Jump to content

Do pakla i natrag - Brlog Grad, Kamanje i malo Kupe, 1. kolovoza 2017.


Stanley
 Share

Recommended Posts

Prika Nenad, na ovom forumu poznat kao Portos, komentirao je moju objavu jedne fotografije sa jučerašnjeg pohoda na Facebooku riječima: ''Po ovoj vrućini???''. Odgovorio sam: ''Za pravog railfana nema vrućine!''. Pa njemu u čast oblikujem i naslov. Naravno da nije riječ o nikakvom paklu, naprotiv - uživao sam u vožnji i u šetnji lijepim krajolikom dok ljetnu vrućinu podnosim jako dobro.

Ciljano odredište je bio kolodvor Kamanje, a odlučio sam u dolasku otići do stajališta Brlog Grad pa se vratiti u Kamanje pješice kako bih bolje razgledao okolicu. Hodanje cca 2 km po prijepodnevnom suncu nije predstavljalo problem. Gospođa na blagajni u Vrapču imala je stanovitih poteškoća s destinacijom, nikad čula, pa sam joj morao slovirati B-r-l-o-g Grad.

Prugom od Karlovca prema Sloveniji vozio sam se davnih godina u nekoliko navrata, uglavnom do Ozlja a najdalje do kolodvora Gradac-Podzemelj (1970.) kada je moje izviđačko društvo išlo na kupanje u Kupi. U vrijeme JŽ pruga je nosila ime broj 13 i naziv relacije Ljubljana - Novo Mesto - Karlovac. Izgrađena je u vrijeme Austro-Ugarske, a naročitu važnost je dobila nakon Prvog svjetskog rata kao potencijalna veza Ljubljane s lukom Sušak - tada najbližom lukom u kraljevini SHS/Jugoslaviji. Pruga ipak nije zadovoljavala jer je na hrvatskom dijelu izgrađena sa slabijim performansama, tipičnim za prugu lokalnog značaja a ne magistralu, što Slovenci znaju prigovoriti i danas.

 

Nekada je iz Karlovca vozilo 5 pari vlakova u Sloveniju i natrag, od kojih 2 sve do Ljubljane, a ovdje prenosim izvadak iz voznog reda 1969./1970:

 

j9uCruL.jpg

 

Tokom putovanja potrošio sam šest vlakova od čega tri Mađara, dva Šveda i jednu klasičnu garnituru. Vagon u vlaku 4000 je puštao tako čudne zvukove da sam stekao dojam kako je zreo za temeljiti remont ili, nedajbog, kasaciju.

 

U dolasku u Karlovac smo kasnili, ali nas je Šved čekao:

 

YlSNHe1.jpg

 

Snimao sam i usputne motive, a ovaj me posebno zanimao jer sam stanovao 25 godina u Zorkovačkoj ulici:

 

klW2sm0.jpg

 

Most na Kupi kod Zorkovca:

 

0lSCDQt.jpg

 

934NM1e.jpg

 

Ozalj:

 

1pJvZ1B.jpg

 

Kupa iz vlaka:

 

v2FZSgs.jpg

 

Zaluka:

 

nwlwJbi.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Tunel Zaluka:

 

HJTyWnu.jpg

 

Dva pogleda na Kupu:

 

oIKpY9B.jpg

 

vJhpis3.jpg

 

Što se ono tamo bijeli, tamo bijeli u gori?

Il' je Sunce il' je mjesec il' su sjajne zvjezdice

Nit' je Sunce nit' je Mjesec nit' su sjajne zvjezdice

Već se ono tamo bijele izviđački šatori:

 

poqz3LS.jpg

 

Njih i Rusa 200 milijuna:

 

olNBfUi.jpg

 

Pogled iz vlaka na ciljano odredište:

 

ifx5fUd.jpg

 

Kraj putovanja:

 

kgD6jt8.jpg

 

Ode on u Bubnjarce:

 

CilsPTC.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Brlog Grad i Kamanje

 

Željezničko stajalište je dobilo ime po nekadašnjoj utvrdi Brlog Grad, a danas se nalazi u selu Orljakovo. Grad Brlog prvi put se spominje u XVI. stoljeću kao vlasništvo Nikole Zrinskog Sigetskog. Nakon sloma urote Zrinskih i Frankopana grad je po zapovjedi cara Leopolda I. zaposjeo karlovački general Ivan Herbert Herberstein, a kasnije je mijenjao vlasnike. Još 1893. godine je bio čitav, a onda je postupno srušen i njegovi ostaci su poslužili seljacima kao građevinski materijal.

 

Izgled Brlog Grada 1895. godine po Radoslavu Lopašiću:

 

arNarDv.jpg

 

Dio zida Brlog Grada kao dio seoskog imanja, snimka sa web stranice lako.com.hr:

 

lQ4LrBM.jpg

 

Ostatke starog grada nije mi se dalo tražiti jer ionako ne bih imao bogzna što vidjeti, pa sam se posvetio neposrednom okolišu:

 

1pTGw4P.jpg

 

xJUhmcm.jpg

 

U ovom kafiću sam se rehidrirao tj. popio voćni sok prije pržinarenja cestom. Izviđački okupatori su prodrli čak dovde i zaposjeli dva stola. Primijetio sam da respektiraju stare izviđačke zakone, naročito onaj ''izviđač se vlada kulturno i kloni se štetnih navika'' - kleli su k'o kočijaši, pušili k'o Turci i tamanili alkohol (jer je štetan pa ga treba eliminirati :mrgreen: ):

 

quGl0oU.jpg

 

Usputni pogled na Sloveniju i Gorjance u daljini:

 

vizJU8m.jpg

 

Orljakovo i Kamanje su praktično spojeni pa se pješačenje pretvorilo u ugodnu šetnju:

 

iVQ1zfN.jpg

 

Kapelica:

 

sxlBEgA.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Kamanje je središte općine površine 18 km2 s 891 stanovnikom (popis 2011.) u 7 naselja - Brlog Ozaljski, Kamanje, Mali Vrh Kamanjski, Orljakovo, Preseka Ozaljska, Reštovo i Veliki Vrh Kamanjski. U samom općinskom središtu živjelo je 2011. godine 366 stanovnika. U ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske općina sudjeluje s 0,02% ili dvije desetine promila.

Unatoč mikroskopskim dimenzijama općina je dala dvojicu poznatih ljudi. Jedan od njih je Tadija Smičiklas (1843.-1914.), hrvatski političar i povjesničar rođen u Reštovu, a drugi Emilij Laszowski (1868.-1949.), utemeljitelj Hrvatskoga državnog arhiva i osnivač Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja rođen u Brlogu Ozaljskom.

 

Zastava s grbom općine Kamanje:

 

FvsiKfm.gif

 

Tadija Smičiklas:

 

YVaLcOP.jpg

 

Emilij Laszowski:

 

YEu9a56.jpg

 

Do raspada Jugoslavije ovaj kraj je bio orijentiran pretežno na susjednu Sloveniju i stanovnici su većinom radili u Metliki. Radna mjesta u deželi su izgubljena, ali su zato otvorena brojna privatna poduzeća u općini Kamanje gdje je - ako je vjerovati wikipediji - zaposleno čak 90% radno aktivnog stanovništva. Osobno sam vidio nekoliko manjih i očito novijih industrijskih pogona.

 

Kamanje je malo, ali vrlo lijepo uređeno mjestašce s obiljem cvijeća:

 

6fsKSFx.jpg

 

Vg9UGGV.jpg

 

HUFD11K.jpg

 

460Ilnw.jpg

 

Župna crkva Imena Marijina iz 1886. godine:

 

LqwzYsX.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nekadašnji zdenac kao odmorište:

fOZ22ZY.jpg

Zgrada općinskog poglavarstva:

jwqabF0.jpg

XPUhhxq.jpg

Dvije stare kuće:

PIPiWwN.jpg

H7TYEL3.jpg

Uslijedila je kratka šetnja prema pruzi, jer zbog nje sam i došao ovamo:

dsRgqB6.jpg

Vidim te:

JvqC44p.jpg

Pruga i Kupa:

rdesOTZ.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

ŽCPR s automatskom polubrkljom:Io5EdBl.jpgixREX7a.jpgandTKS9.jpgk4DqPRT.jpgJGmfg3O.jpgKupa:kWiLzin.jpgIdem cestom, a pruga je u onoj šumi gore:isZneSl.jpgNa jednom mjestu primijetio sam sporedni put koji vodi uzbrdo i stogao točno na početak kolodvora. Ovo je pogled na otvorenu prugu prema Brlog Gradu:c9Im7wB.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

KolodvorKamanje je međukolodvor na pruzi L103 Karlovac - državna granica, na nekadašnjoj pruzi Karlovac - Metlika - Novo Mesto - Ljubljana, na kilometarskom položaju 23+702. Od državne granice je udaljen 7,7 km, a od susjednog kolodvora Ozalj u smjeru Karlovca 8,4 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku je 498 m, a dopuštena brzina prolaza kroz kolodvor je 20 km/h.Ulaz u kolodvor iz smijera Brlog Grada:rj9y9co.jpgfeG5PQR.jpgDxeqQaE.jpgHrMAtFE.jpgPo drugom (mimoilaznom) kolosijeku se nešto nedavno kotrljalo:XUplq42.jpgPolako prema prometnom uredu:7HzknTs.jpgPogled unatrag:teVdUUD.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Odvajanje prvog ili manipulativnog kolosijeka:

2Y4lE01.jpg

OIeUC3e.jpg

Pitanje za znalce glasi što znači i čemu služi ovo metalik sive boje:

RcW0Y6r.jpg

Udaljenost od Karlovca:

g2CmmHQ.jpg

Česta slika sa hrvatskih pruga - manipulativni kolosijek je zatvoren iskliznicom:

xkd3Q4L.jpg

Treći kolosijek je prolazni:

nmZQpL5.jpg

I tako sam stigao do prometnog ureda i ''predao akreditive''. Prometnik mlađe dobi, jedina živa željeznička duša u kolodvoru Kamanje, nije se htio slikati ali je bio vrlo susretljiv i udovoljavao je spremno mojoj znatiželji. Kaže da pruga nije vidjela teretnog vlaka već oho-ho godina, a ako neki i prođe taj je za željezničke potrebe. Također se i križanje obavlja ''na rijetke petke'', a u takvim slučajevima on je i skretničar.

Dvije sličice iz prometnog ureda:

1SM0kOa.jpg

uhsYWqw.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Zgrada kolodvora Kamanje:E3zlJGU.jpgNastavljam hodnju prema drugom kraju kolodvora i usput snimam ovu savanu:dx7fNFz.jpgRobno skladište i navoz za pretovar, davno upokojeni dio Infre:hJxHmOz.jpgJadničak je nekada prevalio preko glave tone i tone tereta, a sada polako ispušta dušu u željezničkom staračkom domu:keUb4ug.jpg3dxV6aV.jpgM5Zz38k.jpgOvo mi jako liči na nekadašnji blokhauz:67bVDSx.jpgIskliznica na drugoj strani kolodvora:PNhJIU0.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Civilna strana kolodvora:

VMY8Mdc.jpg

voOnUwk.jpg

Putnici se zasigurno ne mogu potužiti na komfor:

tNUaNj6.jpg

NE1v2Du.jpg

ZINiLIC.jpg

JOfhTou.jpg

Odjednom je u kolodvoru postalo živahno - dokotrljao se Šved iz Karlovca:

xxSd0xQ.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Relacija:

Zx4n5Bs.jpg

Pobjegao sam sa sunca i okinuo još jednu snimku iz sjedećeg položaja...

Rh8ciB4.jpg

... a pri ruci je bila još jedna rehidracija:

CfnNRUb.jpg

Imao sam dovoljno vremena prošetati do mosta na Kupi i baciti pogled na ovu predivnu rijeku, uz koju me vežu brojne uspomene. Izviđači su postavili svoje putokaze:

VmrLEAQ.jpg

Ljepotica koju dijele Hrvatska i Slovenija:

gxPBTUd.jpg

J4H8Zb7.jpg

kcpUZJy.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ovo mi izgleda kao nekadašnji granični prijelaz(?):

FHqZqKH.jpg

Slijedi nekoliko fotografija sa povratka, a ovo je toaletni prostor u kolodvoru Mahično:

TGiaoxs.jpg

IC 200 za Rijeku u kolodvoru Karlovac:

9QsW3bQ.jpg

Dva brata uboga, crveni se jedan zbog drugoga. Šalu na stranu, Švedi kojima sam se jučer vozio bili su udobni, čisti i klimatizirani:

98ujVtY.jpg

Tri lijepo posložena vlaka na zajedničkoj slici. Desno je 7021 iz Metlike kojim sam doputovao iz Kamanja. Lijevo je 4406 Duga Resa - Bubnjarci. U sredini je IC 200 koji čeka 4061 iz Duge Rese, a kojim sam ja doputovao u Zagreb:

02VMNM7.jpg

Šved na vlaku 4406 neposredno prije polaska:

a0hQi2j.jpg

I za kraj zemljovid mog jučerašnjeg odredišta. Između ostalog dobro su vidljiva oba željeznička službena mjesta koja sam pohodio, a ako ih netko ne prepozna neka ode u izviđače na tečaj topografije:

gHFDHUu.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Svaka ti čast da ni po ovakvim vrućinama ne odustaješ od landranja. Srećom, vidmo da si vodio računa o redovitim rehidracijama :mrgreen:

 

Hvala ti na lijepom putopisu ! :palac:

Link to comment
Share on other sites

Odličan putopis sa ove pruge. Meni je osobno žao što se jako malo ulaže u tu prugu jer kad bi se brzina na ovoj pruzi podigla na samo 60 km/h cestovni promet ne bi mogao parirati željezničkom na toj relaciji.

 

Ovo mi izgleda kao nekadašnji granični prijelaz(?):
pogranični prijelaz (kojem se ne mogu sjetiti imena). ne znam kako je to sad regulirano, ali prije ulaska HR u EU za korištenje tog prijelaza je bila potrebna pogranična karta (mislim da se tako zvala - ličila je na putovnicu, ali je bila roza i moli su je dobiti samo osobe koje su imale prijavljeno prebivalište u krugu od nekoliko km od granice)
Link to comment
Share on other sites

Bravo Stanley

Obzirom na tvoju alergiju na sunčane zrake očekivao bih da si u hladovini stana a ne na šalabajzanju po i oko pruge.

Da sam slučajno bio s tobom našao bih načina rashladiti se u Kupi, umjesto u birtiji.

Ono sivo-srebrno je mast za skretnice, podmazuje i štiti od korozije, da nije podmazano teško bi se prebacila skretnica. Mažu ih svime i svaćime, ovisno čega imaju pri ruci.

Dinamika vozila i Okretna postolja

KONČAR – Električna vozila d.d.

Link to comment
Share on other sites

Lijep i zanimljiv putopis! :palac:

7122white3upjte.gif

Brzi vlak (744 "Cibalia") iz Vinkovaca, Strizivojne Vrpolja, Slavonskog Broda, Nove Kapele - Batrine, Nove Gradiške, Novske i Banove Jaruge, za Ivanić Grad, Dugo Selo i Zagreb dolazi na treći kolosijek.

Link to comment
Share on other sites

@ ivog - Bilo bi zanimljivo da smo se sreli, ali ne bi bilo baš šokantno zateći tebe s izviđačima i mene na pruzi. :wink:

@ swen - Našao sam podatke na web stranici MUP-a. Riječ je o malograničnom prijelazu Obrež Vivodinski - Božakovo. Piše da je privremeno zatvoren.

@ Portos - Alergija se smirila, vjerojatno jer sam već dosta pocrnio. I ja bih rado bućnuo u Kupu, voda je naprosto mamila na kupanje, ali ježi ga - nije se uklapalo u plan.

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

 

Snimao sam i usputne motive, a ovaj me posebno zanimao jer sam stanovao 25 godina u Zorkovačkoj ulici:

 

Vidi vraga! A zaboravio si da si pritom s balkona gledao na Brlošku ulicu!

Link to comment
Share on other sites

Točno, nju sam smetnuo s uma. Brlošku ionako nisam nikada smatrao ulicom jer je ona de facto pješački produžetak Kostelske prema Selskoj. Zapravo nisam imao pojma da takva ulica uopće postoji dok nisam svojedobno u novinama pročitao da se gradi dječji vrtić Brloška-Zorkovačka.

Ovako to izgleda iz visine. U središtu slike je dječji vrtić, moja bivša zgrada je gore desno, a ispod vrtića je Brloška ulica - pješačka staza koja izbija na Selsku točno nasuprot Baštijanovoj:

ftZBoUe.jpg

U dijelu Trešnjevke između Selske ceste i Trešnjevačkog placa, od Ozaljske prema sjeveru, uličice nose imena starih gradova i dvoraca, kao i toponima iz šireg karlovačkog kraja - Okićka, Dubovačka, Bosiljevska, Lipovečka, Gredička, Ribnička, Zvečajska, Žumberačka, Slavetićka itd.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Već dulje vrijeme razmišljam o vožnji cijelom trasom Karlovac - Ljubljana (ili obratno), a to će se ostvariti kada se steknu uvjeti.Na forumu vlaki.info našao nekoliko zanimljivih fotografija vožnje prvog svečanog vlaka na dionici pruge Novo Mesto - Metlika 1914. godine, od kojih prenosim dvije:dKyH66D.jpgmKXcBVz.jpgJedna stara razglednica:LiNltNF.jpgMuzejski vlak na Dolenjskoj pruzi - eh, kad bi taj dosaugao do Karlovca:https://www.youtube.com/watch?v=UH2Ls_EMagI

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...