Od danas je aktivan https://mapper.zeljeznice.net zahvaljujući forumašu DWProski.

 

Jump to content

Malo više o Požegi


inflameswetrust
 Share

Recommended Posts

Imam već neko vrijeme u glavi ideju o tome da ovdje pokušam prikazati požegu, ne samo kao jedan od mnogobrojnih željezničkih gradova, već i kao jedan mali, ali poviješću i kulturom bogati grad. Trudit ću se biti što objektivniji (makar je to vrlo teško s obzirom na to da taj grad poznajem već 23 godine) i dati što bolju sliku Požege kako je vidi jedan lokalni stanovnik.

Putopis će vjerojatno uzeti nešto više vremena iz razloga što još nemam sve slike niti pripremljen sav tekst, a i ovog ljeta zadesile su me različite obaveze. Slobodno komentirajte, a ako smatrate da sam se od željeznice malo previše udaljio, vičite i popravit ću ;)

 

Pregleda same pruge i kolodvora bilo je već nekoliko, pa prilažem 2 teme koje najbolje opisuju taj dio.

 

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/4158-pozeska-pruga/

 

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/11044-tamo-gdje-je-sve-poeelo-pruga-i-kolodvor-u-pozegi-0102082011/

 

Kao što sam već i rekao, ja ću se baviti ostatkom grada (makar ni tu željeznice neće nedostajati).

 

Vrlo kratak uvod – Požega je grad smješten na sjevernom obronku Požeške gore unutar požeške kotline. Područje je naseljeno vjerojatno i prije antike, a svoje današnje obrise dobiva u srednjem vijeku. Požega ima oko 25000 stanovnika sa užom okolicom. Detaljnije o povijesti osvrnut ću se uz pojedine lokacije.

Evo karte za orijentaciju:

 

karta.jpg

 

Putopis će ići kronološkim redoslijedom.

 

Prvi dio – Požeška gora i Vrhovački grad

 

16. 07. jedan kolega i ja krenuli smo na brdo (šetalište je najčešće nasip uz rijeku Orljavu, ali dogovorili smo se malo promijeniti okolinu). Tamo smo planirali doći do križa koji je na vrhu Sokolovac, te nastaviti prema Vrhovačkom starom gradu. S brda se vide prekrasni pejzaži i napravio sam nekoliko pristojnih fotki.

 

poz3.jpg

 

poz4.jpg

 

Kroz dio šume prolazi brdska biciklistička staza. Put prema Vrhovačkom gradu od centra Požege traje nekih 2 do 3 ipo sata ovisno o tempu hoda. Šuma je mješovita, hrast i bukva, na grebenima brda ima i crnogorice.

 

poz7.jpg

 

Na dijelovima gore nalaze se čistine na privatnim parcelama. Ovdje ima prizora koji više liče na Zagorje nego na Slavoniju.

 

poz10.jpg

 

Na karti je označeno mjesto Gradski Vrhovci, na vrhu malo sjevernije nalazi se Vrhovački grad do kojeg smo napokon i došli (znam da će ovo biti zanimljivo Foxu, ali vjerujem i nekim drugim forumašima koji vole povijest i arheologiju).

 

poz14.jpg

 

Vrhovački grad nalazi se na 433 metra nadmorske visine (centar Požege je na 150 m), izgradnja utvrde vjerojatno datira negdje iz srednjeg vijeka, i prije turskih osvajanja praktički nema nikakvih zapisa. To je bila utvrda pravokutnog trocrta s poligonalnim predgrađem. Kula je bila okruglog tlocrta. Jedino što sam našao o njoj prije osvajanja Turaka je to da je utvrda bila zaštitnica Požege (1537 Požega je pala pod Osmansko carstvo).

 

Ako nemate ništa protiv, prepisat ću dio teksta iz knjige „Iz požeške kotline“,nekadašnjeg požeškog gradonačelnika i kroničara Julija Kempfa:

 

„15. travnja 1596. dizdar vrhovačkog grada beg Izmail-aga pozvao je k sebi na objed franjevačkoga provincijala O. Grgura Masnovića. Provincijal se baš desio u Požegi u svom poslu i pođe onamo sa svojim prijateljem požeškim građaninom Vidom Kovačevićem. Za objeda se porječka beg s fratrom, stade grditi kršćansku vjeru i rugati se franjevcima govoreći: “Kamo Turci s ćordom, tamo fratri s torbom!“, što znači otprilike, da gdjegod Turci osvoje svojom sabljom komad zemlje, eto i fratra s torbom, gdje prosi kao pravi prosjak. Provincijal ustao da brani sebe i franjevce. Beg se nato rasrdi i zamahne sabljom. Kovačević dočeka sablju, istrgne je begu iz ruke i presječe mu desnu ruku. Na tu buku dotrče begove sluge, sami kršćani. Oni pristanu odmah uz fratra Grgura mjesto uz svoga gospodara. Kovačević se s njima sporazumio pa udri iznenada na ono malo Turaka što je bilo u gradu i poklaše ih...“

 

Završilo se to odmazdom 400 požeških Turaka protiv 40 Kovačevićevih pristaša, gdje su svi pristaše pobijeni, ali palo je i 310 Turaka. 90 godina kasnije protjerani su Turci, a ovo je ostao spomen jednog otpora njihovoj vlasti.

 

Nadam se da vas nisam zamorio ovim tekstom, pa evo nekoliko slika za malo osvježenja

 

poz15.jpg

 

poz16.jpg

 

Ruševine su u jednakom stanju vjerojatno zadnjih 300 godina, dobro se drže unatoč vremenu i vegetaciji.

 

poz17.jpg

 

poz19.jpg

 

poz22.jpg

 

Vratili smo se nazad da posjetimoi vrh Sokolovac. Sokolovac se nalazi na jednom od vrhova Požeške gore, točno iznad Požege (i moje kuće). Na tom vrhu 1688. godine Fra Luka Ibrišimović, zaštitnik Požege, zauvijek je potjerao Turke iz ovog kraja. Za vrijeme Domovinskog rata, narodna garda je na vrhu imala svoju protuavionsku bitnicu koja je trebala štititi Požegu od avionskih napada, te je tamo izgrađen bunker s rovovima.

 

Malo slika (lijevi pas je kolegin engleski seter zvan Lota, a desni je moj avlijaner Sheldon :D )

 

poz31.jpg

 

Lota njuška ulaz u bunker

 

poz33.jpg

 

Shema rovova

 

poz35.jpg

 

Križ, strana koja gleda na Požegu je oblijepljena LED lampicama i blješti svake noći

 

poz36.jpg

 

Kada sam imao nekih 8 godina, sa školom smo išli gore. Onda ovih kuća nije bilo.

 

poz37.jpg

 

Dvije panorame grada

 

poz39.jpg

 

poz27.jpg

 

Oštro oko zapazit će željeznički most

 

poz41.jpg

 

A ja sam čak uhvatio i vlak na kolodvoru, 65461 pretpostavljam :D Ali lokomotivu ne znam. 2062 018 možda? :mrgreen:

 

poz40.jpg

 

Prolazeći dalje prema istoku ne bismo li se spustili do centra, uz jednu od vikendica vidim zanimljive detalje...željeznički pragovi nasred brda? ili samo neke nosive grede? hmmm...

 

poz42.jpg

 

Zadnji motiv mi je Fra Lukino zvono bez zvona (neki cigići ga skinuli, izrezali i skoro prodali, međutim uhvaćeni su...svejedno, zvona više nema :rolleyes: )

 

poz44.jpg

 

To je to za početak, nastavak slijedi sutra, te će biti više željeznice, a manje povijesti. :) Nadam se da ćete uživati čitajući!

Pozdrav, plameni

421789_10150583085722304_276946597303_9174747_1740623047_n.jpg

 

Moje fotografije.

Link to comment
Share on other sites

Zgodan i zanimljiv početak! :palac:

Kroz Požegu sam često prolazio sedamdesetih i osamdesetih godina dok sam putovao autom iz Zagreba u Sombor i natrag (via Nova Gradiška - Požega - Našice - Osijek). Lijep grad i prekrasna Požeška kotlina. Prije nekoliko godina sam i prespavao u gradu (službeni put), a bio sam i gost na večeri kod poštanskog kolege koji ima kuću upravo na obronku Požeške gore. No, da ne duljim...

 

ako smatrate da sam se od željeznice malo previše udaljio, vičite i popravit ću

... A ja vičem da samo nastaviš tako. Meni su ovakvi putopisi, bogati slikama okoliša i detaljima i informacijama iz kojih se može puno novoga saznati, neusporedivo zanimljiviji od onih s nekom dizelkom u 158 pozicija. Pa koga zanima (a ima nas) taj neka čita i gleda, onaj koga ne zanima neka se strpi dok ne vidi vlak ili neka jednostavno preskoči temu. Nestrpljivo čekam(o) nastavak.

Serija 05 je zakon!

Link to comment
Share on other sites

Odlična ideja i odličan početak ove teme. :D

 

Na karti je označeno mjesto Gradski Vrhovci, na vrhu malo sjevernije nalazi se Vrhovački grad do kojeg smo napokon i došli (znam da će ovo biti zanimljivo Foxu, ali vjerujem i nekim drugim forumašima koji vole povijest i arheologiju).

A na ovom ti posebno zahvaljujem. Meni je istraživanje i landranje po ostacima starih utvrda i zidina hobi kojeg volim jednako koliko i željeznicu, pa mi ovdje nisi mogao bolje pogoditi :palac:

Link to comment
Share on other sites

Mlađarijo, hvala! :cool:

 

Seabral, mnogo ljudi ne zna da su brda oko kotline puna ostataka bivših tvrđava. Logično, s obzirom na geografiju, s vrhova brda moglo se vidjeti desetke kilometara u daljinu po lijepom vremenu, a okolo same ravnice. Ako te put nanese u ove krajeve, slobodno se javi!

421789_10150583085722304_276946597303_9174747_1740623047_n.jpg

 

Moje fotografije.

Link to comment
Share on other sites

Za sada sam oduševljen :jup Ali nisam ni očekivao ništa manje.Slažem sa sa ostalim mišljenjima, meni je isto veliki užitak čitati ove vrste potopisa.Željeno isčekujem nastavak.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima :)

 

U međuvremenu saznao sam da je lokomotiva sa slike 2062 024 (valjda taj podatak neće pokvariti cijeli putopis :D ) , nekada su takve stvari zanimljive...

Ćiro_bos, malo srcem malo glavom :) a jedan od povoda je i činjenica da mi ovaj križ na vrhu Sokolovca blješti na terasu svake večeri, a tek sam se pred mjesec dana prvi put nakon dugog vremena popeo gore...

 

I putopis je na čekanju jer mi je fotoaparat izdao povjerenje..

421789_10150583085722304_276946597303_9174747_1740623047_n.jpg

 

Moje fotografije.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...