Pfaff Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 Ovaj vikend samostao u Rijeci pa sam veselo krenuo u grad s idejom da se malo prošećem po glavnom riječkom kolodvoru, ali sam zaboravio da danas (26.04.) svi Riječani trče pa sam se zaglavio u prometu. Do centra se nije moglo. Prepustio sam se struji i uspio se ispetljati iz prometa tek na Krimeji. Onda sam se sjetio da dosad nismo imali iscrpnijeg prikaza tamošnjeg kolodvora i eto... Kolodvor se službeno zove Sušak-Pećine, noviji riječki stanovnici bi to nazvali Peć'ne (izgovara se slično kao Veš'ca), a stari Sušačani su ga kolokvijalno zvali Ogranak jer se tu odvajala pruga za... (destinaciju odvojka izabrati po želji) Automobil sam parkirao negdje na početku ulice Drage Gervaisa i spustio se stazicom/stepenicama do stanice. Onda sam zaobišao ostatak puta i prebacio se na kolosijeke. Jedna od ulaznih/izlaznih skretnica Malo iz čučnja Kolodvorska zgrada Ovo je nešto moderno... Nadstrešnica je novijeg datuma, a rekao bih i da je u rodu s onom iz Moravica Vanjska čekaonica Unutrašnja čekaonica i blagajna Vozni red kojemu, obzirom na silne radove na pruzi i zamjenske autobuse nije baš za vjerovati Čekaonica Ovisno o kapi – blagajnik/prometnik/šef stanice Uobičajeno stanično zelenilo i klupice. Moglo bi biti raskošnije, ali to je ipak gradska stanica. Siguran sam da negdje ima i ćenifa, al' ju nisam našao... Kad sam se vratio na peron, naišla je 103 kao strojna u smjeru Škrljeva. Ovo je najbolje što sam uspio... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 KM na stanici je u potpunosti zamijenjena Kažu "Ne osvrći se, sine...", ali ipak jedan pogled prema Rijeci. Desno je izvlačnjak, u sredini kolosijek prema tunelu Brajdica, a lijevo se vlakovi strmoglavljuju prema Rijeci. Pogledajte u daljini zadnji kat sušačkog nebodera – nekad popularnu "Četrnajsticu" koja je u razini sa stanicom! Idem na istok – još jedan pogled na kolodvorsku zgradu Ovu sliku posvećujem BrrIsaČu – on se uvijek ljuti da nije dosta podmazano! Ono ružičasto-plavo u daljini je čuveni riječki "Tovar centar" Nikako se ne mogu naviknuti na nove nosače KM – tako su ružni Susret starog i novog 650! Šta 650? Ćega, ba, 650? Donji stroj je odlično održavan – tucanika k'o u priči Znam da ljudi svašta bacaju iz vlaka, ali ovako nešto nije već dugo nigdje viđeno S druge strane plota je kažiput namijenjen onima koji napuštaju garažu "Tovara". Odvojak za "Vulkan"? Tamo je nekad bio industrijski kolosijek??? Kraj staničnih kolosijeka + signal Telefon... ... i još nešto! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Iza mene se utom (srećom, dosta bučno) došuljao međugradski šinobus HŽ-a Vidi se stražarnica na kraju stanice, ali od industrijskog kolosijeka za "Vulkan" više ni šerafa! Ono, među nama rečeno, ni od "Vulkana" nije ostalo više... Iza stražarnice je HŽP (humani željeznički prelaz) Postoji neka čudna veza između željezničkih pruga i makova. Jurini slavonski makovi su , moram priznati, ljepši, al' ovo je uzmorska inačica... The End skretnica 6? Stražarnica je načisto devastirana... .. .ali inventar je tu (dobar telefon!) OT: Neko je ostao bez bacikla Ne kužim se baš u varenje tračnica, ali mora li to biti baš ovako? Prelaz za pješake u punoj ljepoti i sa svim detaljima "Tovar centar" u punoj ljepoti. Cirkus i sajmište na rubu grada... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Idemo natrag cestom koja se spušta prema stanici. Desno su uglavnom garaže, a lijevo pruga. Svako toliko ima ovakvih stepenica Prazna garaža (nedjelja je, a za kino je još rano) Kvarnerski zaljev, kontejnerske dizalice, prihvatilište Crvenog križa, Učka, kolosijeci, KM... Ovaj je jako zaposlen Spuštam se natrag na kolodvor. Interesantno je kako ovaj kolodvor ima povišeni peron za putnike među kolosijecima pomaknut istočno u odnosu na kolodvorsku zgradu Ovakav veliki znak je neodoljivi izazov za one s viškom energije (i manjkom pameti) 1? Izludit će me s tim brojevima Ovaj teretnjak se, srećom, dosta bučno najavio. Iz upravljačnice mi je netko veselo mahao, ali sam pazio na kameru pa nisam ubrao tko je za volanom. Glažar? Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Stanicu Sušak-Pećine dijeli pruga od elitnog dijela Sušaka (Pećina) gdje je nekoć živio i značajan dio pučanstva pa je trebalo osigurati i civilizirani pristup do stanice Sa strane ulice Janka Polića Kamova pristup izgleda daleko impozantnije od ranije viđenog prolaza ispod pruge! Tu lijevo gore piše 3, al' sam odlučio da se više neću uzrujavati. Ne znam ni kakav je ono stup, ali ima ih još nekoliko po stanici Natrag sam na stanici. Mali osvrt prema dosad prevaljenom putu Idem pogledati izvlačnjak – tamo bi mogao biti bik, a ima jedna tema na 4rumu Očigledno tu već dugo nije bilo ništa izvučeno! Lijevo dolje je pruga za tunel sa svojom KM pa je za svaki slučaj postavljena zaštitna ograda Pruga se ljupko gubi u cvjetnim gredicama Od bika ni "B", osim ako nije pokriven onom hrpom šušnja. Bilo bi interesantno promatrati reakciju stanara da im se tu zaleti, onako u galopu, jedan Eas koji se samoinicijativno otisnuo sa Škrljeva Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Idemo malo vidjeti kako izgleda pruga prema tunelu... Molim? Da znate da mi već idete na ganglije... Ovdje je nekoć trebao biti padokaz? Obično negdje uslikam nekog Canisa Familliarisa, ali ovoga puta je u glavnoj ulozi mini-Bagheera Stigao je putnički za Rijeku u 12:36 (sa samo 5' zakašnjenja) Ko je za volanom? Ode on dalje nizbrdo Ovo je valjda zaostalo još iz vremena jednoumlja Nako digresije s putničkim, odoh ja prema tunelu. Desno gore na zidu je onaj izvlačnjak Toliko godine u funkciji, a sada nemilosrdno otpiljeno... (I kamen odozgo – sicilijanska osveta!) Na ovoj stanici nema ničeg (vodo)ravnog Detalji nove KM Susret starog i novog – II. put Ko maže – taj vozi... Tu gore završava izvlačnjak. Što se događa, ako izvučena kompozicija probije bika? Tu još vlada stara KM (neće dugo) Ovo je zaštita za kablove provučene ispod pruge Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Novijeg datuma... Nadvožnjak Kumičićeva i nova kabelska staza Osvrnuo sam se snimiti signal i u guštiku ugledao stražarnicu Eto i portala tunela Tunel ima malo mali profil, ali su srećom ipak uspjeli ugurati i KM Od table s imenom tunela su ostali samo vijci Ovo ne znam što je. Ima nekoliko takvih otvora na početku tunela zatvorenih posve prorđanim željeznim kapcima, ali je otvor zazidan? Ovdje je mračno... Dalje se nisam usuđivao jer su ovakve sigurnosne niše pretijesne za osobu mojih gabarita Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Svjetlo na kraju tunela Nadvožnjak Kumičićeva iz drugog smjera Ovi su pragovi odslužili svoje Vraćam se... Opet ono trostruko raskršće Još jedan pogled prema Rijeci pa idem u auto Putem sam sreo mog gradonačelnika! Eto, nema više! Pozdrav s Kvarnera! Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZlayoZg Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 650! Šta 650? Ćega, ba, 650? http://i204.photobucket.com/albums/bb287/mkrema2/StanicaPecine/StanicaPecine038.jpg Ba 650 kilometara od Budimpešte. 6?http://i204.photobucket.com/albums/bb287/mkrema2/StanicaPecine/StanicaPecine056.jpg 1? Izludit će me s tim brojevima http://i204.photobucket.com/albums/bb287/mkrema2/StanicaPecine/StanicaPecine080.jpg Tu lijevo gore piše 3, al' sam odlučio da se više neću uzrujavati. Ne znam ni kakav je ono stup, ali ima ih još nekoliko po stanici http://i204.photobucket.com/albums/bb287/mkrema2/StanicaPecine/StanicaPecine087.jpg Hektometarske oznake. Odlične fotke,Pfaff. Inače,imao sam prilike se popeti na najvišu etažu Tower centra i pogled je zbilja fantastičan na more,grad,a i na prugu sa druge strane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egérke Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 Zadnjih par slika nisi vratil settingse iz tunela ili je došlo do radikalne promjene meteoroloških uvjeta? Nekak su sivkaste... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Zadnjih par slika nisi vratil settingse iz tunela ili je došlo do radikalne promjene meteoroloških uvjeta? Nekak su sivkaste... Odlično zapažaš Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portos Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 Odlično Pfaff!!! Kako nogice? Quote Dinamika vozila i Okretna postolja KONČAR – Električna vozila d.d. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vedran Zeman Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 650! Šta 650? Ćega, ba, 650? http://i204.photobucket.com/albums/bb287/mkrema2/StanicaPecine/StanicaPecine038.jpg Ba 650 kilometara od Budimpešte. Ipak je od jednog drugog (bivšeg) glavnog grada - Beograda i to via Novska, Sisak. Quote Ako nam Turci grade prugu, da li pruga gradi nas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josip Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 Odličan putopis Quote Flickr account Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Kako nogice? Odlično, iako neću od njih raditi žulicu... Nije to bila neka relacija - sve skupa svega točno nešto oko 2 km. Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Odlično Pfaff ... sad si mi maknuo misteriju s ovog kolodvora. Zapravo, kao što si rekao, na više mjesta je na forumu već bilo pomalo pisano o njemu, ali sam si pravu sliku o njemu morao slagati onako na kapaljku. Ovo ovdje je upravo ono šta mi je trebalo. Thx Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapnica Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 U riječkom Vulkanu i dalje ima pruga! Trebal si samo malo dalje otšetat od prijelaza i videl bi ostatke tračnica. Quote Imao sam prijatelja, u svemu prvaka hoćete li svjetla hoćete li mraka nismo bili čopor nismo bili rulja prijatelj moj hulja ja također hulja sve je bilo ništa ... ..... Imao sam prijatelja ... A. Dedić Link to comment Share on other sites More sharing options...
ŠTREKAR Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Izvrsno! Toliko lijepih slika i to sa mjesta koje je bilo dosad nepravedno zapostavljeno. Vrlo temeljito i sa puno detalja koji su mi zapeli za oko. Kapa dolje, majstore... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 27, 2009 Author Share Posted April 27, 2009 U riječkom Vulkanu i dalje ima pruga! Trebal si samo malo dalje otšetat od prijelaza i videl bi ostatke tračnica. Znam, ali sam u putopisu htio naglasiti da više nema spoja između tih kolosijeka i aktivne pruge... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Bravo, majstore, uživao sam u ovoj fotopisno-mjestopisnoj prikazbi. noviji riječki stanovnici bi to nazvali Peć'ne (izgovara se slično kao Veš'ca) Abantiissa, ni vrag da ste i vi pod okupacijom? Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim Piephans Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 ... sigurnosne niše pretijesne za osobu mojih gabarita Super putopis, hvala!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted April 27, 2009 Author Share Posted April 27, 2009 Abantiissa, ni vrag da ste i vi pod okupacijom? Neee! Miroljubiva koegzistencija pod protektoratom EU i Somalije... Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
68847 Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Quote Sub sole aut pluvia ducemus ea. Link to comment Share on other sites More sharing options...
narcis Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 Odlično Pfaff! Zanimljivo i duhovito, kao i uvijek. Mali milion puta sam bio na klolodvoru S. Pećine, ali nikad u čekaonici, a vidim da nisam propustio baš puno, još je iz doba petoljetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pfaff Posted May 21, 2009 Author Share Posted May 21, 2009 Kako je ono rekao zec lisici: "Neb' ja, al' sam deci obećao..." Tako sam i ja obećao da ću napraviti snimak putničkog vlaka za Rijeku koji stiže u stanicu Sušak-Pećine u 12:36. Rečeno-učinjeno! 4. svibnja tekučće godine, našao sam se, oboružan svim potrebnim rekvizitima, na I. peronu, I. kolosijeku kolodvora Sušak-Pećine... Učinjeno? Brus! Ova simpatična HŽejka mi je, nakon što me uočila kako anksiozno tumaram kolodvorom i nakon uvodnog intervjua, priopćila, kako vlakovi do daljnjeg voze samo subotom i nedjeljom. Radovi... Da mi dolazak na stanicu ne bude baš sasvim beskoristan, napravio sam još par snimaka. Najprije sam uočio ćenifu koju prošloga sleda nisam našao: Odmah do nje je ono nešto novo što je u biti agregator za slučaj nužde I još par snimki odozgo (s Kumičićeve ulice) na kolosijek prema tunelu i ono što sam izvorno slikao iz donjeg rakursa. Danas, 21. svibnja, iznerviran mnogobrojnim vlakovima koji mi danomice tutnje kraj uredskog prozora, odlučio sam raščistiti stvar. Otišao sam na stanicu i evo Quote "Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"Sunger meteo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts