seabral Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 1 hour ago, 1borna said: Blago vama (tebi) na miru i ljeti, uživajte dok možete! Kad-tad će nekome zapeti za oko ti veliki prazni prostori pa će jeftino pokupovati zemljište i sagraditi nekog mastodonta? Nadam se da ipak neće biti hotelčine već neki u budućnosti prihvatljiviji oblik turizma poput kampova. Toga se i pribojavam. Zadnje dvije-tri godine se posvuda naveliko kopalo jer se uvodila kanalizacija na području Dobrinjštine, a prije dva tjedna smo dobili obavijest da je u Šilu proradila kanalizacija i da se moramo prikopčati na nju u roku od 12 mjeseci. To znači zbogom septičkim jamama, a ta nepostojeća kanalizacija nas je čitavo ovo vrijeme dobro štitila od gradnje velikih hotelčuga i sličnoga. Ne znam šta će se dalje događati, nažalost sve je moguće. --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
up4014 Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 On 20. 04. 2021. at 12:00, železocestnik said: Koji je to arhitektonski stil Mediteransko-alpski pozdrav Darko Stil poznat kao "Zimmer frei" dobro poznat i iz bivših vremena najbolje razvijen u mojoj djedovini "Dalmatien"😄 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
železocestnik Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Ah, da, turisti... Rvatski bez muke... A Gugl sam upisao: Zimmer frei sa pogledom na more pozdrav Darko 1 1 "Problem sa činjenicama je u tome što ih ima tako mnogo." Samuel McChord Crothers Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 21, 2021 Author Share Posted April 21, 2021 Nekakva dizalica je u luci? Pretpostavljam da se produbljuje more na mjestu gdje su nekada pristajali trajekti, morat ću sjutra pogledati iz bližega? Koliko se može vidjeti dosta je kuća dobilo novu fasadu od prošle jeseni Jedna ruševna stara kuća se potpuno obnavlja jer je njezin položaj zlata vrijedan Netko se i namočio pa joj ja zavidim 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 22, 2021 Author Share Posted April 22, 2021 Svakodnevna je šetnja do ovoga lijepo uređenog parka Malo pogleda izvana n groblje Imade interesantnih izreka Idemo natrag prema Jurandvoru Netko je imao vrata viška pa ih je iskoristio za ulaz na svoju parcelu? 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 2 sati, 1borna said: Netko je imao vrata viška pa ih je iskoristio za ulaz na svoju parcelu? Stavio čo'ek, kad već ima viška da ga ne ubije propuv. 😁 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 23, 2021 Author Share Posted April 23, 2021 Do 2019 je u ovo doba već bilo turista, sada se tu i tamo pojavi domaća mamica sa djecom Imade već više godina kako sam upozorio djelatnice u turističkom uredu da je jedna oglasna tabla propucana, bile su se užasnule no od popravka/promjene plakata još ništa? Niknula je još jedna wc kućica Sve je spremno samo da bude turista? Gdje god se pogleda sve je zelenilo lijepo uređeno i održavano U špici sezone je ovdje bilo sve puno turista pa je teško bilo za proći Hotel sa stražnje strane ima velike zelene parkove, razna igrališta i prostrano parkiralište 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted April 23, 2021 Share Posted April 23, 2021 Jedva da mogu prepoznati Bašku u ovako pustom izdanju. Ali ima i nešto pozitivno u svemu tome ... sad bar imaš dovoljno mjesta za parkiranje 2 1 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 24, 2021 Author Share Posted April 24, 2021 Prošle godine sam spominjao jednu staru zapuštenu kuću usred Baške i lijepo uređenih okolnih zgrada, izgleda da ima nade za nju jer je dobila nova vrata i nekoliko prozora uokolo Kampovi su (još) prazni no vidi se novoposađeno zelenilo, samo treba čekati godinama da to naraste Na Zaroku potok zvan Rika tvori malo jezero prije ulaska u more To je prilika da se zvjerad napije čiste vode Nakon malo namakanja na redu je valjanje po šoderu Za suncobrane ima još vremena Prije toga valja urediti plažu, dovesti i rasprostrti još šodera 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 25, 2021 Author Share Posted April 25, 2021 Bujica vode je odozgora skoro stušila podzid i spremište kojeg je more još dodatno podlokalo tako da će biti dosta posla da se sve uredi Ljeti za staro-normalnih vremena je ovo parkiralište Tommy-ja bilo prepuno Obnovio sam pogled na kraj Jurandvora koji je takoreći na dohvat ruke Većina "kućica" je sada dovršena Ako i ove godine bude malo turista naselje će biti prazno Malo je tu stalnih stanara, ovo je apartmansko naselje Pogled prema starom Jurandvoru gdje ipak ima života Isto je i sa Batomljem u kojemu je valjda više novih zgrada negoli stanovnika zimi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 26, 2021 Author Share Posted April 26, 2021 Malo šetnje Baškom Ima već dosta godina kako su stare drvene klupe zamijenili ovakovima, izgledaju dobro ali su neudobne. Metalne su, tvrde, zimi hladne a ljeti vruće iako su bijele boje. Još jednom sam slikao ovo stubište Imade više uskih poprečnih ulica kojima može lijepo strujati zrak sa kopna na more i obrnuto Ugledao sam toranj jedne crkvice usred zgrada To je crkva sv.Antuna Malo je mjesta okolo nje Ovdje je ulaz u crkvu Došljaci su kupnjom starih zapuštenih kućica radili preinake po svom ukusu a kažu da se o ukusima ne raspravlja? Malo dalje je jedan mali trg 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 27, 2021 Author Share Posted April 27, 2021 I ovdje je još jedna česma Krenuli smo dalje rivom da vidim tu dizalicu I ovdje je sve puno lijepo njegovanog zelenila "Podmornica" čeka bolje dane To je samohodna dizalica na jednome pontonu (ne znadem kako bi ju drugačije nazvao) Ovdje sve piše Kamenje i zemlja se utovaruje na jednu teglenicu Rivu neće baš puno produžiti a prema slici izgleda kao da namjeravaju napraviti jedan otočić na ulazu??? To bi itekako ometalo prolazak većim brodicama 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 28, 2021 Author Share Posted April 28, 2021 Koristi se lijepo vrijeme da se obnovi podvodni premaz Vrata na općinskoj zgradi Lučka ispostava radi samo srijedom Ako bi se birala najružnija barka izbor nebi bio težak Povratak u grad Prema bojama fasade ove dograđene/pregrađene zgrade vidi se da imade više vlasnika Na više mjesta ima klupa za odmor sa lijepom hladovinom Od nekoć dobro posjećenog ribljeg restorana ostalo je samo ruglo koje bi trebalo ukloniti ili obnoviti 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crhav Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Quote Ako bi se birala najružnija barka izbor nebi bio težak glavno da sluzi svrsi........ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 9 sati, 1borna said: ... Ako bi se birala najružnija barka izbor nebi bio težak ... Nadgrađe su izgleda gradili 9 sati, 1borna said: ... Prema bojama fasade ove dograđene/pregrađene zgrade vidi se da imade više vlasnika ... Kako god, izgleda urbanije i bolje od onih novo(nado)gradnji na periferiji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 29, 2021 Author Share Posted April 29, 2021 Zadnjih godina se polaže dosta pažnje na razne turističke staze bašćanskom dolinom, često se kosi trava i dobro su obilježene Čak je i korito potoka dobro očišćeno Živa kosilica je premještena na drugu livadu budući da je prijašnja pokošena i pojedena (te zasrana) Bilo je naknadnih radova na vodovodu Na drvenoj nadstrešnici ove stare kuće piše da je napravljena 1928 Jutarnje čekanje svježih ribica kod autobusnog stajališta Zainteresirani dobiju poruku na mobitel sa vremenom dolaska i vrstom riba na raspolaganju 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted April 30, 2021 Author Share Posted April 30, 2021 Slikao sam unutrašnjost kućice za putnike na autobusnom stajalištu, ranijih godina je znala biti jako išarana Montažna kućica sa malom ali lijepo uređenom okućnicom je tu već najmanje 40 godina Ovo je prema njoj vila, nastala je pred 20-ak godina. U njoj stalno žive domaći dok u prethodnu dolaze riječani Malo dalje je pred par godina niknula još jedna montažna kuća također vikendaška Drvce pred mojom kućicom još nije dobilo sve lišće pa imam bolji pogled Susjedna kuća je dobila novi krov od boljeg materijala (prije su bile salonitke) Često volim pogledati prema Baškoj, ako ništa drugo onda radi vremena 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Kada se spušta cestom sa Treskavca prema bašćanskoj dolini naiđe se na jedan stari izvor hladne planinske vode Napravljeno je proširenje ceste pa se nekoliko vozila može parkirati. Ranijih godina sam znao ovdje stati i napuniti nekoliko većih flaša tom divnom vodom za prijatelje u Zagrebu. 30-ak metara niže je jedan restoran-bar Mošuna koji se ranije zvao Fortuna (dok je bio disko-klub) Ja ga se sjećam od početaka 80-ih, radio je do jutra tako da bi se razna društva kad bi se sve zatvorilo u Baškoj nalazila tamo. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 20, 2021 Author Share Posted June 20, 2021 Nikako da pobjegnem do mora i Jurandvora? Najprije mi je bilo žao ostaviti ozbiljno bolesnu pekinezericu, bila je preslaba da ju vodim sa sobom Pred 2 tjedna je mirno u snu otišla u vječna lovišta i sada me sigurno tamo čeka? Ja sam pak čekao i borio se da dobijem što prije drugu pikicu no tek ću doći na red za 4 dana, nije mi se isplatilo pobjeći na kratko i vraćati se. Toplo vrijeme sam iskoristio za radove u kući jer u stanu nema takoreći niti jednog zida bez pukotina? Nije ništa strašno ali je ipak dosta posla. Svakodnevno gledam web kamere u Baškoj i pomalo patim što nisam tamo Zanimalo me kako napreduju radovi u luci? Ona dizalica na pontonu je stalno išla amo-tamo na ukrcaj kamenja i iskrcaj Tu negdje se treba produžiti mol ali se još ne nazire ništa na površini? Turista se ozbiljnije pojavilo tek pred tjedan dana, doduše bilo ih je nešto i za 1.svibnja More više nije osvježavajuće (za mene) jer je prešlo 23 stupnja c, za koji dan će biti kao u toplicama? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 29, 2021 Author Share Posted June 29, 2021 Sjedio sam se putem slikati ulaz u Bašćansku Dragu Postaje sve uže Stanovnici Drage se dijele na one "gore" i one "dole" jer je u špici sezone nemoguće sigurno priječi cestu Veći autobusi i kamioni jedva prolaze ovim uskim grlom Zamislite sada da stanujete u 2 kuće na lijevo, izlazite van ravno na cestu! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh u močvari Posted June 29, 2021 Share Posted June 29, 2021 Srećom, gradnja obilaznice kreće uskoro Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted June 30, 2021 Author Share Posted June 30, 2021 Jurandvor je još miran, gotovo da nema turista i nas domaćih kućevlasnika Išao sam pogledati kako izgleda obnovljena plaža na Zaroku Kad pogledati proljetne slike vidit ćete koliki je posao napravio Sandro sa prijateljima Plaža je proširena i napravljeni su daleko jači suhozidi a ima i betoniranih Osmatračnica/spremište je dobilo jače postolje Ovo sam snimio u 10 sati, turisti su pospanci pa dolaze tek kasnije. Kod sredine i početka plaže već ima dosta gužve. More je mirno i čisto ali za moj ukus pretoplo, ujutro ima 26c a popodne i 27? Nema onog osvježenja kad se čovjek najprije naježi kad uđe u njega a kasnije se ugodno rashladi.... Vrijeme je već dugo stabilno i vruće, nema niti nekog jačeg vjetra. Ima nekih najava malog osvježenja pa čak i kiše no to češće ispari negoli se ostvari.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 1, 2021 Author Share Posted July 1, 2021 Ipak se mijenja vrijeme, jutra su ugodnija a dnevne vrućine više nisu visoke. Konačno dolazi promjena vremena, bit će i mokrije.... Bilo je još radova na plaži, općina je produžila stazu prema njezinom završetku Tu je tzv pesja plaža no nju će pomaknuti još dalje Ovaj dio je do proljetos bio kamenjar a sada je ugodno mjesto za izležavanje. Radovi će se nastaviti jesenas ili slijedeće proljeće Došle su nove elektro-barke, stare su utišle u neko mirnije mjesto i zaslužile su mirovinu. Nove su nešto manje i lakše Dežurno vatrogasno vozilo redovito kruži cijelom dolinom 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 2, 2021 Author Share Posted July 2, 2021 Izgleda pusto no u Jurandvor pristižu turisti i tzv vikendaši Ima nešto stranaca iz Njemačke, Austrije pa čak i Rumunjske Od jutra je oblačnije i ugodno svježije, puše i umjereni vjetar Petak je pa je bilo više interesenata za ribe. Skuplje je negoli u nekim velikim ribarnicama ili kontinentu no barem je svježe i kvalitetno domaće Ja sam uzeo srdela za 10 kn što mi je dovoljno za 3 skromna ručka (nekad bi bilo za 2) Mačke koje mi rade društvo će dočekati ostatke kostiju i glava Bez obzira na sušu Jurandvor je rascvjetan jer domaći zalijevaju svoje vrtove Vozni red autobusa u kućici na cesti 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted July 2, 2021 Share Posted July 2, 2021 Gledam ovu plažu iz posta prije? Nema nigdje hlada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts