Jump to content

Provincijalac u Metropoli XXXV.


Pfaff

Recommended Posts

E, ovoga sleda je priča nestandardna. Nije za odlazak u Metropolu kriva Helga.jpg već moja unučica Liz koja nam je došla uzburkati život ravno iz UsofA. Iako smo već bili (ona i ja) nekoliko puta u Glavnom gradu, ovo smo odlučili posebno obilježiti jer je dijete napokon postalo i 'rvacki državljan. Ta se priča vukla godinama, ali kako dijete ima dva imena i dva prezimena, a to su četiri riječi, moralo se čekati na izmjenu zakona jer naša birokracija nije znala brojati dalje od tri. Praktični nusprodukt ove kinkibacije jest da dijete više nema pravo tražiti zakonsku pomoć & zaštitu američkih institucija za vrijeme bavljenja u RH. Tja...

Baka je već par dana planirala što ćemo i kako ćemo, a onda je pala odluka da će to biti u subotu, 1. kolovoza. Ne iz nekog posebnog razloga (ta mi smo penzići) već jednostavno zato što su za taj dan obećali vrijeme bez padalina, a i moje kartice s prvim u mjesecu kreću od nule Krepah.gif

 

I tako smo se ujutro digli, podaprali, popili kavu i bili spremni (manje-više, s curicama je to uvijek opasna priča)

 

RijekaLokve421.jpg

 

Noć je bila ugodno svježa pa su svi bili lijepo naspavani (moja Liz loše podnosi vrućine jer dolazi iz napredne zemlje koja poznaje klimatizacijske uređaje u životnim prostorima i ne pate se noću na +35°C kao pravi 'Rvati duž Jadrana)

 

RijekaLokve422.jpg

 

Eto nje. Nekako mi se istegla od lani.

 

RijekaLokve423.jpg

 

Putovanje je počelo standardnim smjerom preko Mrkoplja na Stari Laz i Ravnu Goru, ali sam tamo odmah skrenuo na autoštrase.

I sve je bilo divno i fino smo se vozili, makina je brundala, mi smo čavrljali, a onda smo na onom duuugačkom vijaduktu pred Karlovcem naletili na omanji zastoj.

 

RijekaLokve424.jpg

 

Najprije sam pomislio da je nesreća, a onda sam uključio radio i shvatio da sam uletio u najveću ovogodišnju smjenu turista i da su na naplatnim kućicama uglavnom likovi koji pokušavaju cestarinu platiti novčanicama od najmanje 200 kn ili nedajbože utrapiti ukrajinske hrivnje pa da taj čep ispred Karlovca ima kraj u Lučkom. To što imam ENC mi baš ne pomaže jer je izlaz Demerje bar 35 kilometara daleko

 

RijekaLokve425.jpg

 

Pokazao sam vrhunaravnu prisutnost duha i uspio se izbaciti s AC u Karlovac i skrenuti na staru cestu. Začudo je bila gotovo prazna i lijepo se dalo voziti osim što sam se oko Draganića dobavio nekog Čeha koji je na GO krenuo u svom "a-je-to" Portosmobilu. Na stražnjem staklu je bila nalijepljena neprozirna folija na kojoj je lik reklamirao da (u Češkoj) kruh svagdašnji zarađuje ugrađujući vrata i popravljajući žaluzine.

Mrzim vozila kroz/preko kojih ne vidim stanje prometa ispred njih jer ne znam što se događa i zašto se lik ponaša kako se ponaša. Nakon trećeg-četvrtog kočenja/ubrzanja, shvatio sam da su ga negdje na Jadranu morali dohvatiti pripadnici jakih snaga MUP-a s radarom jer je vozio strogo po PS-u. Piše 40, on prikoči na 40, prođemo raskršće, on ubrza na 60, naleti naseljeno mjesto, on prikoči na 50... A ispred njega nikog sve do sljedećeg raskršća kad se pred njega sretno ušajdare dva lokalca. I tako sam ja sa svakim raskršćem mrčuk dalje od cilja. Konačno sam ga se negdje poslije Jaske uspio otarasiti.

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

U Zagreb smo ušli bez problema. Kod "Lisinskog" su pripreme za paradu bile u punom (ti)jeku.

 

Zagreb205.jpg

 

Nikad nisam uspio najbolju itd., itd... naučiti pristojno koristiti fotoaparat pa stoga baš i nema slika tijekom vožnje. Ovo sam slikao tijekom čekanja na zeleno – svečana tribina na Vukovarskoj.

 

Zagreb206.jpg

 

Parkirali smo u "Importanneu" na Kolodvoru. Obično pred ulaz u Zagreb napravim fiziološku pauzu, ali kako nismo išli autocestom, bili smo se prisiljeni okoristiti uslugama koje pruža zagrebačko podzemlje

Nema džabe ni u stare babe! Ubaciš dvije kune u napravu koja veli "blink!", a nazočna babasera ti velikodušno mahne da proslijediš. Poluautomatik sustav! Lova se ne vraća u slučaju neizvršenja usluge...

 

Zagreb207.jpg

 

Moja supruga-žena se nikad nije naučila švercati (a i STIB bi me špotao) pa sam nas na kiosku providio dnevnim kartama ZET-a

 

Zagreb208.jpg

 

"... i izađosmo iz Hada da ponovno vidimo zvijezde..."

 

Zagreb209.jpg

 

Ovaj i dalje mrcvari dobru muziku.

 

Zagreb210.jpg

 

Čekamo Godota tj, trajvan linije 6. Tu me nasadilo – tramvaja nikako, a Atron ne pokazuje nikakve šestice. Pomislih da je to posljedica reorganizacije prometa glede & unatoč priprema za paradu pa sam nas napokon ukrcao na dvojku s idejom da ćemo na trgu imena živahnog starčića F.T. presjesti za nešto što vozi put Trga. Čemu inače služi dnevna karta?

 

Zagreb211.jpg

 

Dete se lijepo snašlo u zagrebačkoj plavoj gujavici.

 

Zagreb212.jpg

 

Očito jedan od starijih. Ružio je gore od muzejskog M-24

 

Zagreb213.jpg

 

Ode on dalje, a mi ćemo u kontra smjeru.

 

Zagreb214.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

ONA je negdje na bespućima interneta pročitala da je u Zagrebu otvoren novi Luzej imuzija i zaključila da to svakako treba pogledati. Adresa je Ilica 72. Moja prokleta sreća Skocica3.gif – sve destinacije (bilo gdje i bilo kad) su mi uvijek negdje na pol puta između dvije stanice javnog prometa. A bilo je već prilično vruće.

 

Zagreb215.jpg

 

Ova nasmijana teta (nije iluzija) nam je prodala obiteljsku kartu (2 + 1) za laganih 100 dlakavaca.

 

Zagreb216.jpg

 

Zagreb217.jpg

 

Pa da pogledamo. Ima zgodnih štosova

 

Zagreb218.jpg

 

Vutra na stropu?

 

Zagreb219.jpg

 

Imaju nešto što zovu "Milenijska soba". Možeš činiti zgodne fotke. Ova cura mi se utrpala dok sam činio zgodne fotke...

 

Zagreb220.jpg

 

Malo ogledalo, malo rupa. Ako imaš nekoga s druge strane, možeš kombinirati dijelove tijela. Al' di ću ja nać nekoga mojih gabarita?

 

Zagreb221.jpg

 

Ima dvije sobe s kosim podovima. Daje zanimljive efekte, ali nije baš ugodno. Klinci se, hat megjutim, dobro zabavljaju

 

Zagreb222.jpg

 

Zagreb223.jpg

 

U jednoj prostoriji je igraonica s razno-raznim glavolomkama koje možeš sastavljati i rastavljeti do mile volje...

 

Zagreb224.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Evo i Helga.jpg. Oduševljena je izlošcima (a di ćeš veće sreće...)

 

Zagreb225.jpg

 

Ja bez kose. Već neko vrijeme

 

Zagreb226.jpg

 

Glava na tanjuru?

 

Zagreb227.jpg

 

Obiteljska milenijska fotografija

 

Zagreb228.jpg

 

Zagreb229.jpg

 

Njih dvije preslaguju piramide

 

Zagreb230.jpg

 

Unutrašnje dvorište zgrade u kojoj je muzej. Obratiti pažnju na OSB ploče kojima su zatvoreni otvori u prizemlju. Ti je, nažalost, sudbina naših gradova – dalje od najužeg središta gdje se u lokalima svakih šest mjeseci smjenjuju trgovine brendiranom robom, nema više života.

 

Zagreb231.jpg

 

ONA je kupila nešto suvenira (kad to krene, ja legnem na zemlju i pravim se mrtav) pa smo se ponovno našli u Ilici. Tramvajska je pruga ovdje u zavoju kao da su to Brod Moravice.

I tu smo se rastali. Najbolja itd., itd... je proglasila "urbi et orbi" da nju bole noge i da ona ide put Jelačićplaca gdje kani sjesti i u miru srediti dojmove, a mi neka idemo kamo god želimo.

 

Zagreb232.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Poveo sam dijete kod Herr Backa pogledati najveću željezničku maketu na Balkanu.

 

Zagreb233.jpg

 

Iako u čikaškom Muzeju nauke i tehnike ima lijepa, velika HO maketa, moja curica se oduševila. Rekla je da je to sve jako "zanimljivo komplicirano" (ima 13 i pol godina i ponekad se jako zanimljivo komplicirano izražava). Posebno su joj bili zanimljivi helixi i pruga u podu

 

Zagreb234.jpg

 

Radovi lijepo napreduju. Backo me izvijestio da su gotovi s kolosjecima (1.050 meteri) i da sad rade na landscapingu. Nažalost mu je glavni arhitekt završio u bolnici sa zatajenjem bubrega pa će nastavak radova pričekati transplantaciju. Čovjeku držimo fige i želimo ozdravljenje.

 

Zagreb235.jpg

 

Zagreb236.jpg

 

Zagreb237.jpg

 

Moja Liz se oduševila HO grobljem u kutu makete!

 

Zagreb238.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Onda smo odšetali do Tomićeve s nakanom ukrcaja na uspinjaču (pitao sam se da li radi obzirom na reorganizaciju prometa zbog vone parade).

Naravno da je stvar krenula čim sam ja primio kvaku ulaznih vrata, ali ništa to – imali smo najbolja mjesta u kabini

 

Zagreb239.jpg

 

Zagreb240.jpg

 

"Viđeni fotografi". Prekoputa mene u kabini sjedio je lik (mislim da je Österreicher) s velikim "Zenitom E". Veliki znači da koristi smotane filmove formata 6 x 6. Čovo je oduševljen učinkom i kaže da filmove nabavlja na E-bayu. Pokazao mi je neke negative – zbilja fascinantno. I sve te informacije smo uspjeli razmijeniti na 66 dužnih metara kolosjeka!

 

Zagreb241.jpg

 

Na gornjem Gradu smo nakanili posjetiti "Muzej prekinutih veza". Mala je prije dvije godine snimila ulaz u muzej, a kako su joj rodtelji u međuvremenu postali splitsville, valjda joj je to dodatno zanimljivo pa je izrazila želju...

 

Zagreb242.jpg

 

Zagreb243.jpg

 

Karte. Kasnije sam skužio da sam senior i da sam mogao uštediti jedan lički dolar!

 

Zagreb244.jpg

 

Ima vrlo zanimljivih izložaka. Pojam prekinute veze se ne odnosi samo na muško-ženske međuljudske odnošaje već i na sve ostale relacije koje su iz nekog razloga prestali pa ga to čini posebno zanimljivim.

 

Zagreb245.jpg

 

Zagreb246.jpg

 

Zagreb247.jpg

 

Zagreb248.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Ovo je već normalnije ("supa 'ladna, a sekirče pri ruci!")

 

Zagreb249.jpg

 

"Recite to cvijećem...!"

 

Zagreb250.jpg

 

Različiti natpisi, grafiti i donacije iz osobnih zaliha

 

Zagreb251.jpg

 

Zagreb252.jpg

 

Zagreb253.jpg

 

Zagreb254.jpg

 

Ovo je posebno dirljivo

 

Zagreb255.jpg

 

Mamine haljine

 

Zagreb256.jpg

 

Kroz trnje do zvijezda?

 

Zagreb257.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

I moja Liz jako voli svog tatu

 

Zagreb258.jpg

 

Zagreb259.jpg

 

Zanimljiva priča

 

Zagreb260.jpg

 

A zanimljivo i porijeklo sata

 

Zagreb261.jpg

 

Klasika

 

Zagreb262.jpg

 

Ovo me razvalilo

 

Zagreb263.jpg

 

Anser (navodno i kvače, ali ga se ne smije dirati)

 

Zagreb264.jpg

 

Razmišljanja curice from "down under"

 

Zagreb265.jpg

 

Stara izreka. Očito globalno rasprostranjena

 

Zagreb266.jpg

 

Zagreb267.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Imam prijateljicu koja se rastala. Dok je bila u braku, vozila je Polo (ne ovaj)

 

Zagreb268.jpg

 

Zagreb269.jpg

 

Zagreb270.jpg

 

Zagreb271.jpg

 

Zagreb272.jpg

 

Ja mislim da ona mene progoni? A vi?

 

Zagreb273.jpg

 

Hehe.gif

 

Zagreb274.jpg

 

Dječji tutač na pedale porijeklom iz Češke

 

Zagreb275.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Ovo je, meščini, prikaz lokacija gdje Muzej izlagao.

 

Zagreb276.jpg

 

Ima kafić, al' nisam konzumirao. Helga.jpg je javila da sjedi u Tkalči i da čeka da dođemo na ručak.

 

Zagreb277.jpg

 

Yess.gif

 

Zagreb278.jpg

 

Ima hrpa zanimljivih i grozno skupih suvenira.

 

Zagreb279.jpg

 

Liz je ponešto odabrala pa sam morao isukati moju "oporavljenu" karticu

 

Zagreb280.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Nastavljamo po Ćirilometodskoj. Muzej naivne umjetnosti i nimalo naivna reklama za neko hranilište

 

Zagreb281.jpg

 

Pa ćemo polako nizbrdo put Tkalče

 

Zagreb282.jpg

 

Kamenita vrata. Nisam imao posebnih zahtjeva

 

Zagreb283.jpg

 

Ovaj ZET-ov "Cacciamali" se mučno uspinje uz Radićevu

 

Zagreb284.jpg

 

Sveti Jura vitez bil...

 

Zagreb285.jpg

 

Pa smo se na kraju spustili niz Mlinske stube sveudilj pazeći da se ne strmopizdimo

 

Zagreb286.jpg

 

Mutter je smireno čekala (ima ona svoje načine kako umlatiti razdoblje čekanja)

 

Zagreb287.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Nije mi se išlo skroz do Kate i starog samoborskog kolodvora pa smo se poslužili ekspoziturom. A bila je i prilika Portosu poslati SMS pozdrav!

 

Zagreb288.jpg

 

Ona će "Zlatnog medu", a ja ću šatiranu!

 

Zagreb289.jpg

 

Kad su u pitanju jela, ponekad sam nemaštovit...

 

Zagreb290.jpg

 

Dijete veli da po danu i vrućini ne jede. Ha, dobro!

 

Zagreb291.jpg

 

Izglađeno nogicama mnogih prolaznika

 

Zagreb292.jpg

 

Odmah do "Malog mede" je nakakva prodavaonica ploča. Grozno su bučili, ali se mojim ženskicama dopao interijer.

 

Zagreb293.jpg

 

Zagreb294.jpg

 

Zagreb295.jpg

 

Kad vidiš žensku koja liči na lampu s abažurom, znaš da je Japanka. Zagreb ih jer krcat

 

Zagreb296.jpg

 

Logično, kad je Tokio odmah tu lijevo...

 

Zagreb297.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Opće mjesto slikavanja svih provincijalaca u Metropoli.

Zagreb298.jpg

Ja sam onaj što maše

Zagreb299.jpg

Moja Liz obožava suši. Nije mi se dalo motati pa smo posjetili minijaturni dućančić u Teslinoj.
Lik nije Japanac, al' mi se čini da zna što radi

Zagreb300.jpg

Blento 3 i Blento 13. Selected by Elizabeth Amelia Sparks Krema.

Zagreb301.jpg

Onda smo još svratili do pekare "Dinara" u Preradovićevoj kupiti slance (dete i to obožava), a onda smo sjeli na šesticu (koja naravno vozi, ali sam ja valjda naletio na zastoj).
Sjeli smo popiti kavu prije odlaska. U Zagrebu nerado pijem kavu jer je uobičajeno loša, ali nisam baš imao izbora.

Utom je naletio Šorti. Ovo mi je prvi put da ga vidim uživo

Zagreb302.jpg

Zagreb303.jpg

Ovaj "hitri Varaždinec" parkiran desno od Pfaffmobila se taman ljubazno maknuo pa smo se udobno ukrcali

Zagreb304.jpg

Još se jednom pokazalo da je "Importanne" najjeftinija opcija parkiranja u Zagrebu za nas provincijalce. Platio sam 30 dlakavaca za šest sati boravka u gradu.

Zagreb305.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Kao što je kolega Mudri.gif u jednoj drugoj temi napisao, iz grada smo se zbog preregulacije prometa izvukli maltene preko Osijeka. Od Autobusnog kolodvora me poslalo put Zapruđa pa onda još nekim čudnim smjerovima prema Sisku. Na kraju sam se kod Buzina dokopao autoštrase.

 

Zagreb306.jpg

 

Joj, joj. A da ja ovako parkiram svoj oklopnjak na ljivadi... Što bi mi činili...

 

Zagreb307.jpg

 

Zagreb308.jpg

 

Kad smo prošli naplatne kućice, mogao sam zlobno uživati u prizoru iz suprotnog smjera

 

RijekaLokve426.jpg

 

Put doma je bio bez nekih posebnih iznenađenja i neugodnosti. Na Bosiljevu II. smo malo mucali dok su se turisti zbunjeno odlučivali na koju će stranu (BTW, ove godine ima na cestama Poljaka k'o kupusa u Ogulinu – i svi voze k'o Česi).

Sišao s ceste u Ravnoj Gori pa natrag preko Starog Laza

 

RijekaLokve427.jpg

 

Mrkopalj obično slikam u sumrak – evo ga još za dana

 

RijekaLokve428.jpg

 

I evo nas doma. Sad mi je već pomalo dosta

 

RijekaLokve429.jpg

 

Pokazalo se da je Liz napravila dobar odabir za večeru, a lik to dobro mota

 

RijekaLokve430.jpg

 

Kako to kažemo u obitelji: "Uz šuši ide i šake!"

 

RijekaLokve431.jpg

 

Habe die Ehre, kistijant i do pisanja...

 

 

PS: Ovaj je mini putopisić trebao biti obnarodovan još prije par dana, ali me T-Com opet usrećio dvodnevnom paralizom svojih usluga. Tako nisam ni paradu vidio. Ni film o "Vlaku slobode". Šmrc!

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Zgodan putopiščić, baš onakav kakav i očekujemo od tebe. Sto reći nego da si mi uljepšao dan koji provodim u ljenčarenju na jadranskoj obali.

 

Mrzim vozila kroz/preko kojih ne vidim stanje prometa ispred njih jer ne znam što se događa i zašto se lik ponaša kako se ponaša. Nakon trećeg-četvrtog kočenja/ubrzanja, shvatio sam da su ga negdje na Jadranu morali dohvatiti pripadnici jakih snaga MUP-a s radarom jer je vozio strogo po PS-u. Piše 40, on prikoči na 40, prođemo raskršće, on ubrza na 60, naleti naseljeno mjesto, on prikoči na 50... A ispred njega nikog sve do sljedećeg raskršća kad se pred njega sretno ušajdare dva lokalca. I tako sam ja sa svakim raskršćem mrčuk dalje od cilja. Konačno sam ga se negdje poslije Jaske uspio otarasiti.

I ja sam u nedjelju kad sam išao na more iskusio čari vožnje po PS-u. S parkinga na Plitvičkim Jezerima izletila su pred mene dva češka automobila i pila mi krv sve do Udbine. Da poludiš.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

... je u Zagrebu otvoren novi Luzej imuzija ...

 

Nekad se to zvalo Luna park i nije bilo muzejska institucija, već nekulturna zafrkancija za "besprizorne". "Fine dame" su to naširoko obilazile, a ako su baš morale proći kraj toga, nos bi visoko dignule i okrenule ga na suprotnu stranu.

Link to comment
Share on other sites

I ja sam u nedjelju kad sam išao na more iskusio čari vožnje po PS-u. S parkinga na Plitvičkim Jezerima izletila su pred mene dva češka automobila i pila mi krv sve do Udbine. Da poludiš.

 

A da ste ti i Pfaff negdje putem plavcima morali platiiti harač, pa makar i onaj s 50% popusta za brzoplatiše, onda bi opet jamrali, zar ne ? :grin:

 

Sjajan putopis, Pfaff ! Hvala ti !

BTW ... sad i ti znaš da tokom srpnja i kolovoza subotom ne treba planirati nikakva putovanja po cestama prema/iz smjera Jadrana ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...