Jump to content

baraba

Članovi
  • Posts

    141
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by baraba

  1. Sa zanimanjem pratim tvoje putovanje ali nisam mogao ne reagirati na ovo što ti se dogodilo. Nemoj samo tako preći preko toga. Pošalji reklamaciju na booking.com. Ako ti i ne vrate novce, barem ćeš spriječiti da takvi iznajmljivači prevare još nekoga. I nastavi dalje s putopisima, naravno.
  2. baraba

    ZG-RI-Opatija

    Imam, ne baš željezničke tematike pa preskačem ali moram priznati da ne volim baš intenzivno fotografirati kad negdje putujem. Fotografiranje krade vrijeme i utiske. Više sam volio klasične fotoaparate kod kojih si dobro pazio kako ćeš iskoristiti film od 36 snimaka. Danas kvantiteta baš ne rađa uvijek i kvalitetom. Zaboravio sam napomenuti a to zapravo više spada pod: Putovanje HŽ - > Vrhunac bezobrazluka HŽ-a, da su mi uredno prodali rezervaciju za mjesto koje je bilo zaključano i s oznakom rezervirano za službenu osobu. Ne samo meni, već i još jednoj bakici koja je čak i protestirala. Osoblje joj nije dalo nikakav logičan odgovor. Nije mi palo na pamet da protestiram, mi koji se svakodnevno vozimo vlakom znamo da to nema smisla. Uostalom ovih dvadesetak putnika koje je odlučilo koristiti usluge HŽ-a moglo se sasvim dobro rasporediti u dva vagona. Onaj treći prvorazredni ionako se voza gore dolje prazan. Nije mi jasno čemu. Vjerojatno zbog nekog pravilnika još od pokojne monarhije.
  3. baraba

    ZG-RI-Opatija

    I ove godine priuštio sam si jedno proljetno-zimsko putovanje vlakom do Rijeke. Kombinacija Gorskog Kotara sa snijegom do guzice i tek rascvalog proljetnog cvijeća u Opatiji stvarno je neodoljiva. Sastav putnika je očekivan. Penzići. Dulje vrijeme putovanja njima ne igra ulogu. Slobodno vrijeme jedino je što imaju u izobilju. U susjednom kupeu skupila se glasna penzionerska četvorka za belu. Oduvijek sam se divio starijim ljudima kako vrlo slobodno započinju razgovor s potpuno nepoznatim ljudima i bez ustručavanja ispričaju im životnu priču. U intimnoj atmosferi kupea razmijenjuju dijagnoze, pokazuju slike djece, unuka i pokojnih muževa. Ja nisam od te vrste pa cijelo vrijeme gledam kroz prozor. Sezona loženja nije još završila. U Moravicama po običaju imamo bavljenje cigaretama i kavom. Bojim se da će kad bežični prijenos električne energije postane stvarnost i dalje postojati lokomotive s bežičnim prijenosom 3kV i one s 25kV. No dobro dokle god je kava u lokalnom kafiću zadovoljavajuće kvalitete neću previše gunđat. Nismo nešto baš ni kasnili, do Rijeke samo 7 minuta. Imali smo zeleno svjetlo, većinom. Prestizali su nas auti. Prestizali su nas kamioni. Evo njih, postrojeni na pozdrav. U Fužinama božićni ugođaj još uvijek aktualan. Zašto ne, što fali blagdanima. I na kraju Opatijo bajna... Ne, nisam išao na Doru. Radije bi se vozao betejcem po Zagorju cijeli dan nego slušao tuljenje naših estradnih zvijezda. No povratak je uslijedio autobusom. Vlak ide prekasno, nije mi se dalo čekati. K tome putuje jedan i pol sata dulje!!!! Žao mi je, nema šanse. Po noći ionako ne vidim kroz prozor pa ni argument prekrasnog pogleda jednostavno ne prolazi. Iako brže, putovanje autobusom je bilo grozno. Smrznuo sam se kao nikad dosad. Naravno, dopalo me i sjedalo na blatobranu niskopodnog autobusa. Neprirodniji položaj sjedenja već dugo nisam iskusio, uz prijevoz skuplji za nekih četrdesetak kuna. Vlak još uvijek ima neke prednosti.
  4. Oprosti ali nisam mogao odoliti. Sjetio sam se "Izbavitelja" i ljudi štakora. Film je vjerojatno za tvoju generaciju loše i neuvjerljivo snimljen, ali meni je drag.
  5. Varaš se. To je bivša zgrada Centralne banke. Na tvom mjestu držao bih se podalje od nje. Tamo se navodno u večernjim satima okuplja neka tajna organizacija.
  6. Baš smo se naputovali s vama. Držao si nas u napetosti od nastavka do nastavka i iskušavao krajnje granice naših net tarifnih modela.
  7. Jučer sam konačno pregledao cijeli putopis (zahtijeva ADSL) i moram priznati da već dugo nisam pogledao nešto tako dobro. A malo ti i zavidim zbog toga što sam nisam nikad putovao na ovakav način, ruksak na leđa, japanke i gotovo, bez puno kompliciranja.
  8. Sad znam što se krije iza ovog zagonetnog zavoja. Tamo svako malo završi netko od nas neopreznih putnika pa su se valjda već navikli. Pretpostavljao sam da ih tamo dočeka RVR, uperi lampu u facu i postavlja pitanja o tome tko si, tko te je poslao i za koju stranu silu radiš. A ti si još i nosio fotoaparat i škljocao njime sveudilj. Nesretni Victore, što bi im odgovorio? Da si fasciniran željeznicama od malena i pišeš putopis za zeljeznice.net? Da, baš! Znaju oni takve.
  9. Mogli smo se i sresti negdje putem. Dan prije vaše turneje po SZ Hrvatskoj, putovao sam dijelom vaše trase iz Dugog Sela preko Zagreba i Zaboka u Gornju Stubicu vlakom ali napravio samo četiri (4) slike jer sam po običaju zaboravio napuniti baterije a i ove su potpuno neželjezničke tematike. Uostalom što da vam se petljam u posao, kad ovdje već ima pravih, gotovo profesionalnih fotografa. A išao sam zapravo posjetiti Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i popiti kavu pod Gupčevom lipom. Zadnji put sam bio tamo prije trideset godina na školskom izletu. U Zagorju i nakon 435 godina sve po starom: male plaće, velke daće. Najlogičniji izbor prijevoza je vlak. Da, ako ti se baš i ne žuri. Jer ujutro ima vlak u 7.55 iz Zagreba za Gornju Stubicu koji je skoro pa direktan. Kažem skoro jer su dvije Macose spojene zajedno, pa ako već u Zagrebu sjedneš u pravu, onda u Zaboku ne moraš preći u onu drugu. Naravno, ja sam sjeo u krivu. Dobra organizacija je pola putovanja, pa treba provjeriti i vozni red vlakova za povratak. Nisam to učinio, pa sam u povratku zakasnio na vlak u 11.46 iz G. Stubice, zatim čekao idući u 13.21 (koji ne vozi subotom, lijepo piše u voznom redu ali treba pažljivo čitati). Pa onda idući vlak ide tek u 14.53. No ništa zato, bar sam propješačio do Donje Stubice i putem u šipražju (nekoć je to bio perivoj) primjetio dvorac Golubovec koji inače nebih obišao. Da sam bar imao bicikl, ali mogu si misliti kako to izgleda kad u vlak pokušaš unesti bicikl. Vjerojatno ti citiraju neki članak Pravilnika službe tamo negdje iz 1978. godine gdje jasno piše da je to strogo zabranjeno. Za razliku od pušenja. Zatim sam u Zaboku opet iskusio prorjeđeni subotnji vozni red jer je vlak za Zagreb išao tek za sat vremena, a u Zagrebu sam opet morao čekati vlak za Dugo Selo. U Zaboku sam tih sat vremena hodao oko priličnog broja parkiranih vagona cisterni. Nekako mi ih je čudno vidjeti tik do putničkih perona i to još u tolikom broju. Sve u svemu, vikendom se putovanje od sto kilometara (možda sam i pretjerao) protegne na par sati. I na nekim mjestima te gledaju kao da si neki čudak, luzer totalni, sve čekaš da će te netko prozvat zbog toga što ti je uopće palo na pamet putovat vlakom. Šteta.
  10. Ne dolazi u pripitom stanju na rad! Super putovanje i slike, ali ovo upozorenje mi je najbolje od svega.
  11. Ma svaka čast, a ne kao neki koji hvale željeznicu ali se drže auta. A što se tiče kolodvora, bar ne može nitko reći da tamo nema ni pasa.
  12. Budem se došao u proljeće provozat tamo. Taj dan će zahvaljujući tome HŽ zabilježit 50%-tno povećanje putničkog prometa na toj liniji. Tužno.
  13. Na cijelom kolodvoru je jedan putnik, onaj simpatični pesek. A on nema tih problema.
  14. Svake godine zimi odem do Rijeke vlakom. Naravno nikom od svojih poznanika ne govorim niti objašnjavam zašto. Bojim se da ne bi razumjeli. Ili možda bi kad bi pogledali ove slike.
  15. Pratim vaše skitnje kroz Zapadnu Slavoniju (a i one ostale) sa zanimanjem i oduševljenjem već dulje vremena jer sam i sam od tamo porijeklom. Ovom prilikom ste čak i prošli uz kuću mog pokojnog djeda koja se nalazila vrlo blizu pruge. On je bio obrtnik i željeznicom mu je stizao kamen. Mislim da je cijeli kraj počeo ubrzano nazadovati nakon što se je promet prugom obustavio, mada to nije naravno bio isključivi razlog. Nadam se da ću se uskoro provesti prugom Banova Jaruga - Daruvar dok i nju nisu ukinuli. Dobar dio djetinjstva sam skoro svaki vikend putovao ovom linijom iz Daruvara za Zagreb (via Banova Jaruga kako se to nekad govorilo) uz veselo kloparanje starih dobrih šinobusa. Pozdrav
×
×
  • Create New...