1borna Posted June 30, 2021 Author Share Posted June 30, 2021 Preostalo mi je još slika iz Zagreba Ovaj puta sam skrenuo u Branjugovu Ovdje ima opasnih ruševina! Ne znam što se čeka sa ovom kućicom? Langov trg je puno puta mijenjao izgled zadnjih 70-ak godina Već duže vremena je ostala dobra kombinacija benzinske pumpe, podzemne garaže i taxi stajališta sa dosta zelenila Još da nam je naći stare fotografije kad je tu bio autobusni kolodvor? Na lijevoj strani kratke Branjugove je prvi od više ulaza parka Ribnjak u kojega ćemo zaviriti u slijedećem broju. Uz ogradu je kapelica sv.Ivana Nepomuka Uz istočne zidine Kaptola proteže se park Ribnjak. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima, koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća. Tada je cijeli prostor pretvoren u perivoj engleskog tipa, s vodopadima, egzotičnim biljkama i ukrasnim kipovima. Park je uređen na poticaj biskupa Alagovića, 1829. godine. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
STIB Posted June 30, 2021 Share Posted June 30, 2021 3 hours ago, 1borna said: Još da nam je naći stare fotografije kad je tu bio autobusni kolodvor? Ima ih na Facebooku u temi o starom Zagrebu, ali nema puno smisla i njih prenositi ovamo.(Ovo je ipak - putopis) 1 _______________________ Pozdrav iz Zagreba Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted June 30, 2021 Share Posted June 30, 2021 Rekao bih da je ova podzemna garaža jedna od najužih u Zagrebu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 2, 2021 Author Share Posted July 2, 2021 Ostala mi je dobra zaliha zagrebačkih slikica..... Ulaz u garažu je iz Branjugove a izlaz na drugu stranu Langovog trga (prema Draškovićevoj) tako da sve izgleda usko Za vrijeme vrućina dovoljno je ući u park osjetiti svježiji zrak Hladovine i klupa u njoj imade na pretek Otprilike na sredini parka na jednoj uzvisini je bio lijepi poveći bazen gdje smo se kao djeca ljeti kupali (i odrasli) Danas je zatrpan i samo se nazire njegov okvir. Trebalo ga je vjerojatno zakrpati i održavati no to je bilo nekima preskupo, mislim da je najmanje 50 godina od kad je zatrpan? Malo prije njega je jaako stari wc i pored njega noviji Tu je jedno veće igralište na kojemu se promijenilo bezbroj sprava Tu je bio plitki bazenčić za najmanje koji je također već dugo neupotrebljiv jer se ne čisti pa je pun mulja U blizini je danas Art park sa raznim radionicama i igraonicama, nekad je i tu bio jedan centar Narodne tehnike 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 2, 2021 Share Posted July 2, 2021 1 hour ago, 1borna said: Ne vidi se najbolje, ovo je dorat uredno privezan sajlom? 😎 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 2, 2021 Author Share Posted July 2, 2021 Je, vidi se crna sajla oko stupa. Došlo je nažalost do toga da bicikl ne smiješ ostaviti nevezan niti minutu a ako ga ostaviš preko noći negdje vani ujutro možeš naći samo kostur? Od kada su se pojavile aumulatorske flekserice niti čelik ne pomaže. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 2, 2021 Share Posted July 2, 2021 10 minuta, 1borna said: Je, vidi se crna sajla oko stupa. Došlo je nažalost do toga da bicikl ne smiješ ostaviti nevezan niti minutu a ako ga ostaviš preko noći negdje vani ujutro možeš naći samo kostur? Od kada su se pojavile aumulatorske flekserice niti čelik ne pomaže. Nekada su se vezali za prvu felgu, pa su onda majstori šetali s viljuškastom trinaesticom (ostatak se zna). To je bilo davno prije akumulatorskog alata. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 4, 2021 Author Share Posted July 4, 2021 Nastavljam sa Ribnjakom Visoke zidine su prema samostanu i kurijama na Kaptolu Sa tih uzvisina smo se znali zimi lijepo spuštati na sanjkama Nekada su ova vrata bila otvorena pa smo se spuštali i sa brežuljka na lijevoj strani Kod ulaza iz Branjugove je još jedan jaako stari wc 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 5, 2021 Author Share Posted July 5, 2021 Šetnju sam nastavio ulicom Ribnjak koja ima sve više novih zgrada, svaka je u nekom svojem filmu što mi se ne dopada? Jedna starija je u lošem stanju Najviše sam ovuda krenuo radi ove novogradnje Izgleda interesantno no nikako se ne uklapa u okolinu, bolje bi bilo da je negdje na osami ili u nekom novom dijelu grada? Prema njoj zgrade u nastavku ulice izgledaju bezlično Izgleda da je ova stara kućica na Langovom trgu osuđena na rušenje? Nekada je i umjesto ove velike zgrade u Novakovoj bilo nekoliko manjih kuća Nasuprot na Langovom trgu je jedna stara zgrada dobila simpatičan grafit 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 6, 2021 Author Share Posted July 6, 2021 Između Vlaške i Langovog trga je kratka Šoštarićeva ulica u kojoj je upečatljiva zgrada u kojoj je hotel B & B Schlosser (koji je trenutno zatvoren) Iza njega je između nekoliko zgrada parkiralište za goste hotela i stanare (nisam slikao jer ne izgleda nikako) Schlosserove stube sam prešao bezbroj puta, zanimljivo je da se već nekoliko puta njima spuštalo automobilom (neki namjerno a neki su zalutali pa zabunom krenuli dole) Zgrada na uglu Draškovićeve i Vlaške izgleda dobro jer je obnovljena pred 20-ak godina U Draškovićevoj ima zanimljivih kućnih ulaza, prvi nisam dobro kadrirao 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgalic2 Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 5 sati, 1borna said: U Draškovićevoj ima zanimljivih kućnih ulaza, prvi nisam dobro kadrirao Servis SATA. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artic Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 majko na sta to sve lici. zar tako izgleda jedan glavni grad drzave koja je clanica EU-a ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kupljenec Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 Je to je baš beli Zagreb grad Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 7, 2021 Author Share Posted July 7, 2021 Ponovit ću jednu ružnu misao, potresi su nam dobrodošli jer će se konačno grad obnoviti! Trajat će to duže negoli bi to željeli ali ipak pomoći će nam i EU, a riješit ćemo se i brojnih zgrada koje su ionako bile zrele za rušenje. Još jednom ponavljam ovu sliku jer sam zatekao otvoren podrumski prozor i zapitao zaposlene mogu li ih slikati? Rekli su mi da će im to biti drago i upoznali me sa nekim detaljima Tu se radi već gotovo 100 godina na gotovo jednaki način, u Zagrebu ima svega nekoliko knjigovežnica koje mogu obnoviti stare knjige Polagan je to posao koji zahtijeva puno pažnje i strpljenja. Prošla su vremena kada se radilo i za privatne osobe, danas su im poslodavci javne kulturne ustanove i muzeji. (Pred otprilike 50 godina tu sam i ja dao uvezati svoj maturalni rad na temu željeznice) Za sada sam potrošio zalihu slika iz Zagreba. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted July 7, 2021 Share Posted July 7, 2021 16 sati, Artic said: majko na sta to sve lici. zar tako izgleda jedan glavni grad drzave koja je clanica EU-a ! Bilo je sličnih podrtina i iz Beča. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artic Posted July 7, 2021 Share Posted July 7, 2021 8 sati, DB said: Bilo je sličnih podrtina i iz Beča. Niti izdaleka. A kamoli s grafitima. Pa u zagrebu vlasti nista ne poduzimaju protiv toga. A za obnovu nakon potresa da i ne govorimo, ona nebude ni za 100 godina pocela. To sam vec rekao prije 15 i pol mjeseca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artic Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 Kaj ste svi opet pobegli na more ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 11, 2021 Author Share Posted July 11, 2021 Ja sam ispucao svoju (malu) zalihu i već sam 2 tjedna na moru pa vas davim slikama Baške i Jurandvora. Najradije se ne bih vraćao do jeseni u Zagreb radi mira, tišine i čistoga zraka ovdje no po običaju ću u kolovozu prepustiti svoju vilu mlađima i neko vrijeme provesti u tada mirnijem gradu. Ova tema je otvorena za svakoga tko ima neku zanimljivu sliku i priču iz Zagreba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 On 07. 07. 2021. at 21:53, Artic said: Niti izdaleka. ... https://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/5382-tramvaji-u-beču/page/26/&tab=comments#comment-556829 https://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/5382-tramvaji-u-beču/page/26/&tab=comments#comment-556996 Link to comment Share on other sites More sharing options...
garlic Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 U ZG Maksimiru ispraznili su prvo i drugo jezero. Sada čiste jezera od mulja. Čaplje i labudi su malo u problemima ali mogu odletjeti na treće jezero. 2 1 garlic Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 1 minuta, garlic said: U ZG Maksimiru ispraznili su prvo i drugo jezero. Sada čiste jezera od mulja. Čaplje i labudi su malo u problemima ali mogu odletjeti na treće jezero. ... Kakav je šnjof? Link to comment Share on other sites More sharing options...
garlic Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Uvijek sam mislio da su ta prva dva jezera veće dubine kad ono...najviše 1 metar. garlic Link to comment Share on other sites More sharing options...
mali.paja Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Taj mulj je dobar za vrt kao gnojivo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
1borna Posted July 23, 2021 Author Share Posted July 23, 2021 Desetljećima se taložio mulj u tim jezerima, prvo nije bilo puno dublje dok je drugo bilo duboko i do 2 metra a treće i još više! Ja sam se pred 50-ak godina kupao ljeti u drugom i trećem a sjećam se i vožnje čamcem u prvom pred nekih 60 godina? Potok puni prvo treće jezero pa iz njega voda otječe u drugo i na kraju završava u prvom gdje se na kraju višak ispušta u odvodni kanal. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DB Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 6 sati, garlic said: Uvijek sam mislio da su ta prva dva jezera veće dubine kad ono...najviše 1 metar. Ja pitam jel smrdi - a ti mjeriš dubinu?! 😵 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts