Jump to content

Kratki izlet do kolodvora Vrbovsko


Pfaff

Recommended Posts

Već se neko vrijeme spremam vidjeti što se to zbiva na kolodvoru Vrbovsko. Nekoliko smo puta prošli kroz to ubavo mjestašce koje se poput mahovine iz kanjona Dobre penje prema rubovima kotline, ali je uvijek bila neka žurba pa nikako. Ali, da počnem od početka (kako je i red).

U ovo blago predblagdansko doba naše voljene životne družice (bivše, sadašnje, buduće, zakonite, nezakonite... ma, nema veze, sindrom se ne obazire na predznak) proživljavaju metamorfozu iz krotkih i ugodnih stvorenja u komandante kasarni koji svoju vojsku tjeraju u uređenje "prostorije". I tu nema opravdanja ni izlika jer Ništa nije nemoguće onome tko to ne mora sam učiniti. Moja Helga.jpg je također poma'nitala i primila ju je žarka želja da JA promijenim tapete na stropu kuhinje. Ima ona sva rješenja i jedino što ju sputava u nakani je činjenica da se nigdje u GK ne mogu nabaviti za to potrebne tapete. Ali, već ću se ja snaći, zar ne?
I tako sam ja u četvrtak, 18. prosinca godine gospodnje MMXIV. najavio da se sutra idem malo voziti okolo, a ona neka slobodno maše krpom, metlom i pajalicom do mile volje!

Jutro je osvanulo malo mržljikavo...

RijekaLokve303.jpg

... ali je dan obećavao!

RijekaLokve304.jpg

ONA je još nanala kad sam se ja diskretno išuljao iz kuće (nakon što sam očistio špaker, bacio pepeo, potpalio vatru, natrpao drva, priredio sve za kavu itsl.), upalo moćnu mašinu i krenuo.
Na području nekadašnjeg rasadnika kojeg su posjekli jer ga je led skroz uništio neki marljivi privatnik skuplja otpad od sječe. Sve je još pošećereno mrazom

RijekaLokve305.jpg

Jasno da sam prije odlaska u Vrbovsko odlučio skoknuti do "Bauhausa" u Cucuglianovo po tapete jer bih se inače našao pod interdiktom za sva vremena, a život u osami našeg seoceta bi nam se pretvorio u pakao.
Grobničke alpe obasjane ranim (9:20) jutarnjim suncem

RijekaLokve306.jpg

I kad sam sretno obavio kupovinu obilježenu 50%nim blagdanskim popustom, krenuo sam mirne savjesti put Vrbovskog.
Dan je zbilja bio prekrasan. Inače sa svojih odlazaka u Primorje običavam dragom prijatelju, inače adminu na 4umu, slati slike krčkoga mosta, a već sam bio na gotovo neznatnoj nadmorskoj razini, produžih riječkom obilaznicom malo bliže u pokušaju slikanja ovog lijepog infrastrukturnog objekta bez uporabe zooma i s puuuno sunčanog svjetla.

Nije to ni tako jednostavno. Duž cijele Magistrale (službeno "Jadranske turističke ceste" na potezu od Kraljevice do Novog Vinodolskog nema gotovo ni jedne pozicije gdje bi turisti mogli stati i diviti se krajoliku. Ako i ima, onda je obraslo šibljem. Fuj!
Ovo je svjetionik Vošćica na rtu koji dijeli uvale Voz i Peškera na sjevernoj strani otoka Krka. Danas van funkcije, ali se povremeno tamo znadu događati razni zanimljivi eventi

RijekaLokve309.jpg

More je gotovo posve mirno, a on veselo plovi slijeva udesno

RijekaLokve308.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Sjetio sam se da je najbolja pozicija za slikavanje mosta sa ceste koja vodi do nekadašnjeg trajektnog pristaništa Črišnjeva (koje su to kolone bile...)

 

RijekaLokve310.jpg

 

Ovo je Opuntia iz roda Cactaceae u narodu poznata i kao Svekrvin jezik pa ovu sličicu posvećujem svim bivšim, sadašnjim i budućim svekrvama, a mogu se pridružiti i punice

 

RijekaLokve311.jpg

 

I evo ga! Zar nije lijep ovako osunčan?

 

RijekaLokve312.jpg

 

Jel' grize?

 

RijekaLokve313.jpg

 

Još jedan rakuras s kopnene strane

 

RijekaLokve314.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Na onom čudnom rotoru ispod Magistrale kojim se možeš vratiti na obilaznicu zapetljao se nekakav šleper pa sam odlučio otići desno put Crikvenice s idejom da ću se baciti lijevo put Križišća. I to sam raskršće promašio jer su ga preradili tj. prebojadisali. Po ljeti (kad jedino prolazim tuda) funkcionira kao rotor, a sad je opet normalna cesta. I odoooo ja ravno. Uuuups!

Pa mi je sinulo da bih mogao promijeniti smjer putovanja za Vrbovsko i odabrati neki alternativni pravac.

I tako sam stigao u Novi Vinodolski. Bilo je već i vrijeme za fiziološku pauzu, a u kafiću u sklopu "Lidla" rade odličnu kavu za van. Na brdu iznad bjelasao se toranj crkve sv. Filipa i Jakova, a u kući s prljavožutosmeđom fasadom malo lijevo proveo sam lijep broj djetinjih ljeta. Tada je fasada još bila primorski bijela.

 

Rudolfina001.jpg

 

No, kad sam već tu, idemo se popeti po nekoliko uspomena. Lijevo od ove preslice (?) na zidu rasla je nekoć golema smokva i to je na starim razglednicama bio prepoznatljiv detalj, ali je razarala potporni zid pa su ju, policijskim riječnikom rečeno, jednog lijepog dana izuzeli.

 

Rudolfina001a.jpg

 

Bilo je tu na cesti niže niže još raslinja, ali je sve maknuto kako bi se oslobodio prostor za građevinske poduhvate novih vlasnika.

 

Rudolfina002.jpg

 

Evo me. Mali trg ispred crkve. Kuća je poznata pod nazivom "Biškupija" i tu je rođen moj pradjed po baki (tata mu nije bio Biskup.gif). Biškupi već davno nisu tu živjeli, a onda je pradjedov pradjed otkupio kuću.

 

Rudolfina003.jpg

 

Rudolfina007.jpg

 

Sunčani sat na fasadi

 

Rudolfina005.jpg

 

Točan

 

Rudolfina006.jpg

 

Zvonik. Tu smo kao klinci uživali. Novi je imao kuriozitet – mežnaricu. Ženska je bila jako draga i uvijek nas je puštala "pomagati" joj kod zvonjenja što je zapravo značilo da je grozd klinaca visio na konopu od velikog zvona!

Znala je i "kampanat" što je naziv za poseban način zvonjenja kad se zvonima izvodi melodija. Danas to sve dolazi iz Japana, a župnik to aktivira pritiskom na dugme (ili što je još gore, naprava ima tajmer pa će zvonjakati i kad čovječanstva više ne bude!)

 

Rudolfina004.jpg

 

Crkva iz XIV. stoljeća (u međuvremenu povremeno popravljana i dorađivana)

 

Rudolfina008.jpg

 

Rudolfina009.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Pogled preko zida. Komad ceste preko mostića je nekoć bio popločan kockom i sjećam se kako je za mirnih noći bilo povremeno čuti drndanje kad bi naišao sporadični automobil. Mostić vodi preko nečega što se zove Suha ričina i danas je lijepo uređena marina. U doba mog djetinjstva bila je blatnjavi kanal u kojem su se kotili nepregledni rojevi papatača, malih letećih napasti koje su klale sve žive i nežive, a kad si konačno zaspao oglasio bi se sa zvonika gromoglasni BONNNG! jer je sat bio udešen da otkucava četvrti.

 

Rudolfina010.jpg

 

Kalvarija. Nekoć golo brdo, danas se kapelice jedva raspoznaju od novoizgrađenih objekata.

 

Rudolfina012.jpg

 

Većina starih kuća je prodana nekim novim ljudima koji su donijeli neke nove običaje. Lese na ulazu u posjed su bile nepoznata stvar

 

Rudolfina013.jpg

 

Idem se pažljivo strmopizditi na donju razinu

 

Rudolfina015.jpg

 

U Novi se dolazilo brodom, najčešće p/b Sinj ili p/b Kotor. Trajalo je to cca sat i pol do dva. Ovisno o roti (Rijeka – Kraljevica – Crikvenica – Selce – Novi). Ako si imao pegulu, skoknuo je parobrod poslije Selaca još i u Vrbnik.

I onda te iskrcalo u novljanskoj luci pa uzbrdo ovuda do kuće sa svom prtljagom. A vuklo se pol kućanstva

 

Rudolfina016.jpg

 

Novi vlasnici objekata (vulgo dotepenci, prišlići, vikendaši ili kako već) su za stare naseobine blagoslov i ujedno pokora. S jedne strane unose dah života u prazne gradske jezgre, a s druge strane interpoliraju u staro urbano tkivo kojekake građevinske nakarade sveudilj vjerujući kako se na primjer zid od benkovačke bunje s crnim fugama savršeno uklapa među primorske fasade od klesanog kamena!. No, za par stotina godina to će se već lijepo stopiti, zar ne?

 

Rudolfina017.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Vratio sam se po Pfaffmobil.gif i krenuo dalje.

 

Postoje četiri povjesne ceste koje su od mora vodile u kontinentalnu Hrvatsku. Ja sam dosad već dosta pisao o Karolini i Jozefini, a bome i o Lujzijani. Postoji i četvrta takva cesta, a zovu ju Rudolfova cesta odnosno Rudolfina po onom nesretniku što se upucao u Mayerlingu. Za razliku od prethodne tri ceste koje sve imaju ishodište u Karlovcu i vode prema Bakru/Rijeci, Rudolfina vodi od Novog Vinodolskog do Ogulina.

Cestu je 1874. sagradio Matija Mažuranić, najmlađi brat nešto poznatijeg Ivana. Ona je najmlađa i najkraća od sve četiri stare ceste. Ishodište joj je u centru Novog kraj nekadašnjeg kaštela. Tamo nisam išao jer je to pješačka zona, ali sam zato slikao raskršće na Magistrali gdje se cesta odvaja prema Ogulinu.

 

Rudolfina018.jpg

 

Novi se širi pa su zgrade već izbile na prvi niz brežuljaka ia grada no vodotoranj još uvijek dominira.

 

Rudolfina019.jpg

 

Evo, piše. Lijevo vodi jedna dosadna zavojita cesta na fužinski most. Prošao sam ju mnogo puta, ali mi se još uvijek ne dopada stoga idem desno.

Cesta na ovom mjestu vijuga nad pitoresknim kraškim dolinama gdje su Novljani napravili deponij komunalnog i građevinskog otpada. Kad zapuše bura, svo je raslinje dekorirano perjanicama raščerupanih najlonskih vrećica!

 

Rudolfina020.jpg

 

Ovo dolje je Donji Zagon. Tu mi živi prijateljica koja je isto tako utekla iz gradske vreve.

 

Rudolfina021.jpg

 

Što sam dalje, na moru je sve veća bonaca

 

Rudolfina022.jpg

 

Rudolfina023.jpg

 

Moram se popeti na preko 1.000 metara n/m

 

Rudolfina024.jpg

 

Krajolik nekako postaje sve zapušteniji

 

Rudolfina025.jpg

 

Bater je prva naseobina nakon Novog

 

Rudolfina026.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

I ovuda se može za Lič & Fužine

 

Rudolfina028.jpg

 

Lijevo je čuveni "Vagabundo" za kojeg svi aboridžani vjeruju da si zasigurno čuo???

A i naziv lovačkog doma mi je nekako simpa

 

Rudolfina029.jpg

 

Na pustopoljinama pasu krda poludivljih konja što baš nije sasvim ugodno vozaču osobnog automobila. Ako je suditi po gomilicama na cesti, hrane imaju dovoljno

 

Rudolfina030.jpg

 

Oooopla! Ovaj se sigurno ne boji lutajućih konja (a bome ni mene)

 

Rudolfina031.jpg

 

Tu desno (u Krmpotama) ima zanimljivih stvari, ali ovoga sleda ne idem tamo jer ima 7 kilometara vožnje u svakom smjeru što će mi pojesti bar sat vremena pa ćemo to nekom drugom prigodom.

Osim toga, imam frenda koji je iz otijeh krajeva i sam veli da tamo prozore sikirama peru...

 

Rudolfina032.jpg

 

Breze. To je na kraj primorskog dijela ceste, raskršće šumskih cesta i posljednje naselje prije Jasenka

 

Rudolfina033.jpg

 

Tu sam u jednom dolcu našao zanimljivo groblje vozila iz nekadašnjeg istočnog bloka

 

Rudolfina034.jpg

 

Rudolfina035.jpg

 

Rudolfina036.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Tragom "Kapelskih kresova"

 

Rudolfina037.jpg

 

U Brezama radi mala pilana i svi su žustri. Debeljuškasta teta u crnom broji uratke

 

Rudolfina038.jpg

 

Di ima pilane, ima najčešće i pilanskog otpada. Eh, što mi nisu bliže!

 

Rudolfina039.jpg

 

Breze u Brezama. I opet konjovi. Tu lijevo se odvaja šumska cesta na Žilave dolce i Mrkopalj. Prošao. Jednom. Ne preporučam osim ako je netko ponosni vlasnik Lade Njive.

 

Rudolfina040.jpg

 

Pentram se dalje. Tu sam negdje prošao kroz sedlo poznato kao "Prosjeka". Visina nad morem je 1.083 metara i to je, mislim, najviša točka na bilo kojoj od važnih cesta koje spajaju unutrašnjost s Primorjem. Nije nikako označeno, a na kuki mi je jahao jedan od onih šumarskih gospodarstvenika s prikolicom pa mi se nisu izvodile kerefeke.

 

Rudolfina041.jpg

 

Cesta vijuga kroz puste šume na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara

 

Rudolfina042.jpg

 

Rudolfina043.jpg

 

Rudolfina044.jpg

 

Napuštena zgrada šumarije Mošune

 

Rudolfina045.jpg

 

Rudolfina046.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Napuštena zgrada šumarije Stalak

 

Rudolfina047.jpg

 

Ruševine nekadašnjeg krajputaškog prenoćišta Stalak

 

Rudolfina048.jpg

 

Rudolfina049.jpg

 

Cesta se polako spušta u plave daljine. Napuštam rodnu mi županiju

 

Rudolfina051.jpg

 

Područje grada Ogulina? Valjda!

 

Rudolfina052.jpg

 

U školi sam, na "Poznavanju prirode i društva" učio da u šumama iznad 1.000 metara prevladava crnogorica. Ovdje, meščini, ima više bjelogorice. Žgoljave i okljaštrene, a oni kamijondžije voze samu bukvu (matricid na lički način).

 

Rudolfina053.jpg

 

Još jedna ruševina o kojoj ne znam ništa

 

Rudolfina054.jpg

 

Dugo godina je između Breze i ovog mjesta bila bijela cesta. Ne osobito kvalitetna. Ovdje je opet počinjala civilizacija. Razlog? Redovite godišnje proslave u (tada) Partizanskoj Drežnici pa da se zaslužni drugovi i borci iz HVIDR... Ooops, SUBNORA-a, ne truckaju po grbusavom makadamu.

Desno se preko Drežnice može doći u Jezerane, ali kako se amo može doći ili iz Novog ili Ogulina, u prometno-saobraćajnom rješenju, cesta nije nikakva pomoć

 

Rudolfina055.jpg

 

Evo zašto "partizanska"

 

Rudolfina056.jpg

 

Ajde-de, ipak malo crnogorice

 

Rudolfina057.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Ne bavim se planinarenjem, al' mislim da je ovo Bjelolasica

 

Rudolfina058.jpg

 

E, ovdje lijevo se može makadamskom cestom stići do Begovog Razdolja, Mrkoplja i dalje u civilizaciju. Da je ova cesta asfaltirana, bila bi veza na Jezerane zanimljiva kao alternativni pravac ka Jadranu. Ovako ju koriste samo planinari skloni Bijelim i Samarskim stijenama i filmske ekipe koje snimaju "Smogovce"

 

Rudolfina059.jpg

 

I ulazim u Jasenak. Najveće i najznačajnije naselje na ovoj cesti

 

Rudolfina060.jpg

 

Naselje je raspršeno po prostranoj visoravni. Ima zanimljivih objekata

 

Rudolfina061.jpg

 

Neki su uredni...

 

Rudolfina062.jpg

 

... a neki uredno srušeni!

 

Rudolfina063.jpg

 

Zgrada škole izgrađena 1875. godine. Na fasadi je spomen-ploča koja spominje gradnju Rudolfove ceste, pokojnog nam Cara i Kralja ter baruna Mollinaryja, posljednjeg komandanta Vojne krajine.

 

Rudolfina064.jpg

 

Lijevo ide cesta za Jasenačko vrelo i spaljene i devastirane objekte Hrvatskog olimpijskog centra. Tuda se također može za Mrkopalj. Prošao. Jednom. Ne preporučam osim ako je netko ponosni vlasnik Lade Njive.

 

Rudolfina065.jpg

 

Još jedan partizan u zgrčenoj pozi

 

Rudolfina066.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Kažiput za one koji se vraćaju sa skijanja

 

Rudolfina067.jpg

 

Nije bio od neke koristi kad je gorilo

 

Rudolfina068.jpg

 

Bivša INA, bivši Dajčevi i dva narogušena breka! A možda i nisu bivši, možda samo izbjegavaju davanja?

 

Rudolfina069.jpg

 

Idemo dalje po šumama i gorama

 

Rudolfina070.jpg

 

Rudolfina071.jpg

 

Mislim da ovu stijenu zovu "Visibaba"

 

Rudolfina072.jpg

 

Ha, vidi ga! S krive strane

 

Rudolfina073.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Ovdje sam htio biti lukav pa preko Musulinskog potoka skratiti put na Gomirje (jer ja zapravo stremim ka Vrbovskom, ne?)

 

Rudolfina074.jpg

 

To bi značilo obići Klek s krive strane

 

Rudolfina075.jpg

 

Rudolfina076.jpg

 

Evo me...

 

Rudolfina077.jpg

 

Zanimljiv zaselak

 

Rudolfina078.jpg

 

Srce mi neminovno zaigra kad ugledam ovaj prekrasan prizor

 

Rudolfina079.jpg

 

Domaćin čo'ek, vidi se!

 

Rudolfina080.jpg

 

Okitili su se blagdanskim ukrasima (komada 1)

 

Rudolfina082.jpg

 

Područna osnovna škola, Mjesna zajednica...

 

Rudolfina083.jpg

 

Središte naselja krasi javna česma na opštu polzu urešena sljedećim natpisom:

 

ГРАЂЕНО:

1938. Г.

ЗА ВЛАДАЊА

КРАЉА ПЕТРА II.

У СПОМЕН

НАРОДНОГ

ПОСЛАНИКА

ЂУРЕ

МИКАШИНОВИЋА

(Znam jednog s tim prezimenom koji radi na željeznici!)

 

Rudolfina084.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

I onda sam naletio na ljubaznu aboridžanku koja mi je rekla da se do Musulina i Gomirja može, ali da za to treba biti ponosni vlasnik Lade Njive pa sam se malo pokunjen vratio na glavnu prometnicu. Suđeno mi je Rudolfinom do kraja

 

Rudolfina085.jpg

 

E, ovo već liči na Klek

 

Rudolfina086.jpg

 

I evo me na Mollinaryjevom mostu preko Dobre (koju Ogulinci iz nepoznatog razloga zovu Đula). Rudolfina ide desno skroz do pred ogulinski kaštel, ali je taj komad ceste toliko prežvakan da ja nikako ne bih...

 

Rudolfina087.jpg

 

Pa ću stoga lijevo

 

Rudolfina088.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Konačno starina Klek s prave strane (Bajbaj1.gif, Jean, kako koljeno?)

KarolinaJozefina299.jpg

Napokon sam politički ispravan. Pruga. Elektrificirana. Riječka. 25KV

KarolinaJozefina300.jpg

Ovo je Hreljin Ogulinski. Na koju god stranu kreneš, jednako daleko se voziš

KarolinaJozefina301.jpg

Ovo je Perić most. Putem srećem table upozorenja na kojima piše da je most ograničene nosivosti. 3,5 tona. Zamnom je tutnjao "Autotransov" autobus na redovnoj liniji Vrbovsko – Ogulin. Su zmislili levitaciju? Ili se čeka cestarski šleper s 20 tona rizle?

KarolinaJozefina302.jpg

Ljubošina. Natrag sam u rodnoj županiji

KarolinaJozefina303.jpg

Manastir svetog Jovana Preteče kod Gomirja

KarolinaJozefina304.jpg

Dobra

KarolinaJozefina305.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

I evo me na CILJU. Crkva sv. Ivana Nepomuka = Vrbovsko!

StanicaVrbovsko043.jpg

Spustio sam se ravno do kolodvora. Problem s onom kontroverznom zgradom se polako rješava sam od sebe ujedinjenim silama erozije i gravitacije

StanicaVrbovsko044.jpg

Wow! Vid', nu, kolodvorske zgrade. Nova fasada, nova stolarija...

StanicaVrbovsko045.jpg

Ulaz u stambeni dio

StanicaVrbovsko046.jpg

Putnički prostori (čekaonica)

StanicaVrbovsko047.jpg

Šalter je zaštićen folijom jer mackaju nešto po prometnom uredu

StanicaVrbovsko048.jpg

Idem prema peronu

StanicaVrbovsko049.jpg

Dobar štos, sviđa mi se!

StanicaVrbovsko050.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Službena strana kolodvora. Pažljivim promatranjem uočit ćete na lijevoj strani slike sjenu vašeg izvjestitelja s čarobnjačkom kapom na glavi Krepah.gif

 

StanicaVrbovsko051.jpg

 

Božno metlastablo u režiji -a

 

StanicaVrbovsko052.jpg

 

Ona dva kusasta panja lipe su prije dvije godine otpremili na ahiret

 

StanicaVrbovsko053.jpg

 

Tunel/podvožnjak je ionako dvokolosječni pa mu stup ne smeta

 

StanicaVrbovsko054.jpg

 

Skladišta uz 4. kolosjek su srušili, kolosjek je obnovljen zbog budućeg utovara, a na prostoru nekadašnjeg DIP-a se gradi za početak neka golema energana (tako mi je rekao prometnik)

 

StanicaVrbovsko055.jpg

 

Krenuo sam dalje, a na rubu kolodvorskog območja našao sam deponirane ostatke nekoć najljepšeg željezničkog mosta u 'Rvata. Zašto je to tu nitko ne zna NemBlage.gif

 

StanicaVrbovsko056.jpg

 

Krvožedno raskasapljeno

 

StanicaVrbovsko057.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Natrag ću Karolinom preko Jablana, Ravne Gore i Starog Laza.

 

KarolinaJozefina306.jpg

 

Opet jedan razgaljujući prizor

 

KarolinaJozefina307.jpg

 

Žitelji zaselka Jablan su mahom vikendaši, ali se svi skupa jako brinu za izgled mjesta. Ovo je stari vodonajpojnik za tegleću marvu i kočijaše

 

KarolinaJozefina308.jpg

 

Rudolf i prijatelj su dobili šal

 

KarolinaJozefina309.jpg

 

Stari kolobranski stupići

 

KarolinaJozefina310.jpg

 

Nekoć su ovi šumski traktori bili rijetkost (u cijelom mrkopaljskom kraju bila su dva – od šumarije). Danas svaki švercer drvima koji drži do sebe ima bar jednog. Inače strahovito uništavaju šume i šumske puteve jer je tlo mekano i nepodobno za mehaničku eksploataciju tako da iza njih i doslovno trava ne raste.

 

KarolinaJozefina311.jpg

 

Dvorac u Staroj Sušici

 

KarolinaJozefina312.jpg

 

Ravna Gora, logično, svoj razvoj i nekadašnji prosperitet duguje prometu na Karolini. Ova lijepa i zanimljiva zgrada je nekoć bila gostiona

 

KarolinaJozefina313.jpg

 

Crkvica sv. Florijana vatrogasnog obilježava kraj Ravne Gore. Negdje 1962. godine sam proveo ljeto na "oporavku" u obitelji mjesnog mljekara. Povremeno sam ujutro išao s njim sakupljati mlijeko koje su ljudi ostavljali svježe pomuženo u kantama pred kućom. Kod ove crkvice je konj napravio "U-turn", gazda je krvnički pritegao vintu i onda smo se polako škripeći obručima kotača pažljivo spustili dolje.

 

KarolinaJozefina314.jpg

 

Nebom je plovio ovaj oblak

 

KarolinaJozefina315.jpg

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Vozim se kroz Stari Laz (Mrkopaljci vele: "Sent Luis"). I ovo je dobrim dijelom vikendaško naselje. Bliže se blagdani pa viđam vlasnike kako otvaraju kuće.

KarolinaJozefina316.jpg

KarolinaJozefina317.jpg

"Montagna" – ištrijanska oštarija na gotovo najvišoj točki Karoline

KarolinaJozefina318.jpg

Cestu preko Poljičke kose prema Mrkoplju su uredili i friško asfaltirali. Sad je pravi tobogan, a ne oranica.

KarolinaJozefina320.jpg

Mrkopalj. Djelomično već u sjeni pa je zbilja "mrko polje"

KarolinaJozefina321.jpg

Sunger. Ovaj dio zovu "Mačja draga". Rodna kuća moje punice

KarolinaJozefina322.jpg

I evo me sretno doma. ONA još ni izdaleka nije bila gotova s radovima, ali se jako veselila tapetama. Moje današnje dobro djelo je učinjeno.

RijekaLokve315.jpg

Za kraj – evo i nekakog zemljovida. Slagao sam ga od komadića interaktivnih karti HAK-a. Nije vrijedno truda, ali kad sam se već naradio...

Rudolfina089.jpg

I to je bila moja posljednja Eksn.gif u 2014.

Sretni vam blagdani!

PfaffNaklon.gif

  • Like 1

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Bogami si lijepo putešestvije odvalio. A pravi je gušt gledati slike i usput saznati pregršt novih detalja o Gorskom Kotaru.

Ja sam Rudolfinom prolazio samo nekoliko puta i to kratkom dionicom - od strane Ogulina do Bjelskog (prvo selo prema Jasenku). Nadao sam se da ćeš staviti i sliku tog sela jer si kroz njega prošao, ali nije važno. Od Bjelskog vodi najkraća staza do vrha Kleka, cca 30 minuta pješačenja do planinarskog doma.

U dva navrata smo dionicu Ogulin - Bjelsko prešli pješice. Uz cestu je bio neki rasadnik crnogorice, a moj prijatelj Popaj je izvalio: - Gle, mrijestilište! - Tako je kad u izviđačima vodiš sa sobom studenta veterine.

 

U to ime fotka sa prvog izleta na Klek u siječnju 1971. godine. Već je objavljena, ali valjda ne smeta. Cesta je još bila makadamska:

 

dkpRMvS.jpg

 

Kad smo već kod veterine i živina, spomenuo si komarce. Ovi naši panonski su pitomi i glupi - ateriraju na kožu i čekaju da ih kokneš. Ali oni vaši uz more su opaki, ne da se taj lako uhvatiti. Pamtim kako smo u Sukošanu supruga i ja svake večeri imali dezinsekciju sobe, to je bila ludnica. Jedne večeri upravo potamanimo dežurne dušmane, ugasimo svjetlo i idemo spavati, kada se iz mraka čuje glas naše male kćerkice: - Evo došla jedna muha kod Tamare. - Ustaj, trk upaliti svjetlo, a kad tamo djetetu na vrh nosa komarac.

I za kraj, kad si se ti prisjetio svoje familije budi dopušteno dodati da moji preci po maminoj strani potječu iz krajeva koje si obišao. Moja prabaka po dedi Marija rodila se 1868. u Ravnoj Gori i došla je kao dijete u Ivanić Grad, a preci moje bake došli su iz Mrkoplja i Vrbovskog. Imam i danas tamo neke daleke rođake, ali ne održavamo kontakte i zapravo se ne poznamo. Moj polu-bratić Goran iz Ivanića izradio je genealoško stablo obitelji (podatke je počeo prikupljati još njegov pokojni otac) i razdijelio nam na CD-u. Takav gemišt još nisam vidio - ima tu Dalmatinaca, Čeha, Nijemaca… dobro je da se nije uvukao i kakav Turčin (iako baš ne bih dao desnu ruku da nije i toga bilo :mrgreen:).

Goran je dao ideju da okupimo svu postojeću rodbinu iz Ivanića, Gorskog Kotara i svakakve dijaspore na jednom mjestu - Svetličiće, Starčeviće, Lukšiće, Leše i njihove potomke, ali se realizacija nekako otegnula.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Dan je zbilja bio prekrasan. Inače sa svojih odlazaka u Primorje običavam dragom prijatelju, inače adminu na 4umu, slati slike krčkoga mosta, a već sam bio na gotovo neznatnoj nadmorskoj razini, produžih riječkom obilaznicom malo bliže u pokušaju slikanja ovog lijepog infrastrukturnog objekta bez uporabe zooma i s puuuno sunčanog svjetla.

 

Hvala da si me se sjetio. I hvala na fotkama mosta i uvale Črišnjeva. :grin:

Da, i ja se sjećam gužvi u za ukrcaj u Črišnjevi. A tada nije bilo mosta kojeg bi mogli naslikavati i time kratiti vrijeme. A nije bilo ni digitalnih fotića, pa je prije fotkanja za svaku fotku trebalo promisliti da li nam ona stvarno treba ili ne :grin:

Iako sad više nema gužve na toj cestici prema Črišnjevi, ja se u sezoni vrlo rijetko uputim prema dolje. Zato mi je još više drago da si ti odlučio učiniti taj dodatni napor i pofotkati most s donje strane :palac:

 

 

Na onom čudnom rotoru ispod Magistrale kojim se možeš vratiti na obilaznicu zapetljao se nekakav šleper pa sam odlučio otići desno put Crikvenice s idejom da ću se baciti lijevo put Križišća. I to sam raskršće promašio jer su ga preradili tj. prebojadisali. Po ljeti (kad jedino prolazim tuda) funkcionira kao rotor, a sad je opet normalna cesta. I odoooo ja ravno. Uuuups!

 

U jedinoj temi SSC foruma koju pratim sam pročitao da su rotor definitivno ukinuli da raskršće ubuduće trajno funkcionira kao "raskršće vulgaris". Navodno, nema više potrebe za rotorom otkako su ljetos dovršili spoj riječke obilaznice s magistralom i mostom.

 

Postoje četiri povjesne ceste koje su od mora vodile u kontinentalnu Hrvatsku. Ja sam dosad već dosta pisao o Karolini i Jozefini, a bome i o Lujzijani. Postoji i četvrta takva cesta, a zovu ju Rudolfova cesta odnosno Rudolfina po onom nesretniku što se upucao u Mayerlingu. Za razliku od prethodne tri ceste koje sve imaju ishodište u Karlovcu i vode prema Bakru/Rijeci, Rudolfina vodi od Novog Vinodolskog do Ogulina.

Cestu je 1874. sagradio Matija Mažuranić, najmlađi brat nešto poznatijeg Ivana. Ona je najmlađa i najkraća od sve četiri stare ceste. Ishodište joj je u centru Novog kraj nekadašnjeg kaštela.

 

Napokon jedan tvoj putopis s cestom koja mi je poznata i kojom sam nekoliko puta prošao. :grin:

Znači, ovaj put nema domaće zadaće, nego samo ponavljanje gradiva. Tvoje visinske panoramske fotke osvježavaju sjećanja na prekrasne poglede koji se pružaju s te ceste. I na lijepe prizore s konjima kojih očito nikada tamo ne nedostaje. Ali ....

 

 

Cesta vijuga kroz puste šume na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara

Ovo je razlog zašto svaki put velim da više nikad neću ići tom cestom (ali onda iz kojekakvih razloga opet prekršim ovu odluku). Ovo je blago što si napisao. Cesta opako i gadno vijuga, pogotovo ukoliko se koristi kao alternativni pravac kad su bile gužve na Lujzijani ili na A6 pa se tim zavojima pokuša voziti nešto brže od projektirane brzine. Jednostavno, cesta ima zavoj na zavoju, a blagih zavoja na njoj gotovo da i nema. I tako iz kilometra u kilometar ... pa na kraju vožnje sve skupa ispadne poprilična gnjavaža.

 

A i možebitna šteta. Prvi put kad sam po njoj vozio još nije bila asfaltirana (sredinom osamdesetih), pa sam na svojoj staroj VW Bubi uspio negdje probušiti auspuh. Doživljaj vožnje prema Zagrebu je odjedamput postao barem dvostruko glasniji, a ja sam se osjećao kao u traktoru (OK, kod Bube si je to ionako vrlo lako dočarati). Zadnji put kad sam se vozio tom cestom, prije nekih 3-4 godine sam u Jasenku napravio pauzu od onih silnih zavoja i skužio da mi je jedan kotač na Meganeu ostao bez ratkape. Očito mu nisu pasali onoliki zavoji i/ili tempo kojim sam prolazio kroz njih. Nakon toga više nisam pohodio tu cestu, pa mi je super da si ti to ovaj put učinio umjesto mene :grin:

Link to comment
Share on other sites

...

Dvorac u Staroj Sušici

 

KarolinaJozefina312.jpg

 

...

 

Đe toga ima? f040.gif

 

Hoću reć - puno put sam taj dvorac videl na fotkama, al nikak skužit kak se tam dolazi. Nije mi se nijedamput zalomilo da naletim na njega. :mm:

I - jel ima kakvog sadržaja (makar biblioteku)? a015.gif

Link to comment
Share on other sites

Ja sam Rudolfinom prolazio samo nekoliko puta i to kratkom dionicom - od strane Ogulina do Bjelskog (prvo selo prema Jasenku). Nadao sam se da ćeš staviti i sliku tog sela jer si kroz njega prošao, ali nije važno.

Da, vidiš, nisam jer sam valjda već bio malo zamoren. U Bjelskom sam bio nekoliko puta jer je jedan dragi, nažalost već prerano pokojni prijatelj bio otalen

 

 

Goran je dao ideju da okupimo svu postojeću rodbinu iz Ivanića, Gorskog Kotara i svakakve dijaspore na jednom mjestu - Svetličiće, Starčeviće, Lukšiće, Leše i njihove potomke, ali se realizacija nekako otegnula.

Starčevići su definitivno iz Mrkoplja. Za Leševe ne znam, ali imam jednu Lešicu u obitelji (ženinoj) u Karlofcu!

Obiteljska okupljanja su zanimljiv iako organizacijski svrabljiv posao. Mi smo to imali lani - ONA okupila potomke sestara svoje pokojne mame, skupilo se četrdesetak grla. Zgodna prilika da saznaš tko s kime ne govori zbog neke livade za koju ni najstariji točno ne znaju gdje je!

 

 

Prvi put kad sam po njoj vozio još nije bila asfaltirana (sredinom osamdesetih), pa sam na svojoj staroj VW Bubi uspio negdje probušiti auspuh. Doživljaj vožnje prema Zagrebu je odjedamput postao barem dvostruko glasniji, a ja sam se osjećao kao u traktoru (OK, kod Bube si je to ionako vrlo lako dočarati).

Da, zanimljivo. Ja sam prviput prošao tom cestom negdje krajem sedamdesteih (isto još nije bila asfaltirana) i to isto u Volkswagenu, jedino što nisam imao Bubu već 1500S. Idealan za takva landranja jedino je znao lokati k'o lud kad bi mu se razdesila ona dva karburatora :grin:

 

VW1500S.jpg

 

 

Očito mu nisu pasali onoliki zavoji i/ili tempo kojim sam prolazio kroz njih.

Bit će ovo drugo, vi mladi ponekad malo divlje vozite (još ako je jedna ruka na kakvom nedoličnom mjestu... Boobs.gif)

 

 

Đe toga ima? f040.gif

 

Hoću reć - puno put sam taj dvorac videl na fotkama, al nikak skužit kak se tam dolazi. Nije mi se nijedamput zalomilo da naletim na njega. :mm:

I - jel ima kakvog sadržaja (makar biblioteku)? a015.gif

Daklem, sad znaš kako doći do tamo. A sadržaja ima. Dvorac je u sklopu Centra mladih iz Rijeke (dio grackog sustava) i redovito ga posjećuju grupe školske i pretškolske djece (tjedan dana "škole u prirodi", a po zimi kad ima snijega bude i za ferije). Bilo je to na vagi jer su se neki HDZ-ovi razbojnici već počeli ogledavati i raspitivati, a onda je Linić to stavio pod kontrolu.

Dosta je investirano, uređene su spavaonice i sanitarije, postavljen bio-disk...

Biblioteku ima, jedino nisam siguran da li je otvorenog tipa. Moram pitati Helga.jpg, ona je tamo nekoć bila neki faktor

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

...

Da, zanimljivo. Ja sam prviput prošao tom cestom negdje krajem sedamdesteih (isto još nije bila asfaltirana) i to isto u Volkswagenu, jedino što nisam imao Bubu već 1500S. Idealan za takva landranja jedino je znao lokati k'o lud kad bi mu se razdesila ona dva karburatora :grin:

 

...

Daklem, sad znaš kako doći do tamo. A sadržaja ima. Dvorac je u sklopu Centra mladih iz Rijeke (dio grackog sustava) i redovito ga posjećuju grupe školske i pretškolske djece (tjedan dana "škole u prirodi", a po zimi kad ima snijega bude i za ferije). Bilo je to na vagi jer su se neki HDZ-ovi razbojnici već počeli ogledavati i raspitivati, a onda je Linić to stavio pod kontrolu.

Dosta je investirano, uređene su spavaonice i sanitarije, postavljen bio-disk...

Biblioteku ima, jedino nisam siguran da li je otvorenog tipa. Moram pitati Helga.jpg, ona je tamo nekoć bila neki faktor

 

Kolko znam, nemam pretke u tim krajevima.

 

A prvi (i jedini put) mi je ta Rudolfica ostala u dobroj i lošoj uspomeni, prije jedno 4-5 godina. Dobroj jer sam iz Novoga jedne ljetne nedelje popodne skrenul tuda za Zagreb, obzirom da su javljali da je zastoj kod Križišća - srel sam jedno pet auti do Ogulina (u oba smjera). A u lošoj iz istog razloga ko i Seabral - zavoj levo, zavoj desno ... pa to x in.

 

Da baš znam - ne bi pital. Ne snalazim se baš s tim austrijanskim princovima i princezama, tak ni od kud do kud ide Karolina(?). Između koja dva križopetja je taj dvorac? :hm

Link to comment
Share on other sites

Da baš znam - ne bi pital. Ne snalazim se baš s tim austrijanskim princovima i princezama, tak ni od kud do kud ide Karolina(?).

Opet moram podučavati neuke... Also (idem po starosti):

 

1. Karolina = Karlovac - Bosiljevo - Vrbovsko - Ravna Gora - Mrkopalj - Fužine - Zlobin - Hreljin - Rijeka

 

2. Jozefina = Karlovac - Zvečaj - Tounj - Josipdol - Brinje - Žuta Lokva - Senj

 

3. Lujzijana (vulgo: stara cesta za Zagreb) = Karlovac - Severin n/K - Delnice - Rijeka

 

4. Rudolfina = Ogulin - Jasenak - Breze - Novi Vinodolski

 

Između koja dva križopetja je taj dvorac? :hm

S jedne strane Vrbovsko, s druge Ravna Gora

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

...

S jedne strane Vrbovsko, s druge Ravna Gora

 

Kak ide ono: moj oca i sina ...?

Pa prošel sam tu dionicu najmanje dvaput, pa ni dvorca, ni princeze ... c090.gif

Jel negde tatrane ...? :hm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...