Jump to content

Putovanje u Zlatnu dolinu


VICTOR

Recommended Posts

Mislim da ćete se složiti da ima neke čari u neplaniranim putovanjima. Takvo je bilo i ovo moje, na neki način, odlučio sam se na njega večer prije.

01dz9.jpg

Na Glavnom kolodvoru, dočekaše me moj vlak, dva Beea, jedan Aeelmt te zeleni, pomalo ofucani Bl, teško se uklapao u ovo, recimo, pomalo luksuzno društvo.

Kasnije se pridružio još jedan Bee i svježe obnovljena 1142 009. Standardna gužva na Glavnom kolodvoru.

 

 

83658791mv9.jpg

 

68175363wy9.jpg

 

Napokon se uputih u vagon, gotovo pola sata prije polaska. I umalo ostadoh bez dobra mjesta.

 

31714069io4.jpg

 

Ah, kupei. Možda su oni zgodni, svrsishodni za sklapanje novih prijateljstava, ali ja ih pomalo doživljavam kao kakvu natrpanu sobu. Što bih dao za jedan Beelmt, posebno zbog slikanja, ovdje sam osuđen na desnu stranu. Stoga ni moje i inače oskudno fotografsko umijeće pretrpi dodatnu štetu. No, to ne bješe moj kupe. Ne posebno ljubazno na to me uputiše kondukteri (mogao bih se zakleti da na ulazu nije pisalo ništa) koji me otpraviše van i tek tada nakeljiše tu zlosretnu cedulju. Srećom, nađoh svoje mjesto u prednjem vagonu, ali jedva.

 

9 sati. Krenusmo. Nisam ni osjetio, vrlo ugodna spoznaja bez karakteristična trzanja, cukanja. Vlak poče pomalo gutati kilometre. Pogled udesno, na Istočni kolodvor, Borongaj, moju Trnavu...Tresu se lagano novine na koljenima, ja nervozno škljocam kotačićem na fotoaparatu. Ljudi u kupeu uglavnom slušaju glazbu. Mladić do mene sluša tamburaše, jak mu slavonski naglasak, kao, uostalom, i većini putnika. Do njega mlađi ćelavi čovjek, kanda pomalo zabrinut. Preko puta malo jača gospođa kovrčave crne kose, do nje djeojka, umorna, suhonjava, tamne kose u repu, uskoro uspavana od nježnog struganja vlaka, otvorila usta, nakrivila se...Preko puta mene žena blondina, srednjih godina, s pomalo strogim očalima kao da je kakva učiteljica..

 

Truckamo se tako kroz Sesvete, gledam teretnjaka što čeka naš rep. Vani nije hlado, ali nije ni vruće. Ugodno se osjećam u košulji, ali je jakna spremna za kakav ledeni val. I on je uslijedio. Kako je vrijeme prolazilo, tako je bilo sve hladnije i hladnije, strujanja pod prozorom sve neugodnija...

 

40172584ud8.jpg

 

49694045mi6.jpg

 

28645288ov7.jpg

 

 

Vani sunce, subotnje prijepodne, rana jesen. Paletne se boje lagano uvlače u krajolik, mrenasti oblaci poput paučine zastiru modrinu neba. Ivanić Grad – veliku gužvu napravismo, sigurno na nas sipaju kletve svi koji užurbano žele na tržnicu, u knjižnicu, na kakav brzi subotnji posao. Ne ljutite se ljudi, evo, rampa se već diže.

 

 

85186625ls7.jpg

 

67446093zd9.jpg

 

 

Pogled prema autocesti. Lijepo se vodi novi čvor za Križ, ljeskaju se vozila i srebrni branici u daljini. Mi smo brži od njih. Sigurno. Ili možda....Most preko Česme, provučeni smo kroz rešetku, ali nam nije ništa. Popovačo, stižemo...

 

10os8.jpg

 

11yn4.jpg

 

 

Kutina, gradić, pomalo neugledan, okužen Umjetnim gnojiovima, neutješno izgleda sa svim tim dimnjacima. S lijeva koloplet industrijskih kolosijeka, vagona, plavih manevarskih signala. I moj škrgut zubi.

 

12up6.jpg

 

13sm5.jpg

 

Pruzi nije dobro. Sve više tetura prema Banovoj Jaruzi. Nekoliko oštrih zavoja, šumski prijelazi, šuma uz nasip. Gotovo da čujem ptice. Pozdravljaju nas I brenči im odzdravlja. I njima i nekom vozaču što je pomolio nos na prijelazu. Banova, teretnjak čeka križanje s nama. Tek što se zaustavismo, nahrupi na prugu kao mačak na mlijeko.

 

16po6.jpg

 

17qq2.jpg

 

14gq6.jpg

 

15to2.jpg

 

Gle, pruga prema Sunji, nedaloko nje žuti vagoni, radi se nešto. Hvala Bogu. U Novskoj čeka šveđanin, zguren i malen kao kakav hrušt.

Prolaze mjesta, polja, šumarci. Brenči si tu najviše dadne oduška i vuče nas na istok, ali ne može više sustići sunce što već bijaše visoko odskučilo i djetinjasto se katkad skrilo iza oblaka.

 

 

18bu1.jpg

 

19is4.jpg

 

 

20et7.jpg

 

Okučani, Nova Gradiška. Napuštam kupe, onaj Slavonac je zacijelo jedva dočekao rokadu prema prozoru. Njegovi svirci i tako stalno sviraju o ravnici.

 

Lijepo izgleda vagon, prilično nov, moderan, sofisticiran. A onda pogled prema podu. Lijepa naša kulturo – zgasili smo je baš kao odvratni čik.

 

 

21qn2.jpg

 

22jw2.jpg

 

Nova Kapela, napuštam vlak. Smrznut. Još od Kutine sam u jakni. Preznojen. Čas mi je vruće, čas mi je hladno. Slava onom tko je uključio klimu. Biser. Gori mi u slabinama, licu... Makosa, plavac, čeka me. Izgleda modernizirana. Krinka je to, stara sjedala za putnike su intaktna. Već valjda zadnjih dvadesetak godina. Moji brzi brza prema Brodu, ta neće tračati s priprostim dizalešem...

 

23gm9.jpg

 

24hu4.jpg

 

25fw4.jpg

 

Ne da se plavac. Juri uz koridor oko stotke, može i on...Juri dok ga zavoj ne baci lijevo, prema Bučju, Sulkovcima, Rakitnici i svoj bijedi hrvatske željezničke infrastrukture. Prozor prljav, ta šta ćeš gledati, putniče namjerniče. Kao oaza u svom tom očaju ukaza se Pleternica. Gle, i ondje teretni sa 2044 čeka na križanje. Dvadesetak vagona jedva stalo u kolodvor. Desno pruga ne može odoljeti zovu Krndije i Našica.

 

 

26bp0.jpg

 

Uhljebila se trasa upravo između obronaka brda, vijuga i škripi. Podvožnjak, skladišta, Požega. I inače zguren, u kotlinu bačen grad nemušto izgleda sa stanice. ta i nevažan je, jedva minutu-dvije stoji plavac ne bi li pokupio srednjoškolke za Mihaljevce, Trenkove, Veliku. A one donijele graju, živost. Ponosna je makoza, korisna je. Djevojčad raspreda o koječemu, u mislima su već negdje vani, navečer, u kakvoj birtiji, nadam se, uz tambure. Ili su u krilu kakova bećara...He, Bože, ko' će ga znati...

 

 

pz2yh6.jpg

 

pz1bw7.jpg

 

Tužna je Orljava, vlak huči preko mosta. Što zbog loše pruge, što zbog ne baš pouzdanih prijelaza juri vragometno dvadeset i sedam na sat. I tako stalno. Gle, tačke one brže idu....Polja, ravnice, bregovi, šikare, neugledne zakućnice i uređeni vrtovi, ošišane živice i smaknuti telegrafski i električni stupovi. Mihaljevci, zgrada s brojem 7. Trenkovo, blijedi toranj sv. Dmitra.

 

27bg5.jpg

 

28nw5.jpg

 

29kj8.jpg

 

Dolazim na kraj svijeta. Ne da masiv Papuka preko, samo lijevo i desno. Preplašena pruga odustaje, neće dalje, postiđena gleda natrag prema Požegi. Meki, pitomi, poljima, šumama i vinogradima oslikani obronci brzo kapituliraju pred gordim brdima. Slavonske Alpe kao bačene na stol. Dorska ljestvica, pada na drugi ton. Sirena makoze udara tercu...nema više....

 

Ne mogoh dugo bez vlaka. Spustih se zajedno s noći na stanicu. U Velikoj pustoš, mrak, slab klitkaj sove i simfonija zrikavaca. I hihot mladih snaša što čekaj svoju tračničku plavu limuzinu. Ususret svjetlu, buci, svjetlu, poganim cajkama - ne zanima ih cvrčak na orahu, miš u kukuruzu, lavež šarova u daljini.

 

30ez8.jpg

 

31zj6.jpg

 

32va4.jpg

 

33os1.jpg

 

Tambura zaječi u srcu, osta na drugom tonu ljestvice. I ne prevali se. Zeleno svjetlo prometnika, ritam sekcija skretnica nevarenih šina i – show je gotov!

Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!

Link to comment
Share on other sites

Odlično !!! Do sada je naše putopise bilo gušt gledati, a ovoga je gušt i čitati i gledati. Doživljaj je zaista potpun. :D

 

Nego ... šteta bi bilo da ostane na samo ovom jednom putopisu. Kad ćeš opet putovati nekamo ? :wink:

Link to comment
Share on other sites

Lijep opis uz još ljepše slike. Opis me jako podsjeća na putopise Matka Peića. Imao sam osjećaj kao da njega slušam/čitam.

 

A baš sam ja to htio reći :wink: , u školi se nekad učilo :

Što je putopis, pročitajte ili poslušajte (na Radio-Zagrebu 3. program) Matka Peića.

Maranatha !

Link to comment
Share on other sites

Putopis je odličan i hvala ti na tako lijepom tekstu, koji na ovom forumu baš i nemamo prilike često pročitati.

 

Mnogi od nas vole putopise posebno iz nekih egzotičnih i dalekih predjela a ovo je dokaz da se odličan putopis može napraviti i sa neke lokalne pruge.

 

Nije potrebno putovati čak u Iran može se i do Pleternice ili Velike pa da sve ispadne dobro a forumaška čeljad zadovoljna.

 

Pozdrav iz Osijeka

Pozdrav iz Osijeka !

Link to comment
Share on other sites

:oops: Zahvaljujem svima na pohvalama :)

 

Zapravo...čudan jedan splet okolnosti, bio sam prilično nezadovoljan slikama koje su bile uvjetovane mojim smještajem u vagonu pa sam pomislio kako "izvući" i obogatiti putopis tekstom. Naravno, svi ste prepoznali Peićev stil, ja ga izuzetno visoko cijenim i dopustio sam si to epigonstvo. Inače, sam Peić je rođen u Požegi pa se sve nekako zgodno zaokružilo. Mislim da svatko od nas ima tu žicu, treba malo više opuštanja, promatranja, a toga, u ovom našem užurbanom svijetu, nedostaje. Zato i imamo deficit pismenosti (radim u školi i to vrlo lako primjećujem).

 

Nažalost, iako često putujem vlakom, putujem uvijek na istoj relaciji Trnava - Zapadni i nazad. Moji izleti na kakvu dulju prugu su isključivo vezani za Zg-Velika i obratno. Preko ljeta sam imao ideju otići do Varaždina, ali nisam. Pokušat ću to realizirati u skoroj budućnosti, mislim da bi moglo dobro ispasti.

Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!

Link to comment
Share on other sites

E Victore, Victore.

Što učini meni starosti,

Oči mi skoro suzu pustiše,

Kad one noćne slike ugledaše.

 

A opis tvoj kad pročitah,

U ravnici se nađoh,

Sjetnoj i tihoj,

Kakva samo ravnica u smiraj dana može biti.

 

Hvala ti putniče, na putositnicama tvojim,

olakšaće mi lutanja putovima mojim.

 

Barney

Najpametniji čovjek na svijetu je onaj koji je izmislio WC školjku. Nikom nije uzeo mjeru, a svima odgovara.

Link to comment
Share on other sites

Ovo je jako lijepi putopis, hvala ti.

 

Samo...

Što zbog loše pruge, što zbog ne baš pouzdanih prijelaza juri vragometno dvadeset i sedam na sat.

 

27, velis? A kako si ti to tocno znao da je bas 27?

Link to comment
Share on other sites

Zahvaljujem :D . Svakako ću se potruditi pronaći još koju destinaciju, najvjerojatnije Varaždin.

Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stvarno lijep putopis!!!! :lol:

 

Zanima me što se dogodi ako želiš ići u Požegu ili Veliku iz Zagreba s brzim vlakom u 9sati, a on kasni u Novu Kapelu, npr. destak minuta. Čekali ondan dizelaš obvezno putnike iz Zagreba prije nego što krene za Požegu??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...