Jump to content

Na gumenim kotačima do starog Samoborskog grada, 16. ožujka 2014.


Stanley

Recommended Posts

Ovih lijepih proljetnih dana nešto me spopalo pentranje do starih gradina u okolici Zagreba. Povod je nabijanje kondicije za neka buduća i malo ozbiljnija naprezanja, a u međuvremenu sam dosta zahrđao. Pa valja spojiti korisno (trening) s ugodnim - lokacije koje sam želio istražiti poput Stubičkog grada, ili ponovo posjetiti nakon dugo vremena.

Danas sam se odlučio za Samobor. U tom lijepom gradiću nije me bilo godinama. A on je mjesto mojih brojnih uspomena iz mladosti.

 

S mojim izviđačima u Samoboru 1970. godine:

 

6o2gxgy.jpg

 

Na starom Samoborskom gradu bio sam zadnji put u ožujku 1977. godine s budućom boljom polovicom. A nekada sam tamo dolazio dva-tri puta godišnje. U grad Samobor i češće, ponekad tek sa željom da se malo provozam legendarnim Samoborčekom.

I danas mi u ušima odzvanja njegov zvuk - klak-klak… klak-klak… ponegdje sporo poput puža, ponegdje i brže uz karakteristično luljanje lijevo-desno i čuđenje po kojem zakonu fizike Srebrna strijela uopće može voziti tako uskim kolosijekom.

Toliko o željezničkoj pruzi za Samobor koje nema. Nema je više jer je Samoborček odavno upokojen i izbrisana mu je većina tragova. I nema je još jer će, kako se čini, prije ljudi naseliti Saturnov satelit Titan nego li nova (planirana) pruga bude izgrađena.

U ovom putopisu stoga nema željeznice, osim u sjećanjima autora i ponekog čitatelja koji pamti Samoborček. Nema ni osvrta na ostatke ostataka legendarne pruge - to smo već obavili u ranijim putopisima i drugim zapisima u riječi i slici. Ali da ne bi bio sasvim Off Topic, biti će spomenut drugi oblik javnog prijevoza.

 

Dakle, u Vrapču sam se ukrcao u autobus firme Autoturist. Evo ga po pristajanju na samoborski autobusni kolodvor:

 

G2x55dv.jpg

 

A novi ''gumenjak'' je dimenzija i izgleda da se ne bi postidio ni neki veliki grad:

 

PBh41Ps.jpg

 

Samobor je lepi varoš

 

Eto me u Samoboru. Za početak malo o gradiću koji je svojevrsna legenda kao i njegov nekadašnji mali vlak. Uostalom, posvećene su mu i lijepe pjesme:

 

http://www.youtube.com/watch?v=uv2WIqBlvMA

 

Samoborsko područje bilo je naseljeno od davnina, o čemu svjedoče nalazi još iz kamenog doba kao i nalazi iz brončanog i željeznog doba te iz doba rimske vladavine.

Najstarije pisano svjedočanstvo o Samoboru je Povelja ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1242. godine. Tom ispravom kralj je potvrdio privilegije koje je Samoboru dvije godine ranije udijelio herceg Koloman. Mjesto Samobor time je uzdignuto na razinu "slobodnog kraljevskog poveljnog trgovišta" s pravom patronata (biranja župnika), izbora suca i uprave i s "pravom mača" (ius gladii), tj. s pravom izricanja smrtne kazne. Samobor nije imao drugih gospodara do svojih građana, a porez je plaćao samo kralju.
Od 1809. do 1813. godine Samobor je bio pod francuskom vlašću kao sjedište kantona u Ilirskim pokrajinama Napoleonova carstva. Francuzi su u mjestu osnovali poštu i izgradili cestu prema Zagrebu.

 

Napoleonove Ilirske provincije:

 

G00OS5W.gif

 

Samobor je bio jedno od značajnijih središta Hrvatskog narodnog preporoda u prvoj polovici 19. stoljeća. Tu je živio skladatelj Ferdo Livadić koji je 1833. godine u svome dvoru (danas Samoborski muzej) na stihove Ljudevita Gaja skladao budnicu "Još Horvatska nij’ propala". Također ga je pohodio pisac Stanko Vraz i mnogi drugi tadašnji uglednici.

Godine 1797. grad je uništio veliki požar. Nakon toga izgrađena je jezgra današnjeg Samobora. Danas Samobor ima status grada u sastavu Zagrebačke županije. Gradsko područje broji oko 37.500 stanovnika, od kojih oko 16.000 živi u samom Samoboru.

 

Grb grada Samobora:

 

OwAodTE.gif

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Eno mi u daljini cilja. Za razliku od Stubice ovdje ne moram nikoga pitati za lokaciju i kažipute - ne samo da se dobro vidi i dominira krajolikom već smo i stari znanci:

 

T0ythbQ.jpg

 

Stara samoborska hiža. Izgleda napušteno:

 

WefBeTV.jpg

 

Usputne impresije:

 

KgGsXUY.jpg

 

gTZS7EA.jpg

 

Ovdje nema potrebe za lutanjem:

 

sOEg05t.jpg

 

Potok ili rječica teče kroz središte grada, a se zove Gradna:

 

nvan903.jpg

 

Ni ovdje se ne može zalutati. Jedino se mora zaustaviti vozilo da se iščitaju ti silni putokazi:

 

EJNJkGh.jpg

 

Spoj potoka Rudarska Gradna (ravno) i Lipovačka Gradna (desno):

 

SNhwV6H.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Rudarska Gradna:

 

aj2UGk4.jpg

 

Lipovačka Gradna:

 

GSEZWJQ.jpg

 

Koji kilometar dalje uz Lipovačku Gradnu, na kraju asfaltne ceste, nalazi se izletište poznato kao Šoićeva kuća.

Iznad Šoićeve kuće, na vrhu brijega visine 582 m/nm, nalazi se ruševina starog grada Lipovca. Godine 1251. dao ga je sagraditi Ivan Okićki, a kasnije su njime upravljali kneževi Babonići i Frankopani. Napušten je vjerojatno u XVII. stoljeću. Nalazi se na planinarskoj stazi Šoićeva kuća - Oštrc, kojom sam zadnji put prošao sredinom devedesetih godina. Danas nisam imao ni vremena ni konde penjati se gore, pa prenosim fotografiju sa interneta.

 

Lipovac grad:

 

eLznArv.jpg

 

Nego, valja se meni popeti gore na brdo Tepec, na visinu 250 m/nm, gdje se nalazi glavni cilj današnjih putešestvija:

 

y3boMIM.jpg

 

Stari grad

 

Stari grad Samobor su podigle pristaše češkog kralja Otokara Přemysla II. (češki Přemysl Otakar II.), poznatog kao željezni i zlatni kralj (král železný a zlatýu), u borbi za babenberšku baštinu, u razdoblju između 1260. i 1271. godine. Prvi poznati vlasnici bili su Babonići, a zatim je grad više puta mijenjao gospodare - ugarsko-hrvatski kralj, grofovi Celjski, Frankopani, Tahy, Ungnadi, Auerspergi, Kiepachi, Erdödy i Kulmeri. Posljednji vlasnik grada, napuštenog već u XVIII. stoljeću, bila je obitelj Montecuccoli od koje je grad Samobor otkupio gradinu 1902. godine.

 

Otokar II. Přemysl:

 

gKJuCjQ.jpg

 

Samoborski grad 1776. godine:

 

0iK2feT.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Puta sam se naravno prisjetio, a za svaki slučaj tu je i planinarska markacija (moj bivši direktor u PTT-u rekao bi ''za svaki slučaj pop ima kuharicu''):

 

233HP0d.jpg

 

Valja početi ovuda:

 

x8JuaXd.jpg

 

Potočić maleni:

 

VX2zT4H.jpg

 

Staza bi po mojoj prosudbi spadala u kategoriju 3 (srednje teška):

 

rIDriIy.jpg

 

Žiloplet:

 

uJZUu0E.jpg

 

Samo mi nemoj pasti na glavu:

 

JBzcww2.jpg

 

Sve bliže:

 

HiK1UCh.jpg

 

Mora da se konj bana Krste Ungnada propisno namučio noseći gazdu u ložnicu gospođe banice Klare Gruberove:

 

hLdSplc.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Još sasvim malo i na cilju smo:

 

hyWO9Ln.jpg

 

Bi smerno prosil Njihova Gospodstva dopuštenje da uđem:

 

HbWnXGH.jpg

 

E, ovo dobro znam. Za vrijeme jednog izleta, mislim da je to bilo 1970., mojem izviđaču Danijelu Vargi pao je kamen na leđa dok je sjedio i valjda mazao paštetu na kruh. Kad je zaurlao pomislio sam - ode mu kičma. Srećom je sve prošlo bez posljedica:

 

sTpBACD.jpg

 

Slijedi nekoliko slika iz unutrašnjosti gradine:

 

BSPbQK9.jpg

 

WnL0rMg.jpg

 

Ovo bi, ako sam dobro naučio lekciju, trebao biti ostatak jugoistočne branič-kule - inače najstarijeg dijela gradine i jedinog koji potječe još iz vremena Otokara II.:

 

L9jpOuM.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Jedan motiv s blagom primjesom akrofobije:

 

QynO0C5.jpg

 

Još nekoliko fotografija iz unutrašnjosti gradine:

 

GPCzkey.jpg

 

Ydf8aSw.jpg

 

wUBIHoj.jpg

 

eyQJ5jw.jpg

 

Ajd bok stari, vidimo se opet:

 

1QBdLgG.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Mala šetnja kroz grad

 

Šetnica uz Gradnu:

 

c52y4ar.jpg

 

MwU0ebv.jpg

 

c9X6oGu.jpg

 

nxO8w9h.jpg

 

Moj imenjak s drugim prezimenom - Stanko Vraz:

 

WwdOylw.jpg

 

Ivica Sudnik, osnivač Muzeja grada Samobora i počasni gradonačelnik:

 

zM7IWmn.jpg

 

Dvorac Livadić, danas Muzej grada Samobora:

 

03IQRCi.jpg

 

Most s krovom:

 

lCWlavi.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Legendarna Lavica - tu sam u dobra stara vremena ostavio dosta love:

 

1pbka7w.jpg

 

Gradna u Samoboru kao Arno u Firenzi:

 

K0UrCVZ.jpg

 

e7eoAFy.jpg

 

Središte grada - Trg Kralja Tomislava:

 

d1Ic54M.jpg

 

Samobor je grad koji obiluje kulturno-povijesnim spomenicima. Među njima je mlađa imenjakinja zadarske Svete Stošije, župna crkva Svete Anastazije - spomenik kulture II. kategorije.

Župna crkva Svete Anastazije spominje se još 1334. godine. Današnju crkvu dovršio je 1675. godine talijanski graditelj Hans d'Allio, a posvećena je 1688. godine. Danas se ubraja u rijetke ranobarokne crkve u Hrvatskoj.

 

Crkva Svete Anastazije:

 

PCbDS05.jpg

 

Nedaleko župne crkve nalazi se franjevački samostan s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Današnja je crkva podignuta na mjestu nekadašnje kapele Svete Marije u polju, koju je dao izgraditi ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. 1242. godine. Ta kapela i danas postoji unutar crkve kao osmi oltar i smatra se najstarijom građevinom u Samoboru. Godine 1721. završena je gradnja svetišta, a cijeli barokni kompleks (crkva i samostan) građeni su od 1712. do 1735. godine. Crkva je svrstana među spomenike kulture I. kategorije.

 

Samostanska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije:

 

MLh2Evs.jpg

 

I dođe tako vrijeme da se vratimo na polazni položaj:

 

VhaaySV.jpg

 

Na kraju moj prijevoz za povratak:

 

M7TqOCz.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Tebe je fakat dobro krenulo zadnjih dana. Svakih par dana jedna utvrda. Super ... neka se ovaj trend samo tako nastavi :palac:

 

A samoborski stari grad ... uvijek je interesantno otići na njega. A isto tako je interesantno vidjeti ga očima objektiva nečijeg fotića.

Nadam se da će ovaj stari grad i ubuduće ostati samo zidina. Tj. da nikome neće pasti na pamet da ga ide ponovno graditi kao što su to napravili s našim Medvedgradom, kojeg su uspjeli trajno upropastiti s neadekvatnim i neprimjerenim sadržajima u njemu.

Link to comment
Share on other sites

Tebe je fakat dobro krenulo zadnjih dana. Svakih par dana jedna utvrda. Super ... neka se ovaj trend samo tako nastavi :palac:

Je, lijepo je to opisao. Iako mi se čini da su ga na ovaj izlet nagnale neke nježne uspomene :???:

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Tebe je fakat dobro krenulo zadnjih dana. Svakih par dana jedna utvrda. Super ... neka se ovaj trend samo tako nastavi :palac:

 

A samoborski stari grad ... uvijek je interesantno otići na njega. A isto tako je interesantno vidjeti ga očima objektiva nečijeg fotića.

Nadam se da će ovaj stari grad i ubuduće ostati samo zidina. Tj. da nikome neće pasti na pamet da ga ide ponovno graditi kao što su to napravili s našim Medvedgradom, kojeg su uspjeli trajno upropastiti s neadekvatnim i neprimjerenim sadržajima u njemu.

 

A ne, ne, ne! Ide se u rekonstrukciju i obnovu čim to Zakon dopusti i čim investicijska klima bude bolja. Ovako će sve skupa propasti za 50-100 godina i izgledati će ko onaj Stubički grad, a di smo onda i kaj imamo onda?

Ne treba zanemariti da je taj stari grad napušten krajem 18. stoljeća, dakle prije samo 2xx godina. Jedino što se radilo je neko "konzerviranje", a grad je u sve gorem i gorem stanju jer Konzervatori ne dopuštaju veće zahvate.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav!!

 

'Mora da se konj bana Krste Ungnada propisno namučio noseći gazdu u ložnicu gospođe banice Klare Gruberove'

Stanko, ti znaš da nema zezanja sa Gruberima :twisted: :twisted:

 

pozdrav,

 

Petar

...i onda je on mene pogledao a ja ne volim kad me neko pogleda....

Link to comment
Share on other sites

 

Središte grada - Trg Kralja Tomislava:

d1Ic54M.jpg

 

Sve je fantasticno ali na tom placu prije nekoliko godina jeo sam kremsnite koje nikako da zaboravim.........morat cu se vratiti ponovno....

 

Velimir

Link to comment
Share on other sites

 

Sve je fantasticno ali na tom placu prije nekoliko godina jeo sam kremsnite koje nikako da zaboravim.........morat cu se vratiti ponovno....

 

Velimir

 

Bljak!

Nosi si ih doma. :jez:

Link to comment
Share on other sites

Što se tih samoborskih kremšnita tiče, mislim da se više isplati potegnuti koji kilometar dalje, do Mokrica ili Brežica, po "kremne rezine".

Moja laička negurmanska subjektivna procjena mi je uvijek govorila da su slovenske kremne rezine i veće i bolje od samoborskih. A i kompaktnije.

Link to comment
Share on other sites

Što se tih samoborskih kremšnita tiče, mislim da se više isplati potegnuti koji kilometar dalje, do Mokrica ili Brežica, po "kremne rezine".

Moja laička negurmanska subjektivna procjena mi je uvijek govorila da su slovenske kremne rezine i veće i bolje od samoborskih. A i kompaktnije.

Sram Te budi! Admin, provoditelj politike 4uma pa u ovako finom i profesionalno napravljenom putopisu offtopičariš s

 

ZabranjenSadrzaj.jpg

 

A lahko da mi ne Slinavac.gif samo od čitanja

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Link to comment
Share on other sites

Što se tih samoborskih kremšnita tiče, mislim da se više isplati potegnuti koji kilometar dalje, do Mokrica ili Brežica, po "kremne rezine".

Moja laička negurmanska subjektivna procjena mi je uvijek govorila da su slovenske kremne rezine i veće i bolje od samoborskih. A i kompaktnije.

Imaš ti pravo. Pogotovo dok ih je pravila pokojna Botra u Mokricama. Samo da znaš da su nekad u Podlehniku bile izvrsne krešnite. Samo šteta što je tamo sada već godinama zatvoreno.

Link to comment
Share on other sites

No, u nedostatku štreke možemo se malo osvrnuti na lokalne gastronomske užitke - zašto ne?

Što se tiče samoborskih slatkih delicija osobno najradije pamtim krčmu ''Gabreku 1929.'', gdje smo prijatelj i ja u društvu dvije dame 1975. godine pojeli ukusne palačinke u vinskom šatou.

Opreza radi napominjem da ovo što slijedi nije reklamni oglas već začin putopisu, pa i osobna preporuka putniku-namjerniku da si malo zasladi laufanje po Samoboru i okolici. ;)

 

Krčma ''Gabreku 1929.'':

 

xFj90dS.jpg

 

Gabrek na meniju ima 35 vrsta palačinki, od kojih većina ima zanimljiva imena: Zlatna bula Sanoborska, Pijane palačinke (u vinskom šatou), Sanoborska Sraka, Fašnički slatki grijeh, Tko pjeva zlo ne misli, Fulirova inspiracija, Gerhardove lutajuće (po lutajućem reporteru Gerhardu Lediću)… i za railfanove najprimamljivije palačinke SREBRNA STRIJELA - SAMOBORČEK sa sirom i orasima.

 

Palačinke u vinskom šatou (uzorak sa interneta, ne znam jesu li Gabrekove):

 

7aGldFi.jpg

 

Na kraju valja dodati da je Joža Prudeus napisao pjesmu o Gabreku, koju je uglazbio Julije Njikoš:

Veliš Gabrek! Sima jasno, vu Horvatskoj, šire čak!!!
Mam Sanobor, potok Gradna, Sveti Mihajl, Vugrinščak…
To je tak gdo ima ime. Da je Gabrek predi bil,
pri njemu bi se kladil, ban Jelačić jel i pil!!!
Tin po tiho sim dohajal, Krklec z društvom hekte spil,
Krleža se došpanciral, i Nazor se dobreg vžil…
Palačinke! Deca krasno! Velke, nemreš pojest pol.
Z vrhnjem, sirom, orehima, kak da je božićni stol!
Gabrek je Gabrek i bu na vek ime pravično, saka mu čast!
I vu to ime, čaše vu zdravle! Kaj je na stolu, naj bu vu slast!

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Servus Samoborček moj, kaj se skrivleš v megli toj

 

Jučer sam odlučio malo prošetati Samoborom, gradićem uz koji me vežu brojne uspomene. Glavni cilj je je bio spomen-vlak Samoborček u parku novog naselja koji još nisam obišao, a prijala mi je i šetnja stazama na kojima još nisam bio. Nadao sam se lijepom sunčanom prijepodnevu iako me AccuWeather upozoravao na dugotrajnu gustu maglu. Na kraju sam bio gusak u magli, ali to nije umanjilo užitak nedjeljne šetnje. Ne vidim smisla otvarati novu temu, forum ionako vrvi mojim putopisima, pa ću svoje jučerašnje dojmove pribilježiti ovdje iako Stari grad nisam ni vidio od magle.

 

Jutro u Malešnici obećalo je lijep dan:

 

M7y8aAx.jpg

 

Već u Podsusedu je bilo jasno da je nada jalova - Sava se jedva vidjela ispod mosta, a ni autobusni kolodvor u Samoboru nije pružao bogzna kakav pogled:

 

3rBpAxo.jpg

 

Just follow that footsteps:

 

eyVDvGG.jpg

 

Nepogrešiva orijentacija - potok Gradna:

 

5iE4RtL.jpg

 

Uz Gradnu je uređeno lijepo šetalište. Ovuda nisam nikada prolazio, pa da vidimo kako to izgleda:

 

KtlEDIJ.jpg

 

A izgleda vrlo atraktivno:

 

FpFpPuq.jpg

 

g5A3txu.jpg

 

Sunčani sat koji iz tehničkih razloga privremeno ne radi:

 

egBi4QG.jpg

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

U novijem naselju, na izlazu iz grada prema Svetoj Nedelji, nalazi se park i moje glavno odredište - spomen vlak Samoborčeka:

edvKjlm.jpg

hqWX3tb.jpg

coiTMDL.jpg

Ova lokomotiva nije nikada vozila na prugama GŽZ već je dopremljena odnekud iz Sjedinjenih Bosanskih Država, ali to nije razlog da je ne pogledamo:

DhmXIXM.jpg

Naravno da je i ona pošarana. Zapravo je cijeli vlak užasno devastiran i nije spomenik nego ruglo i sramota:

EuU4Ixl.jpg

Nekoliko detalja s lokomotive:

zAyA1lI.jpg

Ow4D4S7.jpg

N0jeeDN.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

iiqSzLU.jpg

tlmId0g.jpg

U ovom vagonu sam se davnih godina vozio:

0fKDzCn.jpg

Okretno postolje:

yJSqO6Z.jpg

Stanju vagona nije potreban komentar:

MAZtdGZ.jpg

uQQ1Q0b.jpg

a4ioEb5.jpg

I u ovome sam se vozio, a to je bio poseban užitak - otvoreni vagon, izvorno prikolica bečkog tramvaja:

aFoH96Z.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Ne preporuča se penjanje na platforme:

xJZUSPP.jpg

rPBLZr3.jpg

Klupe su u nešto boljem stanju:

VUZROWF.jpg

Vidi se tko je ovdje gazda:

2yEVogs.jpg

Krenuli smo od čela vlaka, a ovo je začelje:

qT7c0Mg.jpg

Idemo iz ove depre u ljepši ambijent:

DHiSbBy.jpg

Ovu ulicu ni nakon toliko desetljeća ne mogu promašiti. Tu sam negdje usput popio smeđkastu poluprozirnu tekućinu neutvrđenog porijekla, za koju mi je konobarica tvrdila da je kava:

Esk6Jws.jpg

Bio sam na pravom putu i evo me kod drugog cilja - nekadašnjeg kolodvora GŽZ:

dLoOHfM.jpg

 

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...