swen Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Požega je mjesto iz kojeg potjeće moja zaluđenost vlakovima i željeznicom. Bilo je to prije nekih 16 ili 17 godina kada smo živjeli u Požegi i kada smo se tata i ja svako malo vozali vlakom od Požege do Pleternice. Od tada je prošlo puno godina, a početkom ovog mjeseca je došlo vrijeme da ponovo posjetim dedu i baku u Požegi pa sam si uzeo i malo vremena da obiđem kolodovr i prugu. Datuma 01.08. sam, skupa sa domaćinom Inflamewetrust-om (kojemu se zahvaljujem na društvu), prošao kolodvor, a sljedećeg dana sam sam prošao dio pruge koji prolazi kroz grad Požegu. Nadam se da ćete uživati u ovom putopisu. I da, još jedna stvar ... Posebno mi je drago da se kod swena vidi dobar napredak - kako u fotkama, tako i u pristupu izvještavanju s ovih putopisa. Nadam se da sad nisam ništa zacoprao .... Ovaj putopis će ti dati odgovor na to. Pa da krenem. (Samo jedna opaska da fotografije nisu posložene po vremenskom redu fotografiranje, nego po prostornom redu) Svoj putopis sam odlučio započeti nešto prije predsignala za ulazak u kolodvor iz smijera Pleternice I evo predsignala Pad od 5,6 promila i prelazak preko kanala Kolodvorsko ograničenje od 25 km/h Još jedan mostić (mali vijadukt ) Ulazni signal (pokazuje "stoj") Uspon od 2,8 promila I za ovaj post još granica manevriranja u smijeru prema Pleternici (nastavak slijedi) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swen Posted August 14, 2011 Author Share Posted August 14, 2011 Početak kolodvorskog ograničenja brzine i prva skretnica koja vodi na ovaj industrijski kolosijek Druga skretnica vodi na kolosijek koji ide iza ovog skretničarskog (?) tornja preko mjesta na kojem su stajali ovi vagoni i završava na ovom biku Sljedeća skretnica vodi sa 2. kolosijeka na 3. kolosijek Inače, kolodvor Požega ima 5 kolosijeka. 2. i 3. su za putnički promet, 4. i 5. su za teretni promet, a prema informacijama koje ja imam 1. kolosijek je služio za noćenje nagobnog vlaka (dok je još išao za Požegu). Još jedan industrijski kolosijek (od ukupno 4) Skretnica broj 4. Upućuje vlakove prema 4. i 5. kolosijeku A sa druge strane skretnica broj 5 koja upućuje vlak na 1. (zaključani) kolosijek (nastavak slijedi kasnije) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunoh Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Kaj nagibni nije noćio u Kapeli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrOchse Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Kaj nagibni nije noćio u Kapeli? Ne nočio je na 1. kolosjeku u požegi, na djelu prema velikoj... Quote Neki su otišli predaleko da bi tamo tek na kraju shvatili da nisu ni krenuli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
swen Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 Skretnica broj 6, usmjerava na 4. kolosijek Izlazni signal prema Pleternici Pogled u smijeru Pleternice i u smijeru Velike A sad malo o kolodvorskim objektima Kolodvorska zgrada sa civilne strne i sa kolodvorske strane Putnička blagajna Komentar za sljedeću sliku nije potreban (u sliku se ugurao i moj domaćin) Skladište A ovaj eksponat ukrašava cijeli kolodvor (nastavak slijedi ...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brunoh Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Baš me zanima kolko je Požega izgubila putnika u zadnjih 10 godina u odnosu na danas od kad više nema obaveznog vojnog roka.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swen Posted August 16, 2011 Author Share Posted August 16, 2011 Ostale su još izlazne skretnice sa kolodvora, ali prije toga skretnica koja vodi na još jedan industrijski kolosijek Skretnica koja usmijerava sa 4. kolosijeka Skretnica koja usmijerava sa 3. kolosijeka Skretnica koja sa 1. kolosijeka usmjerava na 2. kolosijek Spajanje 5.,4. i 3. kolosijeka sa 2. kolosijekom i izlazni signal prema Velikoj Skretnica koja 1. kolosijek spaja sa 2. kolosijekom a 1. kolosijek završava na ovom biku Tu završava kolodvorsko područje. Ja krećem dalje preko ceste kako bih nastavio ovaj putopis, a njegov završetak možete vidjeti u sljedećem postu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swen Posted August 16, 2011 Author Share Posted August 16, 2011 (edited) Prelazim cestu i fotografiram pogled prema kolodvoru Granica manevriranja u smijeru prema Velikoj Ulazni signal iz smijera Velike Sljedeća zanimljivost na pruzi je most preko rijeke Orljave Sjećam se kako sam se prije uvijek bunio kada bi me deda htio prevesti preko tog mosta. Ovaj put sam znao da vlak neće tako brzo proći pa sam bez imalo straha prešao preko mosta. Iza mosta pruga prelazi cestu a iza cestovnog prelaza se nalazi obavijst o kolodvorskom ograničenju brzine Pruga u zavoju nastavlja dalje i ponovo prelazi cestu Nešto poslije cestovnog prijelaza se nalazi ovaj predsignal i do tu sam ja išao za ovaj put I za kraj pogled prema Velikoj I time završava moj putopis. Nadam se da ste uživali u njemu. Do sljedećeg putopisa, srdačan pozdrav. Edited August 16, 2011 by swen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 I time završava moj putopis. Nadam se da ste uživali u njemu Ne znam kako drugi, ja jesam. Ranih osamdesetih godina vrlo često sam putovao automobilom na relaciji Zagreb - Sombor via Nova Gradiška - Požega - Našice - Osijek. Iz tih putovanja pamtim da smo jednom stali na ŽCPR jer je iz Velike dolazio putnički vlak s lokomotivom 642 + Baatići. Bio je to lijep prizor za railfana. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toma Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Lijepo! Hvala swen! pozdrav toma Quote Three Blind Mice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioo Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Odlicno napravljeno Swen Steta sta ti nije naletio ni jedan vlak. Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448 Link to comment Share on other sites More sharing options...
swen Posted August 16, 2011 Author Share Posted August 16, 2011 (edited) hvala svima Odlicno napravljeno Swen Steta sta ti nije naletio ni jedan vlak. je, naletio je, ali sam te fotke već prije stavio u svoju galeriju pa ih zato nisam stavljao ovdje te su fotke u ovom postu http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/10707-swens-photo-gallery/page__view__findpost__p__360337 (macosa je bila na vlaku koji je došao do Požege, a zatim se vratio za Kapelu, a ličanka je bila na radnom vlaku iz Velike) Edited August 16, 2011 by swen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Ovaj putopis će ti dati odgovor na to. Imao si pravo ... dao mi je odgovor. Samo, to ti je i dvosjekli mač ... sad kad si letvicu postavio tako visoko, znaš šta ćemo od tebe ubuduće očekivati. Hvala ti na ovom odličnom putopisu ! Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioo Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 je, naletio je, ali sam te fotke već prije stavio u svoju galeriju pa ih zato nisam stavljao ovdje Eh da vidio sam te fotke ali svejedno si ih trebao i tu staviti kad su vec sastavni dio putopisa. Quote Railpictures http://www.railpictures.net/showphotos.php?userid=46448 Link to comment Share on other sites More sharing options...
swen Posted August 16, 2011 Author Share Posted August 16, 2011 Imao si pravo ... dao mi je odgovor. Samo, to ti je i dvosjekli mač ... sad kad si letvicu postavio tako visoko, znaš šta ćemo od tebe ubuduće očekivati. Hvala ti na ovom odličnom putopisu ! znam i budem se svim silama trudio da to i ispunim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeus Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Jako lijepi putopis. Uistinu si jako napredovao što se fotkanja tiče. Šteta da nema više vlakova na toj pruzi, pa bi samim time i tvoj putopis bio još bolji. Hvala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inflameswetrust Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Jako dobro!! Drago mi je vidjeti da je putopis super uspio, slike su stvarno jako dobre! Bilo mi je drago upoznati te, i javi se i sljedeći put kada navratiš! Pozdrav! Quote Moje fotografije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VICTOR Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Lijepo Quote Samo je jedan lučni zagrebački željeznički most: ZELENI MOST (ili Most "Sava")!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts