1borna Posted August 5, 2020 Author Share Posted August 5, 2020 Idemo malo u mirni Jurandvor Pogled na cestu kojom se dolazi u središte mjesta Ovdje ima lijepih kuća koje su niknule pred 30-40 godina kada je procvao turizam i u Jurandvoru Katnica lijevo je podignuta pred 20-ak godina nakon dugo pokušaja jer su mještani bili protiv nje budući da je u velikoj mjeri zaklonila pogled na glavni trg i sa njega Nekada je na tom malenom trgu bilo drveća koje se srušilo od starosti i jakih bura (pred 25 godina otprilike), tek tada je trg asfaltiran a pred 10-ak godina djelomično popločan Svake godine se ovog datuma slavi dan Jurandvora u crkvi na placi Okupe se domaći (uglavnom stari i djeca jer ostali rade) Nonice donesu kolače da se svi počaste U crkvi se nedjeljom redovno održavaju mise, zvona zvone svakog dana ujutro i navečer Djeci koja su došla iz drugih krajeva je to interesantno pa dolaze sa roditeljima gledati i slušati zvona Nekada je trijem crkve bio kompletno drveni a zvonilo se potezanjem užeta (što su fakini znali uraditi pa pobjeći). Danas su zvona sa elektromotornim pogonom i programirano je zvonjenje. Znade se desiti da programator poludi pa zvonjava započne npr usred noći što je u početku izazivalo sakupljanje mještana jer je običaj da zvonjava započne kad netko umre pa bi dotrčali saznati tko je umro? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 59 minutes ago, 1borna said: ... jer je običaj da zvonjava započne kad netko umre pa bi dotrčali saznati tko je umro? ... al' nije to specifikum samo Jurandvora, to je karakteristično za sva manja mjesta. Zna se to čut i na Škrljevu. Počne zvonit u neko nenormalno doba dana i odma svima upitnici ... ki je partil sveten Petru na ispoved . Selske babe odma znaju znaju će va pakal ili va raj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 7, 2020 Author Share Posted August 7, 2020 Krk 1978 - 80 Gradnja mosta Krk, Crisnjevo, Bakar, Bakarac, Bura. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 18, 2020 Author Share Posted August 18, 2020 Malo sam zapostavio ovu temu od kad sam se vratio u Zagreb no za koji dan ponovo bježim na na more pa ću polako nastaviti Baška ima svoju podmornicu koja ipak ne roni već putnici mogu kroz stakleno dno osmatrati podmorje Na kraju plaže (Zarok) se mogu iznajmiti elektro barke za mirnu i tihu vožnju Pomoću na pola razrezanih plastičnih cijevi barke se lako gurnu u more a navečer ih se izvlači vitlom Svaka barka ima 2 akumulatora smještena dijagonalno naprijed i straga, autonomija je oko 4 sata vožnje kada ne bi bilo sunca no kad ga ima je daleko veća (kad bi se vozilo srednjom brzinom to bi izdržalo cijeli dan) Ima jedan automatski osigurač za slučaj preopterećenja npr kod blokiranja elise i glavnu sklopku Na desnoj strani je automatika za punjenje u plastičnoj kutiji a ispod je sajla koja ide od volana do motora sa elisom Barka je jako stabilna budući da je katamaran i da je dosta teška (oko 250 kg), maksimalna brzina joj je oko 7 čvorova Ovo su podatci solarnih ćelija na krovu Barka može primiti 4 odrasla putnika i još poneko dijete Uvijek se zapišu osnovni podatci turista i razmijene brojevi mobitela, u slučaju najave lošeg vremena barke se ne iznajmljuju! Vožnja je jednostavna, na jednoj ručici se bira 5 brzina za naprijed, neutralan položaj ili 3 za unatrag 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 21, 2020 Author Share Posted August 21, 2020 Gledam svaki dan web kamere u Baškoj Ne bi se reklo da je neka kriza? Sve je kao i lani Dok je ovakva gužva od jutra do večeri ja ne zalazim u taj dio Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 22, 2020 Author Share Posted August 22, 2020 Danas sam se probio do Jurandvora, kolone su bile već prije Lučkoga (oko 11 sati). Do Karlovca se vozilo pristojno ali uz više jakih usporavanja zbog sporaća koji nikako da shvate da sporom vožnjom ugrožavaju sebe i druge? (Autoput nije za vožnju 60-70 km/h, za to imaju običnu cestu!) Nakon Karlovca a pogotovo Bosiljeva promet se ipak ubrzao. Odmorište Lepenica prije Tuhobića je bilo puno pa sam se parkirao malo podalje Ovdje je i ljeti svježi zrak pa volim svaki puta ovdje stati Očekivao sam gužvu prije rotora na prilazu Krčkom mostu no ona je nastala odmah iza njega, vozilo se u duugačkoj koloni mic po mic Kolona je u stvari bila skroz do mjesta Krk (u postepenom opadanju), nijesam očekivao toliko dolazaka u ovo vrijeme (malo iza podneva)? Prema obali je bio također jaki promet no ne u tolikoj mjeri. U Bašku ću otići sjutra ranije ujutro prije gužve i vrućine. (Napravio sam više slika ali nisu sve uspjele, ne volim prčkati po mobitelu dok vozim) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 23, 2020 Author Share Posted August 23, 2020 U Jurandvoru nema gužve, malo je tzv vikendaša Kod crkve sv.Lucije ujutro oko 9 sati već ima namjernika Na more smo krenuli pješice najprije prema Batomlju a onda uz Riku Bilo je zanimljivih susreta (za mojega pesa) Šetnja šumom uz potočić je ugodna Kad je ožednila mala s spustila u potok i napila vode Već sam pomislio da ću se i ja morati spustiti da ju izvučem van no ona se bez problema popela natrag (ipak ima pogon na sve 4) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 24, 2020 Author Share Posted August 24, 2020 Nastavak jučerašnje štorije Dolazimo do Zaroka Ovdje je posađen novi kamenčić Pred 10-ak godina napravljen je veći kompleks vodenih tobogana, danas to više nije neka trakcija? Dočekala nas je umjerena bura Oko 10 sati valovi još nisu bili jako napuhani No vremenom su postajali sve veći a to je ono što daje draž plaži u Baškoj Jedan odvažni turist je krenuo jedriti Trebalo se boriti sa vjetrom i valovima Nakon 10-ak pokušaja je uspio zaploviti, bravo! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 24, 2020 Author Share Posted August 24, 2020 Upravo snimljeno, boja se još nije osušila.. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 26, 2020 Author Share Posted August 26, 2020 Pred 4 godine sam u Jurandvoru ugledao nekakav policijski auto? Hmm američki sa Zg tablicama? Izgleda opako Kad sam malo bolje pročitao što piše shvatio sam da je to reklama za police (za knjige)! Pitam se kako reagiraju naši policajci kad ga ugledaju (i ne pročitaju ono sa sitnim slovima)? Javio mi se jedan prijatelj koji je snimio slično bojanje automobila u Zagrebu Jedino na tome ne piše nigdje da su police za knjige? Taj izgleda još "službenije" od mojega 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted August 26, 2020 Share Posted August 26, 2020 33 minuta, 1borna said: Pitam se kako reagiraju naši policajci kad ga ugledaju (i ne pročitaju ono sa sitnim slovima)? Nemaju šta reagirat: na ovom nigdje ne piše sigurnost i povjerenje. 😁 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 28, 2020 Author Share Posted August 28, 2020 Na plažu obično idem ranije ujutro dok nije vruće i dok nema gužve a poseban bonus mi je što je more hladnije Danas sam ponio foto pa čak i stativ Tek je prošlo 9 sati (na fotiću mi piše 10), plaža se napuni tek iza 11 Dosta ljudi se uputi svaki dan na pješačenje preko brda na drugu stranu prema staroj Baškoj Sve više turista dolazi sa psima pa tzv pesja plaža na kraju bude premala Idem natrag prema Baškoj Turista još uvijek ima pristojan broj, iznad polovice prošlih godina Više mi ne stane u ovaj post pa će još biti kasnije... 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted August 28, 2020 Share Posted August 28, 2020 ... 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 28, 2020 Author Share Posted August 28, 2020 Stara jezgra grada gotovo da je ista kao i danas Opt mi ne stane više....Od jednog kraja do drugog (Zaroka do kraja luke) imade dobrih 4 kilometra! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 30, 2020 Author Share Posted August 30, 2020 Kao uvijek nedjeljom je misa u crkvi sv.Križa u središtu Jurandvora Zavirio sam malo prije same mise Oltar sv. Križa u Jurandvoru, smješten je u svetištu istoimene crkve sagrađene u drugoj polovici 18. stoljeća. Oltar je kvalitetno djelo zrelog baroka sjevernjačkog porijekla. Izveden je u drvu, koje je rezbareno, polikromirano te pozlaćeno. Predoltarnik je oslikana daska s motivom Duša u čistilištu. U zoni predele je ostakljena niša „Božjeg groba“. Kip Krista u niši ikonografski pripada „Raspeću“. Središnji dio retabla je pala „Poklonstva kraljeva“, dok je u sredini atike oslikan medaljon s Arhanđelom Mihovilom. Na bočnim volutama sjedi po jedan anđeo, a na malim istacima između stupova i pale sekundarno su postavljeni kipovi sv. Franje i sv. Ante Padovanskog. Nisam htio ometati u molitvi pa sam ostao ovako vani Danas ujutro je vrijeme dosta teško, oblačno je i puše toplo jugo, od jučer se temperatura ne spušta ispod 30c Na početku jedne šumice jedan vikendaš je pred 20-ak godina sagradio lijepu garažu Svake godine bi ju našao provaljenu pa je na vratima napisao poruku (ali i to ne pomaže) Na plaži sam dobio osmatračnicu kako bi bolje vidio utapa li se koja turistica (no do sada nemam sreće) 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted August 30, 2020 Share Posted August 30, 2020 15 minuta, 1borna said: Na plaži sam dobio osmatračnicu kako bi bolje vidio utapa li se koja turistica (no do sada nemam sreće) Jbg, nabavi onu crvenu plastičnu amforu i crveni šorc, čisto da te ne mogu razlikovati od Mitcha iz Spasilačke službe. Tko zna, možda se tada koja utopi baš pored tebe....😁 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
up4014 Posted August 30, 2020 Share Posted August 30, 2020 Tko ide danas doma sa otoka evo u 11.15 druga porcija veća od prve onako prave jesenske dosadne kiše bez vjetra, i čuvajte se "na cesti" pa će vas i Bog i Karma ili Teorija kaosa poštedjeti .Svim kolegama forumašima sretan povratak doma sa godišnjeg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted August 30, 2020 Share Posted August 30, 2020 1 hour ago, mgalic2 said: ... i crveni šorc ... ... ne ne, dok nema črveni kostimič ko i Pamela nema vajde od vočinga 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted August 31, 2020 Author Share Posted August 31, 2020 Budući da nije velika crkva se lijepo uklopila među ostalima na maloj placi Jednoga dana ću skenirati filmove ili barem stare slike toga trga pred 30-40 godina kada je imao 3 velika stabla i dosta utabane zemlje oko njih a crkva je imala drveni trijem? Ovdje ima nereda u raznim stilovima, svatko radi kako mu se svidi (ili ima priliku) Današnji dan je za zaboraviti, povremeno sitno cmolji a za popodne je najavljen potop? Nikako da pronađem brojne slike svetišta Majke Božje Goričke iz proteklih godina pa ću slijedećih dana ponovo otići gore! 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 Krenuo sam danas u obećani izlet, lijevo je Batomalj o kojemu ću kasnije Od podneva jučer do danas ujutro je neprestano cmoljila kiša, napadalo je oko 33 lit što za toliko vremena i nije puno. Neugodno je pala i temperatura sa jučerašnjih 27c na svega 15 rano ujutro! Kod skretanja za Batomalj je još jedan kamičak, legenda je skroz izblijedila ž Dolina Baške je jako plodna, nju je nekad Rika plavila svake godine a i sada ju natapa podzemnim vodama Nažalost poljovrirednika je sve manje, nekada se obrađivao svaki metar zemlje. Sada se ovce pobrinu da sve ne zaraste... Put prema svetištu je dosta strm i uzak Imade i nekoliko oštrih zavoja te srećom i nekoliko proširenja jer se 2 veća automobila ne mogu mimoići Običnim danima ovdje nema gužve, tek poneki turisti otiđu do svetišta autom ili pješice no kad su crkveni blagdani tada je sve puno automobila pa se teško vratiti dok svi ne dođu gore? Gore tj kod svetišta je napravljeno nekoliko parkirališta jer je znalo biti da bi brojni htjeli doći ovamo a nisu imali gdje stati. (za danas sam ispunio normu) 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hyperion Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Jako interesantan putopis. A gdje je predstavljena maketa? PS: jesi primio razglednicu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 Kartolinu sam dobio i hvala a morsku maketu nijesam pokazivao ovdje (za sada) Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 Danas prije šetnje do mora i kupanja imam vremena za nastavak priče, najprije malo priče o https://hr.wikipedia.org/wiki/Svetište_Majke_Božje_Goričke Svetište Majke Božje Goričke, najveće u Krčkoj biskupiji, ubraja se među najstarijim marijanskim svetištima u Hrvatskoj. Svetište potječe iz XI. stoljeća, a nalazilo se u predjelu «Goričice» u današnjem Jurandvoru, odakle mu i naziv «Goričke». Na sadašnjem mjestu izgrađeno je tijekom XV. stoljeća, a posvećeno 1550. godine po biskupu Albertu Dujmu de Gliricisu. Predaja kaže da su djeca u tri navrata (1415. g.) na čudesan način pronašla na ovom brijegu kip Majke Božje iz crkvice u Jurandvoru. Ovo se područje od starine zvalo «Grad», a nastanjeno bijaše još za ilirskog plemena Japoda. Pokraj crkve nalazila se kuća Bratovštine Majke Božje Goričke, čiji se statut čuva u Zagrebu, a najstariji je statut jedne bratovštine u Hrvatskoj pisan glagoljskim pismom (1425. g.). Godine 1603. bratovština je imala stotinu članova! Članovi Bratovštine bili su i benediktinci iz obližnje Opatije sv. Lucije (Bašćanska ploča), koji su do utrnuća samostana 1465. godine i upravljali Svetištem. Bratovštini su pripadali i neki članovi obitelji krčkih knezova Frankopana (Nikola IV. sa ženom Dorotejom, knez Ivan i kneginja Elizabeta). Kip Majke Božje Goričke barokno je djelo, a potječe iz XVI. stoljeća; rad je nepoznatog autora. Godine 1877. A. Kušlan obnavlja mu pozlatu. Iz 1590. godine imamo svjedočanstvo biskupa Davida koji piše da je ovo glavno svetište na otoku Krku, a mjesni župnik bilježi g. 1673. kako je u Svetištu Majke Božje Goričke misa svakog blagdana i nedjelje te da vjernički puk petnaest puta na godinu hodočasti Gospi u procesijama. Do Svetišta Majke Božje Goričke sada vodi i uska asfaltirana cesta, no donedavna se dolazilo isključivo zavjetnim stubama građenim od 1877.-1891. (ima ih 237), po kojima su izgrađene, u bronci salivene postaje križnog puta, blagoslovljene na Prvu korizmenu nedjelju 2003. g. Godine 1896. papa Leon XIII. dao je vjernicima-hodočasnicima mogućnost zadobivanja potpunog oprosta na blagdane Velike i Male Gospe, na Pedesetnicu i Duhovski ponedjeljak. Sveti zbor obreda iz Rima dopustio je godine 1899. slavlje zavjetne mise BDM u Svetištu. Svete mise slave se u Svetištu Majke Božje Goričke svakog Marijinog blagdana, posebno na Veliku i Malu Gospu, te na Pedesetnicu, kao i svake nedjelje Marijinih mjeseci svibnja i listopada, te se svake korizmene nedjelje po zavjetnim stubama moli križni put i u crkvi slavi Euharistija. Ovdje na ulazu je jedna mala knjižara (i suvenirnica) Mise znaju biti i u dvorištu za lijepog vremena Crkva je nažalost bila zatvorena Pored crkve je groblje Lijevo je samostan Ne stane više pa nastavak slijedi kasnije.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted September 3, 2020 Author Share Posted September 3, 2020 Ovdje završavaju brojne stepenice kojima se dolazi preko polja Lijepo se vidi cijela dolina Baške Baška malo pobliže, lijevo gore uz cestu je najnoviji dio grada koji je napravljen zadnjih nekoliko godina Srednji dio Jurandvora Novi dio Jurandvora sa "malim" kućicama Sve je puno zelenila Na suprotnoj strani se vidi Draga Bašćanska https://hr.wikipedia.org/wiki/Draga_Bašćanska Draga Bašćanska smještena je na jugu otoka Krka, u središtu bašćanske doline, na putu koji vodi iz Baške prema Krku. U sjevernom dijelu kotline prevladava brežuljkast teren, dok je južni (donji) dio kotline bogat plodnom zemljom koja je stoljećima bila intenzivno obrađivana. Kroz dolinu protječe jedini stalni vodeni tok na svim Jadranskim otocima, Suha Ričina ili Vela Rika. S istočne i zapadne strane Drage Baške i cijele bašćanske doline su dva gorska masiva s najvišim vrhovima na otoku: Kozlja ( 464 m ), Diviška ( 471 m ), Hlam ( 461 m ) koji su vrhovi istočnog masiva te najviša Obzova ( 568 m ) i zatim Veli vrh ( 541 m ), Orljak ( 537 m ), a koji su vrhovi zapadnog masiva. Vegetacija je u samoj dolini vrlo gusta, ali do visine oko 200 metara, nakon čega prevladavaju krš i golet s niskom vegetacijom. Iako gorski masiv štiti Dragu Bašćansku od naleta bure sa sjeveroistoka, ipak je i tu bura česta i ponekad snažna zbog otvorenosti bašćanske doline u smjeru sjeverozapad - jugoistok. Ipak, Draga Bašćanska je puno zaklonjenija od bure od susjedne Baške. Pred 15-ak godina ovdje je podignut veliki vinograd. Ranije je na tome mjestu bio kamenolom i iskop pijeska, puno godina je to mjesto bilo zapušteno i ruglo Dole na cesti je onaj kamičak koji najavljuje Jurandvor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted September 4, 2020 Author Share Posted September 4, 2020 Prije kupanja stignem nastaviti slikovnicu, Draga Bašćanska ima zvanično 250 stanovnika Lijevi dio Jurandvora koji ima zvanično 299 stanovnika Sve planine iznad doline su pune parcela raznih domaćih vlasnika Malo natrag u svetište Još malo groblja Do zvonika se može uskim stepenicama Pogled prema samostanu i još jednom prema Baškoj Pitao sam se dali bih oglušio da odjednom zazvone zvona? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts