Jump to content
zeljeznice.net
DB

Okokolodvorske mehane

Recommended Posts

Hehe, a kaj nije DB prvi poceo ovdje opisivati snicle ? :mrgreen:

Ali ajde, nek vam bude ... Nisam trebao dalje komentirati. Sta sam trazio, to sam dobio :lol:

DB po (vlastitoj) definiciji nije railfan pa ne broji... :mrgreen:

Iako je ova epizoda okidač otvaranju ovakve teme, planiral sam ju već dulje vrijeme ... a kad je već sezona kiseljenja krastavaca ... :hekla:

 

Ideja je sljedeća:

putujući relativno često vlakom po cijeloj Hrvatskoj (isključujući Dubrovačku republiku), kraće pauze je ponekad bilo praktično iskoristiti za kakav zalogaj, a da to nije samo kolodvorski burek, sendvič ili pecivo. Niti nekadašnje KSR-ove kolodvorske birtije nisu nešto obećavajuće - niti po ambijentu, počesto ni po higijeni, a po nekoj nepisanoj tradiciji, i širi okoliši balkanskih kolodvora obično nisu baš primamljivi ... :huh:

 

No nepoznavanje lokalnih prilika me je ponekad dovelo u zabludu - a ponekad me je i providnost ugodno iznenadila. Širina forumskog auditorija, a i nedvojbena naklonost priličnog broja članova ukrštanju viljuški s noževima, pretpostavljam da je dovoljna za mali pohod po lokalnim kulinarskim znamenitostima uzduž i pomalo poprijeko hrvatske (a zašto ne i šire) željezničke mreže ... :rolleyes:

 

Zamisao je da se jednostavno popišu i kratko opišu preporučljivi ugostiteljski objekti u bližoj i široj okolici što većeg broja kolodvora & stajališta, a da ažuriranje službenih mjesta po abecedi, te svratišta po službenim mjestima, povremeno ažurira tome najskloniji administrator (sa zadovoljstvom mu /im za to prepuštam neograničeno korištenje slobodne zone ovog posta ispod ovog teksta). :klopa:

 

________________________________________________

Abecedni popis s linkovima:

- Beli Manastir

- Banova Jaruga

- Belišće

- Beograd

- Brdovec

- Dalj

- Dobova

- Đakovo

- Đurđevac

- Đurmanec

- Gajnice

- Gornja Stubica

- Ivanić Grad

- Harmica

- Hrvatska Kostajnica

- Jastrebarsko

- Kloštar

- Koprivnica

- Krapina

- Kupljenovo

- Kustošija

- Kutina

- Lipovljani

- Ludbreg

- Našice

- Niš

- Novi Sad

- Novoselec

- Nova Kapela - Batrina

- Novska

- Osijek

- Pojatno

- Pitomača

- Podsused stajalište

- Požega

- Rijeka

- Savski Marof

- Sisak

- Sisak Caprag

- Sombor

- Split

- Strizivojna - Vrpolje

- Stubičke toplice

- Sunja

- Sutla

- Sveti Križ Začretje

- Subotica

- Veliko Trgovišće

- Vinkovci

- Virovitica

- Vrapče

- Zabok

- Zagreb

- Zagreb Zapadni kolodvor

- Zaprešić

- Žeinci

Edited by seabral
ažuriran je abecedni popis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krenimo dakle 'zguza':

 

Žeinci (stajalište na pruzi R201, između kolodvora Luka i Veliko Trgovišće)

 

Restoran "Ribič", neposredno uz samo stajalište (praktično za sve koji planiraju obilato zalijevati pojedeno) - no i parkiralište je dovoljnog kapaciteta za obične dane (pretpostavljam da je za svadbe & sprovode parkiranje pomalo problematično ...).

Restoran je dosta prostran, s dosta odvojenih manjih sala, uredan i čist (ćenife mirišljave i prozračne), sve pomalo odiše novokomponiranim kič-mramorom i veselim malerajem (no takav ambijent je za hranjenje na kraju prihvatljiviji nego plijesni, bubašvabe, a bogami i pantagane ...). cool.gif

Već sam drugdje napomenul da su čuveni po zagrebačkim odrescima (seviraju se na ekstra dugačkim, eliptičnim pladnjevima za ribu ... s kojih šnicla obilato visi na obje strane, bar po pola pedlja hekla.gif). Ostali dio menija je uobičajen, nemre se reć da su jeftini, ali niti preskupi - dakle, prihvatljiva sredina. emoticons.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rijeka

U samoj kolodvorskoj zgradi je stacioniran (čini mi se) dosta poznat restoran "Cres" (na strani prema Krešimirovoj ulici je kafić sa terasom, dok se iz sale za jelo direktno izlazi na 1. peron - dodatna prednost railfanovima i svima u žurbi).

Specijaliteti su im jela od creske janjetine (probao juhu i sasvim je OK).

Imaju obično dnevni izbor nekoliko gotovih jela (i jedan do dva menija), jela im odišu "po domaću", a i ona po narudžbi su vrlo dobra. Usluga je pristojna i brza, a cijene prihvatljive - do vrlo prihvatljive ... rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Split

Ako isključimo neprekidni niz brzogriznih kioska & šankova od kolodvorske garderobe pa sve do pazara, kolodvoru najbliže mjesto za istinsko uživanje u domaćoj spizi je konoba "Lučac". Spretniji putnici namjernici će je pronaći prelaskom svih kolosijeka i izlaskom kroz ZOP-ovo dvorište (parkiralište s nadstrešnicama, na strani prema tunelu), prelaskom ulice i penjanjem po skalama do kale, približno paralelne kolosijecima - skrene se nalijevo (Petrova ulica) i pokraj pizzerie naleti na tamnozelenu tablu s kredom ispisanom dnevnom ponudom. Čini mi se da se dotična konoba nalazi i na ponudi HŽ PP za ICN vlakove, pri čemu rezervacija služi kao predložak za popust (15%, čini mi se).

Za one koji se boje upuštati u avanturu prelaska 5 kolosijeka i tumaranja kroz 3 kalete, preporučam nepogrešivi obilazni put do stubišta preko tunela, pa pokraj & povrh tunela monumentalne Biskupske palače, do prve uličice zdesna na kraju te zgrade ... još tridestak metara i eto konobe ...

Jede se na bankovima s kariranim stolnjacima i sjedi na klupama, nema tu "svog stola" (iako ih ima nekoliko, s 4 stolca okolo, nekoliko i na taraci). Iće & piće se odabere s dnevnog menija, stiže skoro odmah, pojede se, popije, pročačkaju se zubi, plati ... i oslobađa se mjesto novim gostima. Jela su tipične varoške marende: tripice, janjeće tripice, teleći gulaš, pašticada, frigane gire i sl.

Cijene su vrlo prihvatljive, a ko voli autentičnost i nepretencioznu atmosferu - pogodio je 100%.

 

Tek malo dalje, od rečenih skalina, Petrova ulica skreće nalijevo i uzbrdo - kod sljedeće kalete zdesna (Šegvića) je natkrivena taraca, kojoj je prekoputa u toj poprečnoj kaleti skroman ulaz u lokal, nazvan "Black Cat". Iako bi ponekom možda moglo biti odbojno internacionalno "pomodarstvo", uvjeravam vas da neka tradicionalna (pretežno) azijska jela zaslužuju pažnju, kako bojama, općim izgledom, obilnošću porcija i umjerenim cijenama, a posluga je besprijekorno uslužna, nenametljiva, ljubazna i brza. Tamo manča sama iz džepa leti ... mig.gif Iako vas nazivi u jelovniku mogu zbuniti, popratni opisi ne lažu, a vjerujte da je svaka egzotična salata zapravo kompletan obrok. Uostalom, gladnijima uvijek preostaje dopuna ...

Moj favorit, kad sam nabrzinu, ali i kad sam podulje u Splitu.

 

Ljubitelji tradicije i malo polaganijeg tempa, tik prije Bačvica, otkrit će "Oštariju u Viđakovi". Pređite kolosijeke i ovaj put zdesna od zgrada Prometne službe, popnite se divljim skalinama u pozadini kolodvora, do Bregovite ulice, njom desno pa preko parkića (Trg Mihovila Pavlinovića) do Jadranske ulice (povremeno je jako prometna, tuda prolaze sva vozila koja se iskrcaju sa trajekata), nastavite njom suprotno dolazećim tonobilima do jedine kalete lijevo, prema Bačvicama (Prilaz braće Kalinterna - može vas zavarati, jer nema uobičajenog uređenja križanja, više sliči ulazu u dvorište), spustite se njom 30-ak metara i slijeva vam je "Oštarija", a zdesna otvorena taraca u ladu ...

Za one koji preferiraju dulji ali sigurniji put: do kraja kolodvora, pa uzbrdo do nadvožnjaka prema Bačvicama i dalje duž te ulice (Jadranske) koja na kraju nadvožnjaka zavija oštro nalijevo, pa do već rečene braće Kalinterna (ovog puta zdesna).

Ambijent i spiza su domaći, dosta široki izbor ribljih i mesnih jela, čorbastih i ispo' peke ... cijene su prema izboru jela, no moglo bi se reći da su uglavnom umjerene.

Edited by DB

Share this post


Link to post
Share on other sites

otvaranju ovakve teme, planiral sam ju već dulje vrijeme ... a kad je već sezona kiseljenja krastavaca

Za sada nemam nikakav osobni prilog (možda iskušam staru ''reštoraciju'' kod kolodvora u Ivaniću), ali moram priznati da mi se dopada ideja o otvaranju ovakve teme. Koja čak i nema veze sa sezonom kiselih krastavaca & kislih kumaric, već se vrlo lijepo uklapa u ovo naše forumaško druženje - dapače ga i obogaćuje.

Da ne bi ostalo samo na ''laskanju'' :wink: spomenuti ću da sam nekada vrlo često koristio ugostiteljske usluge dalmatinskog restorana nedaleko kolodvora u Vinkovcima. Hrana ima je bila koma nad komama, jedino sam uživao u pršutu. Dakle, za to bih dao preporuku ''bježi'' da nije u međuvremenu (koliko čujem) zatvoreno.

Edited by Stanley

Serija 05 je zakon!

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

Da ne bi ostalo samo na ''laskanju'' :wink: spomenuti ću da sam nekada vrlo često koristio ugostiteljske usluge dalmatinskog restorana nedaleko kolodvora u Vinkovcima. Hrana ima je bila koma nad komama, jedino sam uživao u pršutu. Dakle, za to bih dao preporuku ''bježi'' da nije u međuvremenu (koliko čujem) zatvoreno.

Ručal sam nekolko puta tamo, a mislim da sam i ja obavijestil občinstvo da je zatvoren (ne znam točko kad, al ima već nekoliko godina).

No da nastavimo s Vinkovcima.

 

Vinkovci

 

Čim se prijeđe ulica (Andrije Hebranga) uz južnu stranu kolodvorske zgrade i krene ulicom Ante Starčevića prema Domu željezničara, s desne strane je dosta popularna zalogajnica (ne sjećam se imena), koja nudi gablece, odnosno gotova jela (naravno, uglavnom prijepodne i još koji sat-dva poslijepodne ...). Cijene su također vrlo popularne, no ni ne očekujte neku višu kvalitetu (u gulašu se zalomi pokoja žlundra, a zna biti i žilavih komada). Ipak, usluga je brza (a to je uz kolodvor značajna prednost!) i pristojna. Ambijent je pomalo menzaški, dominiraju keramičke podne pločice, bijeli (al ne baš blistavo) zidovi i masivni drveni stolovi. Ćenifa ne ostavlja dojam. Uglavnom, ako ste u prolazu, slobodno navratite, pojedite, popijte, platite i otiđite ...

 

Restoran & pizzeria gdje još uvijek rado navraćam (čuo sam i priče "da se pokvario" ... al nemam taj dojam) zove se "Lamut" i nalazi se, pješacima u pomalo pokrajnjoj ulici (Kralja Zvionimira) od smjera kolodvor - centar - no to je široka ulica kojom se od centra vozi ispod pruge u smjeru Vukovara! Otprilike na pola puta od pruge do centra grada, "Lamut" je na zapadnoj strani ulice - sprijeda je, između ulaza i ruba kolnika povelika natkrivena i PVC-om zastrta drvena terasa.

Unutra je ambijent rustikalan, zidova od neožbukane pune cigle i masivnih drvenih stolova, s ponešto detalja iz slavonskih domaćinstava i gazdinstava - po meni vrlo ugodno. Osim pizza (koju sam mislim, naručil samo jedamput - i nije bila nekaj posebno), nudi se roštilj, riba i slavonski specijaliteti. Osobito preporučam slavonski (s umakom od šampinjona), šokački (s jajem na oko) i vinkovački (pohani) odrezak (svi punjeni). Cijena prihvatljiva (oko 60 kn), porcija obilna, namirnice friške i ukusne, odlično izgleda, a posluga je brza i nenametljiva.

 

Zadnje otkriće je restoranćić (lounge?) uz most na Bosutu, na samom uglu u prizemlju kompleksa zagrebačke banke. Nemrem mu se setit imena. happy.gif Imaju internacionalna jela, manje porcije i nisu pretjerano skupi. Ambijent (i ćenifa) vrlo ugodan, drvo & talijanska keramika. Izvana vas terasa i "izlog" mogu zavarati da se radi o slastičarnici ili kafiću - no hrabro zakoračite i nedajte se otjerati iz te oaze lakih zalogaja u središtu šokačkih šunki, čvaraka, švargli, masti, kulina i kobasica ... icon_razz.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdravljam meni uvijek dragu temu hrane, posebice ponude one malo pristojnije. No, mislim da je tema u startu krivo započela, jer sinonim "željezničke" i "putničke" prehrane je uvijek bilo neko od tradicionalnih i jeftinijih jela "na žlicu". Često sumnjive kvalitete, ali barem uvijek istog standardiziranog okusa. Naravno, to je bio "specijalitet" željezničke restauracije, jednake zamalo u svim značajnijim kolodvorima ...

 

Svejedno, dobar tek.


Moraš znati nešto o vlakovima. Nije važno kamo idu. Važno je odlučiti da se na njih ukrcamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragi kolega i sugrađane, ne bih se složio. Kolodvorske (i poštanske) krajputaške krčme su u neko doba razvoja komunikacija i putovanja bile gotovo najkvalitetnije što se dalo naći. U njemačkogovorećim državama imaš i dan-danas u manjim mjestima instituciju koja se zove "Hotel am Post" i koja je obično vrlo ugodna (gemütlich) i s pristojnom 'ranom. Dakle, tradicija živi. Nisam siguran, ali mislim da je i zagrebački Jägerhorn tako započeo svoju povjest...

 

Žlica? Hm, žlica? Pa naravno, umornom putniku čiji su kutnjaci plivali od nedostatka sanitarnih pogodnosti u vlaku, a grlo bilo osušeno od prašine i dima trebalo je nešto tekuće i okrepljujuće. Za one koji ne znaju: Izraz "Restoran" dolazi od francuskog "Soupe restaurante" = "Okrepljujuća juha/čorba" što je bio natpis kojeg su isticale krajputaške krčme kako bi iscrpljene putnike povabile na okrjepu.

 

No, da ja po običaju zaglavinjah u povjesni OT.gif pa primite moju ispriku...


"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, da ja po običaju zaglavinjah u povjesni OT.gif pa primite moju ispriku...

Bože sačuvaj, kakva isprika ...!!!

 

Usput, koje se jelo među prvima veže uz domaće poimanje vožnje vlakom? Ajde ...


Moraš znati nešto o vlakovima. Nije važno kamo idu. Važno je odlučiti da se na njih ukrcamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usput, koje se jelo među prvima veže uz domaće poimanje vožnje vlakom? Ajde ...

Pohano meso, tvrdokuhana jaja i pita od jabuka!

 

DesantLJ027.jpg

 

DesantLJ031.jpg


"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao iskusnog bibliotekara,ganula me je ova tema,pa da pridodam i ja štagođ.

 

Ako neko,kojom nesrećom,zaluta u Srbiju i u višesatnim pauzama između 2 voza(pre toga zapaliti sveću i pomoliti se da isti uopšte saobraća),može se uvek dobro jesti i piti.Cene su,gledano za HR prilike bagatela.Ali da ne baljezgam,ajmo na posao:

 

Subotica:Osim što valja obići ovaj multietnički Grad,prošetati Korzoom,posetiti Gradsku većnicu i sa vidikovca usnimiti predivne panoramske snimke Grada itditditd ingestibilijska situacija je sledeća:

 

Ako nemate previše vremena i nakon što ste zveknuli kafu i viljamovku NE u restoraciji , već u kafiću u podrumu stan.zgrade,koji u svom sastavu ima dobro snabdevenu trgovinu sa pristojnim cenama izađete iz istog,prođete stanični park,skrenete levo i na 50 metara sa leve strane,nalazi se Leskovački Roštilj.Klopa odlična,priloge sami sebi stavljate,možete tamo sesti i klopati na miru,ne tandrče muzika i cene su pristojne.Za one malko dubljeg džepa preporučujem restoran Hotela Patria(****)udaljenog od narečene pečenjare još stotinak metara niže ka raskrsnici.Osim sjajnog čobanca,sva klopa na kašiku im je zakon,a riblji papras bi se i Pfaffu svideo.

 

 

Idemo dalje ka jugu.

 

Nakon što ste krepali od vrućine/hladnoće u kolima i jezdili prosečno sa 40-50 km/h,nakon skoro 2 i po sata stižete u New Now, to jest:

 

Novi Sad: Hmmm...Stanična zgrada i peroni su konačno skockani a u okviru vestibila zgrade otvoren je lep kafić gde možete isprati suva grla i želuce dobrim espresom i hladnim Jelenkom ili Lavom.Al' džabe...Vi ste gladni kao da ste pobegli iz Etiopije. E,zato ćete se uputiti na komšijsku autobusku stanicu gde se nudi sasvim pristojan meni,šnicle su im kao slonovo uvo,imaju dobre i ukusne čorbe i supe,a sve to po pristojnim cenama. Ako pak imate vremena(a kad putujete i koristite usluge ŽS-a vreme je jedino što imate na pretek),sdnete na bus broj 4 i uputite se u Centar grada.Zaista je lepo skockan,a lokala gde se može nešto izest i popit' ima na pretek,samo su cene malko brezobrazne,ali šta je-tu je.

 

Nastaviće se.

Edited by hadzibane

Druže Stari,skrenuo sam s' puta...

Sad me jaše i Kurta i Murta.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nakon što ste,at least,dočekali Vaš prevoz,krenuli ste vratolomnom brzinom do Beograda.U BG stižete i šta tu da se izede? E,ovako:

 

Beograd: Prestolnica blaženokrvavozaupokojene SFRJ.Kažu,Grad koji ima najbolji noćni provod u Jevropi.Ima šta da se vidi svakako i od kulturno istorijskopovijesnih znamenitosti.Ako imate 2-3 sata vremena(a sigurno imate),sešćete na tram. br. 2 i 40-tak minuta uživatu u kružnoj vožnji koja će vas ponovo dovesti na Ž.Stanicu.Nusput,naravno,ogladneli ste.Niste jeli od Nova Sada i već vam,furt,nije dobro.E,ondak ćete krenuti Karađorđevom ulicom i baš ušreh raskrsnice gde se levo gledano od Ž.stanice odvaja cesta ka Starom Savskom Mostu ima jedna sjajna pečenjara. Za cca. 180. dinara(12 dlakavaca),dobićete Punjenu pljeskavicu od 350 grama mesine koja jedva stane u somun ili lepinju(sve po želji).Takođe nude sjajnu Leskovačku mućkalicu.All in all,ova biblioteka je solidno opskrbljena.Piće pristojnih cena.

 

NOTA BENE: Nikako ne kupovati klopu u krugu stanice,jer ono je kao nuklearni otpad.Takođe i ne piti ništa,jer su cene u restoraciji zlo i naopako velike.

 

SAVET: Ipak je bolje se opskrbiti pre Beograda sa potrebnim stvarčicama za put.

 

 

I tako...Krenuli ste na jug,konačno dočekali svoj voz,te nakon 5 - 7 sati klackanja stižete u:

 

Niš: A vi gladni i žedni i umorni i sve što ide uz to. Na ž. stanici možete u nekom od lokala popiti kaficu i,jel... ostalo po volji,a potom će te izaći van zgrade,preći bulevar,nakon 100 metara skrenuti u jedno sokače(pazite da ne upadnete u šahtu na uglu,jer su joj stručnjaci iz JKP stavili "manji broj" poklopca) i nakon još 50-tak metara sa vaše desne strane ugledaćete restoran KOD BOBIJA.Omiljeno sastajalište železničara,sa pristojnim cenama i klopom koja je odlična.Preporučujem teleću čorbu,Karađorđevu šniclu(Zagrebački odrezak),pihtije i naravno Sićevačko belo vino,od kog nakon 4 čaše sâm sebi persiraš. Naravno,nude oni i još super klope.

 

Nastavak sledi.


Druže Stari,skrenuo sam s' puta...

Sad me jaše i Kurta i Murta.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo hadzibane !

 

Dok sam čitao tvoje opise ugostiteljskih ponuda u bliskom susjedstvu, a nema razloga da sumnjamo u tvoju stručnost po tom pitanju, odjednom sam ogladnio i dobio želju da krenemm na put.

Čekam da konačno dobijete te nove ruske DMV, pa dolazim u Sombor da provjerim tvoje opise željezničko ugostiteljskih znamenitosti....


Pozdrav iz Osijeka !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo hadzibane !

 

Dok sam čitao tvoje opise ugostiteljskih ponuda u bliskom susjedstvu, a nema razloga da sumnjamo u tvoju stručnost po tom pitanju, odjednom sam ogladnio i dobio želju da krenemm na put.

Čekam da konačno dobijete te nove ruske DMV, pa dolazim u Sombor da provjerim tvoje opise željezničko ugostiteljskih znamenitosti....

Opet će nam ovi brdopenjući sačekušari predbacivati da samo o ždranju mislimo...

 

Srećom ja sam tik pred


"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Share this post


Link to post
Share on other sites

autobusku stanicu gde se nudi sasvim pristojan meni,šnicle su im kao slonovo uvo,imaju dobre i ukusne čorbe i supe,a sve to po pristojnim cenama

Jel to tamo gdje smo Portos, ti i ja jeli pretprošle godine? :klopa:

Edited by Stanley

Serija 05 je zakon!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel to tamo gdje smo Portos, ti i ja jeli pretprošle godine? :klopa:

 

Baš tamo!


Druže Stari,skrenuo sam s' puta...

Sad me jaše i Kurta i Murta.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opet će nam ovi brdopenjući sačekušari predbacivati da samo o ždranju mislimo...

 

Srećom ja sam tik pred

 

Što reći nego bravo majstore Pfaff !

 

Inače moja žena koja nikada nije ni pogledala naš forum, odgledala je tvoj uradak do kraja uz pohvalan komentar i čestitke.

Kaže ona : "Ja mislila da vi rasparavljte o lokomotivama kad oni tamo razmjenjuje recepte......"


Pozdrav iz Osijeka !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo hadzibane !

 

Dok sam čitao tvoje opise ugostiteljskih ponuda u bliskom susjedstvu, a nema razloga da sumnjamo u tvoju stručnost po tom pitanju, odjednom sam ogladnio i dobio želju da krenemm na put.

Čekam da konačno dobijete te nove ruske DMV, pa dolazim u Sombor da provjerim tvoje opise željezničko ugostiteljskih znamenitosti....

 

 

Dragomire,Prijatelju uvek si dobrodošao u moj Ravangrad,kao i svi dragi forumaši znani i neznani.A tu ste već u mom reviru,te vam kojekak'i Restorani i slično ne trebaju,jerbo su ingestibilije i smeštaj uključeni u druženje.

 

No,da ne bude baš da ne kažem par reči evo:

 

Nakon graničnih neformalnosti,vi sretni prelazite Dunav svojim četvorotočkaškim ljubimcem ili konzervom prevoznika "Severtrans"(jer vozom nećete još skoro doživeti tu mogućnost...) te nakon pola sata vožnje prispevate u:

 

Sombor:Najlepše mesto za život u Vojvodini.Grad zelenila,lepih frajlica,propale železnice i dobrog provoda.

 

Ako ste prispeli jednom od 2 ispravne Macose iz pravca Nova Sada ili Vrbasa ili sa klasičnom garniturom iz Subotice,na Ž.stanici vas NIŠTA neće dočekati što se tiče ingestibilija...SVE je propalo,pozatvarano i uklonjeno,a restoracija je pretvorena u "školsku prostoriju".No,ne gubite nadu. U Ravangradu je TAXI služba bagatelno jeftina.Ima 7-8 udruženja koja se prosto takmiče koja će više prevesti putnika,vozila su dobra,a do centra će te se voziti za oko 100. dinara (80 lipa).E.Tu ćete sići kod bivšeg Doma JNA i od volje vam; možete pravo Korzoom i nakon 200 metara,sa vaše desne strane ugledaćete Gradsku Kuću a u njenom prizemlju legendarnu GRADSKU KAFANU(tu se naša Časna Mladina gostila i pravila svadbeno veselje).Klopa je i dalje prva liga,roštilj najbolji u Vojvodini,a jela sa kašikom su odlična.Uz to,nudi se točeno Jelen Pivo.Cene su pristojne.

 

Ako,pak od Doma JNA skrenete desno,kroz 100 metara sa vaše desne strane nalazi se takođe legendarni restoran SLON. Sve što sam napisao u vezi Gradske Kafane , važi i za Slon.

 

E sad...Ako dolazite automobilom preko prelaza Batina/Bezdan,valja obavezno svratiti na Čardu(tamo gde je nekada pristajala kompa,tj. skela.Tamo možete uživati u jelima po porudžbini i u VRHUNSKIM ribljim specijalitetima. Ako vam se tu ne skreće,produžite 2 kilometra ka Bezdanu i videćete znak za skretanje levo,u EKOLOŠKU UČIONICU "BARAČKA". Tamo,osim u fantastičnoj prirodi,dobrom ambijentu uz mnoštvo pogodnosti(iznajmljivanje čamca,obilazak šume i slično),možete da se najedete fantastičnog fiša. Ako vam se pak ni tu ne dopada,produžite još 2 kilometra i na samom ušću Bajskog u Veliki bački kanal nalazi se još jedna Čarda sa VRH ribljim specijalitetima. A o Čardi "Kenđija" neću ni da divanim,hehehe.

 

 

Nastavlja se.


Druže Stari,skrenuo sam s' puta...

Sad me jaše i Kurta i Murta.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragomire,Prijatelju uvek si dobrodošao u moj Ravangrad.....

 

 

Hvala na pozivu !

Ali pored ljepota Sombora i nadaleko poznate vojvođanske kuhinje, moram imati i jedan pravi railfanovski doživljaj da upotpunim moj dolazak.

Moraš priznati da to jedino može biti novi ruski DMV u Somboru, a ja se toplo nadam da će tvoj Sombor dobiti za početak bar jedan komad i eto mene časkom preko Dunava....


Pozdrav iz Osijeka !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na pozivu !

Ali pored ljepota Sombora i nadaleko poznate vojvođanske kuhinje, moram imati i jedan pravi railfanovski doživljaj da upotpunim moj dolazak.

Moraš priznati da to jedino može biti novi ruski DMV u Somboru, a ja se toplo nadam da će tvoj Sombor dobiti za početak bar jedan komad i eto mene časkom preko Dunava....

 

 

Sombor teško da će dobiti "Medvedeva",ali će ih,zasigurno,biti u Subotici,pa ćemo lako ukombinovati vožnju.

 

A railfun druženja će svakako biti. Moj čuveni "Bački Trougao" (Sombor-Subotica-Novi Sad-Bogojevo-Sombor) je zagarantovan.


Druže Stari,skrenuo sam s' puta...

Sad me jaše i Kurta i Murta.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače moja žena koja nikada nije ni pogledala naš forum, odgledala je tvoj uradak do kraja uz pohvalan komentar i čestitke.

Kaže ona : "Ja mislila da vi rasparavljte o lokomotivama kad oni tamo razmjenjuje recepte......"

Pozdravi gospoju i zahvali na komplimentima, a evo joj (a možda i Ti profitiraš) šaljem

primjerenije ovim ljetnim danima

"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Share this post


Link to post
Share on other sites

... primjerenije ovim ljetnim danima

Evo moje od neki dan, u četiri navrata ...

 

Jednom Drugi put Treći put Četvrti ...

 

PS: Mislim da ću postaviti posebnu temu moje skromne kuhinje ...


Moraš znati nešto o vlakovima. Nije važno kamo idu. Važno je odlučiti da se na njih ukrcamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo moje od neki dan, u četiri navrata ...

Odlično!

 

PS: Mislim da ću postaviti posebnu temu moje skromne kuhinje ...

Hm? Admini su dosad pokazivali izrazitu nesklonost ovakvim temama pa su se žderonje držali nekih drugih 4ruma... :rolleyes:


"Lovac je dobro pucao, ali je zec krivo trčao!"

VracamSeOdmah.jpg

Sunger meteo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm? Admini su dosad pokazivali izrazitu nesklonost ovakvim temama pa su se žderonje držali nekih drugih 4ruma... :rolleyes:

Možda meni progledaju kroz prste. Bolje da pričam o hrani nego o dijelu svega onog žalosnog s čime sam nažalost glede željeznice u Hrvata upoznat ...


Moraš znati nešto o vlakovima. Nije važno kamo idu. Važno je odlučiti da se na njih ukrcamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beograd: ...

 

NOTA BENE: Nikako ne kupovati klopu u krugu stanice,jer ono je kao nuklearni otpad.Takođe i ne piti ništa,jer su cene u restoraciji zlo i naopako velike.

 

...

Jel još uvek prekoputa stanice postoji lokal, Američanima egzotičnog naziva PECTOPAH? icon_kuul.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...