mali.paja Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 Mogli bi vi osnovati i neku podružnicu foruma iz Baške🚑? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 16, 2020 Author Share Posted June 16, 2020 Ima nas nekoliko sa ovoga foruma i https://vlakovi-ri-hr.forumcroatian.com/ ali smo razasuti po cijelom otoku. Na ovoj slici se otraga lijevo nazire nekadašnje dječje odmaralište, to je za prvi čas dok iz svojih slikovnica ne iskopam bolje slike Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 17, 2020 Author Share Posted June 17, 2020 Malo o crkvi sv.Lucije u Jurandvoru, više možete vidjeti na https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv._Lucije_na_Krku Pred 20-ak godina crvki je povišen gornji dio na zvoniku jer je navodno i bio takav Pored crkve su djelomični zidovi nekadašnjeg Benediktinskog samostana Jedna zgrada je potpuno obnovljena i u njoj je danas muzej Morao bi provjeriti jesu li cijene ostale iste? Pored crkve je groblje koje je radi kamenog tla i malo prostora često napravljeno "na kat" Malo niže se nalazi recepcija i suvenirnica Ovdje se mogu naći vrijedni autohtoni suveniri po umjerenim cijenama Tu je lijepi park Ima i veliko parkiralište (barem je nešto besplatno) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 18, 2020 Author Share Posted June 18, 2020 Pred 10 godina moja se unuka ozbiljno zainteresirala za povijest Ozbiljno je odgledala i odslušala 20 minutni film Nisam to očekivao od 9 godišnjeg djeteta? Poslije ju je zanimala i Glagoljica pa ju je i naučila uz pomoć jedne knjižice iz dućana! Nakon predavanja smo obišli crkvu Bašćanska ploča bi se prema pronađenom mjestu trebala zvati Jurandvorska? Nekada je i na desnoj strani bila slična ploča od koje su pronašli samo sitne komadiće pa ju nisu mogli rekonstruirati Gore se ide prema zvoniku Bit će kasnije ljepših i većih slika, ove su snimljene mobitelom... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
up4014 Posted June 18, 2020 Share Posted June 18, 2020 Evo nove obavijesti za naše "Zagrebačke Bodule i Kirce."Danas oko 17 sati 100 metara od obale, rt "Oštro" Kraljevica,eć 15 minuta u moru, iznenađujuće ugodno, ali valovi se već pjene. Pogled na desno veliki luk našeg mosta, a ispod njega u daljini kućice Voza. Ravno iznad Kraljevice u pozadini krasan pogled na prugu kako se penje od putnog prijelaza prema nasipu ispod koga je završio kolega od našeg "Stenlija".I ovaj put je nastradala ljepotica "Marijana" kao i prvi put u usjeku na Vežici kod bivšeg EVP-a i opet se sudarila sa serijom 38 UNRRA.I naravno opet nastradala!Da ne duljim, pogled je jedinstven sve do otprilike 1 km nakon izlaza iz Plasa u pravcu Zagreba i skretanja pruge u unutrašnjost primorskih padina.Kako je sada instaliran i APB teoretski bi se moglo na tom dijelu vidjeti i 5 vlakova u jednom momentu, ali nažalost u tih pola sata vlaka "ni od korova" ni gore ni dole ništa:pa čak ni onaj jadan ostatak od nekadašnjeg RZ 3, 125, 501 ne vozi. Završavam sa vedrijom notom. Prognoza za Kvarner i bližu okolicu, na moru, bez kiše i temperature oko 25C, a mora oko 23C.Zato tko može, nek se nauživa, dok se može,jer tko zna kakva iznenađenja nas čekaju. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted June 19, 2020 Share Posted June 19, 2020 Boravio sam dva puta na ljetovanju u Kraljevici, točnije na poluotoku Oštro gdje je firma moje supruge imala odmaralište. Kupali smo se na rtu Oštro, a pogled je bio impresivan - lijevo rezervoari za naftu na Krku, a desno koksara u Bakru. 😁 Prizor sa te plaže prikazan je na kraju filma ''Blagajnica hoće ići na more''. Za prve večernje šetnje upala su mi u oči usamljena svjetla visoko u brdu i zaključio sam da je riječ o kolodvoru Plase. To se potvrdilo danju kada sam gledao vlakove kako se uspinju ili spuštaju. A supruga mi je, naravno, nabijala na nos: - Što je, opet buljiš u vlakove? 1 Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
up4014 Posted June 19, 2020 Share Posted June 19, 2020 Točno tako samo sad nema koksare hvala bogu a na ulazu u kamp pored one rampe na recepciji napravili su još jednu pred onom plažom sa finim pijeskom,koja je 365 dana godišnje zavarena,kao i ona treća sa zapadne strane od svjetionika tako da po lijepim danima van sezone ne može se više do mora ni sa malom djecom nego "cipelcugom" iako u ovih 55 godina nikad nije bilo više nego jedno vozilo osim našega na tom placu neposredno uz plažu.Mi se kupamo sasvim na kraju na rtu gdje se otvara pogled prema mustu i "Uvali Scott" hot.naselju a pruga se vidi samo kad odplivate dalje od obale. Ono "Što je, opet buljiš u vlakove?"nekako mi je poznato.....Za kraj uskoro moram objvaviti jedan post kad sam siguran da su nam se putevi ukrstili vrlo blizu.Jedini problem je moja zaboravnost.Želim vam i dalje puno dobrih fotografija, a ja odoh u more "gledat vlakove". Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 19, 2020 Author Share Posted June 19, 2020 Slikao sam malo izvana i iz bližega tu staru crkvu Šahovnica na njoj počinje crvenim poljem (!) Na svakome uglu zvonika su nekakve glave (propale vremenom) Popločaki su stazu u parku, na pločama je uklesana glagoljica Ljeti se ovdje često održavaju razne priredbe 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 20, 2020 Author Share Posted June 20, 2020 Zadnjih 20 i više godina je postavljeno mnogo kamenja i skulptura sa uklesanim slovima glagoljice, prvi se nalazi na planini Treskavac kada počne spuštanje prema bašćanskoj dolini Ovdje je napravljeno parkiralište pa se može zastati i uživati u pogledu Kraj svakog kamena/skulpture se nalazi legenda Malo prijeJurandvora je još jedana skulptura pokraj ceste Nisu se baš usrećili čitljivosti slova Pogled sa planine i sa druge strane 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 Zaista originalni spomenici. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 20, 2020 Author Share Posted June 20, 2020 Puna ih je Baška i okolica, pokazat ću ih skoro sve no preko reda idem na nekadašnja dječja odmarališta... Danas prijepodne vrijeme nije bilo poticajno za namakanje Neki su ipak pokušavali dobiti boju? Pošao sam do prvoga odmarališta Još je zatvoreno, jedan domaći mi reče da već dugo vremena ljeti služi za smještaj učenika ugostiteljskih škola otoka Krka... ....koji su na praksi u restoranu Galeb koji je odmah do doma Galeb je jedan od najstarijih restorana u Baškoj Sačuvao je originalni izgled jer je već dugo pod zaštitom ministarstva kulture Kako je na strani plaže trenutno nered slikao sam njihov letak I reklamu Ima malo dalje još jedno nekadašnje dječje odmaralište o kojem ću kasnije 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 20, 2020 Author Share Posted June 20, 2020 To drugo dječje odmaralište je davno došlo u vlasništvo grada Požege no pred nekoliko godina je mutnim poslovima postalo takoreći privatno i cijenama nedostupno običnom čovjeku. Nešto sam pronašao na linku 12.05.2014. | Lidija Galić PREGLEDA: 12696 Nekad omiljeno požeško ljetovalište u Baški na otoku Krku više nije dječje odmaralište. Prije tri dana dobiveno je rješenje o kategorizaciji kojim je objekt dobio tri zvjezdice. - Sad je to prenoćište s doručkom. Od prošle smo godine uložili oko 200 tisuća eura, a novac smo osigurali kreditom. Imali smo četiri inspekcijska nadzora te smo, između ostalog, morali raditi kompletnu izmjenu električnih instalacija. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne i za četiri nam zvjezdice nedostaje jedino bazen - kaže Vladimir Englman koji je odmaralište u koncesiju dobio na desetogodišnji period, odnosno do 2019. godine. Bašku je tada na korištenje dobio ŽKK Požega, no budući da udruga iz dopunske djelatnosti ostvaruje prihod veći od 70 tisuća kuna osnovano je trgovačko društvo. Sobe su suvremeno opremljene, svaka ima svoju kupaonicu, ventilaciju i u njima je novi namještaj. Kapacitet odmarališta trenutačno je 45 ležajeva što je gotovo dvostruko manje od nekadašnjih 90 mjesta kad je u jednoj spavaonici bilo i po 20 kreveta. - U adaptaciju objekta ove je godine ugrađeno više od 800 četvornih meta knaufa, stropove smo skidali do greda i postavljali nove, u cijeli je objekt stavljen novi laminat, zavjese te 200 četvornih metara pločica na terasama- nabraja Englman. Sezona je već krenula. Prvi će gosti, od 26. lipnja, biti djeca iz požeških vrtića i udruge "MI", a za njih je organiziran i prijevoz. Isto tako organiziran prijevoz imaju i požeški umirovljenici koji će u Baški ljetovati u posljednjoj turi, odnosno od 5. rujna. - Ostali gosti odmarališta neće imati organiziran prijevoz, ali to nije problem jer APP svakodnevno vozi iz Požege u Bašku. Ako netko odluči doći svojim automobilom, za njega smo osigurali parking 500-injak metara od samog objekta - kaže Englman. Budući da više nije riječ o dječjem odmaralištu, već prenoćištu s tri zvjezdice i cijene su drukčije nego prijašnjih godina. - Cijena po sobi je 70, 95 i 120 eura, ovisno o terminu. Osim noćenja s doručkom osigurana je ležaljka i suncobran te u slučaju lošeg vremena zatvoreni bazen. Plaže su u Baški u potpunosti pod koncesijom, a mi smo uspjeli osigurati dio plaže za svoje goste. Vrtići, djeca s posebnim potrebama i umirovljenici čije ljetovanje je iz ugovorne obveze s Gradom uz prijevoz imaju osigurana i sva tri obroka - pojašnjava Englman dodajući da su kapaciteti već uglavnom popunjeni, no još uvijek ima slobodnih mjesta budući da turnusi više nisu na bazi deset dana, već proizvoljno. - Kad smo preuzeli objekt procijenjen je na pet milijuna kuna, danas je taj iznos oko tri milijuna eura - zaključuje Englman. Starije slike sa neta Murska Sobota i dan danas ima svoje odmaralište za klince u starom centru grada, slika je od pred nekoliko godina kada je zbog uređenja osnovne škole Baške izvan sezone u njemu održavana nastava (bit će slika te škole u zasebnoj temi) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 21, 2020 Author Share Posted June 21, 2020 Danas je još jedan pokvareni dan, ljeto nikako da zavlada pa imam vremena za slikovnice. Kad se dođe do ulaza u Bašku tu stoji slovo B Još dalje su 2 kamena Vidi se da je Baška iz godine u godinu sve uređenija, zelenilo se redovno njeguje Kod stare škole je slijedeći kamenčić 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 22, 2020 Author Share Posted June 22, 2020 Na početku plaže Na suprotnoj strani Baške je na novom dijelu mola interesantna ploča sa uklesanim slovom omega Moje psiće interesira zaostala kišnica koja im dođe kao osvježenje Na kružnici je uklesana i ruža vjetrova (glagoljicom) I Jurandvor ima svoj kamenčić Materijal i boja legendi nisu baš najsretnije izabrani jer kroz nekoliko godina izblijede, trebalo bi ih obnoviti barem svakih 5 godina 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 23, 2020 Author Share Posted June 23, 2020 Kod sv.Lucije Kod crkve sv.Ivana iznad Baške Na šetnici prije Galeba 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Ja ne mogu opisati koliko su me oduševili ovi glagoljaški spomenici, kako idejom, tako izvedbom. On 22. 06. 2020. at 9:47, 1borna said: Materijal i boja legendi nisu baš najsretnije izabrani jer kroz nekoliko godina izblijede, trebalo bi ih obnoviti barem svakih 5 godina Što se tiče ovoga, na par fotografija bi se reklo da su to plastične gravirane ploče. Ja osobno u te materijale ne vjerujem puno (iako su deklarirani za vanjske uvjete), više sam pristaša metalnih ploča. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 23, 2020 Author Share Posted June 23, 2020 Točno, plastične su no nije toliki problem u njima već u boji koja kroz nekoliko godina izblijedi! Trebalo bi ih redovno obnavljati svakih nekoliko godina? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Teško mi je na slikama male rezolucije vidjeti, ali mi se na par njih čini da se vidi udubljenje od graviranja. Dvoslojni materijal na kojem se graviranjem gornjeg sloja dođe do drugog (u ovom slučaju) crnog sloja. Kako rekoh, ne vjerujem ničemu do metalu. Tamo gdje se očekuje dugotrajnost, ide se na aluminij ili (skuplji) mesing s graviranjem + bojanjem graviranog dijela. U svakom slučaju, to ne umanjuje ljepotu i originalnost ideje i spomenika. Zaista sam oduševljen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toma Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 On 19. 06. 2020. at 17:53, 1borna said: Na svakome uglu zvonika su nekakve glave (propale vremenom) Simboli četiriju evanđelista: anđeo (sv. Matej), lav (sv. Marko), vol (sv. Luka) i knjiga (sv. Ivan). Vol i anđeo se dobro vide na jednoj od fotki ispod. pozdrav toma 1 Three Blind Mice Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 24, 2020 Author Share Posted June 24, 2020 Kamenčića imade još posvuda posijanih, tako su i među mojim fotografijama razbacani pa ih je teško pronaći? Međutim srećom imade na netu jedan PDF u kojemu su svi prikazani! Cijeli otok je inače pun raznih kamenja sa uklesanom glagoljicom i očuvanim glagoljaškim natpisima i spomenicima. Na ovoj karti se lijepo vide sva značajnija mjesta u dolini Baške. Mnogi se turisti iznenade kada se popnu na planine sa obje strane jer očekuju da će vidjeti more na drugoj strani no gore su visoravni široke 2 do 3 km pa ih čeka još dosta pješačenja po kamenjaru. To najbolje dočaravaju slike Baške sa Zavižana koje sam našao na netu Kao i ovaj pogled iz aviona? Moj snimak meteo-stanice na Zavižanu Snimljeno je "iz ruke" i ne na najpovoljnijim meteo uvjetima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomcro Posted June 24, 2020 Share Posted June 24, 2020 12 minutes ago, 1borna said: Snimljeno je "iz ruke" i ne na najpovoljnijim meteo uvjetima. ... Borna al to to bura ljulala ? Ćeš morat nosit bloket po buri da te ne otpu'ne talijancima Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 24, 2020 Author Share Posted June 24, 2020 Zanimljivo je da u Baškoj veće štete od bure radi jugo? Baška je donekle od bure zaklonjena brdom Mali Hlam dok jugo dolazi sa pučine, bilo bi još i gore da nema otoka Prvića u tome pravcu. Bura puše ipak na mahove dok je jugo konstantno. Dolazak bure se može vidjeti odnosno predvidjeti pogledom na Velebit, kada su oblaci nisko iznad vrhova zna se da brzo dolazi a kada su visoko nema opasnosti. Ove su slike za doba juga kada je atmosfera puna vlage, za bure je zrak suh Visoki bijeli oblaci ne znače opasnost Rijetko nevera dođe sa zapada (iz pravca Rijeke) jer joj planine priječe put no kada se prevali preko njih nastupi brzo. Slika je od pred nekoliko godina dok se obnavljala stara škola o kojoj će biti zasebne priče. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janko Posted June 25, 2020 Share Posted June 25, 2020 Ne znam kaj je ono, ali Dom na Zavižanu nije ! Usput: Dom na Zavižanu se nalazi ispod vrha Vučjaka, a gleda na Veliki Zavižan! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted June 25, 2020 Share Posted June 25, 2020 8 minutes ago, Janko said: Ne znam kaj je ono, ali Dom na Zavižanu nije ! ... Kolko sam ja shvatil: 22 hours ago, 1borna said: ... Moj snimak meteo-stanice na Zavižanu ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 25, 2020 Author Share Posted June 25, 2020 Planinarski dom je malo niže i iza vrha, slike su sa neta Meteo stanica je na jednom vrhu i gleda na more tako da se i nju uz dobar tele objektiv može vidjeti sa veće udaljenosti 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts