Stanley Posted September 8 Share Posted September 8 Stiglo je bablje ljeto i do kraja godine nije tako daleko, a pitanje je hoće li HŽPP nama penzićima produžiti luksuz besplatnih putovanja pa vrijedi iskoristiti lijep i ne prevruć dan za još jednu railfanovsku rutu. Već podulje vrijeme ciljam jedno odredište u Slavoniji, ali mi ne prijaju presjedanja na autobuse zbog radova na pruzi. Stoga sam se odlučio da nakon 14 godina ponovo posjetim Đurmanec, a zatim i susjedni Hromec kao krajnju točku putničkih vlakova na hrvatskoj strani pruge Zabok - Rogatec - Stranje - Grobelno. Za putovanje sam koristio vlakove 8021+3054+3118 u odlasku i 3125+3063+8032 u povratku. Jutro na stajalištu Sutla. I videl sem daljine meglene i kalne. Srećom, magla se brzo razišla: U Zaboku presjedanje na Macosu za Đurmanec: Jedan od ciljeva putovanja bio je iskušati obnovljenu prugu do Krapine. Moram priznati da nisam impresioniran. Jest, osjeti se da vlak klizi gotovo bešumno (bio sam u dijelu gdje nema motora), da nema kostotresa ni kloparanja, ali nema ni najavljene brzine. Bar ja nisam osjetio neku bitniju razliku u odnosu na ranija putovanja u Sveti Križ Začretje i Krapinu. Na svakom koraku ploče s ograničenom brzinom - 30, 40, 45, 60... Vlak je nešto brže vozio negdje oko Svetog Križa Začretja i između Pristave Krapinske i Krapine, ali mi railfanovsko oko sugerira da nigdje nismo dosegli 80 km/h. Istini za volju Macosa je ''lijena'' i sporo ubrzava što utječe na brzinu putovanja. Nekoliko sličica iz putovanja u Đurmanec, a na prvoj je kolodvor Santa Kruz Začretje: Stajalište Ivog City, hrvatski Velika Ves: Krapenhagen: 6 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Magla se diže sa planine Strahinjčice: Stajalište Žutnica. Upao mi je u oči signal s jednim mirnim žutim svjetlom i jednim trepčućim bijelim. A to je signalni znak ''Uređaj na željezničko-cestovnom prijelazu ispravan'': Tunel Žutnica, L=210 m: I evo me na prvom odredištu: Đurmanec je krajnji i pogranični kolodvor na pruzi R106 Zabok - Đurmanec - državna granica, na kilometarskom položaju 21+050. Od susjednog kolodvora Krapina u smjeru Zaboka udaljen je 5 km, od stajališta Hromec u smjeru državne granice 3 km, a od granice sa Slovenijom 6 km. Od najbližeg kolodvora Rogatec na teritoriju SŽ udaljen je 14,6 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku iznosi 428 m, a dopuštena brzina kroz kolodvor je 40 km/h. Đurmanec je dobio željezničku prugu relativno kasno, tek 1930. godine. Te godine je pruga Zabok - Krapina, puštena u promet 1886., spojena s prugom Grobelno - Rogatec puštenom u promet 1903. Za vrijeme Jugoslavije pruga broj 18 Zabok - Grobelno - Celje imala je dosta frekventan putnički i teretni promet. Pruga broj 18, vozni red za 1964./1965. godinu: Slijedi stara fotografija iz boljih vremena ove pruge. Već je objavljena na forumu, ali neka je i ovdje. Na slici je putnički vlak s lokomotivom JŽ 51-044 na ulazu u kolodvor Đurmanec, a godina je 1973: 7 2 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Arhitektura zgrade kolodvora Đurmanec atipična je za područje bivše Austro-Ugarske. Izgrađena je u doba Kraljevine Jugoslavije po projektu beogradskog arhitekta Petra Gačića (1878.-1949.), poznatog autora brojnih kolodvorskih zgrada u Srbiji i Makedoniji. Isti arhitekt je i autor zgrade bivšeg kolodvora Lupinjak, danas stajališta Sveti Rok ob Sotli na teritoriju Slovenije. Zgrada je vrijedna više od jedne fotografije: Tri fotografije iz prometnog ureda. Gospon prometnik se nije želio slikati: Zavirilo se i u čekaonicu za putnike: 5 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Macosa se vraća u Zabok u 10:09: Trag prošlosti, stari vodonapojnik: Htio sam snimiti zgradu i sa civilne strane, a to se pokazalo malo težom zadaćom. Nisam htio gaziti visoku travu jer nisam baš u prijateljskim odnosima s krpeljima, a do ceste vodi jedva prepoznatljiva staza: Ipak obavljeno: Vraćam se gore i krećem u obilazak kolodvora: Najprije na istočnu stranu, a tu je kolodvor u zavoju: Pogled unatrag: Nekada željeznička zgrada, danas lijepo uređen dom: 8 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Za hidrologe bi ovo bilo ušće: Pločica s brojem skretnice je toliko zahrđala da se jedva očitava broj 2: Ulaz u kolodvor iz smjera Krapine: Koktel signalnih oznaka: Tu je i jedan most... ... a premošćuje riječicu Krapinicu: Krapinica je rijeka duljine 26 km, a nastaje spajanjem potoka Maceljčica i Putkovec u Đurmancu. Utječe u Krapinu kod Zaboka. Most sa druge strane: 6 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Ovo bi bila skretnica broj 1. Pločica s brojem je toliko zahrđala da se vidi samo crni kvadratični entitet pa zaključujem po logici: Ova iskliznica ne pamti kada je zadnji put otvarana: Krećem se prvim kolosijekom prema drugom kraju kolodvora: Nemam blage veze što je ovo, ništa ne piše: Jedan žuti vagon u daljini: Izbliza: Ni on jadan ne zna koliko dugo stoji ovdje, napušten i zaboravljen: 6 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Elementi nekakve mosne konstrukcije: Ovdje je nekada bilo pretovara tereta: Onaj izloženi vodonapojnik bio je ovdje: Na zapadnoj strani kolodvora ima i slijepi kolosijek: Ovdje se bar vidi broj: Izlaz iz kolodvora u smjeru državne granice: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Nema bika vulgo prsobrana, samo ovaj znak da nema dalje: Peta i posljednja skretnica: Da putnici znaju gdje su: Došlo je vrijeme da se pozdravim s kolodvorom i uputim se u kratko razgledavanje naselja po kojem je dobio ime: I.N.R.I: ŽCPR Đurmanec s obje strane: Otvorena pruga u smjeru Slovenije: 5 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Sastaju se potoci Maceljčica i Putkovec... ... i nastavljaju teći udruženim vodama kao Krapinica: Ovo je središte Đurmanca: Lijepo obnovljena stara zgrada: Ovdje se ne možeš izgubiti: 5 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Da vidimo što imamo u ovoj zgradi: Ima ovo: Đurmanec je općina u sastavu Krapinsko-zagorske županije s površinom od 58 km2 i 13 naselja. Prema popisu iz 2021. godine općina broji 3.781 stanovnika, od kojih u sâmom Đurmancu 780. Zastava općine s grbom općine Đurmanec: Đurmanec na Google Earthu: Đurmanec ili Gjurmanec je navodno dobio ime po jednom čovjeku, kome duguje nastanak i razvitak, a zvao se Đuro. Bio je imućan, a sve što je imao ulagao je na korist onima koji su tu živjeli i koji su prolazili iz Štajerske u Zagorje i obratno. Naselje se prvi put spominje u pisanoj ispravi iz 1598. godine pod imenom Gurmanec. U to vrijeme krapinsko vlastelinstvo bilo je podijeljeno na tri velike općine ili sučije, od kojih je jedna bila Đurmanec. Nažalost, svi stari spisi koji su se odnosili na Đurmanec, a koji su bili pohranjeni u župi Petrovsko, izgubljeni su u požaru potkraj Drugog svjetskog rata kada su Nijemci zapalili župni dvor. Đurmanec je samostalna općina od travnja 1993. godine. Župna crkva Svetog Jurja, zaštićeni spomenik kulture: Vatrogasni dom: Tu sam imao kratak susret s jednim ''lokalcem''. Upravo sam uperio objektiv pod krov zgrade kada se pokraj mene zaustavio automobil koji je izlazio iz parkirališta. Vozač je otvorio prozor i razgovor je tekao otprilike ovako: - Dobar dan. Zašto slikate? - Dobar dan. Slikam za svoj gušt. - Za svoj gušt kažete? - Da. A zašto vâs zanima zašto slikam? - Zato jer sam ja predsjednik Društva pa me zanimalo. - Vi ste predsjednik DVD-a? - Da. - Bez brige, nemam nikakve mračne namjere. Slikam meni zanimljive motive i upravo sam se spremao slikati Svetog Jurja kada ste vi naišli i prekinuli me. Tu smo se obojica nasmijali i razišli se. Izgleda da ni u Đurmancu nisu navikli na lutajuće fotoreportere. Evo Svetog Jure koji pod krovom bdije nad svojim štićenicima: Nije bilo vremena za temeljitiji obilazak razvučenog i razbacanog naselja, valjalo je poći uz prugu prema Hromecu i Lupinjaku. Imao sam na raspolaganju udobno i lijepo uređeno šetalište uz potok Putkovec: 6 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Putkovec skreće pod prugu i teče na sastanak s Maceljčicom: Klupa u hladu došla je kao naručena da se malo odmore stare kosti. Ne ide više kao nekada, 10+km u komadu i bez zastajanja. Kada sam se registrirao na forum imao sam 57, a sada je redoslijed brojki obratan. Ipak nisam nezadovoljan kako me noge služe, a odmor je trajao samo pet minuta: Oni gore ne čekaju kod križanja, a ne brinu ih ni ograničenja brzine: Oduvijek sam volio šetati uz potoke, naročito kada u njima ima životinjskog svijeta: Mostićem do ŽCPR: Točnije do ŽTPR (željezničko-travnatog prijelaza u razini). Na ovom mjestu i po mojoj prosudbi Andrijin križ je potpuno suvišan: Spomenik lokalnom mladiću poginulom u ratu 1991. godine: 5 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Po njemu je nazvano i šetalište uz potok Putkovec: Općina zna zagrabiti u državnu kesu: Osnovna škola izgrađena 1983. godine. Uz nju je i veliki dječji vrtić, ali njega nisam snimao. Vrag ne spava, nisam htio završiti u buksi pa dok se ti s njima objasniš odoše svi vlakovi: Jedna stara kuća iza pruge: Zagorci, za razliku od nekih, čuvaju uspomene na antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu: Nema više šetališta i moram preko pruge na cestu: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Nešto za Portosovce: Nema druge nego pržinariti po suncu: Ovdje svaka skupina kuća ima svoj ŽCPR: Pruga je u priličnom usponu: Zanimljivo ime usputnog lokala: Za neupućene, copernica na zagorskom znači ovo: Ovdje je uspon već 12 promila: A i vidi se da je pruga u nagibu: 6 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Još jedan ŽCPR poljoprivrednog tipa. Slično kao u Brdovcu i ovdje je brzina preko prijelaza ograničena, a međusobni razmak između signala ograničenja i opoziva je nekih dvadesetak metara: Pružni signal ''približavanje stajalištu'' djeluje osvježavajuće: Iz jednog naselja u drugo: Hromec i Đurmanec su ista općina, ali nogostupa više nema: ŽCPR vu kuruzu: Sudeći po pružnoj opomenici blizu je još jedan: I evo me na cilju druge etape. Kilometarski položaj 24+248, Đurmanec - Hromec ''od vrata do vrata'' 3.198 m: 6 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Hromec je posljednje službeno mjesto na ovoj pruzi sa hrvatske strane, nastavak vodi u Sloveniju. Do državne granice ima 2.724 m, a do tunela Lupinjak cca 2.200 m. U planu je bilo da se uputim do tunela i vratim se na vlak u Hromecu, ali se pokazalo da mi nedostaje vremena. Raspored mi je bio poremećen u Đurmancu jer sam morao čekati da se Macosa makne kako bi mogao fotografirati zgradu i tu sam izgubio 15-20 minuta. Stigao bi samo ako bi dio rute trčao, a takav sport - k tome po suncu - bi za moju dob bio prilično sumanut. Pruga u smjeru granice: Kad već nisam stigao do tunela Lupinjak, a na internetu nisam našao ni jedne jedine njegove fotografije, objavljujem ovu seriju od tri slike (već ih imamo na forumu u povijesnom dijelu). Nastale su 1976. godine, a snimljene su sa ceste iznad ulaza u tunel. Na fotografijama je teretni vlak od 16 vagona, vjerojatno tovaren kvarcnim pijeskom za tvornicu stakla ''Straža'' u Humu na Sutli (odredišni kolodvor Rogatec). Vlak ima tri lokomotive serije JŽ 51, od kojih su dvije na začelju kao rivalice: U akutnom napadu mojih sjećanja na ovu prugu slijedi i jedna stara slika sa slovenskog dijela, a na njoj je putnički vlak s lokomotivom serije JŽ 53 nedaleko kolodvora Mestinje 1964.godine: Dok ne stigne moja Macosa idem baciti pogled na ovaj mostić i potok ispod njega: 7 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Paučina daje naslutiti da preko mosta ne ide baš puno vlakova: Ipak se tračnice sjaje, a to je vjerojatno od prekograničnih putničkih vlakova SŽ-a Đurmanec - Celje: Stajalište Hromec izgleda relativno pristojno: Kad ste sve tako sredili mogli ste staviti i novu ploču. Ova je valjda još od pokojne kraljevine: Ovu obavijest sam našao na podu i stavio sam je na klupu. Vjerojatno su štedjeli na selotejpu: 6 2 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 Pruga u smjeru Đurmanca: Ne znam je li ovo dječji vrtić ili vikendica: Nešto plavo se kotrlja prugom: Ista ona Macosa koja me dovezla u Đurmanec: I za kraj snimka iz Zaprešića - stiže moj vlak za Harmicu i zasluženog hladnog pivkana prije ručka: 6 4 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted September 8 Share Posted September 8 9 sati, Stanley said: ..., ali nema ni najavljene brzine. Predivan putopis! Što se najviše brzine tiče ovo je moja tehnologija izmjerila na prvom danu: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toma Posted September 8 Share Posted September 8 3 sati, Stanley said: - Bez brige, nemam nikakve mračne namjere. Slikam meni zanimljive motive i upravo sam se spremao slikati Svetog Jurja kada ste vi naišli i prekinuli me. Tu smo se obojica nasmijali i razišli se. Izgleda da ni u Đurmancu nisu navikli na lutajuće fotoreportere. Evo Svetog Jure koji pod krovom bdije nad svojim štićenicima: Ovo je Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca... pozdrav toma Quote Three Blind Mice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 8 Author Share Posted September 8 1 sat, Toma said: Ovo je Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca... pozdrav toma Naravno. Sada se lupam po čelu jer sam morao znati da to nije Sveti Juraj, jer taj ubija zmaja. 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nodlehs Posted September 9 Share Posted September 9 20 sati, Stanley said: Ovu obavijest sam našao na podu i stavio sam je na klupu. Vjerojatno su štedjeli na selotejpu: Prvo hvala na još jednom putopisu koji se čita u "jednom dahu". E sad što se tiče natpisa, čitam i nije mi jasno: voze vlakovi, a dole napomena: Ovisno o stanju u prometu moguća su kašnjenja autobusa Pretpostavljam da su koristili staru obavijest pa im se malo omaklo. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts