Jump to content

Jedno poslijepodne u Rijeci


thomcro

Recommended Posts

Dan je započeo oblačan a na koncu je poslijepodne svanulo i sunce. Imajući na umu da se moram sresti sa gostom, došao sam na kolodvor malo ranije i otišao slikati objekt mog interesa.

PC040001.jpg

 

PC040002.jpg

 

Slikao sam i Glažarov objekt ali na kojem on radi ...

PC040003.jpg

 

... pa malo dalje staru, oronulu pasarelu koja više nije u funkciji ...

PC040005.jpg

 

... malu skretničku postavnicu ...

PC040006.jpg

 

... završetak kolosjeka kod pošte ...

PC040007.jpg

 

... i stup (textura, sve za texturu!) ...

PC040008.jpg

 

... pa prema kolodvorskoj zgradi ...

PC040009.jpg

 

... pa opet prema natrag.

PC040011.jpg

 

U međuvremenu je nastala potraga zamnom, "Gdje si zaglavio? ... Ćeš doć? ... Ni te vlak ...? Neee, tu sam na peronu, slikam stupove. Znao sam!!!" Društvo je već čekalo ... Pfaff i Stanley! I vrlo brzo zamnom je došao i Phalanx ...

PC040012.jpg

 

PC040013.jpg

 

PC040015.jpg

 

... no morao je dalje, za svojim privatnim poslom. Ali ... evo još jedno poznato lice ... došao je Glažar ...

PC040016.jpg

 

... Train Shuttle koji će Stanleya odvesti do Zagreba ...

PC040017.jpg

 

... s obzirom da mi je ovo bio prvi put da sam uopće ušao u to čudo tehnike morao sam slikati i unutrašnjost ...

PC040018.jpg

 

... dogovor hoće li Gost imati tu privilegiju da bude i u upravljačnici modernog stroja ...

PC040019.jpg

 

... i do nekog drugog viđenja Stanley!!!!

PC040020.jpg

 

Bilo je ugodno par sati s tobom u društvu! Nadam se da si lijepo doputovao kući i da je put bio ugodan (izvinjavm se za zadnje dvije slike što su lošije kvalitete, uzbuđenje, uzbuđenje!):

kpjstar.gif.19648035a936debebea313dbc37b8ab7.gif

Link to comment
Share on other sites

... dogovor hoće li Gost imati tu privilegiju da bude i u upravljačnici modernog stroja ...

Koji je bio rezultat pregovora ?

 

Zanimljive fotke, a vjerujem da je i vama bilo itekako zanimljivo na ovom druženju. :D

Link to comment
Share on other sites

Baš sam mudro šutio i očekivao dal će netko stavit ili objavit nekaj vezano uz taj sastanak riječkog ogranka sa gostom.. :D

 

E sad čekamo Stenley-evo viđenje.. :wink:

Šutnja je mudrost, ali kao što znamo, thomcro bi proslikao i na mobitel da mu oduzmu fotić :mrgreen:

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

... dogovor hoće li Gost imati tu privilegiju da bude i u upravljačnici modernog stroja ...

Koji je bio rezultat pregovora ?

 

Zanimljive fotke, a vjerujem da je i vama bilo itekako zanimljivo na ovom druženju. :D

Gost se obećao očitovati izvješćem za svekoliko pučanstvo, ali buduć je otputovao vlakom (a nije sobom imao prijenosno računalo), izvješće će doći nešto kasnije.

 

Da, bilo je zanimljivo, pače vrlo, a ja sam dobio (bez j! maka, si zadovoljan polučenim učinkom?) na posudbu knjigicu o parnoj vuči u Hrvatskoj pa se u dogledno vrijeme možete nadati uređenom pregledu na Forumu...

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

... ali kao što znamo, thomcro bi proslikao i na mobitel da mu oduzmu fotić :mrgreen:

rollingonthefloorez8.gifrokerff9.gifvibrokf5.gif

... dogovor hoće li Gost imati tu privilegiju da bude i u upravljačnici modernog stroja ...

Koji je bio rezultat pregovora ?

Neznam što je dogovoreno. To mu je Glažar sređivao i neznam što su dogovorili. Ali vjerujem da mu je bilo zanimljivo putovanje u svakom slučaju.

kpjstar.gif.19648035a936debebea313dbc37b8ab7.gif

Link to comment
Share on other sites

Baš sam mudro šutio i očekivao dal će netko stavit ili objavit nekaj vezano uz taj sastanak riječkog ogranka sa gostom.. :D

E sad čekamo Stenley-evo viđenje.. :wink:

 

O mojim dojmovima sa cijelog putovanja nešto opširnije sutra ujutro i to u tekstualnom obliku.

Najprije da uglazbimo jedno pitanje terminološke naravi. Ja se nisam osjećao kao gost, već kao zagrebački kompanjeros u tranzitu. :mrgreen:

Riječani (uključivo i goranski dio ekipe) su definitivno super društvo. Šteta je da smo se mogli družiti samo sat i pol vremena, a i to je naprosto proletjelo.

Na kraju, da udovoljim i seabralovoj znatiželji. Imao sam ugodu gledati kroz ''šoferšajbu'' kako klizimo kroz Sušak-Pećine sa 90 km/h. Bio sam u upravljačnici do iza Škrljeva, popričao s majstorima (jedan je vozio do Moravica, a drugi dalje do Zagreba) i naročito buljio na prugu. Dalje im nisam htio smetati, a ionako se već spustio mrak.

Sasvim drukčiji doživljaj od kuhinje u lokomotivi 11. Kako rekoh, opširnije sutra (imao sam dva iznimno dinamična i naporna dana i pomalo mi se zijeva).

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Evo i mojeg skromnog doprinosa ovom putopisu. Tekst sam pisao u žurbi, pa sam ponešto jamačno i propustio.

 

Putovanje

 

Po naravi posla dosta putujem, a kad god mogu birati odlučujem se za vlak.

U ponedjeljak i utorak bio sam u Istri, kako bih za časopis koji uređujem napravio reportažu iz Središta pošta Pazin. Obišao sam poštanske urede (redom) u Žminju, Poreču, Umagu, Kaštelu (granični prijelaz), Puli i Fažani.

Do Rijeke sam putovao vlakom, a dalje me vozio automobilom naš regionalni povjerenik Damir.

Iako nisam imao ni minute vremena za željeznicu, naravno da sam ''škicao'' na prugu gdje god sam je vidio. Jučer ujutro sam, primjerice, prošao uz kolodvor u Puli i vidio dosta teretnih vagona, jednog Šveda i teretnjak s 2062 koji se, očito, spremao za polazak.

Obećao sam sebi da ću jednom, za vlastiti gušt, proći vlakom relaciju Lupoglav - Pula i natrag.

 

ICN

 

U Rijeku sam otputovao u ponedjeljak ujutro ICN-om 500, a vratio se jučer ICN-om 501.

Ovo je bilo moje treće putovanje nagibnim vlakom. Sve za Rijeku, iako sam po prvi put doživio putovanje cijelom relacijom (prije smo u Fužinama presjedali na autobus).

Isto tako, po prvi puta odlučio sam se za 1. razred. Tražio sam rezervaciju za sjedalo do prozora i smjestio se odmah iza kabine strojovođe. Naravno, nisam propustio priliku ''škicnuti'' tu i tamo kroz staklena vrata kabine.

Moje mišljenje o nagibnom vlaku (kada je riječ o duljim relacijama) općenito nije najpovoljnije. Previše je tijesno i po udobnosti se ne može ni približno mjeriti s Francuzom ili klasičnom garniturom. I sjedala su spartanska, čak u 1. razredu, pa bih forumašima koji gunđaju na Bt rado priuštio jednu vožnju ICN-om.

Ovo je putovanje bilo ipak neusporedivo udobnije od prethodnih, prije svega jer smo u odjeljku bili samo trojica putnika, od kojih je jedan ušao u Ogulinu. Stoga sam se mogao raširiti, sretan da nemam susjeda na sjedalu do mene. U takvim uvjetima nemoguće je, recimo, čitati novine bez naguravanja laktovima. Isto je bilo i na povratku - samo dva putnika (2. razred bio je pristojno popunjen).

Sama vožnja bila je OK. Osobno nemam problema s mijenjanjem nagiba i ne patim od mučnine. Dapače, od Zagreba do Rijeke uredno sam potamanio četiri sendviča i popio ponuđenu kavu bez obzira na kut kretanja.

Brzina vožnje bila je impresivna. Najveću brzinu, kako sam čuo od strojovođa, ICN dostiže na dionici Hrvatski Leskovac - Horvati (155 km/h). Ipak je najuzbudljivije bilo na dionici Fužine - Rijeka, gdje je ICN klizio po onim zavojima kao Kimi na Formuli 1.

I 500 i 501 nakupili su usput po desetak minuta zakašnjenja, prije svega zbog nekoliko laganih vožnji, a posebno sam zapamtio dionicu kod Mrzlog Polja. U povratku je 501 imao malo ''šalabazanja'', pa smo, primjerice, u Fužinama i Ogulinskom Hreljinu čekali križanje s lokalnim vlakom, a u kolodvorima Mrzlo Polje i Zdenčina vođeni smo u skretanje. Pred nekim kolodvorom u Gorskom Kotaru stajali smo na ulaznom signalu i čekali da uđe teretnjak iz suprotnog smjera.

S obzirom na prikupljenu minutažu imam dojam da je strojovođa ICN 501 negdje potegnuo malo brže i da je smanjio zakašnjenje na minimum, ali to je već nagađanje.

Na kraju, zahvaljujući sretnom stjecaju okolnosti (čitaj: Glažaru) imao sam priliku provesti kraće vrijeme u upravljačnici ICN 501. S dečkima sam se vozio od Rijeke do iza Škrljeva. Bili su vrlo ljubazni i susretljivi, pa su rado udovoljavali mojoj znatiželji, a pitanja je bilo sijaset. Mogao sam ostati s njima i dulje, ali ih nisam htio (ni hipotetski) dovoditi u moguću neugodnu situaciju. No, da se nije već spustio mrak ne bi me ni Dragi Bog maknuo bar do Delnica.

Poslije ovog putovanja moje mišljenje o ICN-u je nešto manje nepovoljno.

 

S riječkom ekipom

 

Prvi susret imali smo već u ponedjeljak na peronu kolodvora Rijeka. Kroz staklo na vratima ICN-a, dok se još zaustavljao, vidio sam poznatog gospodina s fotoaparatom u ruci. Bio je to thomcro, Dobri Duh riječke forumaške ekipe, koji me dočekao prema najavi. Na peronu je bio i moj sindikalni kolega Damir, prilično zbunjen ovim susretom ''u troje'' (kasnije sam mu sve objasnio).

Popili smo piće, malo pročavrljali i zatim svatko na svoju stranu - do sutra.

Dogovorili smo sastanak u kafiću riječkog kolodvora u utorak između 15 i 15.30 sati. Ja sam stigao nešto ranije, pa sam najprije kupio rezervaciju i na kratko odšetao do obnovljene lokomotive 51 - vrlo lijepog spomenika na vrlo pogrešnom mjestu.

Thomcro je najavio da će doći nešto ranije, no u kafiću ga nije bilo. Ali sam zapazio jednog gospodina, bliskog mojoj generaciji, za koga sam pomislio da bi mogao biti Pfaff. Nisam se htio zaletjeti i još sam malo njuškao po kafiću, kad me Pfaff dozvao po imenu. Rekao mi je da se thomcro mota po kolodvoru i, naravno, fotka za svoj gušt.

Za koju minutu društvo se kompletiralo. Stigao je thomcro, a ubrzo za njim i Phalanx. Nedugo nakon što nas je najmlađi član društva napustio (bio je u žurbi zbog nekih obveza) pojavio se još jedan mladi lik širokog osmjeha - Glažar. Obećao je da će doći ako stigne i došao je.

Proveo sam u vrlo ugodnom i simpatičnom društvu riječkih forumaša nekih sat i pol, a onda je došlo vrijeme da pokupim krpice i uđem u ICN. Thomcro nije propustio prigodu upasti (po prvi put) unutra i obaviti ''očevid'', a Glažar me upoznao s majstorima i sredio da prime znatiželjnog uljeza u upravljačku kabinu.

U međuvremenu smo razmijenili ''robu''. Ja sam donio Pfaff-u obećanu knjigu o parnjačama (na raspolaganju je i ostalim zainteresiranim riječkim forumašima, nema žurbe za vraćanje!), a thomcro i Phalanx su me obradovali DVD-ima koje ću na miru pogledati čim se sastanem s dovoljno slobodnog vremena.

Vrijeme je prošlo vrlo brzo. Biti će prigode za nova (i dulja) druženja, a ja ovim putem upućujem još jedan veliki pozdrav riječkoj forumaškoj ekipi - do idućeg susreta.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

... thomcro, Dobri Duh riječke forumaške ekipe...

:mrgreen: Daleko san ti ja od Dobrog Duha.

...da se thomcro mota po kolodvoru i, naravno, fotka za svoj gušt....

:mrgreen: Bila mi je velika prigoda slikati zgradu Remize a i texture za stupove su mi trtebale tako da se i nisam baš previše motao. Barem to i mojim očima nije tako izgledalo :mrgreen: . Ma zaboravi ove moje opsrevacije, glavno da si ti zadovoljan doma došao!

kpjstar.gif.19648035a936debebea313dbc37b8ab7.gif

Link to comment
Share on other sites

Na sve ovo, mogu samo dodati, da mi je bilo iznimno drago upoznati te Stanley, kao i biti u društvu sa pravim railfanovskim autoritetima naših krajeva!

 

I lijepi pozdrav Glažaru kojeg, nažalost, nisam jučer dočekao...

Do nekog sljedećeg sastanka...

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da sam upoznao Stanley-a! Osim što, ovako preko foruma, odaje dojam ozbiljnosti, znanja i pristojnosti, u živo se tek otkriva i njegova širokogrudnost i skromnost.

Meni je jedino žao što smo dozvolili Stanley-u da nas časti a bio nam je gost, umjesto da smo mi njega častili.

Također, drago mi je da sam sreo i Pfaff-a i thomcro-a.

Pozdrav Phalanx-u!

"Nikada nemojte ljude uzimati zdravo za gotovo"

Link to comment
Share on other sites

Meni je jedino žao što smo dozvolili Stanley-u da nas časti a bio nam je gost, umjesto da smo mi njega častili.

 

Pa nisam se među vama baš osjećao kao gost, već kao kolega na proputovanju (ista ''firma'', samo druga lokacija).

Što se čašćenja tiče nemaj brige, vidimo se mi opet. Uostalom, ja sam inicirao ovaj susret i najavio da zovem bar prvu rundu. A rekao sam vam da sam nešto uštedio na dnevnicama. Tko je vidio nositi ''višak'' u Zagreb? :mrgreen:

Usput, jesi me nakitio (tj. nahvalio) da mi je skoro neugodno. Hvala u svakom slučaju na lijepim riječima.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Lijepo dečki, lijepo...

 

Naravno da je (bilo) lijepo.

S obzirom na tvoja dosadašnja (oskudna) putovanja HŽ-om ima da te što prije privedemo u Rijeku i to ICN-om. :mrgreen:

Putem ćemo ti lijepo pokazati npr. rijeke koje prate prugu - Mrežnicu i Dobru, kolodvore Karlovac, Oštarije, Ogulin, Moravice, Delnice, Lokve, Fužine, Drivenik, Plase, Meja, Škrljevo, Sušak-Pećine..., tunele Kupjak, Sljeme, Kalvarija..., ponor gdje su ostaci poštanskog vagona i još čuda toga, a sve za nešto više od tri sata vožnje.

Ha?

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...