seabral Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 I treću subotu za redom sam krenuo cipelcugom po kumrovečkoj pruzi. Malo-pomalo se približavam Harmici, tako da je ovaj put došla na red dionica Prosinec - Kraj Donji. Trase Kumrovec - Zagorska Sela i Klanjec - Draše su opisane ranije (link i link) Odabir rute, naravno, ovisi i o udaljenostima autobusnih stajališta od same pruge. Vozeći se tjedan dana ranije prema Klanjcu, vidio sam da se trasa busa odvaja od glavne ceste i spušta se nekoliko km prema stajalištu Prosinec, te da se drugom cestom vraća natrag na glavnu cestu. To mi se učinilo idealnim za planiranje ove rute. Udaljenost je nešto manje od 7 km + sva dodatna šalabajzanja oko pruge. Dan je bio oblačan i prohladan, što svim fotkama daje tmuran štih ... potpuno u skladu s ovom prugom napuštenom prije 10 godina. Ovo je bio plan: Kustošija - Harmica 7:38 - 8:08 Harmica - Prosinec 8:13 - 8:37 cipelcug Kraj Donji - Harmica 12:07 - 12:15 Harmica - Kustošija 12:22 - 12:54 A ovako to izgleda na karti: U Kustošiji sam ušao u jednog od starih dobrih neobnovljenih Mađara Taj isti Mađar izvana u Harmici Ovaj put je u Harmici umjesto normalnog autobusa čekao minibus, u prilično raspadajućem stanju. HŽ-ova kondukterka u minibusu me je prepoznala od prošle subote i s osmijehom komentirala: "Opet Vi ... ?" Rasklimani minibus je bio solidno popunjen ... više od 10 putnika je dobar prosjek za subotnje rano jutro i smjer koji vodi od Zagreba. Stajalište u Prosincu je na jednom od dva ŽCPR-a - onom koji je bliže Klanjcu. Nakon manjih problema sa zatvaranjem vratiju, ode minibus dalje prema Kumrovcu .... Taj ŽCPR vodi prema manjem graničnom prijelazu Nek se zna Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Ovo je pogled iz pravca tog graničnog prijelaza u smjeru glavne ceste Harmica - Klanjec Pruga u smjeru Klanjca Pogled u pravcu kolodvora ... ... do kojeg vodi razrovana kaldrma Skladište bez svojeg kolosijeka koji je očito nekad postojao Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Stajalište Prosinec s kolodvorskom zgradom, skoro identičnom onoj u Klanjcu. Ne znam koliko je kolosijeka ovdje bilo ranije, ali sad je ostao samo ovaj jedan jedini, a i on se već 10 godina ne koristi. Nisam probao da li ima vode Na stajalištu je vozni red, aktuelan kao i lanjski snijeg A ovaj vozni red već može ući u povijest ... te godine su zadnji vlakovi vozili kroz ovaj nekadašnji kolodvor Stražnja strana kolodvora. Cucak iza ograde se htio rastrgati da me dohvati ... srećom, sve je ostalo samo na njegovom bjesomučnom lajanju. Stajalište u kadru s druge strane Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Šekret Detalj šekreta Dalje nisam išao ... Još jedan skupni pogled na sve objekte nekadašnjeg kolodvora Prosinec Pruga me vodi u smjeru Harmice Drugi od dva ŽCPR-a u Prosincu ... ovuda sam pola sata ranije prošao busom Zumirani pogled s ŽCPR-a prema ex-kolodvoru Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Pogled u pravcu Harmice Nek se zna gdje je to Pejzaž kakav se vidi s pruge. Tmurno vrijeme ne daje mogućnosti napraviti šarene fotke Krećem dalje. Jedan kilometar nakon ex-kolodvora pronalazim u travi hrđavu oznaku prilaza stajalištu Nakon dugačkog ravnog dijela pruge dolazi prvi zavoj Tu je i poljski ŽCPR Blatnjavi put koji vodi do tog ŽCPR-a. Oštrooki će na ovoj fotki uspjeti pronaći i prugu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Skrenuo sam s pruge i uputio se tim blatnjavim putem ... ... koji me je ubrzo doveo do manjeg jezerca ... .... zapravo dva jezerca Izgleda da je to omiljeno mjesto za ribičiju. Meni osobno je ribičija previše statičan hobi ... ... a i hladno je. Jezero je još uvijek smrznuto Sjajna kombinacija blata i leda u jedno tmurno subotnje jutro Pogled s jezera prema pruzi (blato više neću ni spominjati ) .... ... i preko oranica Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Nakon što sam se vratio na prugu i koliko-toliko očistio tenisice, krenuo sam dalje prugom Još jedan pejzaž I još jedan prijelaz Zavoj na pruzi, gledan s druge strane ... ... i nova ravna dionica Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Pruga prolazi pored ove osamljene kuće. Ljudi koji tu stanuju su me u početku sumnjičavo promatrali kako skakućem po pruzi i oko nje, ali uskoro smo uspostavili razgovor, naravno o pruzi, vlakovima i srodnoj problematici. I oni bi rado da vlak uskoro krene, iako im je kuća udaljena 2,5 km od stajališta Prosinec i 1 km od stajališta Rozga. Njihove domaće životinje je baš briga za ovu prugu Nakon 10-tak minuta, pozdravljam se s ljudima i krećem dalje. Pogled unatrag Naprijed je još jedan od poljskih prijelaza. Lijevo u ćošku se nazire krov stajališta Rozga I dalje me prati blatnjavo okruženje Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Prema Rozgi U jednom momentu otkrivam tragove davnog pokušaja demontiranja pruge Što ljudi ne demontiraju, priroda će sâma uništiti Da se zna gdje smo ... Prilazim stajalištu Rozga. Je li i to nekad bio kolodvor ? Kuća u prvom planu neodoljivo podsjeća na željeznički objekt Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Sad je napušten i nitko ne živi u njemu Iako na poštanskom kasliću stoji ime primaoca pošte Malo dalje je pumpa za žedne putnike namjernike I djelomično spaljena kućica stajališta Staro i novo Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Krećem dalje prema Kraju Donjem Još jedan pogled unatrag prema stajalištu Ovu biljku bi naša drezina iz Klanjca jednostavno riješila Po ne znam koji prijelaz Na ovom mjestu pruga prelazi na teritorij Slovenije. Obzirom na to da nije bilo nikakvih oznaka, produžujem dalje po pruzi Pogled unatrag iz Slovenije Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 I pogled prema naprijed. Hrvatska počinje opet nakon što se prođe rukavac s lijeve strane Ovo bi već moglo biti opet u Hrvatskoj Da ovo ne raste na napuštenoj pruzi, još bih rekao i da je lijepo Ovakvih sačekuša ima dosta veliki broj. Nadam se da nije radi divljih svinja Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Nekako me je krenulo fotkati poljske prijelaze, pa evo još jednoga Vlakovi više ne voze, pa nema veze ako je znak star i ako je u šikari. Kad se sve zazeleni, neće se vidjeti niti ovoliko malo Pogled unatrag - prošao sam 1 km od stajališta Rozga Kud su nestali šarafi ? : Trulež Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Pogled prema Kraju Donjem. Ovdje negdje kod ovog drveta opet počinje Slovenija A drvo je interesatno Fotkano u EU Daleko ispred mene se nazire kurija u Kraju Donjem, mojem odredištu. Ponovno smo u Hrvatskoj Još jedna sačekuša I prijelaz ispred nje. Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 U tom trenutku dobivam ideju popenjati se gore. Nisam požalio. Koji bi to tek prekrasan pogled bio da tu ispod tutnji vlak .... vrhunska sačekuša pogled prema Rozgi Sačekuša ima i "fotelju" Pogled odozdola na ŽCPR i ljestve kojima se penje na sačekušu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Andrijin križ na kojemu je netko primijenio zakon jačega Sve sam bliže Kraju Donjem Pejzaž Počinje sezona poljoprivrednih radova Još jedan kilometar do odredišta Ispred ove kurije je autobusno stajalište prema Harmici Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Netko je odnio šljunak Pa su pragovi u zraku. Who cares .... Aha ... manje od 10 km do Harmice Pruga čitavim putem slijedi Sutlu. Preko puta je Slovenija Vidi se i granični prijelaz u Kraju Donjem ... sa svake strane Sutle po jedan Napokon ... stajalište Kraj Donji Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Ovdje sam na ŽCPR-u ugledao policijsku patrolu koja je stajala i čekala da im se približim po pruzi. Oni su mene očito ugledali ranije. Htjeli su znati šta radim. Kad sam im ispričao šta me zanima i otkud hodam prugom, dečki u uniformama su mi dali par informacija o stajalištu Rozga i požaru koji je bio tamo. Nakon toga smo se svi zajedno složili da je šteta da pruga propada i da vlak tuda više ne vozi. Patrola je tada otišla, a ja sam proveo još 15-tak minuta fotkajući stajalište Kraj Donji. Neposredno pored stajališta je granični prijelaz Još je samo 9 km do Harmice ... to će ostati za jednu od sljedećih rundi Pogled unatrag Neobična zgrada stajališta I tu ima šekret Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Još malo fotki stajališta sa svih strana Ovo je put od graničnog prijelaza prema glavnoj cesti. Na raskršću u daljini je autobusna stanica. Krećem uz jablanove prema autobusu Još jedan pogled prema ŽCPR-u pored stajališta i graničnom prijelazu Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Dolazim do raskršća. Ispred je interesantna kurija ... morat ću ju uskoro doći detaljnije pogledati, Pogled prema pruzi Stajalište busa koji zamjenjuje vlakove na kumrovečkoj pruzi Istim klimavim busom sam se vratio u Harmicu. U njemu je bila već poznata kondukterka koja je komentirala da svoju kartu nikad ne iskoristim do kraja, jer da jedan dio uvijek prehodam. Ima praf, žena Par minuta kasnije u Harmicu stiže i Mađar ... ... koji me vraća doma na Trešnjevku Hvala na strpljenju. Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Stajalište Prosinec s kolodvorskom zgradom, skoro identičnom onoj u Klanjcu. Ne znam koliko je kolosijeka ovdje bilo ranije, ali sad je ostao samo ovaj jedan jedini, a i on se već 10 godina ne koristi. Zgrade kolodvora Klanjec, Prosinec i Vukovo Selo su potpuno iste. Sva tri kolodvora imala su po tri kolosjeka. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Prilazim stajalištu Rozga. Je li i to nekad bio kolodvor ? Kuća u prvom planu neodoljivo podsjeća na željeznički objekt Nije nikada bio kolodvor. Kuća jest željeznički objekt, izgrađen za stanovanje osoblja. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Još je samo 9 km do Harmice Neće biti. To je udaljenost do Savskog Marofa. Quote Serija 05 je zakon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
seabral Posted March 9, 2011 Author Share Posted March 9, 2011 Neće biti. To je udaljenost do Savskog Marofa. Da, stvarno, u pravu si ... a baš sam si bio razmišljao kako bi tih 9 km bila idealna udaljenost za idući cipelcug po napuštenoj pruzi. Quote --> Schaffner sei, des war amoi wos; so wird's nie wieder sei, des ist des Schaffnerlos --> Zwickts mi ganz wurscht wohin Link to comment Share on other sites More sharing options...
OGY Posted March 10, 2011 Share Posted March 10, 2011 Spremi se gacati po blatu od Vukova Sela do Harmice,jer su u sklopu obnove pruge istu demontirali na toj dionici.Dobar putopis! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts