Jump to content

Osijek, ožujak 2014.


tram4
 Share

Recommended Posts

Danas sam po treći put posjetio Osijek, ujedno i treći putopis iz tog grada. Link na drugi iz 2010. je ispod, a prvi iz 2008. je unutar teme Tramvaji u Osijeku, ne znam zašto tada nisam putopis napisao, možda tada podforum taj nije niti postojao. :hm

Ili pak nisam imao hrabrosti napisati putopis kao novopečeni član koji je upravo bio na praznicima između 8. osnovne i 1. srednje. ;):grin:

 

Budem se probao sa STIB-om dogovoriti da se ti postovi prebace u odvojenu temu koja bi tu bila kao putopis jer je do tih postova teško doći, a mislim da vrijede jer se vide B3 (zadnje slike prije rashoda) i Škoda u prometu.

 

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/1005-tramvaji-u-osijeku/page-24

 

Drugi dio iz 2010.

 

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/9264-osijek-i-tramvaji/

 

Prvi put sam posjetio Osijek da vidim grad i da upoznam mrežu te se provozam po njoj, drugi put da obiđem novu prugu za Bikaru te da "obnovim gradivo".Ovaj put je razlog bio "negdje se maknuti" po ovom lijepom proljetnom vremenu, a drugi razlog je bila vožnja sa GT6 prvi put u Osijeku, i općenito vožnja s njima nakon toliko vremena otkako ne voze Zagrebom. Naime već sam dvaput napravio istu grešku, jer sam odgađao vožnju sa 900 koju sam po svemu sudeći zauvijek odgodio, te sam odgađao dolazak u Osijek i vožnju sa T3 (to možda još uspijem realizirati). Zato sam odlučio da GT6 neću fulati.

Uvijek kad bih došao nisu bili u prometu, pa sam neki dan odlučio što prije doći pošto se priča da bi mogli brzo i oni otići s ulica Osijeka, ako nakon otvaranja nove pruge prema Josipovcu dođu rabljeni T4 iz Zagreba ili Hallea, no otom-potom.

Ovoga puta sam prvi put relaciju Zg/Os i natrag napravio vlakom kao pravi railfan, a ne autom kao prethodna dva puta. Samo za uvodni post jedna slika, a putopis u nastavku.

Ovu fotografiju sa našim ex 943, na kojoj su mi zasmetali golubovi i mladić, iskoristit ću za prvi post.

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eh koliki je meni samo napor bio dići se prije 6 ili leći oko ponoći. :eek:

Ne znam od kud mi snaga uopće da ovo pišem. Ujutro sam kupio povratnu kartu za Osijek i natrag za 210 kuna.

 

Na kolodvoru je vlak već bio pripremljen i to s lokomotivom u smjeru zapada, još jedan od razloga zašto sam baš danas išao. Kao što svi znamo, neki vlakovi voze preko RK ovih nekoliko tjedana zbog radova kod Sesveta, pa mi se pružila prilika da se prvi put provozam preko Ranžirnog kolodvora, općenito najbliže što sam mu ikada bio je vožnja u autu po nadvožnjaku preko kolodvora. :/

 

Jedini nedostatak je taj što sam Brenu 014 morao slikati u sunce. Ja sam danas sve nešto "po prvi puta", tako da sam se danas vozio prvi puta u vlaku kojega vuče Brena. Dokaz je dokaz, ma kakav bio. ;)

 

1.jpg

 

Smjestio sam se u Bl-u 005, izvana je barem djelovao kao da je svježe došao sa revizije, iznutra nije djelovao tako svježe iako ništa nije bilo potrgano a prozori su za nevjerovati bili relativno čisti i dali se se spuštati bez problema.

Vlak je krenuo na vrijeme u 07:06 no do Sesveta je okolo na okolo ipak nakupio 20 min kašnjenja.

 

Nedugo nakon polaska palim fotić. Ovoga puta začudo nisam na nadvožnjaku. :)

 

2.jpg

 

Znam da se sigurno ovakve slike ponavljaju, i da su mnogi (forumaši) namjerno tu prošli s vlakom (jer je to rijetka mogućnost za obične smrtnike/putnike), no meni je svakako bilo zanimljivo pa sam i ja kročio stazama forumaša te napravio mali milion već viđenih slika sa uvijek atraktivnim kolosijecima na Ranžirnom.

 

3.jpg

 

4.jpg

 

Ovaj natpis isto tako sigurno nikad nije viđen na forumu. :mrgreen:

 

5.jpg

 

Jednostavno mi je čudno vidjeti putnički vagon da eto samo tu tek tako stoji solo, pa s toga i slika. Naravno, vi koji se čudite, i dalje se čudite samnom, a ostali neka nastave dalje vrtiti kotačić od miša, jbg. tramvajac piše putopis u kojemu ima željeznice. :skriv

6.jpg

 

Dosta zezancije, prelazimo na prave stvari, šinobusi i dalje "odmaraju" i uživaju u suncu. Neću niti pitati u kakvom su stanju. Doduše izvana ne izgledaju tako loše.

 

7.jpg

 

Ali kakav bi ja bio forumaš da ne slikam i objavim staru kra.jooj možda će Stanley čitati..stare ljepotice. ;)

 

8.jpg

 

9.jpg

 

I za kraj prvog posta isto tako jedan nikad viđen kadar.

 

10.jpg

 

Komentari u stilu "drž se ti tramvaja" nisu potrebni jer se to podrazumijeva, da vam uštedim tipkanja, pozitivne za sad ne očekujem ali polako, još puno željezničke pruge ima do Osijeka. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ali kakav bi ja bio forumaš da ne slikam i objavim staru kra.jooj možda će Stanley čitati..stare ljepotice. ;)

 

Naravno da ću (ćeš, će, ćemo, ćete, buju) čitati. Dobar početak i ugodno štivo uz jutarnju kavicu.

Ništa nisi fulao - nekada ljepotice, danas stara krama. Plus odlagalište otpada. Nebrigu o željezničkim antikvitetima već smo apsolvirali.

Čeka(mo) nastavak.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Nastavak.

 

Nakon ZK-a nisam ništa slikao jer nisu bili povoljni uvjeti, sunce je tuklo točno u vlak tako da su sljedeće slike iz Koprivnice gdje je Brena otišla na zasluženi odmor, a preuzela je 2044 013. Nejdem često vlakom toliko daleko od Zagreba, tako da ni nisam prošao puno različitih željezničkih pruga. No nisam znao da pruga može biti toliko loša da vožnja u vlaku može biti toliko slična vožnji u tramvaju, naime na nekim dijelovima prema Osijeku zbog istrošenosti pruge vagon vibrira kao tramvaj na naboranjima po npr. Vukovarskoj, te se naravno drma i ljulja, no zato smo do Koprivnice brzo i tiho klizili po tračnicama.

 

1.jpg

 

Cargo Asea 108 čeka polazak, a pruga se uskoro odvaja od žice.

 

2.jpg

 

3.jpg

 

I zadnji pogled na kolodvor Koprivnica.

 

4.jpg

 

Ne dirajte mi.....

 

5.jpg

 

Napokon smo se dovukli do Osijeka po dosta lošoj pruzi ne baš prevelikom brzinom, čak kašnjenje nije bilo veliko (cca 30 min) zbog radova i obilaznog puta preko RK.

U onom vagonu na početku ću se vraćati natrag.

 

6.jpg

 

A prije tramvaja Macoza.

 

7.jpg

 

Nathodnik mi se sviđa, baš podigne izgled tog trgića ispred kolodvora.

Usput reklamiram traktor centar. 8)

(Ne znam zašto nisam pazio na kadar pa odsjekao vrh lampe..malo blesavo)

 

8.jpg

 

U isčekivanju osiječke 2-ke.

 

9.jpg

 

Koja za minutu ili dvije dolazi, i to baš za mene 04.

 

10.jpg

 

Kako nema dnevne karte kupio sam običnu od 10 kn koja vrijedi 45min, ali sam se naravno s njom puno duže vozio, mogli su onda bar staviti 90 min. :rolleyes:

 

Nastavak odmah.

Link to comment
Share on other sites

Prioritet je bio naći bilo koji GT6 i provozati se s istim prvi put u Osijeku. Kao što sam i naveo, ionako sam se htio s njima provozati, jer mi je zadnja vožnja sa Mannheimerom bila 2008., a s običnim još i prije.

Imao sam sreće jer je prvi tramvaj koji je naišao bio baš GT6, i to ex Zg 914.

 

1.jpg

 

Odmah sam s njim odradio vožnju do Zelenog polja. Pri ulazu je malo veća gužva jer se ulazi samo na prednja i obavezno se registrira, no tako i treba, sve skupa traje podnošljivo dugo. Na 0934 me smeta ovaj crveni prostor oko samog fara, pa izgleda kao da je far manji nego standardni. To je u biti samo optička varka.

 

2.jpg

 

Na Zelenom polju u društvu 0714 s druge strane ulice.

 

3.jpg

 

Još nekoliko slika sa ZP.

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

7.jpg

 

Sa slikama sam zadovoljan, ali je zato boja tramvaja grozna (bar meni).

Sa 0934 sam se vratio do Remize, inače to je prvi tramvaj u kojemu sam se vozio u dva različita grada.

 

8.jpg

 

Zadnji GT6 s kojim sam se vozio u Zagrebu bio je 944, a evo ga opet u drugim bojama, kasnije sam se i s njim provozao, za sad samo slika. Što je taj samo prošao, onaj kiosk na Držićevoj se ne zaboravlja!

 

9.jpg

 

10.jpg

 

U prometu je bilo dosta GT6, što me ugodno iznenadilo jer sam njih i ciljao, svi su bili na liniji 1. Još bolje što sam se uspio provozati sa 95xx, 09xx i 12xx, jer su ih baš lijepo rasporedili. Ja sam doduše javio da dolazim, jer sam prethodno pitao kolika je mogućnost da ih bude više na liniji, iako sumnjam da je baš zbog toga. U prometu nisu bila samo troja kola: 1237, 0936 i 9527 na kojemu nešto rade na postoljima, barem sam dobio takvu službenu informaciju.

 

Nastavak odmah.

Link to comment
Share on other sites

Nastavak.

Bezveze su navukli ovo "crnilo" na ogradu, da se nešto slučajno na kolosijecima ne vidi kako treba, no poznavatelji znaju da se radi o 1273, a malo niže 9527, i naravno olupina od opustošenog T3. ;)

0936 se jedini sakrio od mog fotića jer u remizi ovaj put nisam bio, niti sam doduše imao vremena.

 

1.jpg

 

E u osječanima 95xx nisam se nikada vozio. Neki su pisali da su mekši od ex Zg Genšera, no putpuno su isti. Doduše, ovaj 0928 je od svih GT6 s kojima sam se vozio možda i najbolji što se tiče postolja. Iza je neki T3PV na pokusnoj vožnji.

 

2.jpg

 

3.jpg

 

Sa njim sa došao do TAS-a, napravio malu pauzu te odlučio pričekati neuništivog 1238 3 v.r.-a iza.

 

4.jpg

 

Puno sam ih slikao jer ako ih zbilja bace/prodaju (nadam se da neće), tko zna dali ću se ikad voziti sa takvim GT6 na metarskom kolosijeku. U ZET se naravno ne pouzdam da će ikad nešto biti od tri preostala naša GT6, iako se kakti čuvaju i čekaju red za neku buduću obnovu.

 

5.jpg

 

Dok čekam Mannheimera, slikam T3PV. Koliko bolje izgleda tramvaj bez reklame ma kojeg tipa on bio!

 

6.jpg

 

Na v.r.-u iza 0606 je i drugi bez reklame, 07.

 

7.jpg

 

Nisam ga mogao prije stupa slikati jer je bilo svakakvih smetnji. Ovo je slikano oko 12:30, a grad i tramvaji su se naglo napunili hrpom školaraca pa su čak i GT6 bili napunjeni do kraja. Kako su se uspjeli ugurati u već popunjeni T3PV prosudite sami.

 

8.jpg

 

Dok su se oni potrpali ja sam otišao na kiosk i još se namjestio da slikam 0607 u odlasku.

 

9.jpg

 

Zadnja slika u ovom postu, nastavak odmah.

 

10.jpg

Link to comment
Share on other sites

Katedrala je uvijek atraktivan motiv za slikanje, u bijeloj reklami je 0601. Ipak, sunce smeta, ovakvu fotografiju je najbolje slikati do cca 11 sati, dok sunce još nije dovoljno zapadno.

 

1.jpg

 

Nakon vreve, najednom je sve utihnulo. Ipak, grad je bio puno življi nego nedjeljama uslijed ljeta kad sam prethodna dva puta bio u Osijeku. U Osijeku se baš uvijek skuham, ovoga puta je bilo isto tako baš vruće iako je bio tek 18.3. Problem je što je ujutro svježe ali kad zagrije treba sve skidati sa sebe, a teško je nositi jaknu, bocu vode/soka i još fotić svako malo paliti i slikati.

 

2.jpg

 

Dosta dugo je trebalo da od 6. v.r. dođe 9-ti, već sam mislio da je otišao u spremište. Prošao je v.r. 8, a prije 9-tog je naišao još jedan bivši zagrepčanec ex 943 s kojim se na kraju ipak nisam vozio.

 

3.jpg

 

I u njemu je bila poprilična gužva.

 

4.jpg

 

1239 zbilja dolazi brzo jer mi je dvaput pobjegao.

 

5.jpg

 

Ali zato sam napokon dočekao 1238 (ja ih još uvijek volim pisati po nekadašnjem broju 944) u kojem je radila klima i čak je i hladila.

 

6.jpg

 

8.jpg

 

Svi GT6 imaju nove pregrade te naljepnice g.b.

 

7.jpg

 

Plavi stolci nisu toliko ni loši, jedino je šteta što su makli držače sa strane što je bilo baš specifično za tip Mannheim.

 

9.jpg

 

U vožnji je nekako dosta glasan, reduktor se baš jako čuje, takvog ga ne pamtim iz Zagreba, a ima ista postolja, no i dalje mekano klizi tračnicama. Ja sam zapadnije od TAS-a bio 2008. i od tad do danas je pruga prema Višnjevcu dosta propala, tako da je relativno loša.

Slika iz Višnjevca, nastavak kasnije navečer.

 

10.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lijepo, ako smijem upasti u putopis (nisi naveo zabranu :P )

Mala greška kod numeriranja, 1237 parkiran na vanjskom dijelu remize. Tamo stoji od nedavno.
Inače, Genšeri voze radnim danom na voznim redovima 3, 6, 9, 11, 12. Jednom sam ga vidio i na voznom redu 4, a budu i na 10, kao i na 15.

I moraš malo pojasniti kako je pruga prema Višnjevcu "dosta propala". Mislim da je čak u boljem stanju nego mnogo novija pruga između Kirove i Huttlerove, kao i na jednom mjestu između Krbavske i Gradskog vrta.

 

O onoj najnovijoj kroz Višnjevac se bojim i pomisliti kakva je već sada, ako novu cestu moraju, ni nakon 6 mjeseci, sanirati.

 

Čekamo dalje :)

"Sakuntala park je park koji je dobio naziv prema kipu djevojke s palminom granom u ruci koju su Osječani zvali Sakuntalin kip. Ime joj potječe iz 5. st. kada je indijski pjesnik Kalidas napisao Sakuntalu, svoju najpoznatiju poetsku tvorevinu." Taj naziv se nekad koristio za tramvajsko stajalište u Osijeku na liniji 1 i 2.

Link to comment
Share on other sites

Lijepo, ako smijem upasti u putopis (nisi naveo zabranu :razz: )

 

I moraš malo pojasniti kako je pruga prema Višnjevcu "dosta propala". Mislim da je čak u boljem stanju nego mnogo novija pruga između Kirove i Huttlerove, kao i na jednom mjestu između Krbavske i Gradskog vrta.

Nema zabrane naravno, slobodno piši. Ma da, mislim 38, a pišem 37. ne mogu se naviknuti na te brojke zato rađe pišem ZET-ove g.b.

 

Dosta je propala u smislu da nije više fina ravna nego se deformirala na nekim mjestima pa tramvaj zabacuje. Što se tiče pruge za Bikaru, ja sam išao do Vatrogasne i do tamo je pruga skroz u redu. Jedino mi se čini da se između Gacke i Krbavske pruga malo nagrešpala pa je prolaz tramvajem malo glasniji nego prije (no to mi se samo čini), ali nigdje nema uleknuća i takvih stvari da se tramvaj ljulja ili tako nešto.

Link to comment
Share on other sites

Nastavak tek sada.

 

Još malo slika iz Višnjevca.

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

Zatim sam krenuo u šetnju novom nedovršenom prugom kroz Višnjevac. Još uvijek nema skretnica, niti betonska podloga na mjestu gdje će biti skretnica nije postavljena. Kolosijek je ugrađen na 30-tak metara od okretišta.

Postavljeni su i stupovi gornjg voda bijele boje, po liniji stupova se najbolje vidi kako pruga prati cestu.

 

6.jpg

 

Učvršćenje tračnica je po sustavu Zg3/II.

 

7.jpg

 

Na istom mjestu pogled prema okretištu.

 

8.jpg

 

Taj famozni izduženi kružni tok je vrlo blizu početka nove pruge. I dalje mi je problematično to križanje pruge sa cestom.

 

9.jpg

 

Tu je čak i vidljivi kratki nagib.

 

10.jpg

 

Nastavak slijedi.

Link to comment
Share on other sites

Nastavak.

 

Pogled sa kružnog toka prema okretištu Višnjevac.

 

1.jpg

 

Pogled u istom smjeru ali nakon što sam prošao kružni tok, zavoj je i dalje konstantan.

 

2.jpg

 

Ovo je sad u smjeru Josipovca, stajalište nakon kružnog toka, uskoro dugački zavoj prestaje.

 

3.jpg

 

Tu stojim na kraju samog zavoja u smjeru Višnjevca, na drugoj strani je stajalište točno preko puta ovog sa prethodne slike.

 

4.jpg

 

Ravni dio, desna strana (u smjeru Josipovca) je popločena do kraja, no ova još nije.

 

5.jpg

 

Malo dalje na ravnom dijelu, ali prema Višnjevcu. U kamione strugalica tovari preko trake ostrugani novi asfalt koji je u međuvremenu dobio "valove" na nekim mjestima. :blink:

 

6.jpg

Toi-Toi idealan za metarski kolosijek, još samo da postave kotačiće i eto ti pokretnog WC-a.

 

7.jpg

 

Na kraju ravnog dijela je opet stajalište, tu počinje novi zavoj.

 

8.jpg

 

Isto mjesto samo pogled unazad prema okretištu u Višnjevcu.

 

9.jpg

 

Na kraju ravnog dijela je drugi kružni tok, pogled prema Josipovcu, trasa prati kržljavi drvored, pruga je postavljena još par metara dalje kao i stupovi gornjeg voda.

 

10.jpg

 

Nastavak slijedi.

Link to comment
Share on other sites

Nastavak.

 

Nakon drugog kružnog toga u smjeru Josipovca je kraći zavoj nakon čega je opet zadnji ravni dio.

 

1.jpg

 

Ovo je pogled u istom smjeru samo drugi (povratni) kolosijek.

 

2.jpg

 

Zavoj kod drugog kružnog toka, pogled prema tamo otkud sam došao.

 

3.jpg

 

I odmah nakon zavoja pruga završava, dalje nije postavljena niti su počeli zemljani radovi. Za sad se radi (dotjeruje) samo ovaj prethodni dio.

 

4.jpg

 

Kraj pruge, ali pogled unatrag.

 

5.jpg

 

Raspitao sam se kod radnika i stanovništa do kud će pruga ići, tj. gdje će biti okretište, tako da sam nastavio hodati po trasi buduće pruge.

Ovo je pogled unatrag, na kraju se u daljini vide bijeli stupovi i zavoj kod drugog kružnog toka. Pruga će biti na lijevoj strani, naravno cesta će se zato trebati pomaknuti više desno kako je napravljeno do drugog kružnog toka.

 

6.jpg

 

Pogled u smjeru budućeg okretišta, ali na strani povratnog kolosijeka. Potok još nije zatrpan.

 

7.jpg

 

Hodam dalje prema lokaciji budućeg okretišta na strani povratnog kolosijeka, blizu sam kraja trase (na desnoj strani je teško hodati zbog ceste i prometa). Na mjestu pločnika po kojem hodam bit će betonska podloga i pruga. Tu je potok valjda još prije zatrpan.

Okretište će biti kod kioska i plave montažne pekare što se vidi na slici.

 

8.jpg

 

Ne znam koliko je to točno, ali sve koje sam pitao su rekli da je to lokacija okretišta, kod ulice Ivane Brlić Mažuranić. Po meni je lokacija totalno čudna jer se nalazi točno na sredini Višnjevca, točno u centru. Ja sam očekivao da će prugu produžiti do samog kraja Višnjevca, no križanje sa ulicom I.B. Mažuranić je točno na sredini samog Višnjevca. Ako će tu biti okretište ne znam što će pisati na tramvajima i kako će se službeno zvati ovo okretište (možda Ivane Brlić Mažuranić), no lokacija je skroz čudna.

Ako će tu biti okretište onda pruga dolazi s lijeve strane, a sama okretnica (zavoj) je tu gdje stojim...

 

9.jpg

 

...i pruga u zavoju prelazi na drugu stranu gdje slikam pogled prema Osijeku.

 

10.jpg

 

Nisam hodao dalje, jer sam tako mogao doći do Zagreba, no u svakom slučaju mogli bi onda bar produžiti prugu do samog kraja Višnjevca, to je još oko kilometar dalje, a od okretišta Višnjevac do ulice I.B. Mažuranić ima oko 1,4 km.

Krenuo sam se dakle vraćati prema natrag, ovo je još jedan pogled na lokaciju budućeg okretišta, barem tako kažu ljudi.

 

11.jpg

 

Pitanje za forumaše iz Osijeka. Ako bi bilo okretište kod I.B. Mažuranić, dali je to ona prva planirana opcija ili druga ona produžena varijanta? I spominjalo se nešto na forumu da će pruga ići do neke škole, no ja nisam vido nikakvu školu, dali je to onda još dalje?

 

Cesta nastavlja dalje, ali na koridoru povratnog kolosijeka je nekakvo grmlje, doduše na Googlu earth se vidi da to grmlje prestaje te da dalje nastavlja identičan koridor sa otvorenim potokom. Meni je onda logičnija lokacija okretiša kod mjesta gdje tok potoka skreće ulijevo, tamo je proširenje i kao nekakva livada, a to je točno na kraju Višnjevca, Josipovac je naravno puno dalje.

 

Nastavak sutra.

Link to comment
Share on other sites

Jutros sam tek uočio na tvojim fotografijama tramvaja 1238, a čini se da ni ti nisi primjetio :razz:
To su promjenjeni farovi koji su sad isti kao na 9530...

 

 

Pitanje za forumaše iz Osijeka. Ako bi bilo okretište kod I.B. Mažuranić, dali je to ona prva planirana opcija ili druga ona produžena varijanta? I spominjalo se nešto na forumu da će pruga ići do neke škole, no ja nisam vido nikakvu školu, dali je to onda još dalje?

 

Iz teme o produžetku pruge:

 

Grad Osijek tramvajsku prugu koja se gradi u Višnjevcu produžit će za još 300 metara, tako da će novo tramvajsko okretište biti kod križanja Jelačićeve i Hercegovačke ulice, umjesto kod Školske ulice, kako je prvotno planirano.

 

Dakle spominjalo se da će ići do Školske ulice :kul3 (pruga je trenutno postavljena do iste i to je prvi plan bio gradnja dotle). Škola se ne vidi sa mjesta pruge već se mora dosta pješačiti prema jugu. Škola se nalazi skoro kod same željezničke pruge.
Zatim se spominjao produžetak od 300 metara do Hercegovačke ulice, a okretište kod I.B.Mažuranić se nigdje ne spominje i to je prva riječ.

I sad barem ne moram obilaziti Višnjevac još neko vrijeme jer sam sve vidio :razz:

"Sakuntala park je park koji je dobio naziv prema kipu djevojke s palminom granom u ruci koju su Osječani zvali Sakuntalin kip. Ime joj potječe iz 5. st. kada je indijski pjesnik Kalidas napisao Sakuntalu, svoju najpoznatiju poetsku tvorevinu." Taj naziv se nekad koristio za tramvajsko stajalište u Osijeku na liniji 1 i 2.

Link to comment
Share on other sites

Zatim se spominjao produžetak od 300 metara do Hercegovačke ulice, a okretište kod I.B.Mažuranić se nigdje ne spominje i to je prva riječ.

Aha, a dobro to je onda na mjestu onih parkiranih auta što se vidi sa mojih slika, to je prektički skoro kod I.B. Mažuranić, razlika je kakvih 70-ak m. No ni to mi nije logično jer je to onda okretište usred naselja, opet je ovima na kraju Višnjevca dosta daleko tramvaj, i mislim da će i dalje trebati autobus kroz Višnjevac, tako da sumnjem da će išta uštedjeti na toj pruzi u smislu da ta dionica zamijeni neku autobusnu liniju, ne znam, čudno mi je to.

 

Ma primjetio sam farove, dapače bio sam uvjeren da sam napisao komentar ali eto nisam. U svakom slučaju izgledaju grozno, i ne shvaćam što je falilo starim farovima. Isto tako trebali bi imati rezervne (ako su originalne uništili) od 4 komada rashodovanih GT6 (9529, 9531, 0932 i 0935).

Link to comment
Share on other sites

Nastavak, vraćam se prema tramvaju malo bržim korakom jer sam htio uhvatiti 1239 koji bi se trebo vratiti na Višnjevac baš kao naručen jer sam ga mimoišao negdje oko Sakuntale parka kad sam išao prema Višnjevcu. No eto, nemam dovoljno iskustva da procijenim bez gledanja na sat koliko vremena treba sa se tramvaj vrati na Višnjevac, pa mi je pobjegao za jedan vozni red.

Ovo je stajalište kod Školske ako se ne varam, vjerojatno će se tako i stajalište zvati.

 

1.jpg

 

Zavoj kod Školske.

 

2.jpg

 

1239 (943) sam dakle fulao za jedan v.r. pa sa se na kraju vratio do centra sa 0714.

 

3.jpg

 

Kroz prozor slikam 9530 sa groznim farovima.

 

4.jpg

 

5.jpg

 

Na trgu opet susrećem 0605.

 

6.jpg

 

Htio sam napraviti malo fotografija po putu, jer većinom slikam ili na okretištima ili na TAS-u, tako da sam prošetao do Solarskog trga, to je relativno duga stanica od TAS-a prema Višnjevcu.

Vrijedan 0934 vraća se po tko zna koji put prema Zelenom polju. Ima jako dobra postolja, iako je ex Zg.

 

7.jpg

 

Između TAS-a i Solarskog trga prolazi 0602.

 

8.jpg

 

A ovo je pogled od stajališta Solarski trg prema Podgrađu.

 

9.jpg

 

Ovdje se dobro vide deformacije pruge, što se naravno osjeti u vožnji. Kad sam bio 2008. pruga je bila u boljem stanju. Naravno godine čine svoje.

 

10.jpg

 

Nastavak navečer.

Link to comment
Share on other sites

Nastavak.

 

Kamuflažni ZOO 0609 kod crkve na Solarskom trgu. Volim kad su auti ovako pasent s tramvajem. 8)

 

1.jpg

 

I opet se boje slažu. ;)

 

4.jpg

 

Još jedna slika od 0609.

 

2.jpg

 

Gdje se izgubio 0715? Njega sam zadnji put vidio i vozio se u njemu 2008., a od tad ga nisam niti vidio u dva posjeta, niti baš nema slika od njega na forumu (ili mi je nešto promaklo).

 

Na Solarski trg je iz pravca Višnjevca došao 9530, tako da nisam htio propustiti vožnju. S njim sam se vozio do Sakuntale.

Interijer fino uređen i prefarban, tapecirani stolci mi se baš sviđaju. Inače, 9530 ima jedan položeni kontroler, jedan uspravni, iako ih ima sa dva položena (mislim da 0934 ima dva položena i još neki).

 

3.jpg

 

5.jpg

 

Na sakuntali sam izašao jer sam iz daljine primjetio još neki GT6, to je bio ujedno i zadnji s kojim sam se vozio, i to baš ex ZET 911. I on ima nešto glasniji reduktor, dok 9530 ima normalni zvuk.

 

6.jpg

 

Jedna iz bližeg.

 

7.jpg

 

I s njim sam se opet vratio do Solarskog trga. Vrijeme je užasno brzo prošlo, tako da nisam čekao tramvaj nego se pješke vratio na TAS. Usput sam opet uhvatio bez reklame 0607.

 

8.jpg

 

Šteta što mi je upao auto, mislim da će se svi složiti da tramvaji bez reklame izgledaju najbolje.

 

9.jpg

 

Post završavam slikom prekrasne katedrale, a zadnji nastavak slijedi.

 

10.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zadnji nastavak, hvala na pohvalama!

 

Opet 944 s boka. Sličnu sliku sam napravio u Zagrebu neposredno prije povlačenja iz prometa, također sa 944 samo s drugog boka pa evo obje za usporedbu.

1.jpg

2.jpg

Ovako se pod stare dane 944 stopio s atmosferom Osijeka.

3.jpg

Taj 944 se uvijek mota oko mene. To je Mannheimer s kojim sam se najviše vozio u Zagrebu, i baš njega imam na najviše slika i to je jedini GT6 kojeg sam i vozio (pa makar par metara), tako da će mi biti žao kada ga srežu, a nisam toliki optimist da računam na to da će ostati sačuvan. Pa eto i sad u Osijeku, najviše mi 1238 upada u kadar. ;)

Inače upravo dolazi na trg 0608 na liniji 2.

4.jpg

Tu je već bilo oko 15:10, a vlak je išao u 16:20. U Mc donalds sam otišao nešto prigristi, te sam nekako na silu ugurao malu vožnjicu do Vatrogasne (dalje nisam stigao) sa 0610 kojeg nisam slikao. Nisam se ipak usudio do Bikare, a do kolodvora sam se vratio sa 0713 kojeg sam i slikao.

5.jpg

Taman sam došao prije polaska vlaka, opskrbio se vodom, uzeo kavicu na automatu te sam stigao još slikati i 0608 koji se vraća sa Bikare. I bolje da nisam išao sa 0610 do kraja jer bi bilo strke i panike, ovako sam uhvatio prazan kupe u prvom vagonu i vozio se sam do Koprivnice.

7.jpg

Još jedan kasno popodnevni pogled na trg kod kolodvora.

6.jpg

Slikao sam i makinu prije polaska, ista ona koje me i dovezla. Kao što sam naveo smjestio sam se u prvi vagon. Namjerno sam izabrao taj da probam malo za promjenu, pošto sam se u Bl-u dovezao i općenito sam se u Bl-ovima najviše vozio.
U odnosu na Bl, taj vagon sa suknjicama je puno tiši i mekši, puno se manje čuje i osjeti loša pruga. Nisam stručnjak za vagone, ne znam dali su postolja drugačija (iako su se meni činila ista), no vagon definitivno ide tiše i mekše. Vagon je dijelom imao prvi razred, onda su to valjda ABee ili tako nešto, neka me bolji poznavatelj ispravi.

8.jpg

Vagon je klimatiziran pa se prozori nedaju spuštati, no kao i Bl 005, i taj je imao skroz čiste prozore, inače je vagon bio vrlo uredan, kao da je novi iz tvornice izašao, u tom smislu pohvala za HŽ, no brzina do Koprivnice je kriminal.
Jedina mana vagona je to što se klima neda ugasiti ili dovoljno smanjiti da ne hladi previše. :/

To je nekim curama bio doduše veći problem od Koprivnice nego meni, no definitivno bi trebala biti bolja regulacija. Isto tako, na uživao sam se dizela :grin: , no čak mi je i pasao jer me podsjetio na djetinjstvo kad sam išao redovito na more Marijan exspresom, pa mi se taj miris urezao u sjećanje.
PS. koliko je to bolji miris čistog dizela za razliku od smrdljivog dizela iz bljutavih VW-a (bez obzira na godište) od čega bježim kad se vozim iza njega ili brže bolje zatvarem prozore i palim klimu, ne shvaćam zašto WV-i tako odvratno smrde, najgore od svih dizelaša (naravno mislim na aute).

Ubrzo nakon polaska je pao mrak pa nisam slikao, a Osijek pozdravljam do sljedećeg susreta, po mogućnosti kad nova pruga profunkcionira i ako dođu T4. :)

Link to comment
Share on other sites

Odličan putopis, drago mi je vidjeti GT6 u prometu, kroz maglu ih se sjećam k'o klinac i uvijek sam bio oduševljen njima.

 

P.S. Ovo za VW-a ti nemrem oprostiti, bogami iz mog ne smrdi, nego baš suprotno, no to je stvar osobne percepcije. :)

Link to comment
Share on other sites

Odličan putopis, drago mi je vidjeti GT6 u prometu, kroz maglu ih se sjećam k'o klinac i uvijek sam bio oduševljen njima.

 

P.S. Ovo za VW-a ti nemrem oprostiti, bogami iz mog ne smrdi, nego baš suprotno, no to je stvar osobne percepcije. :)

Samo sam čekao nekog VW-ljupca da obrani tu veliku čast vozila te marke. :kul3

A čuj, možda je tvoj benzinac, ja sam ovo rekao samo za dizelaše :grin:

Iako su mi svi bljutavi, naravno, ovo je moje subjektivno mišljenje ničim opravdano niti argumentirano, zbog raznih stvari ne volim VW-e tako da priznajem i dopuštam si da sam subjektivan što se toga tiče, no eto što ja tu mogu, zamjerili su mi se zbog puno razloga, ne samo tehničke naravi. ;)

No ima jedan dio u kojemu volim da VW sudjeluje (i naravno Opel/Ford), a to su vicevi. :rofl

 

Hvala na kritikama tebi i ostalima. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ovdje se dobro vide deformacije pruge, što se naravno osjeti u vožnji. Kad sam bio 2008. pruga je bila u boljem stanju. Naravno godine čine svoje.

 

http://www.pohrani.com/f/3S/nl/4Ni3eNDu/10.jpg

Kad smo komentirali, taj dio sam posve zaboravio pa sam mislio da spominješ na prugu od dvorca pa do Višnjevca, a ne od trga do okretišta Podgrađe. Da, taj dio je stvarno loš i nije obnavljan već dosta dugo te se ne može nikako uspoređivati niti s jednim dijelom na novoj pruzi za Bikaru. A sad, da je toliko lošiji nego iz 2008. godine to je sigurno. Vjerojatno osjetiš veću razliku u kvaliteti nego mi koji se vozamo svaki dan ;)

Ja se sjećam kako se sve ljuljalo na tom dijelu i dok sam išao u osnovnu, a to je tamo negdje 2002. godine bilo.

 

Pitao si za 0715, slika ima, zadnji puta sam ga uhvatio u 1. mjesecu, a i vidio ga nakon toga.

 

Taj 944 se uvijek mota oko mene. To je Mannheimer s kojim sam se najviše vozio u Zagrebu...

Eh, ja vožnju Genšerom po Zagrebu neću vjerojatno nikad doživjeti ;)

 

 

Put u Osijek bi mogao vrlo brzo, nadamo se kako će još ove godine pruga kroz Višnjevac biti puštena. Ako će se riješavati Genšera dolaskom T4 iz Zagreba, onda želim da taj dolazak bude za jedno 30 godina :kul3

 

Sve u svemu, pohvale na putopisu :gitara

"Sakuntala park je park koji je dobio naziv prema kipu djevojke s palminom granom u ruci koju su Osječani zvali Sakuntalin kip. Ime joj potječe iz 5. st. kada je indijski pjesnik Kalidas napisao Sakuntalu, svoju najpoznatiju poetsku tvorevinu." Taj naziv se nekad koristio za tramvajsko stajalište u Osijeku na liniji 1 i 2.

Link to comment
Share on other sites

Kad smo komentirali, taj dio sam posve zaboravio pa sam mislio da spominješ na prugu od dvorca pa do Višnjevca, a ne od trga do okretišta Podgrađe. Da, taj dio je stvarno loš i nije obnavljan već dosta dugo te se ne može nikako uspoređivati niti s jednim dijelom na novoj pruzi za Bikaru.

Ma da, taj dio je loš i još sam mislio na dio između predzadnje stanice Mlinska (ili kako već) i Višnjevca, taj dio je isto dosta lošiji nego kad sam bio 2008. a ostalo je ok.

 

Eh, ja vožnju Genšerom po Zagrebu neću vjerojatno nikad doživjeti ;)

Ne mora značiti. 924, 943 i 945 se i dalje čuvaju, dva od tri su najavljena da će se sačuvati trajno tako da ja se i dalje nadam da ću se kad tad opet voziti u njima. Isto kao i sa 900, eto rođen sam u Zagrebu i fulao sam vožnju u njemu ali još uvijek postoji mala vjerojatnost za to, al bar dok je ima je dobro. ;)

 

Ako će se riješavati Genšera dolaskom T4 iz Zagreba, onda želim da taj dolazak bude za jedno 30 godina :kul3

Ma dobri su česi. ;) Znam da mi ne vjeruješ. :grin:

 

Hvala na pohvali.

Link to comment
Share on other sites

Iako nisam baš zaluđen tramvajima uživao sam u ovoj lijepoj reportaži, tim prije što mi je Osijek kao grad posebno simpatičan.

Što se tiče smrada, svi automobili nakon Wartburga mirišu kao ružina vodica. Moj stari ga je zvao ''Smrdljivi Martin'' i uvijek bi psovao kada bi morao voziti iza njega.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče smrada, svi automobili nakon Wartburga mirišu kao ružina vodica. Moj stari ga je zvao ''Smrdljivi Martin'' i uvijek bi psovao kada bi morao voziti iza njega.

Iako je kao vozilo bio vrhunaravno udoban, imao sasvim lijepo ubrzanje i goooolem bunker (posebno karavani). Pravi narodno vozilo. Japanci su ga zvali "Jakodimi". Inače, svi dizeli smrde. To im je u krvi/auspuhu

 

Kad već zagađujem(o) temu, da ju i pohvalim. Slikice su izvrsne iako meni te silne tramvajske oznake baš ništa ne znače, al' to je moj problem. A što se mene tiče, ja baš volim kad trajvan malo ljulja

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...