Jump to content

Duh u močvari

Članovi
  • Posts

    5123
  • Joined

  • Days Won

    5

Posts posted by Duh u močvari

  1. 1 hour ago, DB said:

    Nije nikako ponavljač predsignala (čini mi se čak, da se oni ne ponavljaju).

     

    Službeni naziv je "ponavljač predsignaliziranja", i po definiciji "signalizira signalni znak jednak signalnome znaku kojim je predsignaliziran signalni znak glavnoga signala, a ispod signalnoga znaka ima i jednu mirnu mliječnobijelu svjetlost".

     

    Naravno, predsignal je u direktnoj ovisnosti s glavnim signalom, pa nije šija - nego vrat.

  2. 1 minute ago, Portos said:

    Iako je Rail Ride od Brdovca do Ključa (Šenkovca) isključivo biciklistička staza, izgrađena EU novcima dobivenima za gradnju BICIKLISTIČKE staze, to ne sprječava šetaće, rolere i ostale ne-bicikliste da ju koriste. Dođe mi da svakom tamo tko nije biciklist u prolazu zveknem jednu preko uha...

     

    Po novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama biciklističke staze i trake mogu (tj. moraju ako postoje) koristiti i osobna prijevozna sredstva (električni romobili, unicikli i slično). Ja bi osobno napravio iznimku i za rolere (pod uvjetom da koriste role kao prijevozno sredstvo, a ne izvode piruete).

     

    Trkačima i šetačima (pogotovo s psima ili dječjim kolicima) nije mjesto na takvoj stazi, smanjuju joj propusnost i povećavaju rizik od sudara. Ali bojim se da sprječavanje takvog ponašanja ovisi prvenstveno o kulturi, jer ne vjerujem da je policiji visoko na listi prioriteta kontrola takvih biciklističkih staza.

    • Like 1
  3. 14 minutes ago, Renato said:

     

    Za dionicu Dugo Selo - Križevci dolazi iz BiH.

    https://gpjedinstvo.com/proizvodi/

     

    Tucanik – dijabaz

    Tucanik od dijabaza jedinstvene tvrdoće služi za izradu zastora željezničkih pruga, te za izradu drenažnih sistema. Pored ostaloga, ovaj tucanik se ugrađuje u donji stroj brze dvotračne pruge Dugo Selo – Križevci (Hrvatska), projektovane za brzine do 160 km/h.
    Agregati: 31,5 – 63; 0-120 mm

     

    Dijabaz visokog kvaliteta vadimo u kamenolomu Trnava (Gornji Podgradci, Gradiška) i obrađujemo u modernom pogonu velikog kapaciteta na istoj lokaciji.
    Prema fizičko-mehaničkim osobinama, u ležištu Trnava učestvuju dva varijateta stijenske mase dijabaza koji se uslovno nazvaju kompaktni-svježi dijabaz (ββ) i izmjenjeni-trošni dijabaz (ββ’).

     

    Je, na to sam i ja naišao.

     

    Kamen-Psunj isporučuje eruptivni tucanik (ne piše koje vrste) za Okučani-Novska, Vinkovci-Tovarnik i Đakovo-Beli Manastir-DG: https://www.kamen-psunj.hr/?page_id=9

     

    Kamenolomi Radlovac također isporučuju dijabazni (eruptivni) i dolomitni (sedimentni) tucanik, ne znam je li njihov bio negdje ugrađivan: https://radlovac.hr/

     

    Vjerojatno ih ima još, ali nemaju online-prisutnost.

     

    Obilaženjem rekonstruiranih dionica može se sakupiti lijepa petrološka kolekcija, iako je presjek sakupljača minerala i ljubitelja željeznica vjerojatno relativno maleni skup.

     

    Nadam se da se Stanley ne ljuti zbog ove male stranputice.

    • Like 1
  4. 1 hour ago, 1borna said:

    Hvala za reportažu(e), već duugo nijesam vidio crnoga tucanika u nas, znade li netko odakle je?

     

    I mene zanima. Čini mi se da se kod nas najviše ugrađuje andezita (zelenkast) i dijabaza (sivkast). Ovako crni kamen (bazalt?) ne znam jel se vadi igdje kod nas - možda je iz Austrije? Tamo sam viđao takav tucanik.

  5. 1 hour ago, DB said:

    Klotoida je odavno u primjeni na cestama, no na kolosjecima se nije pokazala dobra.

     

    Ja sam ko laik dobil suprotan dojam, da se nekad na JŽ koristila kubna parabola, odnosno popravljena kubna parabola,a danas se koristi klotoida. Kak sam i navel, spominje se u nekim našim friškim željezničkim projektima, nisam ćorav. 🤷‍♂️

     

    1 hour ago, DB said:

    Ako je tomu tako, imam osjećaj da je to više pusto teoretiziranje (vulgo: pravljenje pametnim) nego praktična potreba.

    Uostalom, usporedimo to sa skretanjem još bržih vozila: mlaznih aviona.

    Automatski pilot u skretanju okreće avion oko vertikalne osi i naginje ga oko uzdužne osi taman koliko treba da je rezultanta gravitacije i centrifugalne sile usmjerena okomito na podnicu. Formulu koje krivulje ima ugrađenu?

     

    Pardon, nije do oblika krivulje prijelaznog luka već do sinusoidalnog prirasta nadvišenja, prvenstveno vjerojatno zbog udobnosti putnika.

  6. On 07. 06. 2022. at 18:21, DB said:

     

    Mogu jedino dodati da se prijelazni lukovi projektiraju (polažu) po kubnoj paraboli, koja je najprirodnija krivulja po kojoj se prema fizikalnim zakonima nastoje kotrljati kotači u prelasku iz pravca u kružni luk i obrnuto. Svaki pokušaj ugradnje neke druge krivulje rezultira dezintegracijom iste. 😋

     

    Čitanjem projekata dobio sam dojam da se u zadnje vrijeme koristi klotoida (znana još kao Eulerova spirala).

     

    Klotoida ima linearnu promjenu zakrivljenosti u odnosu na dužinu, što osigurava i linearni prirast bočne akceleracije.

     

    Kubna parabola, iako nije idealna, je jednostavnija za izračun i zato se povijesno koristila.

     

    Na prugama velikih brzina koriste se još složenije krivulje, koje osiguravaju sinusoidalnu promjenu bočne akceleracije.

  7. 3 hours ago, mali.paja said:

    Po slikama mi se čini da to sa južne strane pruge? Skoro 10 000 000kn mi se čini preskupo!

     

    Cijena ponude odabranog ponuditelja COLAS Hrvatska d.d. je 5.973.404,99 HRK bez PDV-a.

     

    Predmet nabave je izgradnja 7 km biciklističke staze s odmorištima.

     

    Quote

    Predmet ovog postupka javne nabave je izgradnja biciklističke staze uz željezničku prugu, u ukupnoj duljini od 7.086,87 m.


    Radovi koji su predmet ovog postupka javne nabave obuhvaćaju izgradnju biciklističke staze uz južni rub zemljišnog pojasa željezničke pruge za međunarodni promet M101 od stajališta Brdovec do stajališta Sutla.


    Projektom „RAIL RIDE“ uspostavlja se longitudinalna biciklistička staza u koridoru željezničke pruge za međunarodni promet M101, s transverzalnom vezom uz potok Gorjak na industrijsko područje u Savskom Marofu.


    Biciklistička je staza smještena unutar katastarskih općina Laduč i Brdovec.


    Radovi koji su predmet ovog postupka javne nabave obuhvaćaju sljedeće radove: (1) pripremni radovi, (2) zemljani radovi, (3) odvodnja, (4) konstrukcija prometnih površina, (5) horizontalna signalizacija, (6) vertikalna signalizacija i oprema staze, (7) oprema odmorišta, (8) ostali radovi, (9) propust 1, (10) propust 2, (11) propust 3.

     

  8. 4 hours ago, dorianb said:

    Bilo kako bilo svi se slazemo da su to interesantni gemovi zeljeznice u ovim krajevima :D Inace, dugi niz godina za Krusljevec u kuriru pise Krusljevac. (na stajalisnoj tabli, cudom, pise tocno). Slazem se sa kolegom DB oko legitimiteta zeljeznickih naziva, no s druge mi je strane interesantna ta specificna zeljeznicka gramatika.ko zna, mozda su se nekad davno mjesta tako izgovarala?

     

    Bilo bi svakak lijepo da HŽ Infra napravi jednu sveopću reviziju naziva željeničkih kolodvora i stajališta (našlo bi se svakojakih čudovitosti za ispraviti), ali čini mi se da trenutačno nemaju kapaciteta ni za neke mnogo bitnije poslove.

    • Like 5
  9. 1 hour ago, DB said:

     

    Taj fenomen sam opisival u temi o potresu, da zagrepčani (ubrajam i sebe tu) po Donjem gradu ne gledaju i ne pamte fasade iznad prizemlja, s izuzetkom na većim trgovima gde čekaju tramvaj. Pa tak i sve kaj se izmjeni iznad navedene razine uopće ne utječe na percepciju slike grada. 😎

     

    Ha, pa nije baš uputno dok se krećeš kao pješak kroz gradsku vrevu zuriti okolo.

     

    Zato postoji onaj kabrio double-decker za turističko razgledavanje.

  10. On 21. 02. 2021. at 0:26, mali.paja said:

    Na ulazu u čekaonicu piše: Objekt je pod videonadzorom? To nije točno! Izložene slike u čekaonici su moje i ja sam ih postavio. Nešto sam i maknuo jer su neki stakla od slika polupali. Tamo gdje je automat za kavu sam maknuo sliku jer su istu zagradili. Šef kolodvora koji je mene nasljedio u Zaprešiću je stavio natpis da je pod videonadzorom. Kad sam ja postavio slike on je kupio lažnu kameru za 20kn i istu postavio kako bi ljudi mislili da ih snimaju ukoliko nešto trgaju. Ma nije ništa to vrijedilo. Inače mjesto sadašnje čekaonice je bilo prometni ured negdje do 1972.

     

    "Objekt pod videonadzorom" dođe otprilike isto ko i "pazi oštar pas" :mrgreen:

  11. Puno arhitekata je tamo kupilo stan... najveći problem su bile originalne drvene grilje koje su se raspale. I onda je dugo trajalo natezanje s konzervatorima o mogućnosti ugradnje aluminijskih grilja. Na kraju je prihvaćeno, a čini mi se da je ispalo kako je to bio i Vitićev originalni plan.

×
×
  • Create New...