Jump to content

ghpacer

Članovi
 • Posts

  859
 • Joined

 • Last visited

About Me

 • Sex
  Male
 • Location
  Koper, SLO

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ghpacer's Achievements

1

Reputation

 1. Potražio sam i našao stranicu, no nisam baš pretjerano oduševljen. Našao sam i nešto slika iz naših krajeva, no jako mi smeta (»ide na šifce«) ono railphotolibrary preko najzanimljivijih djelova slike. Osim toga, opisi znaju biti katastrofalni: slika JŽ 33, opis JŽ 62! Šteta.
 2. Ne kužim?Zar se i Tebi to katkada dogodi?Nego, što je umjetnik htio reći? Pretpostavljam: Mislim da je dilema u tome, da li tamna mrlja na kraju kompozicije predstavlja dim rivalice ili primjerak flore. Meni mi se čini da je to stavblo s malo obimnijom krošnjom. Upotreba doprege inače nije sporna; u putopisu je već spomenuta.
 3. Jednom davno (kasnih 70-ih godina) sam na kolodvoru u Ljubljani pomoću razglasa doznao da s velikim zakašnjanjam stiže međunarodni vlak iz pravca Zagreba. Ubrzo se pojavi najavljen vlak ... iz pravca Rijeke! Malo sam se raspitao i saznao da je bio prekid saobračaja na magitreli LJ - ZG. Da li su normalni alternativni pravci bili prezauzeti ili nije bilo adekvatnih lokomotiva, ne znam. Tek, obilazak je bio zaista impresivan.
 4. Jako lijepo! Još jednom sam se uvjerio da znaš majstorski uočiti cjelinu, povezati prirodu i željeznicu. Mogu to biti odsluženi »baatići« u šumi ili nešto drugo, Tvoje slike dokazuju kako se željeznica uklapa u okolinu, postaje njenim djelom za razliku od autoceste koja djeluje kao rana. Vjerojatno kao »željeznicoljubitelj« nisam objektivan, no tješi me da nisam sam... Veseli me što nas većinu može oduševiti i zalazak sunca nad jezerom iako na slici nema ni »b« od »baatića« ni »š« od »šveda«. Srećom, nismo manijaci koje zanimaju samo promili uspona pruge ili promjer pogonskih kotača.
 5. Hvala, sve je jasno iako pomalo neobično (najnježnije rečeno)!
 6. Nije putnički, već je Inter City Šapjane - Našička Breznica via Ljubljana - Vojakovački Kloštar. Ljubljana - Novo mesto - Karlovac - Zagreb - ...ili, obzirom da je IC, direktno LJ - Zidani most - ZG -...?
 7. Lijepo urađeno. Meni nepoznati krajevi i pruga koju također nisam upoznao i vjerojatno nikada ni neću. Dobro društvo, lijepo vrijeme... no, ručak bi mogao biti malo maštovitiji... Nego, ja sam već pomalo u poodmaklim godinama te sve češće ne razumijem dosjetke. Što bi značilo ono Ima križanje s putničkim iz Šapjana ?
 8. ghpacer

  Pfaff u snijegu

  Bo? Ne bih znao. Zimski dodatak za skidanje ledenih siga s KV? Znam da žutke to nemaju... Imaju i žutke i mislim da se ta čudna sprava zove pantograf ili nešto slično...
 9. ghpacer

  Pfaff u snijegu

  Lijepa filmska minijatura. Podsjetila me je na moju zadnju vožnju vlakom. Zašto? Sjećam se, da je iz dimnjaka lokomotive jako iskrilo. Izuzetno nezdravo je bilo gledati kroz otvoren prozor prema čelu kompozicije jer ako je kakva iskra uletila u oko, jao! Prošla te je volja za gledanjem bilo čega. Uostalom, mislim da je zbog toga uz sve prozore pisalo "Ne naginji se kroz prozor", na srpsko-hrvatskom i još par drugih svjetskih jezika. A iskrila je, i to jako, i ova Tvoja ASEA. Iskrenje je bilo tako jako da je u tonskom zapisu prekrivena uobičajena milozvučnu buka lokomotive i kotrljajućih se vagona. Iskrila je na vrhu nekog čudnog štapa na krovu lokomotive. Što je to bilo? Efekt za privlačenje publike na HŽ?
 10. Uostalom, Barbarpapa1 nije mnogo bolji:
 11. Jel' Ti lakše? Jes, vala. Vidim, da Ti je sve jasno; postavio si dobru diagnozu.
 12. I gdje su tu uskotračne željeznice BiH? Vremenski, prostorno, 760 mm?. Ako slučajno nisi znao, uvijek volim biti u pravu i branim svoje dok još imam municije. Dakle: Para iz sigurnosnog ventila izlazi zbog velikog pritiska uvijek u ravnom mlazu, a ovaj umitnik je isklesao dim. Uostalom, zar je, brižan, morao gledati u seriju litografija s prikazima takvih lokomotiva kao promidžbeni materijal da bi prikazao što je je htio prikazati? Tužno. Podsjeća me na novinske članke kad se dotaknu željeznice.Tako. Rekao sam.
 13. Jako neobičan "spomenik". Zna li tko što predstavlja, koliko je star, tko ga je postavio? Tip lokomotive nije samo star, nego arhaičan: tako su izgledale parnjače u praskozorje razvoja željeznice i nikako ne mogu naći paralelu s uskotračnim prugama BiH pa i šire. Dodatno neobično je i to, što stroj dimi ne samo iz dimnjaka, nego i iz stojećeg kotla. Pjesnička sloboda je lijepa stvar, ali pretjerivanje ipak nije uvijek zdravo!
 14. Materijal je praktično na tanjuru i treba ga samo ... ispeglati. Reskiram, da ostanem neshvaćen (poput putopisca; peglanje Slovenije!): Peglanjem se dobije više materjala .
 15. Pomalo kasnim, no to je u ovom slućaju nevažno. Čekao sam da uradak završi i što je još važnije, da sakupim dovoljno slobodnog vremena u jednom komadu, da stvar temeljito i u miru pogledam i pročitam. Vrijedilo je čekanja i truda! Hvala, egérke! Halo, koje hvala? Pa nisam sve to prošao zbog vas. Naravno da nisi, ali si i nama omogućio da učestvujemo. Nekima si probudio želju za sličnim poduhvatima, a ima nas i takvih, što Stanley reće »eh, da je 30 godinica manje...«. kojima ostaje uživati u majstorskom dnevniku-putopisu bez nade da ćemo reprizu doživjeti »in vivo«. Jedna od privlačnosti, barem što se mene tiče, leži u činjenici, da su predmet upoznavanja bili ne teko daleki (neki čak djelovi bivše nam šire domovine), no uglavnom nepoznati krajevi (priroda, običaji, jezici). Predstavio si ih prvorazredno. Znaju reći: Pa on je tamo neki lingvist; što će znati ako ne to. Naravno, nije stvar samo u jeziku iako je i to važno; danas je sve teže naći stilski i gramatički probavljiv tekst. Ono što tvoj putopis razlikuje od hladnih i često nezanimljivih reportaža turističkih priručnika (a i šire) je osobna nota, koja se provlači kroz cijeli tekst. To je ono, što te vuće naprijed u novu stranicu (... a što je bilo dalje?); još malo, pa romanizirani putopis. Lijepo.
×
×
 • Create New...