1borna Posted March 25, 2020 Posted March 25, 2020 Kao da sam imao neki predosjećaj kad sam počeo slikati zgrade u centru grada? To sam počeo pred više godina no intenzivno zadnje vrijeme! Neki poriv me tjerao da slikam gornje dijelove zgrada Došao sam do limita, bit će nastavaka ako bude interesa? 4 1
1borna Posted March 25, 2020 Author Posted March 25, 2020 Sve stare zgrade imaju na sebi razne ukrase, nadvoje, kipove i koječega no ako to nije obnovljeno postaje opasnost u ovakvim nemilim događajima! Koji kontrast između zapuštenoga i obnovljenoga! Bolle je napravio Mirogojske arkade malo prije najjačeg potresa 1880 i tada se nisu oštetile no u nedjelju nakon 140 godina nisu izdržale Mogao bi stavljati i današnje slike sa neta no nemam za sve moguću usporedbu a šetati vani i slikati ne želim barem još neko vrijeme Kod novijih zgrada najčešće nema ukrasa no i one mogu biti opasne ako su jako zapuštene ili loše napravljene? Pogotovo klima uređaji mogu postati opasne bombe 7
Donji broj Posted March 25, 2020 Posted March 25, 2020 Rijetko kad šečući gradom dignem pogled prema starim zgradama jer sve sam to, do sad, uzimao nekako ,,zdravo za gotovo''. I ja kao da sam predosjećao te sam tjedan dana prije potresa gotovo svakodnevno s prijateljem šetao gradom i komentirao zgrade stare gradske jezgre. Tek kad se dogodi nešto ovakovo shvatim koliko slabo cijenim ovaj prekrasan grad u kojemu živim. 1borna, jako zanimljive fotografije. 3 Marko@donjibroj YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCGiqjnTpYazl_3aaM_aAdJQ
Stojadin TMK101 Posted March 25, 2020 Posted March 25, 2020 2 minuta, Donji broj said: Rijetko kad šečući gradom dignem pogled prema starim zgradama jer sve sam to, do sad, uzimao nekako ,,zdravo za gotovo''. I ja kao da sam predosjećao te sam tjedan dana prije potresa gotovo svakodnevno s prijateljem šetao gradom i komentirao zgrade stare gradske jezgre. Tek kad se dogodi nešto ovakovo shvatim koliko slabo cijenim ovaj prekrasan grad u kojemu živim. 1borna, jako zanimljive fotografije. Ja inače volim stari dio grada sve te cinfre i taj način gradnje.Također općenito volim retro stvari, Doma slušam gramofon i uživam u gramofonskim pločama.. Oporavit će se naš beli Zagreb grad. Preživel je on i gorih stvari. Jedva čekam da sve ovo prođe i da konačno sve bude kao prije. 3
željko halambek Posted March 25, 2020 Posted March 25, 2020 10 sati, 1borna said: Kao da sam imao neki predosjećaj kad sam počeo slikati zgrade u centru grada? To sam počeo pred više godina no intenzivno zadnje vrijeme! Neki poriv me tjerao da slikam gornje dijelove zgrad Došao sam do limita, bit će nastavaka ako bude interesa? Bravo Borna. To su danas nažalost već povjesne slike. Trebat će jih puno takvih slika da se jednog dana obnove detalji fasada koji su uništeni ovim potresom. A i vrlo vjerojatno dosta tih detalja nažalost neće se obnavljati... 3
1borna Posted March 26, 2020 Author Posted March 26, 2020 Ova zgrada nekadašnje Gorice je ionako bila osuđena na rušenje. žao mi je što još nije preporučljivo šetati vani radi slikanja d provjerim njezino stanje? Unutar većih dvorišta ima kuća sagrađenih naknadno koje se i ne vide sa ulica a mahom su u lošem stanju Brojne zgrade oko Doca su bile kandidati već ranije za rušenje, ova je iz sretnijeg vremena (nije moja) Još nisam na netu našao novije slike Glavnog kolodvora, zgrada je puna raznih ukrasa i kipova Ovo sam slikao pred Božić krajem prošle godine 4 1 2
Dark Lord Posted March 26, 2020 Posted March 26, 2020 11 hours ago, Stojadin TMK101 said: Nadam se da se neće puno zgrada rušiti Ako mozda i hoce, onda nove budu sagradjene po starim skicama i nacrtima uz odgovarajuci zakon za gradnju od potresa.
Stanley Posted April 1, 2020 Posted April 1, 2020 S obzirom da ne vidim znak zabrane za objavljivanje fotografija drugih autora evo i mojeg skromnog priloga temi. Snimke potječu iz 2019. godine. Dolac i crkva Svete Marije: Opatovina: Crkva i samostan svetog Franje na Kaptolu: Ostatak zidina između Griča i Kaptola: Pravoslavni hram Sveto Preobraženje Gospodnje: Dvije poznate zgrade na Trgu bana Jelačića: 2 Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 1, 2020 Posted April 1, 2020 Zgrada na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice: Po meni najljepša ostavština arhitekta Hermanna Bolléa gradu Zagrebu - zgrada Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt: Evangelička crkva: Zgrade u Gajevoj ulici: I ovo je Gajeva: I za kraj spomenik industrijske arhitekture, bivša Tvornica duhana: 3 4 Serija 05 je zakon!
STIB Posted April 1, 2020 Posted April 1, 2020 Nije Petrinjska nego Gajeva. _______________________ Pozdrav iz Zagreba
Stanley Posted April 1, 2020 Posted April 1, 2020 2 sati, STIB said: Nije Petrinjska nego Gajeva. Hvala, ispravljeno. Na dvije fotografije lijepo se vidi neboder Stjepana Planića, ali mi je izmakao pažnji. Serija 05 je zakon!
1borna Posted April 17, 2020 Author Posted April 17, 2020 Ako niste obaviješteni o nečemu možete pitati ovdje u Jurišićevoj Danas je stanje još lošije negoli pred godinu dana (isto Jurišićeva) Nekad bila...(u Ilici) U Martićevoj, glavno je da ima zauzeta 2 mjesta za parkiranje Centar za prevenciju čega? Jeli to reklamiraju brave ili imaju dječju igraonicu? Nikad ne vidjeh nikoga da se prevenira unutra... Morat ću jednom zaviriti unutra ako me puste jer nisam strojovođa? (u Petrinjskoj) I ova nesretna je bila na nišanu 3 2
Stojadin TMK101 Posted April 17, 2020 Posted April 17, 2020 Pa ova zgrada na zadnje 2 slike ima neka oštečenja za koja sam ja mislio da je od potresa!
1borna Posted April 18, 2020 Author Posted April 18, 2020 Ona je već odavno bila za rušenje a ne obnovu, mural je samo malo ublažio ružno stanje. Prizor kakvog još dugo nećemo vidjeti Uspinjaču nakon potresa nitko ne spominje pa je valjda ostala čitava? Malo Jelačić placa na kojem je proteklih godina bilo more raznih sajmova Nagledali smo se svačega Neboder je čitav Tzv drveni neboder se dugo obnavljao da bi konačno opet zasjao svojom ljepotom 3 1
1borna Posted April 18, 2020 Author Posted April 18, 2020 U prolazu ispod doma za starije koji je između Draškovićeve i Iblerovog trga je zanimljiv kafić (po uređenju) Posjetioci su stariji iz doma i mlađarija iz okolnih škola, ja sam ulovio trenutak dok još nije bilo gužve 2 1
1borna Posted April 18, 2020 Author Posted April 18, 2020 Fotografije željeznice su naručili kod HŽM-a Slike su ispod stakla pa zbog refleksije nisu baš nešto Ima ih više ali nijesu gledljive (osim u živo) 5 1
1borna Posted April 21, 2020 Author Posted April 21, 2020 Ovako izgleda Zug kad se dođe iz Draškovićeve, trenutno je još zatvoren no dečki su ga jučer cijeloga očistili u očekivanju otvaranja? Blizu u Martićevoj ima još jedan neobičan kafić Namještaj je napravljen od neobičnih materijala Vlasnik kaže da je godinama obilazio razne otpade i Hrelić te skupljao i uređivao tu željezariju Sjutra još malo zanimljive unutrašnjosti... 1 1
Danchibald Posted April 21, 2020 Posted April 21, 2020 Zug je odličan kafić... Tamo smo svaki dan sjedili na kavi dok sam radio u Draškovićevoj do prije godinu i pol... I super je uređen sa motivima željeznice
1borna Posted April 22, 2020 Author Posted April 22, 2020 Nekoliko slika unutrašnjosti koja je također prepuna raznih tehnikalija 3
1borna Posted April 24, 2020 Author Posted April 24, 2020 Od 1979 do 2015 sam radio na HRT-u, 2013 i kasnije sam otkrio jedan nezaključani izlaz na krov zgradurine u Prisavju pa sam to iskoristio za slikanje Slike u punoj veličini nijesu nažalost opstale? Režije u kojima sam radio su bile lijepo uređene ali sve su unutar zgrade pa mi je jako nedostajalo dnevno svijetlo i pogled na grad 2 2
seabral Posted April 25, 2020 Posted April 25, 2020 Ubacit ću se u Borninu temu s nekoliko svojih fotki starog Zagreba. Fotke sam snimio u ne tako davna, ali zasigurno bolja vremena - prije globalne recesije, raznih međunarodnih previranja, raznoraznih boleština ... i naravno, prije nedavnog potresa. A Zagreb je meni uvijek lijep ... kako nekad kad sam se u njemu rodio, tako i u vrijeme mojeg odrastanja i školovanja, a i u svim godimama nakon toga. A takav će mi uvijek i ostati, neovisno o pohlepnom Banditosu, potresima, koronama i svim ostalim suvremenim napastima. 8 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
seabral Posted April 26, 2020 Posted April 26, 2020 On 01. 04. 2020. at 14:18, Stanley said: Po meni najljepša ostavština arhitekta Hermanna Bolléa gradu Zagrebu - zgrada Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt: Evangelička crkva: Tek sad sam uočio da si neposredno ispod slike i komentara za Muzej za umjetnost i obrt objavio i fotku crkve koja pripada Evangeličkoj crkvenoj općini Zagreb. Samo da se nadovežem na tvoj komentar o Hermannu Bolléu ... isto kao i muzej s gornje fotke, i ova crkva je također Bolléovo djelo i vrlo je lijepa i vrijedna Bolléova ostavština. I meni osobno vrlo draga i posebna. 4 --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
Recommended Posts