Pfaff Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Dalmatina u sadašnjem izdanju naprasno završava na lokalitetu koji se zove Ravča. To je negdje paralelno s trajektnom lukom Drvenik na makarskoj rivijeri, jedino što se između nalazi lijep komad Biokova Ako se zanitaš pa prihvatiš sugestiju kažiputa koji usmjerava putnike namjernike na Makarsku, naći ćeš se na cesti koja će te vratiti nekih tridesetak kilometara u smjeru odakle si došao... Ja sam, umjesto toga, proslijedio ravno u rodno mjesto velikog 'rvackog pjesnika... ... i sjedište velikog 'rvackog mesara-pršutara gdje sam s oduševljenjem uslikao ovo vatrogasno vozilo. Još uvjek registrirano i još uvijek u funkciji! U Vrgorcu sam utočio gorivo (jer nema besplatnog ručka) i odmah po izlasku iz grada našao se u... Cesta je u nastavku dosta zanimljiva. Nema puno prometa i polako se spušta niz sjeverni obronak planine Rilić (nikad čuo, al tako piše na karti) u dolinu Neretve. Narod živi dosta skromno... Naveliko se siječe trska u neretvanskim ritovima i priprema za prodaju Tu i tamo ima i turističke ponude (lovci?) Ono što se vidi na obzoru je druga država, al još uvijek nekako naša Na kraju puta ugledao sam smaragdnu ljepoticu Neretvu i Metković, cilj ove etape mog putovanja po Dalmaciji. Interesiralo me na što liči slijepo crijevo HŽ-a: pruga Metković – Ploče. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Idem ravno na kolodvor. Čini se (ako je suditi po tabli) da obnavljaju kolodvorsku zgradu. Ovo je zgrada? Neee! Ovo je zgrada! Ali, ljudi moji, što su to načinili Prva gay kolodvorska zgrada u 'rvata. Boje breskve? Pa u Metkoviću? Potsjeća me na minjone iz slastičarne moje mladosti Evo je u punoj ljepoti. Bez teksta sam, brez besed, немам речи... Na kolodvoru je parkiran lokalni putnički vlak Ploče – Metković i natrag. Buduć imaju struju, nisu im dali Šveda pa moraju ovako Evo ga iz drugog rakursa, očito je spreman za povratak u Ploče Ovo je za ljubitelje vagona (ako ga slučajno netko traži!) Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Ajmo malo prošalabazat po stanici Platforme perona su nove i uredne Imaju gotovo englesku visinu tako da je ulaz u vagone vrlo udoban (još kad bi tko imao ulaziti) Prelazi preko tračnica su, doduše, još uvijek riješeni pragovima, ali i to će doći na red. Ovdje se lijepo vidi visina platformi I hendikepirani se ne bi mogli požaliti. Svaka čast! Još da nema ove travuljage, sve bi bilo maksimalno uredno i oku ugodno Kolodvorsku zgradu još uvijek sređuju pa su ovo jedina vrata koja sam našao otvorena U jednom prozoru nalijepljena obavijest i vozni red Ovo je tako česta pojava da su upozorenje tiskali? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Lijepa, stara, nerestaurirana željeznička zgrada s druge strane stanice. Željeznica je u Metković došla 1885. pa pretpostavljam da ni zgrada nije puno mlađa. Malo infrastrukture Idem dalje... U zadnji sam čas primijetio da su na civilnoj strani stanice otškrinuta vrata pa sam se drznuo zaviriti... Izvorno, nerestaurirano stubište s lijevanoželjeznom ogradom. Ovo mi se sviđa: skladišna zgrada je dobila novu fasadu, ali je ostavljen vidljiv izvorni kameni nadvoj iznad vrata U luci nema posla (petak je, kasno popodne) pa marabu spava Dio Metkovića je i na lijevoj obali Idem dalje. Podvožnjak ispod pruge. Zagreb, Miramarska, tijesno? Pogledajte ovo! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Ovdje je negdje kraj stanice u pravcu prema Pločama. Onaj zeleno-žuti šmrkalj je neki pokojni helikopter kojeg sam skupio putem... Pruga ovdje ide uz samu rijeku ŽCPR. Cesta se ubacuje između pruge i rijeke. To mi je i dalo ideju za naslov teme. Ne okreći se sine! Ali ipak, ovo su željeznički i cestovni most preko nekog rukavca/pritoka Neretve odmah poslije Metkovića. Je li moguće da je cestovni most nekadašnji most od uskotračne pruge? Po širini bi mogao biti... Kula norinska. Nije stajalište, ali je lijepa zgrada nesumnjivo željezničke provenijencije Pošta u Kuli norinskoj (20341) Stanley Pogled u smjeru Ploča. I ovo pripada željeznici. Nije mi se dalo tražiti stajalište jer se bližio smiraj dana, a ja sam imao ideju još stići u Ploče dok se nešto vidi... Pogled u smjeru Metkovića Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Ovo je (mislim) Krvavac Kuće koje ljudi grade uz rijeku su začudno prilično oku ugodne Ovakvih natpisa ima na svakom slobodnom zidu u neretvanskoj dolini Sunce se pomalo priklanja zahodu, a ja napredujem prema Opuzenu Uz cestu ima nekih bunkera Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Opuzen Kolodvor (zapravo stajalište) Opuzen Pruga je viša od kolodvorske zgrade. Pretpostavljam da je to posljedica izgradnje pruge normalnog kolosijeka Pogled u smjeru Metkovića Pogled u smjeru Ploča Sama zgrada je graditeljski biser. Šteta da je van funkcije i zapuštena Gotovo klasičan primjer renesansnog željezničkog graditeljstva... Detalj prozora izvjesne prostorije... Rampa za pristup na peron. Šteta je jedino da te na kraju ipak čekaju neke stepenice Ostali kolosijeci su zarasli u travuljagu i očito se ne koriste Pomoćna zgrada Civilna strana stanice Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Pruga je sad dosta visoko iznad ceste Semafor za brodove Lijevo rijeka, desno pruga, a u sredini – ja! Lijevo se nazire most preko Neretve na magistralnoj cesti Ploče - Dubrovnik Simpa most na stajalištu Banja Ima i ŽCPR... ... na cesti prema mjestu Banja... ... koji se za svaki slučaj zove Rastoka (još malo pa sam u Slunju???) Tu je i bus stanica Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Na drugoj strani rijeke su parkirani eksploatatori nemetalnih rudnih bogatstava republike Hrvatske – sambunjeri Sad sam već pod velikim mostom A odmah tu je još jedan ŽCPR. Upravo se zatvarao. Odlično! Zanači – dolazi iz Ploča. To će mi orjentirati sačekušu Smokvice, nekako neugledne pa me nisu mamile (a i sav bih se ucotao...) Evo ga. Stiže! Pozdrav majstoru koji je sirenom pozdravio moj trud oko videoregistracije... Idemo dalje. Delta Neretve... Još malo pa sam u Pločama gdje planiram dovršiti moje ovogodišnje krstarenje po Dalmaciji. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fox Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 odlično puno hvala na ovome oduvijek sam sam se pitao kako izgleda taj komad pruge U RH jer je dislociran i totalno odsječen..i još je elektrificiran to je jedini komad po strujom u Dalmaciji Hvala puno na trudu i odličnom putopisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zvonimir Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Ako se smijem malo uvaliti u putopis, ovo je Kolodvor Ploče 2006. godine, pa možemo usporediti stanje. http://picasaweb.google.hr/zzelenika/PloEKolodvor# Quote Obilasci i fotografije (zvon & mir) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Ako se smijem malo uvaliti u putopis, ovo je Kolodvor Ploče 2006. godine, pa možemo usporediti stanje. , zanimljivo. Upravo postam kolodvoropis iz Ploča pa ako tamo pogledaš, vidjet ćeš da je vrijeme zaista stalo... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Lijepi putopis. Deltom Neretve prolazio sam automobilom u svibnju 2004. Usput smo se ganjali s vlakom za Ploče istog sastava (1141 + Bl) i nismo ga mogli stići jer je prašio preko 100. Jesi bio u onom restoranu na glavnoj cesti kod Opuzena (zaboravih mu ime i točnu lokaciju) gdje poslužuju fantastičan brudet od jegulja i žabljih krakova? Narod živi dosta skromno... http://i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/MetkovicPloce/Fortis2009-138.jpg Mili Bože, što je ovo lijevo na slici? Krava ili koza? Meni više liči na kozu. Da nije neki bikčić u trenutku krize... krava je krava, al dvaput je dvaput? Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 3, 2009 Author Share Posted October 3, 2009 Jesi bio u onom restoranu na glavnoj cesti kod Opuzena (zaboravih mu ime i točnu lokaciju) gdje poslužuju fantastičan brudet od jegulja i žabljih krakova? Ne, bio sam na skromnom proračunu (Jamerika me iscrpila) pa sam se 'ranijo onim što sam razmotao tj. upecao iz putnog smrzifora... Narod živi dosta skromno... http://i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/MetkovicPloce/Fortis2009-138.jpg Mili Bože, što je ovo lijevo na slici? Krava ili koza? Meni više liči na kozu. Da nije neki bikčić u trenutku krize... krava je krava, al dvaput je dvaput? Imamo mi kolegu forumaša koji bi trebao biti stručnjak pa ćemo pričekati njegov pravorijek Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Trebao si svratiti u restoran kod Tete Olge,ili već javiti da si negdje u blizini. Quote Pozdrav iz MOSTARA Link to comment Share on other sites More sharing options...
68847 Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Trebao si ...javiti da si negdje u blizini. Nek si ga nap'o. Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barney Posted October 3, 2009 Share Posted October 3, 2009 Ne, bio sam na skromnom proračunu (Jamerika me iscrpila) pa sam se 'ranijo onim što sam razmotao tj. upecao iz putnog smrzifora... Eh, da si javio kud sve kanis ici onda bih te ja uputio na neke moje prijatelje u tim krajevima. Jest da se ne bi vratio onda kad si planirao nego barem jedan, ako ne i dva dana kasnije, ali bi bio i nahranjen i napojen onako kako je to red. U svakom slucaju, opet ostajem bez teksta. Pa ti si u stanju pronaci putopis i u mravljoj koloniji ako treba... Barney Quote Najpametniji čovjek na svijetu je onaj koji je izmislio WC školjku. Nikom nije uzeo mjeru, a svima odgovara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portos Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Narod živi dosta skromno... http://i583.photobucket.com/albums/ss277/jkrema2/MetkovicPloce/Fortis2009-138.jpg Mili Bože, što je ovo lijevo na slici? Krava ili koza? Meni više liči na kozu. Da nije neki bikčić u trenutku krize... krava je krava, al dvaput je dvaput? Imamo mi kolegu forumaša koji bi trebao biti stručnjak pa ćemo pričekati njegov pravorijek Koza u kravljoj odjeći (vratijo sam se sa krovopokrivanja) Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 (vratijo sam se sa krovopokrivanja) I, sad čekaš prvi pljusak da provjeriš kvalitetu radova? BTW, hvala za pravorijek Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunoh Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Konačno malo detaljniji putopis s te pruge.. Bravo i hvala!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portos Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 I, sad čekaš prvi pljusak da provjeriš kvalitetu radova? Kad sam odlazio još nije bilo gotovo. Majstor je spor, radi na dnevnice, da mene nije bilo tamo pitanje je bi li se i toliko napravilo. Ja sam se bavijo zidarskim i dimnjako-zidarskim poslovima te šalovanjem teških i nepristupačnih dijelova nadvoja te grubim nanošenjem betona Ona koju sam sam pokrivao ne curi već više od 6 godina BTW, hvala za pravorijek Nema na čemu Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 Konačno malo detaljniji putopis s te pruge.. Bravo i hvala!! Molim, molim. To je već pitanje reputacije. Slijedeći put ćemo u jačem sastavu... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jura Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Uvijek me zanimalo kako to "tamo dolje" izgleda, no sada znam. Odličan putopis, Pfaff! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeus Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Čestitke Pfaff. Hvala ti na odličnom putopisu. Jako lijepo si nam dočarao taj "komadičak" pruge. Ja sam unazad godinu dana čak tri puta bio poslom u Pločama, ali ne i dalje, tako da me je uistinu zanimalo stanje pruge i infrastrukture na dijelu do Metkovića. I meni je tužno vidjeti onu ogromnu čekaonu u Pločama, kroz koju prođe desetak putnika dnevno, a iz kolodvora se otpremaju vlakovi s jednim vagonom i prosječno jednim putnikom u kupeu. Tu nažalost ništa nemožemo. Realnost je takva. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 Tu nažalost ništa nemožemo. Realnost je takva. Pruge Rijeka - Šapjane ili Pula - Buzet imaju istu sudbinu. Raspad nekedašnje države na župe i mjesne zajednice doveo je među ostalim i do svojevrsnog škopljenja prometnih pravaca. S druge strane, taj tip bedastoće nismo mi izmislili. Povijest Rijeke nakon rapalskog ugovora priča istu priču: odsjecanje grada od prirodne pozadine. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts