Dragi forumaši zeljeznice.net, budući da je od 27.11.2019. omogućen upload fotografija na forum, molim vas da koristite isključivo forum za upload fotografija, kako bi izbjegli probleme s nestankom fotografija, koje smo imali u prošlosti. Upute za postavljanje fotografija se nalaze na ovoj poveznici.

 

Jump to content
zeljeznice.net

Glažar

Članovi
 • Content Count

  519
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral
 1. Ah, jesu, da! Kada je nešto dobro onda je dobro. Tko zna, možda ih opet povezemo Riječkom prugom?
 2. Prošao 03.01., kada će se znati tko se javio i tko bi mogao biti odabran?
 3. Bio i ja na 300-tki jutros, vozio od Skrada do Škrljeva ( a sinoć na 4607 od Škrljeva do Moravica, samo što nisam vozio). Nisu loše, nisu loše. Dižu 3 pulmana iz Zlobina puno brže nego Žutka, a i ostaje snage da bi išla i preko 100 km/h na 25 promila uspona. I elektrodinamička kočnica je ok, drži 3 pulmana na tom padu bez problema, držala bi još jedan/dva vjerojatno. E sada, kako bi to izdržala od Drivenika do Rijeke to ćemo vidjeti. Ali Jime, ipak je to daleko od Helge, slažeš li se? Premehanično djeluje ono uklapanje sklopnika kada voziš s tempomatom pa ideš u el. kočenje, ili pri pokretanju. Nakon zaustavljanja ne kreće kada otkočiš već moraš kontroler vratiti u "0" i ponovno zadati vuču .... Itd. Ima tih sitnica koje na Helgi rade savršeno. No, da ne budem cicija, s obzirom da je rekonstruirana ok je, nakon Žutke i više nego dobro.
 4. Sramotna izjava, osobito od koga je. Nadam se da će SSH uputiti oštar prosvjed protiv ovakvih i sličnih izjava. O istoj izjavi sam poslao mail slijedećeg sadržaja na adresu SSH. "Na teletekst stranici 120, HTV-a, danas je osvanulo i mišljenje ravnatelja policije g. Olivera Grbića koji Navodi kako je strojovođa (misleći na Juričića) trenutno jedna od najsumnjivijih osoba za željezničku Nesreću u S. Pećinama. (u prilogu kopija te stranice). Ne znam da li je gospodin Grbić svjestan težine tih sumnji. U slučaju da jest onda bi mu trebalo pružiti Priliku da sjedne, zajedno sa strojovođom i pomoćnikom str., u upravljačnicu lokomotive na vlaku koji se spušta iz Drivenika Prema Rijeci, pa da sam procjeni odgovornost strojovođe pri spuštanju toga vlaka i količinu potrebne gluposti, neodgovornosti, Hazarda ili čega u slučaju da isti svoju sigurnost dovede u pitanje. Tada bi, nadam se, shvatio, kakvu uvredu Baca na strojovođu i strojovođe u cjelini. Željeznica NIJE cesta, željezničko vozilo NIJE cestovno vozilo i sve sličnosti sa istima tu prestaju."
 5. Meni je u svemu najčudnije, ako je doista brzina bila velika, kako je vlak, koji je primljen u skretanje (što se vidi na prvoj fotografiji str. 1) prošao skretničko područje i iskočio tek 50 - tak metara iza nje. Znajući da je tu pad 25 promila, da je ograničena brzina preko skretnice pri vožnji u skretanje 35 km/h doista je nevjerojatno kako se iskakanje nije dogodilo na samoj skretnici ili malo iza nje.
 6. Tko zna, otpao putem. Ne smije se po kolosijecima. Sve je označeno trakama "Stop, HŽ istraga". Policija štiti područje.
 7. Hajde da se iskupim zbog dugog izbivanja. Evo nekoliko fotki s mjesta događaja. Pozdrav svima.
 8. Bogdaj svima! Nadam se da ste svi dobro i zdravo. Vidim da je forum aktivan i to mi je drago. Osobno sam prestao sudjelovati na forumu, nadam se privremeno. Ne postoji neki posebni razlog (ono- naljutio sam se na ovoga ili onoga - onu) (jel' ines još tu?) A Thomcro? Imam jednu molbu za one kojima je to moguće: za jedan seminar o tiristorskom upravljanju DC motorima bi mi koristila pokoja slika tiristorskih mostova iz lokomotiva. Dobro bi mi došao i širi kadar ali prvenstveno nešto detaljnije, dijelovi stalka, tiristorski modul, tiristori iz bliza i sl. Ako je tko od kolega strojovođa ili končarevaca u mogućnosti molio bih ga ako može poslikati koju sliku i poslati mi! Mail je: rvuckovi@vip.hr Hvala unaprijed! Do čitanja! Pozdrav
 9. Mi strojovođe bi htjeli da o nama misle kako smo bogzna kako važni i sposobni a sami smo toliko neuredni i prljavi da me je sramota na što izgledaju upravljačnice u kojima vozimo. Od nas samih, dabome, koje smo sami zaprljali, mada će neki sada reći kako mi nismo krivi što nam ne čiste upravljačnice. Nama je uvijek netko drugi nešto kriv i uvijek nam treba zanašati jaja. Ista stvar je i sa uniformama. A ne daj bože da nas netko pita "kada ide taj i taj vlak i od kuda". Ta što ljudi misle, mi smo strojovođe i od kuda im pravo da nas pitaju slične gluposti, neka nas plate za to pa ćemo "biti informatori". Ja bi štrajkao zbog toga, još 5 kuna zato što me pitaju po peronu kada ide koji vlak. ...i neka paze na pristup moliti ću lijepo, da slučajno ne bi doživio stres pa spizdio vlak negdje.
 10. Pfaffe Laffe, lijepo mi opisa mijesto. Svaka ti dala. Osobito onaj video prolaska nagibnog i zvonjave rampe. Eh koliko sam puta tamo čekao vlak i brojao vagone idući iz škole. Lijepo si ti to sve obišao. Što rade svi oni vagoni tamo ne znam ni ja, pretpostavljam, sa obzirom da postoje neiskorišteni kolosiječni kapaciteti, tako su ih i gurali tamo i ostavaljali, zatvarajući tako i te kolosijeke. Groblje vagona je to izgleda. A imam i jednu dopunu, ili ispravak kako hoćeš; Ova zgrada; je itekako željeznička, no ne po antenama. Izgradili su je Mađari kada i kolodvorske zgrade, a u svrhu stanovanja mađarskih željezničara koji su došli raditi na novootvorenu prugu i njihovih familija. Aha! Svaka čast inače za urađeno.
 11. Žao mi je zbog nesreće koju je doživio Boki. Želim mu strpljenje i uspješan oporavak te šaljem pozdrave makar ga ne poznajem. A tebi Kiki svaka čast na drugarskoj brizi za kolegu forumaša. Skidam ti kapu.
 12. Pa naravno, no, to mi nije ni palo na pamet, valjda se to podrazumjeva za toliki grad. Da prostiš, ja sam prije mislio da je to malo veće selo Hm, ti si mislio... Mislio... Misliti je...
 13. Pa naravno, no, to mi nije ni palo na pamet, valjda se to podrazumjeva za toliki grad.
 14. Kolodvor Moravice ti se nalazi na rubu grada, ili bolje reći predgrađu, no, ako dođeš vlakom nećeš se izgubiti, neće ti biti problem. Druga je stvar pronaći ga ako stigneš nekim drugim od mnogobrojnih načina. Preporučam ti, ipak, da kupiš Vodič kroz Moravice, ima ga svaka, i slabije opremljena knjižara, a vjerujem da se može naći i na svakoj trafici u Zagrebu. Vjeruj mi, to će ti uvelike olakšati snalaženje. Sretno u obilasku! P.S. Ukoliko ti bude potrebna pomoć slobodno se javi, mogu ti predložiti nekoliko interesantnih, što kulturnih što povjesnih ustanova i zdanja, barem onih važnijih, sve se ionako ne mogu obići u jednom danu. Pozdrav
 15. Glažar

  Snovi

  Stvarno interesantno pitanje, što sve ne padne na pamet forumašima. Evo kakva su moja iskustva sa time s obzirom da radim kao strojovođa. Moji su snovi najčešće bili vezani za neke izvanredne događaje, nezgode, i, što se znalo ponavljati uzastopno u određenom periodu. Recimo, sjećam se snova kako vozeći vlak od Drivenika prema Rijeci ne mogu obuzdati brzinu što mi je bilo strašno, ili slični snovi. No, jedna nesreća iz stvarnosti, kada mi se pred vlak bacila jedna žena, mi je uzrokovala nekoliko mjeseci gotovo svakonoćnog sanjanja, tj. noćnih mora sve sa sličnim scenarijem; ulazim u kolodvor i putnici umjesto da stoje na peronu svi stoje na kolosijeku i kako ne mogu zaustaviti vlak gazim ih sve dok se vlak ne zaustavi. To je bilo strašno. Ili, u stvarnosti, u Belom selu, iza Vrata, stanovala je jedna obitelj u kućici pokraj pruge, možda bivša odjavnica, a koji su imali malu djevojčicu staru nekih 3-4 godine. Ista curica se često znala igrati ispred kuće, što je bilo preblizo kolosijeku. Dobro se sjećam toga perioda kada sam vrlo često sanjao, sve nakon pregaženja iz stvarnosti, kako mi ta djevojčica izlazi na kolosijek i kako je, ne mogavši stati pregazim vlakom. Ti snovi, ili bolje reći more, su mi bili toliko opterećenje da se i danas, premda je od toga prošlo više od 10-tak godina, gotovo redovito sjetim te djevojčice prolazeći pokraj te kućice, u kojoj inače više ne stanuju jer je izgorjela u požaru (baš igrom te djevojčice i njenog brata ili sestre). Da ne spominjem kako, kada danas sretnem tu istu djevojčicu koja je sada već srednjoškolka i žive u Moravicama, odmah pomislim na njezinu rizičnu igru uz prugu i moje noćne more vezane za to.
×
×
 • Create New...