Jump to content

Great Cornholio

Članovi
  • Posts

    1718
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Great Cornholio's Achievements

3

Reputation

  1. Hvala na komentaru. Inace ovo sa usijanim tockovima u Konjicu sam gledao svojim ocima dosta puta. Ustvari prilicno je redovna pojava. O sudbini prometnika je bolje da ne razmisljamo.
  2. Da donekle odgovorim na vlastito pitanje. Izgleda da je upravo danas godisnjica nemilog dogadjaja. Ustvari ne znam radi li se o istom dogadjaju posto ovde nije u pitanju eksploziv nego rakete. Prilicno sam siguran da se radi o istom dogadjaju, informacije se previse se podudaraju da ne bi bio. Uglavnom vise na linku ovde: http://bljesak.info/web/article.aspx?a=7c51ee08-010f-4b20-9ad0-27f77e798dff&c=574044e8-c8c8-449a-85dd-05d49eb9b572
  3. Da na sekundu skrenem sa teme. Nije li nekada doslo do zapaljenja voza negdje na otvorenoj pruzi koji je bio natovaren upravo Cehoslovackim plasticnim eksplozivom? Da li sam ja nesto pomjesao ili pogresno cuo? Koliko se mogu sjetiti, incident se desio negdje sjeverno od Mostara, nekada sedamdesetih???
  4. To je ta slika, sigurno sve govori samo za sebe. Pitam se da li vlasnik kuce/kafane ima urednu gradjevinsku dozvolu. Hadzibane gdje se sada nalazi 812-017, ocigledno vise ne ide po ovoj pruzi?
  5. Nemam neke tacne podatke kod sebe pa pricam "napamet" ali bio bih prijatno iznenadjen da ova pruga i dan danas moze finansirati samu sebe. Potencijal jeste tu, to apsolutno nije sporno ali ........... kao sto kazes, ne zavisi sve od pruge Zivinice - Zvornik, sta dalje? Problem je naravno sto je pruga zamisljena i napravljena u neko drugo vrijeme. Ja se nadam da ce vremenom ipak sve doci na svoje, pogotovo sa priblizavanjem EU, tada bi za ovu prugu mogli doci bolji dani. Ali za sada, nemojmo biti naivni, kada se sve sabere i podvuce ......... pruga je vise nego promasena investicija. Naravno opet podvlacim, mislim i nadam se da ce se vremenom ipak potvrditi opravdanost postojanja ove pruge. Ćiro ocekujemo nastavak reportaze prilikom tvoje iduce posjete Zvorniku. Sada jedna molba. Nekada prilicno davno sam na jednom od foruma vidio sliku iz Zvornika koja je bila u najmanju ruku tragikomicna. Neko je valjda u nadi da vozovi vise nikada nece proci ovom pruga napravio kucu tik uz samu prugu. Ovde ne govorim 2 ili 3 metra od pruge, voz mu bukvalno prolazi 10 cm od zida kuce. Ima li neko slucajno tu sliku ili zna li gdje sam je mogao vidjeti?
  6. Ovo se zove "zali Boze para", makar za sada.
  7. Vita jela, zelen bor, evo brzi odgovor. Među onima što smo ih obišli (vidio si slike) nalaze se dvije lokomotive serije 11, obje novije verzije s usmjerivačima zraka, te po jedna 33 i 51. Brojeve nažalost nisam gledao, a mislim i da su pločice poskidane. Brojevi me, pošteno govoreći, nisu ni zanimali. Jednostavno sam pao u komu kad sam vidio kako se odnosimo prema vlastitom tehničkom nasljeđu. To zasigurno nije sve, jer se na RK mora nalaziti još parnih lokomotiva, između ostalih i zadnja serije 11 koja je 1976. remontirana u TŽV Gredelj. Vjerojatno se neke parne lokomotive, bolje rečeno njihove reliquiae reliquiarum, nalaze u krugu Vuče vlakova gdje nismo imali pristupa. A i ovo što smo vidjeli ugurano je na mjesto koje se ne može nazvati baš reprezentativnim. I ostali vrijedni muzejski primjerci (vagoni) nagurani su u neku pripizdinu, gdje također hrđaju i propadaju. Kad to usporedim s jednim Železniškim muzejom u Ljubljani, koji sam ove godine posjetio dvaput, dođe mi da ono debelo krme s HTV-a, koje se permanentno sprda s našim zapadnim susjedima, opalim nogom drito u pretilu trbušinu. Da ne duljim, negdje na forumu imaš točne podatke gdje se koja od očuvanih (čuj: očuvanih) parnjača u Hrvatskoj nalazi, zajedno s njihovim brojevima. A postoji i foto-dokumentacija, uključivo lokomotive na RK. Hvala na odgovorima i dodatnim informacijama. Tvoje komentare o stanju parnjaca necu da "komentarisem", jedino ako ti treba jos neko pa da zajedno placemo.
  8. Da. A posebno me zanimalo u kakvom su stanju. Jednom rječju: katastrofa. Pogonske motke (ojnice) poskidane, lokomotive izbušene rupama i hrđom, na seriji 51 nedostaje jedna pogonska osovina, a upravljačke kabine pretvorene u smetlište. Imao sam namjeru popeti se u kabinu jedne 11-ice, ali sam odustao kad sam unutra vidio gomilu kojekakvih otpadaka. A mrlje sa odjeće ne bi poskidala ni tri kemijska čišćenja. Stanley molim te kada stignes napisi koje se sve parnjace tamo nalaze. Bitne su nam serije, ako imas kompletne brojeve jos bolje.
  9. Ovaj covjek mi izgleda potpuno drogiran atmosferom i osjecajem u starom vagonu. Sutra zelim toksikoloski nalaz doticnog gospodina. Da vas ne hvalim pojedinacno, od mene SVI imate veliku zahvalnicu za ovakvu prezentaciju. Takodje koliko mogu primjetiti, svi ste se lijepo proveli, to mi je neobicno drago. Zaista se ne mogu kontrolisati i pomenuti jednu veliku bruku i sramotu u Hrvatskoj, koja donekle ima veze i sa ovim dogadjajem. Zaista ne mogu vjerovati da u cijeloj Hrvatskoj ne postoji niti jedna parnjaca koja je u voznom stanju, ili makar stari vagon? Zar zaista mora doci parnjaca iz Madjarske da bi uvelicala ovakav dogadjaj? Uredu, razumijem kakva su vremena, razumijem da Hrvatska nije najbogatija zemlja na svijetu, imati parnjacu je ipak donekle luksuz. Ipak, Hrvatska i nije tako ekonomski losa, znam da u okruzenju ima mnogo "siromasnijih" drzava, u svijetu da i ne govorim. Sramota je jos veca time sto je jedina fabrika parnih lokomotiva u Jugoslaviji bila upravo u Hrvatskoj. Pobogu, moze se obnoviti makar jedna parnjaca iz Djure Djakovica, ako nista ono radi nekakvog nacionalnog ponosa. Zar jedna masina iz Slavonskog Broda nebi uvelicala ovakav dogadjaj?
  10. Odlicno, ovome putopisu se nema sta dodati, niti oduzeti Lijepo si sve docarao, kao da smo bili sa vama. Jedno malo zapazanje za kraj, tvoj prijatelj Nikola = Ricardo Carvalho, samo svijetlije puti Nadam se da dobro barata loptom kao i Ricardo
  11. Tek sada vidjeh tvoj "blog" egérke. Odlicno, duhovito i ironicno, sve po mome ukusu
  12. Lovce_na_pruge zelim ti sto brzi oporavak i cuvaj se te opake biljke ubuduce
×
×
  • Create New...