Jump to content

fran

Članovi
  • Posts

    246
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by fran

  1. Malo kroz moj kraj,zanimljivo i zabavno. Mogu samo nadodati da me baš zanima do kad će oni ostaci porušenog drveća i ostalog kod nekadašnjeg stajališta Samoborčeka stajati..... Već je tak kojih mjesec dana,dobro da se nekaj radi i uređuje ali ovo tak ne izgleda. Srušen je čini mi se i dio zgrade starog stajališta,bilo bi zanimljivo pronaći nekakve predmete i starine iz tog doba npr. natpis stajališta Stenjevec.....samo za to su šanse skoro nikakve. Potok Dubravica i Gornji Stenjevec su super izletiše za ove proljetne dane.
  2. Zanimljiv hodopis u jednom od poviješću najzanimljivijih naselja Zagreba.(Podsused) Podsused je ostao dosta izvoran za razliku od ostalih naselja u Zagrebu. Mužikaši su bili veseli ali nisam bio među njima. Negdje sam čuo da je Susedgrad dosta uništen iz zraka u dva svjetska rata pa bi danas bio u puno boljem stanju...... Jel to točno?
  3. Tu ima nešto slikica u vezi vojarne i naselja koje je tamo nastalo. My link
  4. Lijepo ,ja sam nekad znao uz Vrapčak biciklom do Vojarne pa onda do Jaruna. Prije nekih 10-15 godina znam da su uz potok bila još velika polja i kućice kak veliš,tak da se grad jako brzo urbanizira. Valjda ćemo za 50 godina imat Zagreb do Zaprešića,Samobora,Velike Gorice...kolko se brzo grade nova naselja. Čini mi se da vidim sa svojeg balkona tvoju ulicu Tomislava Krizmana,zapravo ne ulicu nego onu zgradu sa ciglastom fasadom.(ak se ne varam mislim da imaš tri frizerska salona u ulici,a duga je kojih 150m) Možda i ti vidiš moju zgradu ak si dovoljno visoko i ak gledaš prema sjeverozapadu? (prva veća smeđa zgrada na Gospodskoj sa 6 katova) Bila je dobra fora dok su moji starci živjeli u Gospodskoj,moja mama je živjela u Gospodskoj a radila u Radničkoj.
  5. Ja se mogu pohvalit svojim putovanjem biciklom do Gornje Bistre ,od tamo pravac Sljeme,a sa Sljemena sam se spustio na Risnjak pa onda dole kroz šumske putove na slap Sopot ,a na kraju sam završio na Zelenoj magistrali i doma na zasluženi odmor. To je jedno od putovanja,a bio sam skoro svigdje kaj se tiče zapadne Medvednice.
  6. Da se vratim malo bliže Vrapču. Ja sam bio u predzadnjoj generaciji koja je išla u vojsku,bio sam u vojarni "Croatia".( Maršalka) Niko mi nije zrihtal,tak je ispalo,iz Zagreba sam i u vojsci sam bil u Zagrebu. Bili smo na ciljanju u Vrapče streljani. Dosta veliki prostor mogu reći,nekada je bio kamenolom. Ak ste na faceu možete tu vidjeti nešto slika,lako me bute prepoznali. (harmonika) 45 klasa abko. http://http://www.facebook.com/groups/34237610204/ Još malo fotki iz Vrapča. Stara zgrada škole u Gornjem Vrapču. Župna crkva Svete Barbare. Sad ti znaj više di je kaj.... Vrapče jug,Malešnica,Špansko,Oranice.
  7. Kaj bi to bila pionirska željeznica,nekakav mali vlakić još manji od Samoborčeka? Nekaj ko oni mali vlakići za rudnike i kamenolome. Ima ostataka Žičare na Bizeku,kak su objasnili kolege,a i u gornjoj Kustošiji i Grmošćici isto. U Vrapču i Gajnicama nisam nikaj zapazio.
  8. Nažalost gornje Gajnice ne postoje. Postoje Perjavica,Borčec i gornji Stenjevec na tom potezu,naravno i gornje Vrapče. Ok, postoji ulica Gajnički vidikovac i Stare Gajnice,baš se ne spominju kao kvartovi u novije vrijeme.
  9. Jeste dobri na ovim starim slikama,svi čupe imate... ha, . Zezam se malo,kak ti veliš "no hard felings". Sviđaju mi se,sigurno je Medvednica bila puno čišća,livada Ponikve i ostalo.....
  10. Sviđaju mi se posebno tvoji komentari na fotke, a i volim dok je nekaj iz mog susjedstva. Ja si isto razmišljam da bi napravio jedan putopis sa bicikla,tu iz okolice. Od Podsuseda i Susedgrada vijugavim putem do Vrapča recimo, sa svim onim malo manje viđenim mjestima,naravno i željeznica je uključena. Na gornje Vrapče i Stenjevec se nije tak problem prošetati ili sa biciklom,dosta su u kotlini i nije strmo,a i cesta je super do vrha. Na Bizek i Borčec već je puno drukčija priča ak hoćeš do kraja,strmo je u .....posebno Bizek. Baš bi i od tamo neke fotke stavio.
  11. Ova Poljačka ulica i ovaj prijelaz preko sporednog kolosijeka će mi uvijek ostat u sječanju.... Bilo je ovak,prije jedno godinu dana: Radim u tiskari i išo sam istovarit otpadni papir u kontejner u tiskaru Kolarić i još kod njih nekaj pokupit sa dostavnim autom.(Fiat Doblo)Kontejnera više nema,stajao je na travi kod pruge preko puta tiskare. Ja sam dolazio od smjera zapada do tiskare u namjeri da prvo zbacam papir u kontejner. Prešao sam sporedni kolosijek,pogledao prije,nisam zapazio vlak(koji je možda bio kod rampe,ili dalje,vjerojatno dalje) i odmah skrenuo ljevo na onu malu šodranu cesticu da se okrenem na rikverc i da po rinzolu se približim kontejneru. U tom trenutku dok sam ja polagano na rikverc izlazio sa šodrane ceste nisam čuo niti vidio u retrovizoru tertni vlak koji se približavao prijelazu. Ne znam kak,ali valjda je bio takav kut. Ja sam se okrenuo u smjeru zapada i polako se popeo na rinzol i krenuo do prijelaza i kontejnera. Kad u zadnji čas je skočio željezničar sa prvog vagona ljevo od mene i zaustavio me u mojoj namjeri da pređem prek pruge i da mi prednji kraj auta odnese vlak. Lokomotiva je bila odozada,a bilo je 30ak vagona,ne znam kak,nisam čuo vlak niti ga zapazio. Ostao sam na pol metra od vlaka dok je prolazio,a imao je sigurno 40km h nije baš išo polagano. Uglavnom to je bio moj prvi takav skoro bliski susret sa vlakom. Znam da mi je trebalo kojih 10min da dođem k sebi,a željezničar kaj je skočio dole kraj mene,popeo se poslije kojih 10,20 sekundi na drugi vagon i otišo,nismo se više vidli. Hvala mu. Dobar putopis ili hodopis,uvijek saznamo nešto novo,makar je blizu imat če kaj naši unuci gledat jednog dana. Ja ne mogu kad izgleda nema fotki željeznice vezano za moju temu. Nije bilo tolko tehnike ni fotića ko danas.
  12. Ovaj gospon koji drži tablu "Savski marof". Jel to Sabreal? Nisam 100% siguran,al mislim da sam prije kojih pol godine sviral na jednoj momačkoj večeri di je bil gospon Sabreal. Bilo je to negdje iznad Brdovca,Laduča,Šenkovca taj potez,ne sječam se točno. Jel je tak? Ili sam u krivu.
  13. Već bi ona zelena kuća uz Bolognu trebala biti u Stenjevcu, i više po današnjim granicama. Da mi vidjeti tog Mađara koji je napravil bolnicu na tom mjestu. :po guzi: Trebal ju je napraviti na mjestu današnje škole Dragutina Tadijanovića,ili Risa pa bi vidli kak bi se želj. stanica još uvijek zvala. Dobra je i ona stanica Samoborčeka kod Šumana u Vrapču,još se dobro drži oznaka stajališta. "S"
×
×
  • Create New...