BornaZ Posted January 28 Share Posted January 28 (edited) Svaku subotu planiram se počastiti putovanjem vlakom gdje ima zanimljivosti za vidjeti (i fotkati naravno). Ove subote zaputio sam se u Sisak, no nisam planirao i obilazak Metropole. Sezona magle je u zraku, tako znam da sam se probudio u gradu na četiri rijeke. Spremio sam se za put ka Sisku. Stigavši na stajalište Karlovac Centar dočekala me pustoš koja se uskoro pretvorila u veliku gužvu. Sunce neda Nedavno je forumaš Zugspotter Ingolstadt napisao da je ovo stajalište na Europskoj razini. S tom tvrdnjom se slažem, ali je održavanje, nažalost, Hrvatsko. Ovaj lift me zbunjuje do kraja. Nije radio, a bio je gore. Sad kao "ne radi", a dole je u prizemlju. Dotični za Zagreb je upravo trebao stići, no oni su poslali - teretni, a još je išao za Rijeku.😡 Nakon punih osamnaest minuta kašnjenja, u nadi da ću dočekati neku mamlaz (jer kasni)-somuljagu, došao je ni manje ni više Mađar i to kakav. 005 s klupama! Nisam znao jel bih preskočio il' bih uzeo vožnju u toj povijesnoj garnituri. Iznutra U dnu fotografija vidi se moje prijevozno sredstvo Pred Draganićima se radi na podvožnjaku Kad je u Desincu zadnji put ovdje bio netko parkiran? S obzirom na godine ovog vlaka mislio sam da ne može do 60 km/h, ali kad mi je brzinomjer pokazao ovu cifru samo sam molio da se ne raspadne Usput slikane informacije na vagonu Hrvatski Leskovac Zeleni most na ulasku u Zagreb Povijesni u Zagrebu. Možda neudobno, ali svakako povijesno i inspirativno iskustvo pružila mi je ova garnitura To je zasad sve. Ovo radim po prvi put pa ako sam fulao putopis nemojte mi zamjeriti trebat će mi još iskustva. Ako podržavate to što radim puno Vam hvala unaprijed i veselim se pisanju nastavka koji će biti uskoro. Pozdrav iz Karlovca! Edited January 30 by seabral tema je prebačena u ispravan podforum 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Laurus. Posted January 28 Share Posted January 28 3 minuta, BornaZ said: S obzirom na godine ovog vlaka mislio sam da ne može do 60 km/h, ali kad mi je brzinomjer pokazao ovu cifru samo sam molio da se ne raspadne Bez brige, može Mađar potegnut do 120 km/h. Ja se vozio jednom u Mađaru do Slavonskog Broda, praši on bez problema. 3 Quote Brzi vlak (744 "Cibalia") iz Vinkovaca, Strizivojne Vrpolja, Slavonskog Broda, Nove Kapele - Batrine, Nove Gradiške, Novske i Banove Jaruge, za Ivanić Grad, Dugo Selo i Zagreb dolazi na treći kolosijek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mile59 Posted January 28 Share Posted January 28 dobar je mađar, samo da ga čiste kao somine još uvijek skroz ok vlakić, tih, udoban i može povući gdje ima dobru prugu 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eric Posted January 29 Share Posted January 29 Zašto bi se raspao? Maksimalna brzina mu je 120 što je čisto dovoljno na relaciji Karlovac-Zagreb budući da kod Jaske jedva dođu do 116 i to na par sekundi jer je već ograničenje zbog ŽCP 80. Većinu puta je 90 što Mađar može. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted January 29 Share Posted January 29 1 sat, Eric said: ... na relaciji Karlovac-Zagreb budući da kod Jaske jedva dođu do 116 i to na par sekundi jer je već ograničenje zbog ŽCP 80. ... Ne postoji ograničenje zbog ŽCP-a, niti ograničenje na 80 km/h na tom dijelu pruge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eric Posted January 29 Share Posted January 29 22 minuta, DB said: Ne postoji ograničenje zbog ŽCP-a, niti ograničenje na 80 km/h na tom dijelu pruge. Zašto onda usporavaju na ispod 80 ubrzo nakon kolodvora Jastrebarsko? Dakle ubrzaju od Jaske 115 negdje i onda svi naglo koce na ispod 80 kada prijedu ŽCP i onda do Desinca 110. Vozim se svako malo i valjda znam kako vlak ide... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted January 29 Share Posted January 29 27 minuta, Eric said: Zašto onda usporavaju na ispod 80 ubrzo nakon kolodvora Jastrebarsko? Dakle ubrzaju od Jaske 115 negdje i onda svi naglo koce na ispod 80 kada prijedu ŽCP i onda do Desinca 110. Vozim se svako malo i valjda znam kako vlak ide... To kaj ti znaš nije dovoljno za razumijevanje, a niti za tumačenje Voznoga reda. Brzina sa 140 na 50 se lomi u Jaski 🙄- pri čemu je ograničenje kroz Jasku 45 km/h: gu - gornji ustroj ns - način signaliziranja Ni'đe 80. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eric Posted January 29 Share Posted January 29 (edited) 22 hours ago, DB said: To kaj ti znaš nije dovoljno za razumijevanje, a niti za tumačenje Voznoga reda. (...) budem ti ja snimio. lako teoretizirati. Edited January 30 by STIB 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted January 30 Share Posted January 30 Osobna nadmudrivanja ne spadaju u ovaj putopis. 4 Quote _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted February 3 Author Share Posted February 3 Oprostite, malo se oteglo zbog školskih obaveza, no možemo nastaviti. Dakle, kada je Mađar došao do Zagreba, vlak (somuljaga) je već čekao. I to ne bilo koji, nego somuljaga cvaja (002). Bio je prilično natrpan pa sam našao sjedalo nasuprot jednog gluhog čovjeka. U njemu je bilo je užasno vruće jer je sunce sjalo ravno u njega. Do Siska je bilo teško išta slikati zbog rupičaste reklame na vlaku. Sisak Ne bi joj škodila kakva obnova Kolodvor je nov, čist i i iznenađujuće prilično uredan, izuzev neoznačenog ŽPPR-a i jednog pokvarenog lifta. Btw drugi radi. Malo lošija slika, ali dotični radi Pothodnik Čim si malo dalje od Zgb... Ložiona je veoma pregledna pa ne treba preskakati prugu za dobru fotku. Bumbari Najmanje od vagona Fora su mi lisnata postolja Sisak ima dvije😎 Đurica petak Đuro mi je bitan jer ih vidim jedino kad idu iz/u Rijeke/u. Tada jedino idu kroz Karlovac Nakon samo 20 minuta divljenja vrijeme je za povratak u Metropolu To je zasad sve, žurim se na vlak za Delnice. Inače se nisam često prije vozio vlakom pa sam bio fasciniran tako starim Mađarom pa sam zato slučajno napisao nestručan komentar. Istina je da su nekad stvari radili bolje, samo ja tako u trenutku nisam razmišljao. Ispričavam se ako sam izazvao kakav predmet žešće rasprave. Pozdrav iz Karlovca! 2 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Laurus. Posted February 3 Share Posted February 3 1 hour ago, BornaZ said: Sisak ima dvije😎 Sisak ima više od dvije. Iza je hala ili možda bolje da se izrazim - štagalj, a u tom štaglju se nalazi muzejsko blago, a isto tako u jednoj hali bi trebala biti zaključana i jedna 2131. Usput, lijep putopis! 1 Quote Brzi vlak (744 "Cibalia") iz Vinkovaca, Strizivojne Vrpolja, Slavonskog Broda, Nove Kapele - Batrine, Nove Gradiške, Novske i Banove Jaruge, za Ivanić Grad, Dugo Selo i Zagreb dolazi na treći kolosijek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted February 3 Author Share Posted February 3 2131!? Baš sam razmišljao pitati ima li koja živa. Smije li se kako doći bliže a da nekom ne bi išla para na uši. Dogovor, najava? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 3 Share Posted February 3 18 minuta, BornaZ said: Smije li se kako doći bliže a da nekom ne bi išla para na uši. Dogovor, najava? Najpametnije ti je da pošalješ mail HŽ Infrastrukturi i zatražiš pisano dopuštenje za fotografiranje na prugama HŽ za 2024. godinu. Stići će na tvoju mail adresu u roku od dan-dva. Istina, dopuštenje ne vrijedi za depoe vuče vlakova, ali ovaj u Sisku nije aktivan pa se zabrana ne računa. Ja dopuštenje tražim i dobijam svake godine, po dolasku u odredišni kolodvor pokažem ga šefu (ako ga na kolodvoru nema onda prometniku) i više nemam brige. Ako me netko od nižeg osoblja pita što radim na kolodvoru, a to se događa iznimno rijetko, samo kažem da sam pokazao dozvolu šefu/prometniku i time prestaje bilo kakav razgovor na tu temu. Moram priznati da ne razumijem mlade forumaše koji se vole praviti važni, kao njima dopuštenje ne treba. A postupak pribavljanja traje toliko minuta koliko je potrebno da se sastave dvije ili tri rečenice i pošalje mail. 2 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted February 3 Author Share Posted February 3 46 minuta, Stanley said: Moram priznati da ne razumijem mlade forumaše koji se vole praviti važni, kao njima dopuštenje ne treba. A postupak pribavljanja traje toliko minuta koliko je potrebno da se sastave dvije ili tri rečenice i pošalje mail. Meni se nikud ne žuri. U ostalom, prvi put sam bio na kolodvoru Sisak i svidjelo mi se kako je depo tako pregledan. Ni ja ne volim riskirati pa da me netko najuri. Najbolje pitati zato sam i postavio pitanje da znam za ubuduće. Možda sam prenaglio jer sam umoran taman vlakom došao iz Delnica.🤦Svi griješimo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted February 4 Share Posted February 4 BornaZ, izgleda da je u pitanju nesporazum. Nisam mislio na tebe (a i ne znam koliko ti je uopće godina) već na neke višegodišnje forumaše, koji su kao mladići voljeli prkositi službenom željezničkom osoblju i time se još i hvalili na forumu. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted February 10 Author Share Posted February 10 U redu je. Trudim se paziti da ne stvaram predrasude s obzirom na moj broj godina - prednost zbog vremena u kojem živim i gdje je mnogo više stvari dostupno nego kada ste Vi bili u mojim godinama. Po pitanju ovog putopisa sam prilično spor pa ću jedno vrijeme prestati s time i raditi reportaže kao što sam i počeo. Ali bilo bi uredu završiti ovaj postojeći so show must go on! Stepa Kotrljajući se do GK uz autoput A11 vidio sam napušteni industrijski kolosijek koji prolazi ispod autoputa. Kasnije sam saznao da je to kolosijek do ribnjaka. Fotka je loše ispala, ali info se da iščitati... Plavac 014. Prvi od XXX kojeg sam vidio Spustivši se kroz Importanne, s druge strane pronašao sam mjesto pokojnog ind. kolosijeka za Paromlin koji će navodno isto uskoro rušiti😢. Prema Glavnom U Paromlin (opet sunce neda) Fotka s ulaza HŽM Ovog jadnik je nažalost rođen da bude zaboravljen😥 Možda nastavim pisati večeras žuri mi se na 4000 za Škrljevo. Pozdrav iz Karlovca! 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted February 10 Author Share Posted February 10 Nastavak... Neboder Ovi ne bu tako skoro vozili Prema zadnjim informacijama ovakve papagaj-asee više ne voze. Iz žalosti u žalost... ...u budućnost Tramvaji Sljedeće fotke prikazuju Metropolu iz pogleda turista (mene). On sjedi, oni rade, ja slikam... Ex-Zagrebačka banka Jadni Paromlin Sarajevska (ima J kraj broja na haubi) Eh, da mi je jedan ovakav (bez vozača moliću)😁 Konjić Prazno I to je to. Konačno je došao kraj ovog putopisa. Hvala Vam na strpljenju, pokušat ću biti brži ubuduće i odjavljujem se fotkom soma koji me doveo doma. Thank You for all and have a good night! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mile59 Posted February 10 Share Posted February 10 2 sati, BornaZ said: Ovi ne bu tako skoro vozili Brene budu, čekaju reviziju, ove ili sljedeće godine, netko je napisao.. 006 i 011 tu stoje za divno čudo čiste, jedna ima mali friz na sebi, ovi Mađari su uglavnom upokojeni i djelom očerupani, ne znam kada će u spajalice.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BornaZ Posted February 10 Author Share Posted February 10 Na ovom ispred brene još uvijek radi displej na boku. Piše "HŽPP" ako se ne vidi. Bilo bi neobično da ne vozi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mile59 Posted February 10 Share Posted February 10 taj onda vjerojatno vozi, samo su ga tu sparkirali iza Breni jer znam da one stoje već dosta blizu zgradi operative, evo ti dvije slike snimljene negdje 2021. da vidiš kako to izgleda "iznutra", naravno ovi svi mađari osim na rubnom kolosijeku tu stoje za čerupanje sada se iza one dvije Asee nalaze one ciganke koje su istrčale svoje i Brene 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SPILE008 Posted February 11 Share Posted February 11 On 28. 01. 2024. at 21:31, .Laurus. said: Bez brige, može Mađar potegnut do 120 km/h. Ja se vozio jednom u Mađaru do Slavonskog Broda, praši on bez problema. Može Mađar ići i 140km/h, ali je blokiran na 120km/h u kabini ima jedan retarder koji se nesmije otvoriti za veće brzine, jer strojovođa onda mora ići kod sudca za prekršaje, ako se pregledom brzinomjerske trake ustanovi da je išao preko 120km/h. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlv Posted February 15 Share Posted February 15 On 03. 02. 2024. at 18:26, BornaZ said: 2131!? Baš sam razmišljao pitati ima li koja živa. Smije li se kako doći bliže a da nekom ne bi išla para na uši. Dogovor, najava? 2131 je citava, zakljucana, ali ne na kolodvoru Sisak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Laurus. Posted March 9 Share Posted March 9 On 15. 02. 2024. at 22:40, vlv said: 2131 je citava, zakljucana, ali ne na kolodvoru Sisak Preseljena je nekam? Bila je hali u depou... Quote Brzi vlak (744 "Cibalia") iz Vinkovaca, Strizivojne Vrpolja, Slavonskog Broda, Nove Kapele - Batrine, Nove Gradiške, Novske i Banove Jaruge, za Ivanić Grad, Dugo Selo i Zagreb dolazi na treći kolosijek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts