Stanley Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Već sam napisao da puteve svojih šetnji povremeno usmjeravam prema pruzi. Prvi dio rute je uobičajen: šetalište uz potok Vrapčak - podvožnjak Oranice - koloplet malih uličica - stajalište Kustošija. Dalje obično prema Trešnjevci via Fallerovo šetalište, a iznimno i na Zapadni kolodvor. Danas sam se odlučio upravo za ovu drugu rutu, jer me zanimalo kako proljeće djeluje na željeznicu. Čini se omamljujuće, jer sam usput vidio samo jednog Zagorca i nekoliko usvinjenih Mađara. Teretnjaka ni od korova, osim nešto jada ''u mirovanju''. Šetalište uz Vrapčak u proljetnom ugođaju: Sada je kanaliziran sve do mosta: Zagrebačke ''Rastoke'' imaju malo vode: Evo me na kratko na pruzi. Prošao je jedan Mađar, ali ga nisam doživljavao. Umjesto pošarane starudije ovaj hektametarski stupić: Poljačka ulica, rascvjetale biljke i željeznica: Slijedi nastavak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Stajalište Kustošija s južne strane: Nekadašnji mostić preko potoka Kustošak - i cvjetići su odali počast pokojnom Samoborčeku: Proljeće je izmamilo i mlade nogometaše na igralištu NK Metalac: I tako sam stigao do zgrade kolodvora ex Črnomerec T.K. Tu sam se preventivno javio službujućem osoblju. Najprije su me malo čudno gledali, a nakon što sam iskrcao sve potrebne papire (dozvolu, iskaznicu KLJŽ, osobnjak) i objasnio da još ima luđaka koji vole željeznicu razgovor je postao puno ležerniji. Gospodin T. na brzaka je pregledao tekst dozvole i rekao mi: - Pa odakle meni dvadeset slika za vas!? - na što sam mu odgovorio da nije on meni dužan fotke, već ja HŽ-u. Nakon kraće rasprave o prednostima i manama Facebooka izvukao sam se iz ureda i uputio se u nastavak pješačke ture. Gospodin T. me brižno upozorio da budem pažljiv dok prelazim preko pruge, na što sam mu odgovorio: - Budite bez brige, ja i na najsporednijem kolosjeku koji je zatvoren iskliznicom gledam oko sebe. Dečki se nisu htjeli slikati, pa od zgrade ex Črnomerec T.K. samo ovo: Idem ja do mojih zapostavljenih sirotana: Slijedi nastavak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Koji vrag je ovo? Dva praga ukopana okomito u zemlju. Da tu nije bila nekakva klupica? Ovo pamti i bolje dane - odvajanje pokojnog kolosjeka za tvornicu Končar: Izvana jadac… … a iznutra horor: Kolosjeke za nekadašnju ložionu danas zaposjeda HŽ Infra: Stari pragovi: Na kolodvoru nema vlakova, samo nešto teretnih vagona - što tovarenih što praznih, što novih što razvalina: Jedna od osobnih iskaznica. Biti će toga još: Slijedi nastavak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Kad već nema vlakova, još malo detalja od onoga što ima: Evo ih na okupu: Na one betonske nemani u pozadini još ćemo se vratiti: Ovaj je došao iz Vinkovaca: Osobna iskaznica: Ovi vagoni su intenzivno mirisali na svježu boju: A evo i zašto: Postrojeni i čekaju k'o zapete puške da ih netko osamari: Slijedi nastavak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Nastavio sam se motati stazom gdje prolazi samo luđak i onaj tko mora - između 12. i 13. (krajnjeg) kolosjeka. Jer se tu može naći štošta zanimljivog, na primjer ovaj vagon... ...koji je bez ograde - i to kakve : Ubogi vagon-platforma (bez k…… ograde) zaslužuje još poneku sliku: S obzirom na to koliko puta ''ostaje u mjestu'' čini se da mu je sudba zapečaćena: Domicilni kolodvor je ostao podaleko: ''Vila propuh'', to nije ni za poštenog klošara: Da ne zaboravimo glavnu temu - proljeće, željeznica i sve bujnija vegetacija: Slijedi nastavak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 U jednom ranijem putopisu na forumu napisao sam da debili koji šaraju po vlakovima nisu nikada vidjeli onu stvar, pa se prazne po tuđem ili javnom dobru. Ovo je klipan očito nacrtao po sjećanju na sliku iz ''prikladnog'' magazina: Vagon-cisterna je inače simpatičan i zaslužuje posebnu pozornost. Naljepnice svjedoče o burnoj prošlosti i zlehudoj sudbini: Ovo budi uspomene na rujan 1973. i švercanje u kućici vagona-cisterne od Ivanića do RK Borongaj: Ako ste pomislili da je vagon jako star… … evo potvrde da je još stariji: Idemo do sljedećeg veterana… … a on je: Dobro, vidimo, ne moraš nam dvaput govoriti: Slijedi nastavak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Ili je netko hranio ptice ili je ovdje bio klošarski dernek: Konac djelo krasi (mislim na 13. kolosijek). Unutra se motao neki lik, s obzirom na stanje vagona zasigurno ne željezničar, a međusobno se nismo doživljavali: Ovako izgleda mazalica bez poklopca: Izlazak na čisti zrak - baš su se zgodno posložili: Još jednom biljke i željeznica. Puno su ljepši u cvatu nego kada lete kao padobranci i zavlače se u nos, uši i kosu: Ovaj siromaček uskoro se neće vidjeti od travuljine: Ako je Kalmeta ovo pripremio za Bibinje, onda se zeznuo: Ostaci skretnice za kolosijek ''Franck''… … koji je jadno skončao na parkiralištu vozila neke druge vrste: Slijedi završetak Quote Serija 05 je zakon!
Stanley Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Priroda se probudila i na stupu kontaktne mreže: Netko obožava makove uz prugu, a ja maslačke: Ljubazno molim više cvijeća, a manje smeća: Valjalo mi je poći doma, naravno vlakom Zapadni - Vrapče. Putem mi je zapao za oko ovaj vagon, jer ga prvi put vidim ovdje. A u takvom sam se davnih godina i vozio. Ovi vagoni talijanske proizvodnje nekada su prometovali u sastavima brzih vlakova. Zadnje pamtim iz sedamdesetih godina, ubrzani vlak Zagreb - Osijek (i obratno) via Koprivnica. Zaslužnom veteranu u čast tri fotografije: Posljednju današnju snimku posvećujem Hrvatskim željeznicama. Neka pronađu djetelinu s četiri lista i konačno se pretvore u kompaniju bar približno razini razvijenih zemalja Europske unije: Quote Serija 05 je zakon!
seabral Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Lijepo si nam to pripremio. Iako i ja osobno često znam otići na te lokacije (i meni je su one relativno blizu, ali im prilazim sa suprotne strane ), interesatno mi je sve to vidjeti okom tvoje kamere. A pogotovo uz popratne komentare, koji ovom putopisu daju poseban štih Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin
ICE-3M Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Odličan putopis kao i uvijek Uvijek mi je fascinantno kako uspiješ od obične šetnje napravit zanimljiv i duhovit putopis. Svaka čast Ovo je besumnje najoriginalnije rješenje gdje ostaviti staru kramu: Kolko vidiš ove žvrljotine na cisterni si več fotkao, a to sam našao slučajno dok sam tražio fotku ovog kabriolet spavačeg vagona. To mi je inače najbolja fotka na ovom forumu, jer se nisam mogao prestat smijat kad sam vidio tu instalaciju, pa sam htio pitat dal je još ovijek tamo ili si je netko uzeo za stan? Nekako mi se učinilo da sam na jednoj fotki vidio da je kutna garnitura prevrnuta preko ruba vagona, ali se slabo vidi :ne zna: Quote
dnovakovic Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Nastavio sam se motati stazom gdje prolazi samo luđak i onaj tko mora - između 12. i 13. (krajnjeg) kolosjeka. Jer se tu može naći štošta zanimljivog, na primjer ovaj vagon... Pozdravljam moga kolegu penzića i moram pohvaliti još jedan u seriji odličnih putopisa kojima nas upoznaje sa zagrebačkim kolodvorima. Tužno je što je sve manje teretnjaka i još nešto što nije teško zapaziti po našim kolodvorima. Ogromne količine smeća po kolosjecima i to ne samo po sporednim kolosjecima zaraslim u travurinu nego i na glavnim i onima ispred samih staničnih zgrada. Dali to smeće bacaju putnici iz vlaka ili stanari iz okolnih zgrada ne znam ali znam da ga nitko, apsolutno nitko ne čisti. Po ovome se, čini mi se sve više približavamo siromašnim zemljama nerazvijenog svijeta a ne Europi kojoj toliko stremimo. Pogledajte koliko smeća ima po stanicama Indije na odličnom putopisu koji na naš forumu postavio kolega Roni pa će vam sve biti jasnije..... Quote Pozdrav iz Osijeka !
fran Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Poljačka ulica, rascvjetale biljke i željeznica: http://img692.imageshack.us/img692/256/93415936.jpg http://img9.imageshack.us/img9/8684/46467803.jpg Ova Poljačka ulica i ovaj prijelaz preko sporednog kolosijeka će mi uvijek ostat u sječanju.... Bilo je ovak,prije jedno godinu dana: Radim u tiskari i išo sam istovarit otpadni papir u kontejner u tiskaru Kolarić i još kod njih nekaj pokupit sa dostavnim autom.(Fiat Doblo)Kontejnera više nema,stajao je na travi kod pruge preko puta tiskare. Ja sam dolazio od smjera zapada do tiskare u namjeri da prvo zbacam papir u kontejner. Prešao sam sporedni kolosijek,pogledao prije,nisam zapazio vlak(koji je možda bio kod rampe,ili dalje,vjerojatno dalje) i odmah skrenuo ljevo na onu malu šodranu cesticu da se okrenem na rikverc i da po rinzolu se približim kontejneru. U tom trenutku dok sam ja polagano na rikverc izlazio sa šodrane ceste nisam čuo niti vidio u retrovizoru tertni vlak koji se približavao prijelazu. Ne znam kak,ali valjda je bio takav kut. Ja sam se okrenuo u smjeru zapada i polako se popeo na rinzol i krenuo do prijelaza i kontejnera. Kad u zadnji čas je skočio željezničar sa prvog vagona ljevo od mene i zaustavio me u mojoj namjeri da pređem prek pruge i da mi prednji kraj auta odnese vlak. Lokomotiva je bila odozada,a bilo je 30ak vagona,ne znam kak,nisam čuo vlak niti ga zapazio. Ostao sam na pol metra od vlaka dok je prolazio,a imao je sigurno 40km h nije baš išo polagano. Uglavnom to je bio moj prvi takav skoro bliski susret sa vlakom. Znam da mi je trebalo kojih 10min da dođem k sebi,a željezničar kaj je skočio dole kraj mene,popeo se poslije kojih 10,20 sekundi na drugi vagon i otišo,nismo se više vidli. Hvala mu. Dobar putopis ili hodopis,uvijek saznamo nešto novo,makar je blizu imat če kaj naši unuci gledat jednog dana. Ja ne mogu kad izgleda nema fotki željeznice vezano za moju temu. Nije bilo tolko tehnike ni fotića ko danas. Quote
Zeus Posted April 4, 2012 Posted April 4, 2012 Odličan putopis obogaćen ljepotama koje donosi proljeće i naravno, tvojim zanimljivim komentarima. Po tko zna koji put si nam dokazao da ne trebamo ići daleko da bi napravili zanimljiv putopis. Hvala ti. Quote
ivog Posted April 4, 2012 Posted April 4, 2012 Gledam ove slike i sve mi se čini kao da su nastale na nekoj sporednoj pruzi, a ne na jednoj od glavnih koridorskih.. Pogotovo me fasciniraju svi mali nekorišteni željeznički objektići, poput stražarevih kućica i slično, kak su uvijek prepuni smeća. Kao da ljudima automatski nekaj govori u mozgu, da ak se ne koristi da se onda mora koristiti za smetnjak. Kad smo već kod smeća, jučer slušam na radiju, kak su nam dolazili neki turistički novinari da malo landraju po Zagrebu. Taman je bio odvoz glomaznog otpada po gradu, pa su ih upućivali u ulice tako da izbjegnu glomazni otpad, jer sigurno bi napisali koji zanimljivi redak o smeću u našoj metropoli. Tad se javio neki lik iz firmekojaodvozismeće koji je bio jako ljut što ljudi iznose van već i po 7 dana prije glomazni otpad, da onda po tome operira "ekipa".. Inače, trebalo bi dan prije iznjeti otpad. Kao da bi to spriječilo "ekipu" u operiranju ili kak da se ljudi baš prilagode firmekojaodvozismeće kak njima paše, kao da nemaju svojih obveza i briga. Moje isprike na ovom OTu.. Putopis naravno pohvaljujem.. Quote
dfranc Posted April 4, 2012 Posted April 4, 2012 Ko i uvijek Quote http://sites.google.com/site/hpdprpa2/
Recommended Posts