Jump to content

Virovitica voli vlakove, 24. listopada 2015.


Stanley

Recommended Posts

Povod da se nakon podosta vremena uputim na malo dulji put vlakom bilo je druženje željezničkih modelara s burzom modela na kolodvoru Virovitica u subotu 24. listopada Anno Domini tekuće. Društvo na putovanju su mi pravili forumaški i modelarski kolega Vjekoslav poznatiji na forumu kao mali.paja, te modelari Krešimir, Vinko i Mladen.

 

Poziv za sudjelovanje u druženju modelara:

 

B35tLBB.jpg

 

Putovali smo jutarnjim brzim vlakom broj 783 Zagreb - Osijek. Unatoč ''Šelinim sjedalima'' putovanje je bilo udobno, a zahvaljujući dobrom društvu brzo je prošlo. Za početak neka budu predstavljeni moji suputnici.

 

Vjekoslav i Mladen:

 

irHYCQN.jpg

 

Vinko i Krešimir:

 

Y95URJZ.jpg

 

Mali vlakovi kao dio turističke ponude

 

U zgradi kolodvora Virovitica je na blagdan Rokova 16. kolovoza ove godine izložena maketa željeznice pod imenom ''Virovitica voli vlakove''. Ideja potječe od željezničkog modelara i entuzijasta Gorana Denca, koji je uz pomoć prijatelja dopremio i postavio impresivnu maketu u mjerilu H0. Maketa je pobudila veliku pozornost javnosti i radi se na tome da postane standardni dio turističke ponude grada Virovitice.

 

Goran Denac, organizator i domaćin jučerašnjeg druženja:

 

WAAtpxv.jpg

 

Goran je sa svojim društvom organizirao druženje modelara i burzu modela koja je naišla na veliki odaziv ljubitelja malih željeznica iz Hrvatske, a bilo je i sudionika iz Srbije, Slovenije, BiH i Mađarske. Ja sam naravno iskoristio priliku da malo prošećem gradom i kolodvorom, pa slijedi opširan osvrt u riječi i slici.

Napominjem da fotografije i opisi uglavnom nisu poredani kronološki nego tematski jer su se pojedine epizode međusobno isprepletale.

 

Na kolodvoru u Virovitici neki su već u akciji:

 

tpJXacV.jpg

 

Viđeni fotografi:

 

FS0xnxe.jpg

 

Odmah po dolasku uputili smo se na prvi kat kolodvorske zgrade, gdje su izložene makete i modeli. Najprije raskošna maketa u mjerilu H0 od koje potječe naziv ''Virovitica voli vlakove'':

 

0Vf7kaD.jpg

 

6Ix3F05.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

RQUMQYe.jpg

 

5HI4BOz.jpg

 

Naravno da nisam odolio napasti pa sam izašao na balkon i uhvatio Ličanku i Đurana iz ptičje perspektive:

 

cq55cbW.jpg

 

Glavno druženje modelara i burza modela upriličeni su u susjednom kafiću ''Playback'', a opširniji osvrt slijedi kasnije:

 

zTWZhzS.jpg

 

Nekoliko riječi o Virovitici

 

Virovitica je grad u sjeveroistočnoj Hrvatskoj između Bilogore i rijeke Drave. Središte je Virovitičko-podravske županije koja zauzima površinu od 2.024 km2 i broji 84.836 stanovnika u 188 naselja. Područje grada Virovitica prema popisu iz 2011. godine broji 21.291 stanovnika, a sâmo naselje Virovitica 14.688 stanovnika. Šire područje grada obuhvaća još 9 naselja - Čemernicu, Golo Brdo, Jasenaš, Koriju, Milanovac, Podgorje, Rezovac, Rezovačke Krčevine i Sveti Đurađ.

 

Zastava i grb Virovitičko-podravske županije:

 

nAxfMKI.gif

 

Grb grada Virovitice:

 

zpBOJix.jpg

 

Virovitica ima bogatu povijest, koja će biti prepričana u kraćim crtama prema podacima iz web-portala ''Povijest grada Virovitice'' (autor Danijel Reponj). Tragovi naseljenosti iz paleolitskog doba pronađeni su u brdskom zaleđu Bilogore, a ime Virovitica (kao magna villa Wereucha - veliko naselje Wereucha) prvi put se pojavilo 1234. godine u povelji kojom je slavonski herceg Koloman (herceg Kálmán), brat ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV., dao Virovitici status srednjevjekovnog slobodnog kraljevskog grada sa svim pripadajućim pravima i slobodama. U to vrijeme slični status nije još imao ni Zagreb.

 

Herceg Koloman, spomenik u mađarskom gradu Gödöllö:

 

9Bs6OEL.jpg

 

Povelja slobodnom kraljevskom gradu Virovitici iz 1234. godine:

 

cnbw8x1.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Virovitica je znamenita i po tome što je u njoj ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. izdao 1242. godine poznatu Zlatnu bulu, kojom se Gradec na Gričkim goricama - današnji Zagreb - proglašava slobodnim kraljevskim gradom.

 

Ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. (vladao od 1235. do 1270.):

 

M3rtXUq.jpg

 

Zlatna bula Bele IV:

 

g5brfaz.jpg

 

U prvim ispravama iz XIII. stoljeća, pisanim na latinskom jeziku, Virovitica se spominje pod imenima Wereuce, Wereuche, Veruche ili Verouche, što se na hrvatskom jeziku tada vjerojatno izgovaralo kao Verevče. To ime je Virovitica dobila najvjerojatnije prema potoku koji je silazio s obližnje Bilogore i protjecao pored samoga naselja (danas se taj potok zove Ođenica). Ime Virovitica (Virouiticza) se prvi puta pojavljuje u kronici kanonika i ljetopisca Antuna Vrameca iz XVI. stoljeća, dok se dalje u većini povijesnih dokumenata spominje u obliku Werowiticza, Werouitiza ili Verovitiza.

O Virovitici u srednjem vijeku ima malo podataka, a pozdano se zna da je već 1275. bila sjedište županije. Nakon provale Mongola grad je utvrđen i zaštićen opkopima, a unutar gradskih bedema bila je vojnička posada, dva redovnička samostana i crkva sv. Kuzme i Damjana. Godine 1552. pala je pod vlast Turaka od koje je oslobođena 1684. godine. U XVIII. stoljeću virovitičko vlastelinstvo je došlo u posjed feudalne obitelji Pejačević, koja je u središtu grada izgradila neoklasicistički dvorac s parkom koji je i danas omiljeno šetalište Virovitičana.

U društvu našeg forumaša 2044 pošao sam u kratku šetnju gradom. Usput smo međusobno razmjenjivali dojmove i iskustva, a mladi kolega je na mene ostavio dobar dojam kao uljudni momak i veliki railfan.

 

Nekoliko motiva iz središta grada:

 

QKsJIEX.jpg

 

MBQBfH4.jpg

 

gYOqfKb.jpg

 

Dvorac obitelji Pejačević:

 

CGtdtI1.jpg

 

PHJeKFu.jpg

 

8xUVDcb.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ovo mi liči na nekadašnji opkop (šanac):

 

vvuKO1x.jpg

 

Moj suputnik mora telefonirati:

 

pG6zlNJ.jpg

 

Iza dvorca je veliki park, omiljeno šetalište Virovitičana:

 

cLSXTev.jpg

 

UzLyUiL.jpg

 

Na povratku smo posjetili i stajalište Virovitica Grad:

 

tU1vCPA.jpg

 

SuGb5hZ.jpg

 

Na kolodvor smo se uputili niz prugu. Ovo je ulaz iz smjera Koprivnice:

 

7vKMcVo.jpg

 

Toliko o gradu koji nas je ugostio, a sada slijedi osvrt na željeznicu u mjerilu 1:1.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ponovo na kolodvoru nakon 44 godine

 

Virovitica ima i bogatu željezničku povijest. Prva pruga je došla u grad 1885. godine kao dio vicinalne željezničke pruge Barcs - Pakrac. Godine 1895. Virovitica je željeznicom spojena s Osijekom, 1897. s Banovom Jarugom (via Pakrac), 1900. s Bjelovarom (via Kloštar) i 1912. s Koprivnicom.

Danas je Virovitica najveći kolodvor na pruzi Koprivnica - Osijek - Dalj, na kilometarskom položaju 143+209 mjereno od Dalja. Susjedni kolodvor u smjeru Koprivnice je Špišić Bukovica (8,4 km), a u smjeru Dalja Suhopolje (7,8 km). Kolosijeke nisam brojio, ta ima ih pregršt različitih namjena, a najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku iznosi 627 m. U kolodvoru se nalazi i nekadašnja ložiona, danas depo vuče vlakova.

Osobno sam u kolodvoru Virovitica ranije boravio dva puta. Prvi put je to bilo u srpnju 1966. godine kada smo imali izviđački tabor na lokaciji zvanoj Razbojište (jezera u Bilogori), pa nam je to bio iskrcajno-ukrcajni kolodvor. Drugi put je bilo u srpnju 1971. kada sam s prijateljem putovao iz Sirača u posjet izviđačkom taboru u Legradu, a u Virovitici smo imali presjedanje. Bilo je to vrijeme Baat-ova i parnjača serija 17, 20, 22 i 51, uz poneki šinobus. Kasnijih godina često sam prolazio kroz Viroviticu na proputovanju iz Zagreba za Osijek, Sombor, Đakovo i Zdence-Orahovicu. U najljepšem sjećanju mi je ostao Osijek Express - klimatizirani Francuz koji je vozio osamdesetih godina te bio i do danas ostao najbrža i daleko najudobnija veza između Zagreba i Osijeka.

Sada sam prvi put mogao obići i temeljito razgledati kolodvor, na kojem je u vrijeme dolaska našeg vlaka iz Zagreba vladala prilična gužva. Još pri ulazu primijetili smo kako iz Šećerane dolazi Đuran s teretnim vagonima, a na kolosijecima smo uočili ne baš čestu pojavu na ovoj pruzi - Ličanku 2062-026, uz nju veliki broj teretnih vagona kao i dvije skuplane Macose. Sve u svemu lijep prizor za railfana.

 

Đuran je ušao u kolodvor. Bio je i ostao moj omiljeni dizel, pa u to ime osobna iskaznica:

 

dckVWCP.jpg

 

Lijepu je garnituru dovukao:

 

UanZKCg.jpg

 

Krećem u obilazak kolodvora, a a za početak nakadašnja institucija za takozvane intimne potrebe. Danas postoji prikladniji WC u kolodvorskoj zgradi:

 

gI5gZ2b.jpg

 

Da vidimo što je u ovoj zgradici:

 

iQh41GV.jpg

 

Eto odgovora:

 

jHNnT5x.jpg

 

Đe si legendo:

 

dxdCfVx.jpg

 

HRhAywD.jpg

 

brCLjKK.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Preko spajaju garniture. Čeo sam od manevrista da sastavljaju teretni za Osijek, a povući će ga 2062-026:

 

9qZvZxe.jpg

 

Skretnica koja vodi u daleku prošlost - usmjerava na prvu prugu koja je stigla u Viroviticu iz smjera Barcsa. Danas je samo industrijski kolosijek do Šećerane:

 

abzawio.jpg

 

Lijevo za Koprivnicu, desno za tvornicu šećera:

 

Q1ZTfew.jpg

 

Pa da malo prošećemo:

 

CoJYoke.jpg

 

ŽCPR na Podravskoj magistrali:

 

Dlth1Ri.jpg

 

Slijedi povratak na kolodvor. Đuran se parkirao uz robno skladište i stavio se na čelo teretnjaka koji je tamo postavljen. Vlak s 13 vagona i 50 osovina sprema se za Bjelovar via Kloštar, a sadrži uglavnom vagone koji idu na reviziju. Ipak, teretni vlak kroz tunel Paulovac i kolodvor Mišulinovac - i to u subotu - je prilično egzotična pojava…

 

91RTPqK.jpg

 

… kao i robno skladište na HŽ-u koje je još uvijek u funkciji:

 

nK9f806.jpg

 

Intermezzo - snimka kolodvora Virovitica iz svemirske visine:

 

Iyf0Chk.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Blok kućica na ulazu iz smjera Špišić-Bukovice:

 

aROHGIK.jpg

 

Skoro sam zaboravio:

 

fDzTIpP.jpg

 

Koloplet skretnica na drugoj strani kolodvora:

 

rJQ3h7u.jpg

 

Jedna englezerica:

 

VAir9T8.jpg

 

Blok kućica na ulazu iz smjera Suhopolja:

 

UJFm5hu.jpg

 

ŽPPR:

 

mXDGPaB.jpg

 

Da ne bude dosadno nakon odlaska teretnog u Osijek pobrinuo se 703:

 

q41jwb4.jpg

 

Izlaz prema Suhopolju:

 

fJ4MVNp.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ulaz u kolodvor iz smjera Suhopolja:

 

P0m8LJe.jpg

 

Začelje teretnog vlaka za Bjelovar:

 

A5s04z0.jpg

 

Ovdje sve piše:

 

SQCISfg.jpg

 

Još jedna zanimljiva željeznička građevina…

 

c69CKL1.jpg

 

… u kojoj se nalazi:

 

a44jOU0.jpg

 

Pretovarni kolosijek se očito koristi:

 

AG33MWU.jpg

 

Ne mogu ja bez Đurana - a što mogu kada mi je lijep:

 

LXd8i6w.jpg

 

fV2tEsf.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Pogled na depo:

 

iGqhFWe.jpg

 

TMD u tri projekcije:

 

ZRLMBDd.jpg

 

zhsL0fB.jpg

 

vVjXz6U.jpg

 

Na peron je postavljena Macosa…

 

pKeEXzh.jpg

 

… koja se još premišlja kamo da krene:

 

GmZ73KG.jpg

 

I to je za ovu priliku sve iz kolodvora Virovitica.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Povratak na burzu

 

Bez brige, nije riječ o burzi rada - ja sam svoje odavno odradio - već o burzi željezničkih modela. U kafić ''Playback'' sam navraćao u nekoliko navrata, a sve je sažeto u osvrtu koji slijedi.

 

Detalji iz jutarnje pripreme:

 

owzltmd.jpg

 

pxC2uCM.jpg

 

Stigao je i tajnik KŽMZ - Kluba željezničkih modelara Zagreb Lucijan:

 

65j3kOQ.jpg

 

Počela je prodaja:

 

wrOlHv2.jpg

 

vjbm021.jpg

 

Ponuda je bila sasvm pristojna, a čujem da je puno modela promijenilo vlasnike:

 

AIOxuio.jpg

 

VxvajDr.jpg

 

Moji suputnici Vinko i Mladen odmaraju u kutu, nikome na putu:

 

FRTMrAS.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Mali.paja u očekivanju kupaca:

 

gWGk9rC.jpg

 

Došli su i naši forumaški Varaždinci Vedi i wiggum:

 

EwJNK10.jpg

 

Svoj prilog živosti da je i KŽMZ:

 

KTYvh0y.jpg

 

Našlo se vremena i za opuštanje u sjenici kafića. Društvo za stolom su mi pravili 2044 i mali.paja:

 

b2teaBM.jpg

 

Modelarski veteran Borna i domaćin Goran:

 

PMM515K.jpg

 

Mlada dama na slici je predstavnica gradskih struktura koje su pomogle organizaciji druženja:

 

nVDEDBl.jpg

 

Povratak u Zagreb vlakom 702:

 

BWgFUau.jpg

 

Moji suputnici Krešimir, Vinko, Vjekoslav i Mladen i ja bili smo oduševljeni jučerašnjim druženjem. Jednostavno se sve poklopilo na najbolji način - lijep dan, udobno putovanje, atraktivna izložba maketa i modela, besprijekorna organizacija, ugodno društvo i ljubazni domaćin. A za mene još posebni gušt laufanja po kolodvoru i gradu Virovitici.

Također mi je drago da sam upoznao forumaškog kolegu 2044 i susreo neke stare znance sa foruma. Čujem da je na druženju bio i Domagoj iz Vukovara, ali se na žalost nismo sreli. No biti će još prilike.

 

Pozdrav svima od vašeg izvjestitelja:

 

SN8xN2P.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Eh da smo u školi imali ovakova predavanja iz povijesti i geografije bili bi daleko bolji učenici!

/ti si vjerojatno u nekom prošlom životu bio učitelj tih predmeta/

Lijepo si se nahodao, vidi se da si bio izviđač (ja se nisam uspio maknuti od burze/birtije i na kratko izložbe na kolodvoru).

Mene posebne uspomena na Vt vežu za služenje vojnog roka, tu sam bio (i preživio) od kraja 71 do sredine 72 godine.

Stari dio grada je ostao isti samo je bolje uređen a novoga nije uopće bilo.

Prilikom prvog slobodnog izlaska otišao sam odmah na kolodvor, no neko me vidio i odmah zvao u kasarnu pa je po mene

došla vojna milicija jer vojska nije smjela na kolodvor!? (nisam to znao). Imao sam dosta muke objasniti zašto sam išao na kolodvor-

nisam htio pobjeći ili špijunirati (71 godine je bilo "Hrvatsko proljeće") već samo gledati vlakove jer me zanimaju!

Link to comment
Share on other sites

Moj doprinos putopisu...

 

Krećem sa Podravkom iz Bizovca i dolazim u Viroviticu u 7:30 gdje ju fotkam

IMG_5195_zpsmak6wush.jpg

 

Đuran 108 na radnom vlaku za Bjelovar

IMG_5200_zpsqesqj2qp.jpg

 

Virovitica u magli

IMG_5205_zpsfwvraaa8.jpg

 

Plavci na odmoru i u kvaru

IMG_5206_zps9vyjmxty.jpg

 

Vlak 61410 s repom pristigao iz Osijeka

IMG_5208_zpsbrbrtph5.jpg

 

Đuran se odvaja od vlaka i odlazi manevrirati

IMG_5226_zpsmbmouyhw.jpg

 

IMG_5229_zpsc6jgdmc0.jpg

 

IMG_5231_zpsofgbrg1y.jpg

 

Spreman za polazak prema šećerani s repom iz Belog Manastira i Darde

IMG_5244_zpsredpwvee.jpg

Pozdrav iz Valpova!

Link to comment
Share on other sites

Na industrijskom kolosijeku za šećeranu

IMG_5251_zpszo19w5yo.jpg

 

IMG_5258_zpsn1g7xkiu.jpg

 

Vlak 61413 s ugljenom za osječku šećeranu

IMG_5270_zpspkqljhi8.jpg

 

Ličanka 017 koja će preuzeti 61413

IMG_5282_zpskdqg3fhl.jpg

 

Ličanka 026 s teretom i Plavac 123/124

IMG_5286_zpsbbb4rycg.jpg

 

Vlak 783 s kojim dolazi zagrebačka ekipa

IMG_5290_zpslqd1gmdv.jpg

 

Nastavlja se...

Pozdrav iz Valpova!

Link to comment
Share on other sites

Hvala na zanimljivom putopisu. Uopće ne sumnjam koliko ste se dobro proveli, imajući u vidu kako si nam to dobro uspio prenijeti u svojem putopisu.

A i naučili smo sad ponešto o Virovitici ... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Fine fotke @2044 :)

 

Zahvaljujem! :smile:

 

Nakon obilaska kolodvora i upoznavanjem sa Stanleyem i malim.pajom odlazimo do makete u kolodvorskoj zgradi.

 

Modeli u vitrinama

IMG_5292_zpsznegr6yh.jpg

 

IMG_5293_zpscl2nwqlv.jpg

 

IMG_5294_zpsvxxid79z.jpg

 

IMG_5295_zpsjh83u1xz.jpg

 

Maketa

IMG_5297_zpstnq1qx2l.jpg

 

Šinobusi

IMG_5298_zpslbtumnlb.jpg

 

Podbijačica, model koji me najviše fascinirao na maketi

IMG_5299_zps48tthxfx.jpg

 

IMG_5300_zpsxw8gaxf9.jpg

 

Drezina

IMG_5302_zpsarijvvkb.jpg

 

IMG_5303_zpsngbjchmq.jpg

 

IMG_5305_zps3vomqtcp.jpg

Pozdrav iz Valpova!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...