1994.

     

    Nakon rata, područje kuda pruga prolazi praktično je opustjelo, tako da mi djeluje sasvim logičnom da je sve zaraslo i propalo.

    Baš neki dan mi je otac pričao da je na pruzi NS-Subotica, koridor 10, prije samo 12 godina, postojala čitava stanica Rumanka,

    koja je ubrzo poslje toga ukinuta. Danas jedva iz voza možete razaznati mjesto gdje se stanica nalazila.

    I sve to nadomak Novog Sada, tako da nije čudo da su dignute čitave sekcije pruge koja prolazi kroz polupusta područja.

    nije RUMANKA,nego RUMENKA.Al to mjesto je malo dalje od kolodvora.

  2. Lijep, zanimljiv i pomalo nostalgičan putopis.

    Što se tiče slika nema potrebe za isprikama jer su dovoljno dobre da imaju dokumentarnu vrijednost. Za umjetničke duše postoji podforum Fotografija.

     

     

    Ja nemam potrebe maštati jer sam se ovuda više puta vozio iz Osijeka u Dalj i Sombor. Najviše šinobusom, jednom klasikom s parnjačom 33, a jednom i brzim Sarajevo - Subotica koji je išao via Vinkovci - Osijek - Dalj.

    Pruga je bila u vrlo dobrom stanju i prašilo se 80 km/h, a čini mi se da je brzi povukao i više jer je pruga potpuno ravna.

    Teretnih vlakova bilo je podosta. Samo iz Sombora bila su dva dnevno. U to vrijeme su se iz Vojvodine intenzivno prevozile žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi u Sloveniju i to dobrim dijelom Podravskom prugom.

     

    pred kraj 80-tih godina,brzina je bila DALJ-OSIJEK 50km/h,i vlak 843/842(sarajlija) je prometovao tom brzinom!

  3. meni nije neko uopce cudo da se ukine pruga b.jaruga-daruvar-virovitica,jel svaka kuca ima po jedan auto,i svi se vozaju kolima,i ja iz virovitice idem u daruvar autom,a to par putnika...,vise sigurno svedjanin proguta goriva,neg koliko se zaradi na kartama,to obnavljati bilo bi cist promasaj,ako ce vlak ic prazan.bolje neulagat.

×
×
  • Create New...