Jump to content

Biciklom do Varaždina (iz Nove Gradiške)


Ezel

Recommended Posts

Nemojte naslov shvaćati doslovno. :mrgreen:

Kako je počelo lijepo vrijeme (što se ne može reći za danas , kad sam skupio vremena za sastaviti putopis), odlučio sam si prevesti bicikl do Varaždina. Kako su mi ponedjeljkom predavanja tek navečer, mogao sam se fino i naspavati prije puta. Inače sam bicikl vukao preko Zaboka, ali baš se u ponedjeljak zatvorila pruga. A i da nije, vozni red je koma. Putnički oko 11 nema vezu iz Vinkovaca jer je ukinut 744, 746 nema vezu za Varaždin jer je ukinut 790, a onaj što je veza s 210 vozi nagibni. Tako da sam odlučio ići na 746+2207+770.

 

Ovo je prijevozno sredstvo koje će ići u drugo prijevozno sredstvo, čeka na ukrcaj. Nije zmija oko guvernala, nego debeli lanac, jer je Varaždin poznat po krađi bicikala.

9hZcsZ8.jpg?1

 

Suncem (i grafitima) obasjan mađar 014. U petak sam s njim išao na 2023, jedan kotač do one upravljačnice prema Vinkovcima baš je jako lupao. Inače to je vlak 2016, koji stoji pola sata u Gradiški i čeka da ga pretekne brzi. U međuvremenu je prošao putnički za Vinkovce s plavom Aseom i klasikom, al ga nisam uhvatio jer sam taman izlazio s blagajne.

9BoT4gQ.jpg?1

 

I evo nas u vlaku, nisam mogao uslikat vlak jer su mi ruke bile okupirane biciklom. Nisam ga dizao gore na onu kuku da ne oštetim felgu, samo sam ga ovako stavio.

0W2oH0D.jpg

 

Brojevi idu do 10, kao da je okretaljka Honde V-TEC.

AlowpGQ.jpg?1

 

Prvo stajanje, kolodvor Okučani. Cisterne su bile tu i u petak, i to je prvi put da vidim nešto tereta na šestom kolosijeku otkako je kolodvor renoviran. Tokom vikenda je došlo još vagona, njih su stavili na peti.

VRTh3xR.jpg

 

Potom slijedi Novska, i tamo 2045 321 koja je donedavno stajala u Okučanima.

X2fJNxL.jpg

 

Pogled na beskorisni prvi peron, kažem beskorisni jer prvi kolosijek nema izlaz u smjeru Zagreba. Vlakovi koji staju na 2. kolosijek vode se pod 1. peron.

Pxr2XN8.jpg

 

Nakon toga ulazak u Lipovljane, tamo stoje Plasser & Theurer mašine.

Z08HR9j.jpg

 

Mi smo stali na 3. kolosijek jer je drugi izvan prometa. Možda su baš za njega došli oni strojevi iznad.

i5lpSsZ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Potom slijedi Banova Jaruga i križanje s putničkim za Vinkovce. Mislio sam da je 014 išaran al ovaj je još gori. Nedavno su popravljali prilaze peronima, nanovo su betonirani.

wgoTRts.jpg?1

 

Peron za Daruvar prazan.

EndbNJb.jpg?1

 

Ulazak u Kutinu i carinski kolosijek. Tvori li on triangl s kolosijekom iz Petrokemije? Ima jedan kolosijek u petrokemiji koji se ne spaja na glavnu prugu i zalazi iza grmlja.

3InNUIJ.jpg

 

S druge strane pruge isto neki industrijski kolosijek.

SHRi1NV.jpg

 

5. kolosijek (šturc) je prazan. Kako bi bilo lijepo da je ovaj ribnjak zapravo jezero, da se može svratit na kupanac po ljeti.

t0hewBV.jpg

 

E sad kreću stajališta netipična za brzi vlak, bar ne za 746, koji do ovog VR-a nije imao međustajanja između Kutine i Ivanića.

Najprije Popovača, tu je križanje s brzim 743.

1sFmyIm.jpg

 

I neki stari vagon zabačen tamo iza.

IeP0lsY.jpg?1

 

Brzi staje i u Ludini, gdje čak ni 740 ne staje. Ova trafostanica je nekad imala svoj kolosijek, još se vidi u daljini. Kolosijek još stoji ali se nije koristio odavno. Nisam uspio ništa više uslikat u Ludini jer mi je bicikl tresnuo na pod. Možda sam ga ipak trebao podići gore? :hm

zFSEszy.jpg

Link to comment
Share on other sites

S druge strane pruge isto neki industrijski kolosijek.

 

To je kolosijek za čađaru (tvornica čađe za gumarsku industriju) koja je od 1968. u sklopu tvrtke INA Petrokemija.

Znatiželjno se očekuje nastavak. :palac:

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Dolazimo na područje gdje prestaje registracija KT i počinje ZG, granica je dalekovod 400 kV Žerjavinec-Ernestinovo. Zanimljivost je da dalekovod prolazi kroz tri mjesta istog naziva: Antunovac. Prvi kod Osijeka, gdje i počinje jer je tamo elektrana, drugi kod Požege i treći kod Garešnice. I u Kutjevu prolazi kroz sam grad.

qexrXCM.jpg?2

 

Potom slijedi Novoselec, na ulasku u kolodvor primijetio sam da postoji još neki ind. kolosijek koji nije za DIN, odvaja se odmah nakon kraja betoniranog dijela i nakon skretnice se račva na dva dijela. Malo sam čačkao po forumu i vidio da se ti kolosijeci zovu "Trgovina Križ", vjerovatno su izvađeni iza skretnica jer kad sam išao autom kroz Novoselec, nigdje nisam primijetio prijelaz preko kolosijeka.

w91hWdO.jpg?1

 

U Novoselcu se pridružio još jedan bicikl(ist). Probao sam ga uslikati kako se ukrcava, ali sam zakasnio, tako da je ostala samo ova fotka zgrade. Ni to nije loše, bar nije ispalo da sam od cijelog kolodvora uslikao samo skretnicu u šikari.

uU24aVV.jpg?1

 

Evo ga u vlaku. Malo sam popričao s dečkom što ga vozi, ide u srednju u Zagreb i vozi si bicikl jer je brži nego s tramvajem. Nisam ga pitao jel bi se mijenjao za bajk? Ja bih. :wink:

BVkzRUh.jpg?1

 

U Deanovcu vlak ne staje pa ga nisam ni slikao, bilo je križanje s putničkim za Novsku na kojem je opet bila plava Asea.

Ivanić ništa posebno zanimljiv, prometnik nas ispratio i ode nazad u ured jer nema drugih vlakova.

M1mqkZM.jpg?1

 

U Dugom Selu sam morao izaći kroz prvi razred, gdje sam i ušao jer su vrata kod bicikala potrgana. U Novoselcu je kondukter onom dečku otključao vrata jer ga je uočio još iz daljine, potom ih je opet zaključao. Pitao sam šta je s vratima, kaže neće sama da se zatvore. Primijetite da mi nema više svjetla na biciklu, puklo je kad je pao u Ludini.

aGFqJKv.jpg?1

 

746 je kasnio nekih 15 minuta, tako da nisam ništa slikao u Dugom Selu. 2207 je već stajao na ulaznom signalu i čekao da ga pusti u kolodvor. Nije imao biciklista pa sam ga stavio ovako.

IEVzv8c.jpg?1

 

Od Vrbovca se smanjila gužva pa sam sjeo tako da imam pogled na njega, da ga pomaknem ako se nađe tko za ući/izađi u Gradecu ili Mučnoj Reci.

oBIDi00.jpg?1

 

Dok smo u Dugom Selu čekali polazak, došao je prigradski Končar, po najavi sam razumio "... iz Križevaca, Vrbovca na treći kolosijek lijevo." pa sam pretpostavio da je 2208. Onda smo u Vrbovcu stajali par minuta pa je prošao regionalni Končar na kojem piše Koprivnica-Zagreb. Dva vlaka 2208? :huh: Nakon prolaska tog drugog vlaka u Vrbovcu stajali smo još par minuta kad je prometnik trčao iz ureda da nas pusti. Nakupilo se još par minuta kašnjenja koje smo smanjili u Križevcima jer je tamo inače stajanje od par minuta, ali sad je brzi 702 (opet s plavom Aseom) došao prije. Zašto stalno spominjem vlakove koje nisam slikao, napisat ću kasnije.

Link to comment
Share on other sites

2207 je stigao s minutom zakašnjenja, što je zaista neočekivano. Prije kad sam išao na 702 u Križevcima taj vlak bi uvijek kasnio najmanje 15 minuta. Očekivao sam da će Brena doći na ovaj kraj vlaka.

heGI7Hl.jpg?1

 

Neki teretni u daljini, čekao sam da se prebaci na četvrti.

rXdHM2i.jpg?1

 

Ipak to nije bio teretni, nego još jedna plava Asea, spaja se na vagone i tvori vlak 2210. Neobično, uvijek bi se lokomotiva koja dovuče 2207 samo prebacila na drugi kraj.

0E7LUBw.jpg?2

 

E sad, zašto sam prije spominjao vlakove na kojima je bila plava Asea? Ovo je već četvrta koju sam danas sreo, to su sve brojevi 376-390, mislio sam da ih imaju svega 2-3 koje su prefarbane i da voze. Ako sam ih ja sreo 4, a sigurno ima još koja da vozi prema Ogulinu, onda ih već ima i poviše. Drago mi je da nisu otpisali te lokomotive, ipak one mogu do 140. No, kako se Asea već zakačila, ne trebam više ništa slikati pa idem napravit krug po Koprivnici.

 

Najprije sam otišao kroz autobusni kolodvor. Malo se igram busa...

6hkthhy.jpg?1

 

...na peronu za slobodan prijevoz. Šta to znači, da ja tu mogu kupit ili istovarat putnike ako ih vozim autom preko BlaBlaCar-a? Iza su parkirani Čazmatransovi "busevi" za B-kategoriju, odnosno kombiji s 9 sjedala

WP5FS0r.jpg?1

 

S pravim busom ne bih smio ovdje, ali s biciklom smijem. S busom ne bih ni mogao zbog betonskih cvijetnjaka.

kRen8l4.jpg?1

 

Budući da sam informatičke struke, natpis na ovoj kući mi je zapeo za oko, u ulici iza busnog prema Sparu uočio sam ovu firmu. Iako ime djeluje moćno, ipak su samo prodavaonica opreme, a ne neka programerska tvrtka, tako da mi teško ulaze u krug potencijalnih poslodavaca.

cV5p7kV.jpg?1

 

Uskrsno (ili po pravilima Uskršnje) jaje. Lijepo izgleda, a sad će uskoro Uskrs pa sam stao i uslikao ga.

68E1jjs.jpg?2

 

Meni je bilo zanimljivo to jedno, a nekih 200 metara dalje jaja za cijeli kokošinjac.

EcfS8Fl.jpg?3

 

Još malo vozikanja po nezanimljivim ulicama, i završni sprint. Target naciljan, poznata zgrada ravno ispred.

eW8t2p5.jpg?1

Link to comment
Share on other sites

I evo me opet na peronu, nije veliko kašnjenje.

yQcbAqE.jpg?1

 

Vlak je stigao, sad će zamijena lokomotive, a ja idem unutra. Morao sam ići na zadnji kraj vlaka, jer je na prednjem prvi razred. Šteta, neću moći slušat brundanje dizela tokom vožnje. Prije dok je Hitri vozio vagone za Mađarsku, nakon razdvajanja su do lokomotive bili drugi razredi. Čemu uopće dva vagona prvog razreda na ovom vlaku? Mislim da bi dosta bilo i pola vagona.

LZdu8RN.jpg?2

 

Znači li ovo da Beelt proizvode Plodine? Jer Plodine imaju Q na robnoj marki za tave i lonce. :kul3

zvVT2Iz.jpg?2

 

Evo ga bajk i u Hitrom, na samom kraju vlaka.

iKH66ii.jpg?1

 

Približavamo se Varaždinu, kolosijeci Intereurope izgledaju dosta dobro, čovjek bi rekao da se koriste...

ggxrXsu.jpg?1

 

...ali izgled vara, malo dalje je takva šikara da vlak ne može ni doći u krug tvornice.

jZR3Sme.jpg?1

 

U međuvremenu si je bicikl sâm našao stabilnu pozu, jednom je pao i u 2207 pa mu je valjda bilo dosta. :smile:

hCDNJpq.jpg?1

 

Na samom ulasku u kolodvor u zavoju se vidi dizelka koja nas vuče od Koprivnice, a manevra čeka da za ode po vagone.

I76Lxb9.jpg?1

Link to comment
Share on other sites

Završetak put(opis)a, stigli smo u Varaždin. Na kolosijeku pokraj stoji putnički za Zagreb, tj. Zabok s klasikom.

Y8v5GJw.jpg?1

 

U sendviču između vlakova, na kraju lijevoga je Šved. I njega vuku za Zabok? Čudno, jer motor radi, a i vrata su otvorena.

9JwVjoY.jpg?1

 

Ovako to izgleda s druge strane, ali ipak ne ide za Zabok nego za Čakovec. Zašto su ga tako nabili na štok vlaka za Zabok, ne znam. Mogli su ga pomaći bar metar-dva, ili staviti s druge strane prijelaza, a i službeno drugi, a fizički prvi kolosijek je slobodan.

syDGLUJ.jpg?1

 

Hitri ne ide do Čakovca, tu se rastavlja. Velika dizelka čeka da mala dizelka odvuče vagone.

KEKeQFP.jpg?1

 

Manevra je odvukla vagone, sad mogu vidjeti koja lokomotiva nas je vukla do Varaždina. Bila je to 028. Lijevo je teretni vagon na šturcu koji je nekad prolazio kroz kolodvor i bio prvi kolosijek, kako je rekao Duh u močvari. Budući da su desno od kolodvora 1. i 1.a kolosijeci, pretpostavljam da je ovaj 1.b, kao razredi osnovne škole.

XAUR3fq.jpg?1

 

I to je to, moje putovanje je završeno, ostaje još samo odbiciklirati do kuće. Razmišljao sam gdje da presjednem s 2207 na Hitrog, na kraju sam odabrao Koprivnicu jer vlakovi najdulje stoje pa stignem i uslikat vlakove u koje ulazim. Što se tiče samog grada Koprivnice, za ovih pola sata primijetio sam da ima dosta dobro razgranatu mrežu biciklističkih staza, tako da mislim da sam dobro odabrao, bio sam tamo par puta pješke, ali bez bicikla ni ne primjećujem biciklističke staze. Idući put kad budem išao ovom kombinacijom vlakova vjerovatno ću odabrati Vrbovec ili Križevce za presjedanje.

Link to comment
Share on other sites

...

S pravim busom ne bih smio ovdje, ali s biciklom smijem. S busom ne bih ni mogao zbog betonskih cvijetnjaka.

kRen8l4.jpg?1

....

 

Ccc. Izgleda da ti treba dobra poduka iz propisa u cestovnom prometu:

 

Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama ("Narodne novine" broj 33/05, 64/05, 155/05 i 14/11)

 

B. Znakovi izričitih naredbi

...

Članak 30.

 

Znakovi izričitih naredbi jesu:

...

3) znak »zabrana prometa u oba smjera« (B03) označuje cestu, odnosno dio ceste, na kojem je zabranjen promet svim vozilima u oba smjera;

0662-53.gif

Znak B03

Link to comment
Share on other sites

To je kolosijek za čađaru (tvornica čađe za gumarsku industriju) koja je od 1968. u sklopu tvrtke INA Petrokemija.

Znatiželjno se očekuje nastavak. :palac:

 

Nisam znao čemu služi, al tamo godinama tamo nisam vidio nikakve vagone. Mislim da sam prije nekih 15-ak godina tamo vidio 2132.

Nadam se da nisam razočarao u nastavku. :)

 

Lijepo, lijepo... Nego, citat iz prvog posta: "Varaždin poznat po krađi bicikala..." Jel' to neki vic ili...? :shock:

 

Nije vic nažalost, prije sam imao stari lokot sa šifrom, jednom mi je bajk ostao u gradu preko noći i lokot je bio napola prerezan, možda je naišao policajac pa ih potjerao. Kolega nije bio te sreće, dva tjedna nakon što se doselio iz Zagreba ukraden mu je bicikl iz ulaza u zgradu. Drugom kolegi su ukrali iz dvorišta, nije ga svezao lancem preko noći i ujutro ga više nije bilo. Imaš na facebooku grupu "Varaždinski biciklisti", svakih par dana netko uslika rome s ČK tablicama kako voze po 5-6 bicikala u kombiju, ili vozi jedan bicikl i rukom drži drugi. Masovno se kradu, tako da ako si iz Varaždina, radije nemoj iskušavat sreću nego ga uvijek zaključavaj.

 

Ccc. Izgleda da ti treba dobra poduka iz propisa u cestovnom prometu:

 

Mislio sam da se to odnosi samo na motorna vozila. Ljudi masovno bicikliraju kroz takve znakove, čak i u Njemačkoj.

Link to comment
Share on other sites

...

Mislio sam da se to odnosi samo na motorna vozila. Ljudi masovno bicikliraju kroz takve znakove, čak i u Njemačkoj.

 

Vjerojatno je komunalcima jednostavnije postavljati znakove zabrane za sva vozila, nego ovakve:

20) znak »zabrana prometa za sva motorna vozila« (B20) označuje cestu ili dio ceste na kojoj je zabranjen promet svim motornim vozilima.

 

Ovaj znak zabrane moguće je koristiti za različite vrste vozila, tako da se na znaku koriste simboli znakova od B05 do B19;

 

0662-70.gif

 

Znak B20

- jer, očito je da to nije neka pješačka staza koja vrvi pješacima. No, znakovi su jasni - duž nje samo pored bicikla. :prof

Link to comment
Share on other sites

Hvala na objašnjenju DB, to nisam znao. Odsad ću kraj takvih znakova silaziti ako vidim policajca u blizini. Inače, u Varaždinu kad ideš od Admirala prema korzu ima znak B03, pa 50 metara dalje znak za pješačku stazu, pa još 50m dalje znak zabrane za bicikle, za pretpostaviti je da policajci kažnjavaju tek iza tog zadnjeg znaka. Da vidim da policajac u takvoj zoni zaustavi nekoga na romobilu mislim da bih krepao od :lol .

Link to comment
Share on other sites

Nadam se da nisam razočarao u nastavku.

 

Ma kakvo razočaranje, baš simpatičan putopis. :palac:

 

Ljudi masovno bicikliraju kroz takve znakove, čak i u Njemačkoj.

 

Pa i kod nas ljudi masovno bicikliraju po nogostupima, iako imaju biciklističku stazu (primjer Malešnica-Špansko) . :wink:

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nije vic nažalost, prije sam imao stari lokot sa šifrom, jednom mi je bajk ostao u gradu preko noći i lokot je bio napola prerezan, možda je naišao policajac pa ih potjerao. Kolega nije bio te sreće, dva tjedna nakon što se doselio iz Zagreba ukraden mu je bicikl iz ulaza u zgradu. Drugom kolegi su ukrali iz dvorišta, nije ga svezao lancem preko noći i ujutro ga više nije bilo. Imaš na facebooku grupu "Varaždinski biciklisti", svakih par dana netko uslika rome s ČK tablicama kako voze po 5-6 bicikala u kombiju, ili vozi jedan bicikl i rukom drži drugi. Masovno se kradu, tako da ako si iz Varaždina, radije nemoj iskušavat sreću nego ga uvijek zaključavaj.

 

Nisam iz Vž, ali dobro poznajem tamošnje prilike. Romi mi uopće nisu pali na pamet.

 

Vjerojatno je komunalcima jednostavnije postavljati znakove zabrane za sva vozila, nego ovakve:

 

Trebalo bi pitati nekoga tko odlučuje o tome koji se znakovi postavljaju, a komunalci to sigurno nisu. Oni postave ono što im se dostavi.

Link to comment
Share on other sites

...

Trebalo bi pitati nekoga tko odlučuje o tome koji se znakovi postavljaju, a komunalci to sigurno nisu. Oni postave ono što im se dostavi.

 

Ne treba. Piše u

 

Zakonu o cestama (»Narodne novine«, br. 84/11, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14):

 

Upravljanje nerazvrstanim cestama

Članak 107.

(1) Upravljanje, građenje i održavanje nerazvrstanih cesta obavlja se na način propisan za obavljanje komunalnih djelatnosti sukladno propisima kojima se uređuje komunalno gospodarstvo, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije.

(2) Jedinica lokalne samouprave može osnovati trgovačko društvo u svom vlasništvu radi obavljanja poslova upravljanja i održavanja nerazvrstanih cesta te poslova građenja nerazvrstanih cesta uz odgovarajuću primjenu odredbi članka 23., 26. i 33. ovoga Zakona.

(3) Jedinica lokalne samouprave vodi jedinstvenu bazu podataka o nerazvrstanim cestama na svom području.

...

Link to comment
Share on other sites

 

Ovo je prijevozno sredstvo koje će ići u drugo prijevozno sredstvo, čeka na ukrcaj. Nije zmija oko guvernala, nego debeli lanac, jer je Varaždin poznat po krađi bicikala.

 

9hZcsZ8.jpg?1

 

I evo nas u vlaku, nisam mogao uslikat vlak jer su mi ruke bile okupirane biciklom. Nisam ga dizao gore na onu kuku da ne oštetim felgu, samo sam ga ovako stavio.

 

0W2oH0D.jpg

 

 

 

 

Vrlo rijetka zvjerka od bicikla. Gdje si ga nabavio? Djeluje mi poprilično staro, ali je jako ušćuvan.

Za po Varaždinu ili za kratke vožnje dobro dođe ali za nešto ozbiljnije morao bi kupiti neki MTB 29" ili Trekking no ako kažeš da se po Varaždinu dosta kradu bicikli onda se bolje služi ovim.

Ja sam bio do Varaždina biciklom 4 puta, svaki put sa mojim Trekkingom GHOST 1300 iz 2014, jednom smo vozili uz prugu pa od N.Marofa po magistralnoj cesti do Varaždina, drugi i treći put uz prugu a četvrti put, prošle godine preko Sesveta cestom.

Prvi i četvrti put vratio sam se vlakom, dok smo se drugi i treći put vraćali biciklima preko Ivanca, Lepoglave i Novog Golubovca.

Prvi put nas je vozio Gredeljevac 7022 a četvrti put Macosa, bicikli su bili u prtljažnom prostoru.

Dinamika vozila i Okretna postolja

KONČAR – Električna vozila d.d.

Link to comment
Share on other sites

Vrlo rijetka zvjerka od bicikla. Gdje si ga nabavio? Djeluje mi poprilično staro, ali je jako ušćuvan.

 

Ne bih baš rekao da je rijedak, kupio sam ga novog u trgovini 2009., tamo još ima dosta takvih po gradu. Meni inače služi za do faksa i ponekad za lijepog vremena krug od 15-ak kilometara po okolici i to je to. Da se bavim biciklizmom ozbiljnije uzeo bih nešto bolje, al i s ovim sam se vozikao po Dravskoj šumi.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Prošli ponedjeljak sam opet išao istom kombinacijom vlakova i ovaj put sam odlučio presjesti u Vrbovcu. Nikad nisam bio tamo, a ima status grada, možda ima nekih zanimljivosti. Između 2207 i Hitrog ima 40-ak minuta, mislio sam dovoljno da se prošetam do centra i malo vidim grad.

 

Kad sam došao u Vrbovec, na kolosijeku je bio teretnjak na čelu s Dispolokom. Na lokomotivi je pisalo MRCE, mislio sam da je to teretni prijevoznik kao THM, Enna, Transagent itd., ali sam poslije pročitao da je to tvornica koja ih proizvodi. Za koga onda vozi ova lokomotiva? Nema nikakvih oznaka prijevoznika...

 

lok.jpg

 

Najprije sam poslikao radove. Prvi peron raskopan, kolosijeci dignuti u zrak. Al ne doslovno, nije bilo 💣 Drugi peron ću slikati u povratku, sad još ima dosta ljudi koji su izašli s putničkog.

 

1191483736_prviperon.jpg.eeb0bb01e4116faa0b434f2fa8fca36d.jpg

 

Prvi kolosijek je izvađen dopola, gore je na njemu parkirana drezina.

 

1992310002_prvikol.jpg.71a618af7d6fb9d6eb2045b2a750baf7.jpg

 

Kolodvor mi nije bio zanimljiv i otišao sam se šetati do grada, no kako nakon 15-ak minuta šetanja još nisam došao ni do crkve, morao sam odustati i okrenuti se, da mi još ne utekne vlak. A i vrijeme nije bilo neko lijepo, zbog čega se isplati ostajati.

 

Vratio sam se na kolodvor i teretnjak s crnim dispolokom još stoji, načekat će se dosta, tek nakon Podravke ima rupa u kojoj može za Dugo Selo. Na slici se vidi da je poduži...

Drugi peron ima krov, ali nema ekrane, valjda će njih dodavati kasnije. Desno ima neka "rupa" u ogradi, idem vidjeti šta je tamo.

 

1293924791_peronispred.jpg.7c9f260a606f4eb9a0c5e378ee8ab0b2.jpg

 

Pothodnik izlazi i na drugu stranu pruge, ali još se ne može kroz njega, treba ga dovršiti.

 

1218161322_prolaziza.jpg.c04237e4958c5bab204831e7df87e639.jpg

 

Što je ovo, otpale pločice ili nisu ni bile stavljene? 😮

 

2035301922_rupanaperonu.jpg.b0742a42523b13d9c3ad306a1783a13a.jpg

 

Dok sam slikao pothodnik, prišuljao se brzi iz Osijeka na šesti kolosijek. Ne bih ni znao koji je po redu, piše na ploči na Hitri dolazi na sedmi, znači da je ovo jedan manje.

 

1942516236_stie702.jpg.a61c188177e52115702521ea54dbc882.jpg

 

Tu stoji par minuta, ima križanje s Hitrim pa su kondukteri malo izašli na zrak...

 

2018083500_stigao702.jpg.23187b5b9918d067e033585f25ebaa11.jpg

 

Kako nikad ne slikam vlak u koji ulazim (osim ako stoji više od jedne minute), spremio sam mobitel i pričekao svoj vlak. Što se tiče samog Vrbovca, ne čini mi se nešto lijep, dok sam išao uzbrdo naišao sam na tri kafića i sva tri zatvorena. Jedino što je radilo je veterinarska. Možda jednom budem tu biciklom pa se stignem provozati do centra grada, kad malo zatopli pa sunce bude davalo dodatnu draž fotografijama.

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 sati, Ezel said:

Prošli ponedjeljak sam opet išao istom kombinacijom vlakova i ovaj put sam odlučio presjesti u Vrbovcu. Nikad nisam bio tamo, a ima status grada, možda ima nekih zanimljivosti. Između 2207 i Hitrog ima 40-ak minuta, mislio sam dovoljno da se prošetam do centra i malo vidim grad.

 

O gradu Vrbovcu imaš nešto ovdje:

 

https://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/15053-carpe-diem-vrbovec-2-travnja-2016/&tab=comments#comment-537763

 

Od kolodvora do grada prosječnom pješaku mlađe dobi treba oko 20 minuta (ja sam starkelja, ali sam krakat pa mi je trebalo 15 😁) i koju minutu manje za povratak nizbrdo. Ako se doda lagana šetnja središtem grada i piće na brzaka računaj na ukupno oko sat vremena.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Prekjučer sam opet išao svojom standardnom rutom, ovog puta iz Varaždina. Na vlaku u 4 za Koprivnicu je bio Končar, za razliku od uobičajenog Šveda. Nisam ga slikao u Koprivnici jer sam ušao dvije minute prije polaska, evo slika iz Koprivnice, vraća se kao brzi vlak 772. Na kraju je ispalo da bi ga stigao uslikat i u Varaždinu, jer smo kasnili 9 minuta u polasku, valjda veza iz Čakovca. Tih 9 se do Koprivnice popelo do 14.

 

522104065_Konarna772.jpg.05c6525ef104a930fad5a88c7df00006.jpg

 

Odlučio sam se provozati u prvom razredu, pretpostavljam da je higijenski čišće za naslonit glavu zbog onih bijelih rupčića, a i naslon za ruke ima s obje strane sjedala. No potrefilo me sjedalo gdje nema mjesta za noge.

 

915265635_Prostorzanoge.jpg.9316c6ce11ace683efe1b2b244c5725f.jpg

 

Prema Zagrebu na 2210 ide isto Som, samo ovaj je električni.

 

6112.jpg.2fd497434447e345e35f863a60a1068d.jpg

 

Kad sam stajao kraj njega, tuckao je u leru poput dizela. Gužve nema, znači ne moram odmah ulazit, jer do polaska ima još 15 minuta. Taman stignem uslikati "putničku" Aseu na teretnom, trenutno odmara. Na ostalim teretnjacima su bile "teretne" lokomotive, to mi je bilo preobično za fotkanje.

 

706246298_HPPnateretnom.jpg.d08dc3e0a1af919551de1b5975a05a24.jpg

 

Na prvom kolosijeku stoji Šved na kojem piše Koprivnica-Varaždin i čeka putnički u 6. Display na peronu još ne prikazuje ništa, ali Šved radi i vrata su otvorena.

 

1143323030_ved.jpg.62a751885ba3febf1f2b95c6f5fe9440.jpg

 

Sad vidim da 6112 nije rondao poput dizela, nego je to bila 2044. Pretpostavljam da čeka Podravku koja dolazi za nekih 40 min.

 

Koprivnica.jpg.2e97d5bcd627d9df3acb6e65d68a51cc.jpg

 

Evo je izbliza.

 

28039618_Dizelka1.jpg.73ff173c3a5e239a42d44a93dcb5f970.jpg

 

Ipak ne čeka Podravku, još jedna "putnička" lokomotiva na teretnom. Sigurno ide za Golubovec jer sam tamo viđao 2044 na teretnjacima.

 

1774430899_Dizelka2.jpg.43e22ba16096fdc1e391216a5a4996bb.jpg

 

S Podravkom se križamo u Križevcima, dosta kasni jer se u Zagrebu čekao IC 520. Vidio sam da je kasnila 20 min iz Vrbovca, mislio sam da će nas držat u Lepavini dok ne prođe, srećom nije. Dobili smo prednost, a Podravka nas je čekala u Križevcima 7-8 minuta. Popit će onaj Šved goriva u leru...

 

Podravka.jpg.f3cb74aeff75f0c3c4938078d78eeac2.jpg

 

Nepoznat mi oblik kabine, a ni po brojevima na vratima kamiona nisam mogao prepoznat marku. Sad kad je vlak krenuo vidim da je Ford. Očito su Actrosi izašli iz mode, jer prije nije bilo gradilišta bez barem jednoga.

 

1087702914_Fordkamion.jpg.4badee1507531741d1716b60735ad4d6.jpg

 

Tu nisam vidio radnike, al na vijaduktu kod Lepavine je bilo ljudi. Ovdje se valjda radi samo dok je zatvor pruge (do 3).

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I za kraj dosta dugo stajanje u Deanovcu. Vlak 2023 je već kasnio u Dugo Selo 16 minuta, jer se čekao 4001 iz Rijeke. Onda se križanje s 2022 pomaklo na Prečec i do Ivanića je bilo ravnih 20 min. I tako dolazimo u Deanovec u 20:21. IC 546 kasni 6 min, mislio sam da će nas pustit do Novoselca, jer bi brzi trebalo zaustavit na svega 3 minute, ako sam dobro izračunao. Ništa od toga, čekamo u Deanovcu, neki ljudi su izašli zapalit, a ja samo protegnut noge. U 20:37 pali se signal za skretanje za brzog, ljudi ulaze u vlak, i u 20:40 prolazi brzi i mi krećemo s kašnjenjem od 38 minuta.

 

843429247_Maar.jpg.4973bc216ad58d202d494e6295f15848.jpg

 

Na Rajić-Okučani je lagana vožnja cijelom dionicom, mjerio sam brzinu i najviša je bila 83, Novska-Okučani se povećalo kašnjenje za 7 minuta. Vjerojatno zbog toga su znali IC 545 slati po sjevernom kolosijeku do Okučana.

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...