1borna Posted January 22, 2021 Author Posted January 22, 2021 Takoreći preko puta Galerije u Vlaškoj je jako tužno stanje U 10 mjeseci se nije napravilo gotovo ništa?! Privatni kućevlasnici zacijelo nemaju novaca da plate rušenje a kamoli da kupe nešto drugo u sigurnijem stanju? Ukoliko se ovdje mora napraviti nove kuće jednakog izgleda nitko od potencijalnih investitora neće biti zainteresiran za tako malo kvadrata. Danas sa prošetao do novog Kvatrića pa sam malo pogledao dvorište nekad znamenitog WV servisa kojije tu radio dobrih 40 godina Ostale su samo 2 olupine i hrpa smeća Malo dalje je još živući vulkanizer, izprva sam pomislio da je i on zatvoren no vani ima dizalice koje bi brzo nestale, da ne radi. Odbačenih guma je napretek 1 3
1borna Posted January 23, 2021 Author Posted January 23, 2021 Naopako sam napisao VW u prethodnom postu pa se moram posipati pepelom... Zgrada nekadašnje Gorice izgleda strašno sa obadvije strane no potres ju nije oštetio? Desetljećima su se u zgradu doselile razne udruge i firmice, malo je od toga ostalo Zgrade u dvorištu preko puta su pripadale Badelu, neke od njih su "obučene" u novo ruho Tu su aktivna razna skladišta Vraćajući se kući slikao sam nekad davno lijepu zgradu u Martićevoj koja izgleda nije nikada bila obnavljana? Neki stanari su samoinicijativno uredili svoj balkonski prostor ali svaki po svojem ukusu tako da sve izgleda šareno. Kroz Vojnovićevu je lijepi pogled na Petrovu crkvu 3
seabral Posted January 23, 2021 Posted January 23, 2021 34 minutes ago, 1borna said: Kroz Vojnovićevu je lijepi pogled na Petrovu crkvu ... a isto tako i na moju zgradu i moja dva prozora 2 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
mgalic2 Posted January 23, 2021 Posted January 23, 2021 1 sat, seabral said: ... a isto tako i na moju zgradu i moja dva prozora Jel' onaj s kojeg mašeš? 😁 1
seabral Posted January 23, 2021 Posted January 23, 2021 1 hour ago, mgalic2 said: Jel' onaj s kojeg mašeš? 😁 Da sam znao kad će Borna fotkati moju ulicu i zgradu, svakako bih se pojavio i razmahao na prozoru 3 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
1borna Posted January 24, 2021 Author Posted January 24, 2021 Nema više dimnjaka na sredini, novi znatno čvršći su napravljeni na lijevom dijelu krova Krovište na školi u Račkoga je uređeno no unutar zgrade ima još puno posla Radovi u / na školi nijesu opravdanje za smeće i otpad u dvorištu Zašto svi djelatnici čistoće zažmire kada prolaze ulicom? 3
celicana Posted January 26, 2021 Posted January 26, 2021 Prilikom mojeg današnjeg posjeta Zagrebu (26. 01. 2021) fotografirao sam dva mlada vesela ulična svirača na Trgu bana Josipa Jelačića blizu zdenca Manduševac : 1 1 Veliki pozdrav iz Rijeke!
1borna Posted January 29, 2021 Author Posted January 29, 2021 Danas sam prošetao do Gundulićeve, kbr.4 se cijeli obnavlja U dvorištu je Backova atrakcija koja uprkos tome i koroni radi (uz stroge mjere) Sve je puno skela Odavno je bilo vrijeme da se to uradi I dućan(čić) radi, uvijek možete nešto naručiti ako nemaju i dobit ćete obavijest kada je stiglo. Ova zgrada u Ilici me je zainteresirala svojim prozorima Vrijeme je nažalost bilo tmurno-cmizdravo Radi se i na Jelačić placu Novi hotel u Praškoj i dalje raste Nešto se izvodi i na Gradskoj štedionici? 2
1borna Posted January 31, 2021 Author Posted January 31, 2021 Nastavak od petka, Jurišićeva Pitam se dali bi neke zgrade došle na red da nije bilo potresa? Samo da tako nastave dalje kako nebi bilo kontrasta Danas u nedjelju snijeg se neumorno trudi od jutra Međutim ništa od njega ovdje u centru koji je pretopli za najmanje 1 stupanj?
seabral Posted January 31, 2021 Posted January 31, 2021 Obzirom na način kako se ova tema razvija i na priloge objavljene u njoj, odlučili smo da je prikladnije da se ova tema nalazi u podforumu Putopisi nego u Fotografijama, pa smo ju u skladu s time preselili u Putopise. 1 1 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
1borna Posted February 4, 2021 Author Posted February 4, 2021 Danas sam nakon hodočašćenja Backu krenuo drugim putem natrag, vrijeme je bilo (i još je uvijek) krasno sunčano i toplo Gundulićeva i zgrada na uglu sa Varšavskom Nakon izgradnje podzemne garaže ovaj dio Varšavske mi nije više simpatičan Zgrada prema Cvjetnom trgu Na spoju dva dijela zgrade vide se oštećenja od potresa Lijepa uglovnica na Cvjetnom trgu i Bogovićevoj Veliki kompleks Oktogona Igralište za najmanje 1 1
garlic Posted February 4, 2021 Posted February 4, 2021 Dok ti bazaš naokolo u tvojem kvartu požar!! Zasmrđelo je cijelu ulicu... 2 garlic
1borna Posted February 4, 2021 Author Posted February 4, 2021 Kako je nekada lijepo mirišalo u tome kvartu.....dok je Kraš imao u Branimirovojsvoje pogone! Miris čokolade i kakao-a se osjećao na stotine metara uokolo, ovisno kamo je puhao vjetar. Neki stanari u blizini (koji su išli samnom u školu) su se žalili da im čokolada više ne paše? Malo idem off no povezano je sa Krašem i čokoladom- krajem 60-ih i početkom 70-ih sam kao vodič nekih sportskih reprezentacija imao priliku posjetiti Kraš na Ravnicama pa se najesti do guše svih njihovih slatkiša. Siroti sportaši su me samo gledali jer zbog kalorija nisu to smjeli osim sitnih komadića za probu. Jednom prilikom sam se toliko najeo da mi je kasnije bilo zlo i bogme mjesecima nisam niti pogledao nešto slatko. 3
seabral Posted February 5, 2021 Posted February 5, 2021 10 hours ago, 1borna said: Kako je nekada lijepo mirišalo u tome kvartu.....dok je Kraš imao u Branimirovojsvoje pogone! Miris čokolade i kakao-a se osjećao na stotine metara uokolo, ovisno kamo je puhao vjetar. Kad sam se kao klinac iz smjera zapada tramvajem vozio prema Vlaškoj ulici, uvijek sam više volio rutu preko Glavnog kolodvora i Draškovićevom nego preko Jurišićeve. Tako je lijepo mirišalo kad je tramvaj skrenuo u Draškovićevu .... --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
up4014 Posted February 5, 2021 Posted February 5, 2021 Točno ! A je bogme fino mirisalo na Glavnom koliko me sjećanje služi popodne na drugom i trećem "a" peronu pa sve do početka nadstrešnica. To je bio "sladski desert" nakon zamarajućeg blebetanja i svađa na radničkom savjetu i povratka vlakom doma.
1borna Posted February 5, 2021 Author Posted February 5, 2021 Nastavak jučerašnje šetnje počinjem neobičnim ulazom u jednu knjižaru u Bogovićevoj Uglovnica sa Gajevom i danas izgleda dobro i zanimljivo Jako mi nedostaje Aviotehnika, i danas bi imali dobru prođu Pogled u daljinu Gajeve, cijeli je grad načičkan kojekakvim odašiljačima Malo suncem okupanog trga i katedrala 1 1
1borna Posted February 6, 2021 Author Posted February 6, 2021 Imade još slikah, Petrinjska kod Amruševe Ova zgrada me uvijek privuče da ju slikam, prošlih godina dok je bilo turista svi su se slikali ovdje Sjeverna strana Amruševe izgleda očajno (Na suprotnoj strani su uglavnom novije zgrade pa nije interesantna) Zgrada na uglu sa Palmotićevom je gore prepuna opasno teških ukrasa no samo je jedan lijevo pao Isto se nastavlja u Palmotićevoj Ugao sa Jurišićevom Kako sam išao Jurišićevom po drugoj strani zamijetio sam opasnost gore na ovoj zgradi, to bi trebalo barem privremeno urediti/zatvoriti? 1 1
1borna Posted February 9, 2021 Author Posted February 9, 2021 U dvorištu ove zgrade u Martićevoj je nekoć bila ambulanta (kao klinca su me tu vodili na rendgen kad me je jedan auto lansirao u orbitu) Već jako dugo je sve zaključano i napušteno Tu je bilo više raznih firmi i obrta Šteta je tako lijepog prostora u centru, uostalom imade ih na stotine koji se ne koriste pretežno radi neriješenih vlasničkih odnosa? Lijepa moderna zgrada INE također zjapi prazna, zašto i dokle? Vikendom je bila akcija skidanja opasnih elemenata na više mjesta u gradu
železocestnik Posted February 9, 2021 Posted February 9, 2021 1borna, pozdravljen, odlično si pronašao primjer neodgovornog održavanja zgrada koje ugrožava građane. Zamisli samo,koliko kilograma građevinskih elemenata je već ispalo dole. U stvari ovaj rad trebali bi uraditi građevinski inspektori, koji bi trebali izdati odlučbe vlasnicima zgrada. Sada nije više tako kao prije, da je bilo sve od svih. Sad se zna,ko je vlasnik. Ako vlasnik u nekom razumnom roku, koji je dat sa strane inspekcije ne uspostavi »normalno« stanje, to uradi opština i šalje račun vlasniku zgrade. Tako bi trebalo biti… Pozdrav Darko "Problem sa činjenicama je u tome što ih ima tako mnogo." Samuel McChord Crothers
1borna Posted February 9, 2021 Author Posted February 9, 2021 Hvala, izgleda da nas je potres trebao opomenuti da se zgrade treba redovno održavati i brinuti o njima. Nakupilo se preko pola stoljeća nemara! Nekada su gradske zgrade gradili imućni ljudi koji su onda iznajmljivali stanove no brinuli su da zgrada bude u dobrom stanju unatoč tome što stanarine nisu bile previsoke? Tada nije trebalo stanarinom prehraniti još i brojnu administraciju! Nakon drugog sv.rata su zgrade nacionalizirane a za upravljanje su bila zadužena državna poduzeća koja su se brzo napunila svakojakim nepotrebnim birokratima. Stanarima je bilo samo važno da su stanarine što niže, za nekakvu pričuvu iz koje bi se održavala zgrada izdvajali su se smiješno mali iznosi. Unatrag 30-ak godina je većina stanara otkupila stan no da bi zajednički skupili više novaca za uređenje nije bilo volje? Uvijek bi se našao poneki stanar u zgradi koji je bio protiv povišenja pričuve i tako blokirao sve ostale koji su bili za to. Prošlo je godinu dana od potresa a grad nije krenuo u niti jednu ozbiljniju obnovu, sve se svelo samo na skidanje dimnjaka (koje još nije gotovo) i opasnih ukrasa. Neki stanari su shvatili da od grada i države još dugo neće biti pomoći pa su tamo gdje su svi složni digli kredite i u svojoj režiji započeli obnovu. Imade u meni i ne samo kod mene gnjeva da bi mogao napisati cijelu knjigu no moram se obuzdati. Šetnja gradom nam se svela da gledamo gore i zaobilazimo opasna mjesta kako nam nebi nešto palo na glavu? Ispod te zgrade sa oštećenim krovištem u Jurišićevoj svakodnevno prolaze tisuće ljudi a dole nema niti jednog znaka upozorenja niti ograde! To nije usamljen slučaj, ima ih gotovo u svakoj ulici.
Stanley Posted February 10, 2021 Posted February 10, 2021 On 05. 02. 2021. at 16:08, 1borna said: Ova impresivna građevina na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice jedno je od remek-djela arhitekta Stjepana Planića (1900.-1980.), jednog od najznačajnijih modernih hrvatskih arhitekata XX. stoljeća i učenika također legendarnog arhitekta Drage Iblera. Izgrađena je 1936. godine kao stambeno-poslovna zgrada ''Napretkova zadruga'' i u to vrijeme je bila najviša stambena zgrada u Zagrebu. Uz neboder u Gajevoj ulici Planić je između ostalog projektirao Sokolski dom, bolnicu na Šalati, Židovsku bolnicu i Tomislavov dom na Sljemenu, kao i brojne urbane vile u Zagrebu i drugim gradovima. Dobitnik je nagrade ''Viktor Kovačić'' za životno djelo. Stjepan Planić: 3 1 Serija 05 je zakon!
1borna Posted February 16, 2021 Author Posted February 16, 2021 Izgleda kao da je netko vidio moje kritike na smeće u dvorištu škole, sve je očišćeno i ulaz je zaključan? Ulična rasvijeta radi za bijela dana? Zgrada općine Medvešćak ima grde pukotine izvana a navodno je stubište unutra u raspadanju Zgrada do nje izgleda ružnije no nema vidljivih pukotina 1
seabral Posted February 16, 2021 Posted February 16, 2021 4 hours ago, 1borna said: Zgrada općine Medvešćak ima grde pukotine izvana a navodno je stubište unutra u raspadanju Da, u pravu si. To se dogodilo nakon petrinjskog potresa. Bio sam tamo u matičnom uredu prije dva tjedna i čitavo stubište je na više mjesta podboltano s debelim metalnim štangama. Toga nije bilo kad sam u tom istom matičnom uredu bio u listopadu prošle godine, dakle između zagrebačkog i petrinjskog potresa. Nisam primijetio da to ima utjecaja na sâm rad matičnog ureda. --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
1borna Posted February 16, 2021 Author Posted February 16, 2021 Neki dan sam pročitao da će se svi uredi preseliti u sigurnije gradske prostore
Recommended Posts