Stanley Posted November 10 Share Posted November 10 Jučer je bio posljednji lijep i relativno topao dan prve polovice studenog. Odlučio sam iskoristiti ga za šetnju nekim kolodvorom i izabrao sam Dugo Selo. Tu sam već bio i objavio dva putopisa, ali od viška glava ne boli. Za udaljenije destinacije, a u planu ih je nekoliko, ima vremena. Za putovanje u polasku odabrao sam vlak 8021 koji iz stajališta Sutla kreće u 7:34 h. Krenuo je s dvije minute zakašnjenja, a na kraju je kasnio točno 59 minuta. Do Podsuseda je sve išlo glatko, a onda nas je u kolodvoru Podsused Tvornica skrenulo na pomoćni kolosijek. Ništa strašno, mislim u sebi, čekati ćemo križanje nekih desetak-petnaest minuta i idemo dalje. Čekali smo ravno 40 (četrdeset) minuta. Komentare ostalih putnika na račun HŽ-a i organizacije prometa bolje je ne spominjati. Njihovu nervozu ublažio je ljubazni i pristojni strojovođa koji nam se dvaput obratio preko razglasa, objasnio koliko ćemo još čekati i zašto, ispričao se zbog neugodnosti i poželio nam ugodan dan. Ovo je bio prvi put kako sam doživio da se netko iz HŽ-a udostojio putnicima-klijentima objasniti kratko, jasno i razumljivo što se događa. Moji suputnici su popratili objavu strojovođe glasnim odobravanjem. Volio bih znati ime tog majstora, a još više bih volio na željeznici više takvih ljudi. Kada smo se napokon izvukli iz crne rupe zvane Podsused Tvornica vlak je uhvatio pristojnu brzinu, da bi od KT Vrapče do Zapadnog vozio brzinom ostarjele kornjače s artitisom u zglobovima. Ništa brže nije bilo ni do Glavnog. Na kraju je vožnja od 46 km trajala gotovo dva sata. Kanio san se vratiti vlakom 2172 na liniji koju ja zovem ''čudnovati kljunaš'' (Novoselec - Harmica), ali sam zbog tijesnog vremena odlučio ići na 8026 koji iz Dugog Sela polazi u 10:45 sati. I taj je naravno kasnio, ali manje. Jedino duže bavljenje imali smo na Glavnom kolodvoru u Zagrebu zbog čekanja na vlak iz smjera Zaprešića. Toliko za uvod, krenimo na put. Dupli Som na 8021. Dokotrljao se iz magle koja se razišla taman po izlasku iz Glavnog kolodvora prema Dugom Selu: Ubijanje vremena u kolodvoru Podsused Tvornica: Vjerovali ili ne, ipak smo stigli na odredište: Kolodvor Dugo Selo sa službene strane: Civilna strana: 4 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Tu se, kao, nešto radi: Nema boljeg simbola za ovaj nes(p)retni projekt: Provizorni put za pješake: Diplomatski odnosi su uspostavljeni odmah. Gospodin šef kolodvora rekao je da ne moram vaditi dopuštenje za fotografiranje, vjerovao mi je na riječ: Ostala posada kolodvora u prometnom uredu: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Izlazak na sveži zrak i snimka kolodvora u smjeru istoka: U smjeru zapada: EU ulaganje u budućnost jest, ali ćete lovu vratiti: Slike koje ne volim vidjeti - robno skladište u jadnom stanju: Sa zapada nešto dolazi: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Još jedan Som iz Zagreba: Parkiralište uz kolodvor je prepuno automobila: Somulj-aga se odmah vraća: Idemo odklipsati prema zapadnom kraju kolodvora: Ostatak iz dobrih starih vremena, kada je uz brklju pisalo Jön a vonat (pazi na vlak): Izlaz iz kolodvora u smjeru Zagreba: Zanimao me ovaj usidreni teretnjak: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Došuljao se i drugi, ovaj put od konkurencije: ŽCPR na zapadnoj strani kolodvora: Posvetimo malo pažnje teretnjacima i njihovim vučnim vozilima: Somovi su previše novi da bi ih se zasitio poput Mađara i Macosa: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 U prometnoj gužvi ponešto može i iznenaditi, poput ovog brzog vlaka s Brenom na čelu: Kasnije došao, prvi krenuo. Da nema ÖBB neku protekciju u HŽ Infri?: Stari vodotoranj asocira na viteza sa šljemom i perjanicom: Nove konzole za kontaktnu mrežu razbacane su posvuda: Tamo je nekada bilo puno žutih vagona: Ovo je nešto novijeg datuma: Stari pragovi tvore brda na južnoj strani kolodvora: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Ispod kolodvora teče potok: Ovi betonski pragovi već zarastaju u džunglu: Dozvola HŽ Infre vrijedi i za ovo područje pa ćemo zaviriti: I tu je bilo puno žutila, a ostalo je samo ovo: 6 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Ovdje je nekada bio kolosijek i više ga nema: Dokaz je onaj bikčić, usamljeni i napušteni jadničak kojem su dani odbrojani: Ovaj bikojna se još drži, ni on neće dugo: ŽCPR na istočnoj strani kolodvora. Ovdje nema (polu)brklje: Ravno za Koprivnicu, desno za Novsku: Koliko god trljao oči ne vidim drugi kolosijek, a odavno je trebao biti u akciji: Pogled na ulaz u kolodvor sa istoka: Ova skretnica se neprekidno micala u pravac - u skretanje - u pravac. To je neka tročlana ekipa, koja se cijelo vrijeme motala oko skretnica, provjeravala je li dobro obavila posao: 5 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Blok kućica, napuštena ali u relativno pristojnom stanju: Povratak uz kolosijeke sa sjeverne strane kolodvora: Iskliznica kao da je iskliznula: Jeste me pošarali, ali sam još ona iz pravilnika: Teretnjak HŽ Carga i dalje je u kolodvoru: Hektometarski stupić - ilegalac: 6 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 10 Author Share Posted November 10 Konzola ima posvuda, u povrtnjaku i na livadi: Ovdje netko stanuje: Ovo bi bila EVP?: Putnici čekaju: U Somu na 8026: Nagari Miško dok se može: I tako mi se guzica nagledala puta, ali mi je ipak prijalo. A i HŽ PP me počastio - za čitavo vrijeme vožnje od Sutle do Dugog Sela nije bilo ni traga kondukteru, pa mi je prištedio 2,3 eura. 5 1 Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted November 10 Share Posted November 10 4 sati, Stanley said: ... Ovo bi bila EVP?: ... Bi. 😑 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted November 10 Share Posted November 10 Šef kolodvora stanuje na kolodvoru. Prije godinu dvije je bilo u novinama ako se netko sjeća da su sa blakona čini mi se upči Uskrsa ukrali nekome šink(e)u! Njemu su to maznuli. Bio je prometnik i na Glavnom kolodvoru i to dobar prometnik. Radio sam sa njim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts