Jump to content

nodlehs

Članovi
  • Posts

    684
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by nodlehs

  1. On 04. 06. 2021. at 8:55, Stanley said:

    Da vidimo što je ono:

     

    491171029_P1010046(1024x768).jpg.c9854d5070bd9acb84be1c6c8a1aa5ab.jpg

     

    Zanimljiv putopis!

    Ovo na slici bi trebao biti Distributivni centar za voće i povrće, koji inače u medijima slovi kao svijetli primjer ulaganja u hrvatsku poljoprivredu. Nadam se da je zaista tako!

  2. Znam ja dobro gdje je Poljana s obzirom da je to moje rodno selo, zato me ti Ribnjaci i bodu toliko u oko :grin:

    Ribnjaci možda imaju poštanski broj Kaniške Ive, ali spadaju pod grad Lipik pa su samim time i u Požeško-slavonskoj županiji. Divna li nam je država :grin:

    Granica Slavonije i Moslavine jest rijeka Ilova, ali ja govorim o upravnom području, odnosno županiji.

     

    http://www.lipik.hr/?lang=1&vrsta=3&id=24

     

     

    Grad Lipik broji 26 naselja: Antunovac, Bjelanovac, Brekinska, Brezine, Bujavica, Bukovčani, Dobrovac, Donji Čaglić, Filipovac, Gaj, Gornji Čaglić, Jagma, Japaga, Klisa, Korita, Kovačevac, Kukunjevac, Lipik, Livađani, Marino Selo, Poljana, Ribnjaci, Skenderovci, Strižičevac, Subocka i Šeovica.

     

    Nisam rekao da ne postoji RIbnjak Kaniška Iva, ali to nije isto što i Ribnjačarstvo Poljana.

     

    Ribnjačarstvo Poljana d.d., link na Gmaps: https://goo.gl/maps/aAXib5FBEN72

     

    A za Ribnjak Kaniška Iva se skreće ovdje (sa ceste Međurić - Garešnica): https://goo.gl/maps/ACJiiJ2QoYx , a nalazi se ovdje: https://goo.gl/maps/tWCHw143ZcG2

    Evo i znaka za isti:

    bjQ2eio.jpg

     

    Pa evo za one koji nisu upoznati s područjem da znaju o čemu se radi :)

  3. Kao i uvijek, zanimljiv i kvalitetan putopis, nadodao bih samo nešto. Ribnjaci na kojima ste bili (gdje postoji uskotračna željeznica) nisu Ribnjak Kaniška Iva (vlasnik: "Riba" d.d. - Garešnica), već "Ribnjačarstvo Poljana" d.d. i nalaze se u mjestu Ribnjaci koje čak spada pod Požeško-slavonsku županiju. Postojala je uskotračna pruga od Ribnjaka do Poljane gdje se riba pretovarivala i vozila dalje.

     

    U Garešnici je postojao trag pruge (ŽCPR) do Bjelovara sve do prije par godina, prolazila je između Bille i INA-e.

     

    Čekamo da se i drugi sudionici jave! :)

  4. Slučajno naletih na članak, pa ću ga staviti ovdje, nadam se da Stanley neće zamjeriti :wink: Na linku se nalazi i pokoja fotografija.

     

    http://www.vecernji.hr/zg-zivot/700-serticu-opet-na-razanj-i-rostilj-put-gostionice-u-stenjevcu-od-sertica-i-banije-do-norina-1088915

     

    K 'Sertiću' ponovno na ražanj i roštilj

    Gotovo zaboravljen, objekt na početku Samoborske ceste uskoro će početi novi život, po uzoru na onaj iz prošlog stoljeća – bit će restoran i svratište, tj. hostel. Tvrtka Lindner u objekt koji je bio važna gastronomska destinacija ulaže velik novac, a obnova bi trebala biti završena potkraj godine.

    Danas u rubrici koju radimo s grupom na Facebooku Zagreb kakav je bio nekada imamo odličan povod za temu. U više je navrata ondje tema bila – gostionica ili svratište Sertić na Stenjevcu. Riječ je o vrlo popularnom odredištu Zagrepčana koje će mnogi pamtiti i po proslavama kojih je ondje znalo biti.

    Velika terasa, sjajan jelovnik i živa glazba činili su to mjesto gotovo kultnom destinacijom. Fotografija iznad teksta potječe iz 1915. kada se mjesto zvalo Gostiona k postaji Stenjevec, vlasnika J. Sertića. Podignuta je potkraj 19. stoljeća, ipak nakon postaje. Povijest joj je neraskidivo vezana uz željeznicu i obližnju postaju. Vjerojatno zbog nje u jednom trenutku i postaje Svratište Sertić, Stenjevec.

    Bilo mu žao što propada

    Druga je zanimljivost kako je mjesto mijenjalo i kvart gdje jest – Stenjevec, pa Vrapče, da bi zadnja adresa bila – Malešnica! Riječ je o samom početku Samoborske ceste. Sertić se spominje i napisom u stenjevečkoj crkvi koju je darivao početkom 30-ih. Unatrag nekoliko godina, što zbog lošeg poslovanja a što zbog neriješenih imovinskih odnosa to nekad popularno mjesto stajalo je zapušteno, na žalost mnogih. No, lijepa će se priča ipak ponoviti jer se objekt obnavlja. Zaslužni za to su Vladimir Majcen iKrešimir Jukić, direktori tvrtke Lindner koja je vrata do Sertića.

    – Kako je to ista parcela gdje se nalazi i naša tvrtka, bilo mi je žao gledati kako propada. Kako smo i mi ozbiljna tvrtka, bolje je da u susjedstvu imamo neštoreprezentativno. Nekretnine su vrijedan dio našeg poslovanja i lako smo se odlučili otkupiti zemljište i objekt – kaže Majcen dodajući da je uložen i određen napor.

    – Mjesto je imalo nekoliko sljednika, Lovački rog Milana Šećkovića te nekoliko Sertića izravnih nasljednika staroga vlasnika. No, uspjeli smo se dogovoriti i mogli smo započeti s obnovom. Učinit ćemo to po uzoru na ono što je Sertić bio kada je bio svratište. Imat će kat sa sobama te nuditi sve tradicionalno kao nekad na velikoj terasi – kaže investitor pa nastavlja da posao nije jeftin.

    – Stajat će nas između 700.000 i milijun eura, a trebali bismo biti spremni za otvorenje najkasnije do Nove godine. No, kako se ne bavimo ugostiteljstvom, odlučili smo dati novi objekt u najam nekome tko to zna bolje – govore Majcen i Jukić upoznajući nas sIvanom Ahmetovićem koji će na mjestu starog Sertića pokušati oživjeti njegov stari gastro duh.

    Stari kesteni...

    – Na katu će biti hostel, no želim da novi Sertić bude prepoznatljiv po ponudi koja treba biti kakva je bila i prije, kvalitetna i tradicionalna – kaže Ahmetović, ugostitelj koji želi mjestu vratiti šarm.

    – Sjećam se kada sam ondje dolazio kao mladić i točno znam gdje je stajala glazba, kako je sve izgledalo. Bit će opet roštilja i ražnja, ali i sjajnih kolača jer je poznati zagrebački ugostitelj pristao uključiti svoju ponudu. Kad vidim stare kestene, odmah mi na pamet pada ime, neka se zove Maroon’s – kaže Ahmetović, inače osnivač Lida.

    Put gostionice u Stenjevcu: Od Sertića i Banije do Norina

    Kroz povijest je mjesto mijenjalo imena, zvalo se Gostiona k postaji Stenjevec pa Svratište Sertić, onda K Sertiću, pa nakon toga Banija 70-ih godina prošlog stoljeća i na kraju Norin, ime koje je dobilo 90-ih, no nije predugo trajalo. Mnogi mjesto pamte po odličnim jelima s ražnja i roštilja ali i po prekrasnoj hladovini koju pruža staro drveće.

  5. Kao i inače, vrhunski putopis! Napokon da se vidi da nismo skroz zaboravljeni! :)

     

    Dodao bih nekoliko sitnica, ako imam dozvolu :)

     

    Moram priznati da te HAK krivo naveo, najkraći je put na izlazu Kutina, pa zatim preko Garešnice za Daruvar, a još je i kudikamo bolja cesta. Iako je za putopis još bolje ovako. Još jedna od opcija bi bila da se siđe u Kutini, a zatim preko Banove, Poljane, Lipika i Pakraca dođe do Daruvara, onda bi cijela Pakračka pruga bila pokrivena :)

     

    Onaj gadan dernek je "kićenje" kuće za rođenje djeteta (najčešće perjem i starim istrganim krpama; znalo se i premazivati ogradu uljem da se perje bolje uhvati :grin:). Nekad se i pisalo po ulici i svim zgradama unutar dvorišta, Gusan-patak, ovisno o rodu djeteta uz ispisane upute za dolazak na cesti (svakih 50m). Toga je sve manje, vjerojatno jer se nerijetko događalo da se i cijela fasada išara navedenim natpisima.

     

    Odvojak koji si vidio prema Badljevini je ind. kolosijek od Kamen Sirača.

     

    QvvvgWb.jpg

     

    U Gračenici odvojak vodi do postrojenja za pranje vagona-cisterni koji je u funkciji kao i taj odvojak.

     

    Sve u svemu, 5+! :)

×
×
  • Create New...