Jump to content
zeljeznice.net

firedrake

Članovi
 • Content Count

  238
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About firedrake

 • Birthday 10/19/1978

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  ST
 1. firedrake

  firedrake

 2. Za ne povjerovati. http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/310089/Default.aspx
 3. Nekako mi po fotografiji izgleda kao Cunardova RMS Caronia. Poklapa se vremenski, a kako je fotografija kolorizirana moguće da je umjetnik malo zamjenio boje. https://en.m.wikipedia.org/wiki/RMS_Caronia_(1904)
 4. Ne vikati .Mea culpa. Ko će više polovit kad je tko ispecan.
 5. A tata od prepametnog predzadnjeg američkog prežidenta? Pilot Avengera na USS San Jacinto, oboren u rujnu '44. Da je Japanac malo nalijevo ciljao, danas bi Saddam još bio na vlasti u Iraku.
 6. Www.mapire.eu Third military survey Ili treća topografska izmjera preslavne nam carevine, a listovi topografskih karata su georeferencirani. Preklopljena je s open street map tako ta se može paralelno pregledavati nekadašnji i današnji sadržaj karte. Relativno je sitno mjerilo kako sam već napisao, a po karti se spajaju negdje kod groblja. Danas unutar groblja postoji nekakav put, a da li je on bio dio te ceste i da li je ona produžavala negdje dalje prema Pilama stvarno je teško reći.
 7. Reichsstraße se protezala od Trsta do Boke, Reichsstraße je državna cesta, ondašnja magistrala . Gemeindestraße je općinska (lokalna, nerazvrstana) cesta, a pruža se otprilike Vukovarskom pa na Put od Republike i onda se spaja na Reichsstraße. Karta 1:75000 malo nezahvalna u prikazu sitnijih puteva.
 8. Čekaj da krene sa eskortnim nosačima. Stotinjak i još koji...
 9. Mule - A mule is the offspring of a male donkey (jack) and a female horse (mare) Hinny - A hinny is the offspring of a horse stallion (male) and a jenny donkey (female) Jes da magare nije najpoznatija životinja na Otoku...
 10. Gosti su na odmoru pa ih nije uputno opterećivati suvišnim podacima, npr. jel tu bila njemačka 88ica ili Ansaldo 90, navodno sa Vitoria Veneta.Ako ćemo tjerati mak na konac, potkop je u uvali Parja, a ne u Rogačiću. Za Vis ne znam, osim ceste na Bisevu, a to mi je pričao barba koji ih je čuvao. U Splitu su krajem četrdesetih gradili jedno poprilično veliko sklonište u tupinolomu, tada, podosta izvan grada, a danas je to skoro centar.
 11. A ono što je vrijedilo je pokupila vojska poslije rata. Kantina što je najkomičnije postoji i radi kao restoran danas.
 12. Na viškom aerodromu nije bilo nekakvih čvrstih objekata koji bi ostali sačuvani. Poletno sletna staza je obilježena stupovima visokim 3 - 4m cijelom duzinom. Dio je pod vinogradima, a dio su prošle godine očistili i pokosili jer je bilo govora da će se urediti aerodrom za prihvat sportskih aviona. Po viškom polju se da naći PSP ploča kojima je bila pokrivena pista i stajanje, a sada služe kao ograde. Isto tako se može naći onih stupića na koje se vješala bodljikava zica a izgledaju kao svinjski rep. Prošle godine u jednoj neplaniranoj šetnji iznad uvale Mala Travna sam naletio na dva bunkera/zaklona iz drugog sv. rata koji izgrađeni kao suhozid.
 13. Nece bit, ime otoka je u jednini, srednjeg roda. Sukladno tome deklinira se kao imenica srednjeg roda koja završava ne -e. Kaprije, Kaprija, Kapriju, Kaprije, itd...
×
×
 • Create New...