Jump to content
zeljeznice.net

wiz011

Članovi
 • Content Count

  84
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral
 1. Evo detaljnijeg teksta, mada se i dalje ne zna šta se tačno dogodilo. Inače, novinar se nije baš proslavio sa copy/paste, ono "saobraćaj na tom delu pruge je još u prekidu" je, kako izgleda, deo stare vesti (za ovu aktuelnu se kaže da je "saobraćaj bio obustavljen duže od 4 sata"). Za šta urednici primaju platu, da mi je samo znati?!
 2. IE6 ne treba koristiti jer ima sopstveni box model različit od standarda (valjda je MS mislio da je dovoljno jak da ga svima nametne) tako da se jedna web strana uradi manje-više za sve browsere, pa se onda posebno prepravlja da bi radila u IE6, inače se sve raspadne u IE6. Stvar je u tome da se od toga sve više odustaje (to košta novca i vremena) tako da je sve više sajtova koji ne rade u IE6.
 3. Sad ću i ja malo kritikovati... Pre svega, količina žalbi vezanih za probleme sa IE je nedopustivo velika. Ja ne koristim IE, ali on je zastupljen sa oko 50% i tu se nešto mora učiniti. Drugo, zaista bi trebalo slova malo povećati, makar za 1px. Mislim da je to lako učiniti u templejtu. Treće, redosled smajlija je potpuno blesav (i to je već neko rekao). Na početku su neki novogodišnji, pahuljice, jelke... A oni najčešći sasvim na dnu. Običaj je da se smajliji ređaju od najčešće korišćenih ka najređe korišćenim. Kad razmislim, svi forumi na koje odlazim su ili vBulletin, ili phpBB 2 ili 3 ili SMF, tako da ni ja nemam iskustvo sa IPB, pa sve više primećujem da tražim gde je šta (malopre sam otvorio svoj profil umesto PP). Ali i dalje mi se generalno forum sviđa i teško mi je da razumem ljude koji kažu da više neće dolaziti zbog novog softvera.
 4. Mislio sam na Operu za mob. PC Operu koristim samo za testiranje (evo baš sinoć sam otkrio da neki novi Blogger templejti ne rade u Operi, sav tekst je selektovan i blog ne liči ni na šta). Moj posao je vezan za Web tako da ja ne samo da imam na kompu bezmalo sve browsere, nego imam i skoro sve verzije IE (što je nekakav hack, jer IE ne dopušta različite verzije u isto vreme), radi testiranja stranica. E sad... Ja sam jako dugo koristio MyIE bazirane IE shellove (MyIE, Maxthon, GreenBrowser...)*. Onda sam prešao na Chrome, ali meni Chrome jede RAM, užasno. Potom sam prešao na optimizovanu veriju Firefoxa, tj. na ovo: http://www.palemoon.org/ Nemam pojma je li istina da je brži (svi kažu da jeste, moja merenje to nisu potvrdila), ali je stabilan, radi bez problema, koristim portable verziju (meni je to bitno jer kad nešto ispodešavam onda samo premestim na drugi komp ili a novu instalaciju, ne moram sve raditi od nule). *) Da dodam objašnjenje ako neko ne zna šta je to... Iinternet Explorer koristi Trident engine za renderovanje ("crtanje") stranica. Ovi šelovi koriste isti IE engine ali zamenjuju onaj, da tako kažem, spoljni deo, pri čemu daju obilje novih mogućnosti i dugo su IE šelovi bili zapravo najmoćniji internet browseri. Svojevremeno je šef security odeljenja Microsofta javno izjavio da praktično svi inženjeri u MS koriste Maxthon a ne IE. Međutim, poslednjih godina su drugi programi veoma napredovali i ovi šelovi više nisu tako atraktivni kao nekad.
 5. Meni je Opera Mini 4 bila prepoznavana kao mob, ali kad sam stavio 5 to je bila katastrofa. Recimo, imao sam cnn.com i pre je Mini 4 otvarala mob stranu, a 5 je počela da otvara onu normalnu. Tako sa svim drugim sajtovima.
 6. Diskusija o nevidljivim avatarima bila je, moram priznati, silno zabavna (mada mi je promkao onaj avatar koji ide preko celog posta ). A neko je sasvim ispravno otkrio i gde u kodu je uzrok problema. Naime, veličina je definisana kao 'width="" height=""'. IE računa da su te vrednosti 0, a pošto nije definisana velićina slike 0x0 pixela on je prikazuje kao 1x1. Gde je uzrok? Ja ne poznajem IPB, mogu samo da predpostavim. Verovatno je tokom konverzije ostao flag da je definisana vrednost dimenzija avatara a da one nisu prenete u bazu i tamo su prazna polja. Pošto je ovo plaćen komercijalni softver, ja se ne bih bavio nagađanjima nego bi se obratio IPB supportu. Znamo gde je problem, ne znamo kako ga rešiti. Savetiu tipa "baci IE uzmi Firefox" nisu rešenje, ne budimo deca.
 7. Ne bi, veruj mi. phpBB3 je užasan i neobično ga je teško administrirati. Od besplatnih foruma možda nije loš kandidat MyBB. Veoma mnogo foruma koristi i SMF.
 8. Sve više ljudi danas koristi http://imgur.com/, jer je Imageshack često spor. No, obično se ne zna a jako je zgodno, Picasa Web Albums i Flickr dozvoljavaju hotlinking. Znači, možete uraditi upload fotki u svoj album na nekom od ovih servisa, pa ih onda linkovati na forum. Picasa omogućava i da birate veličinu nezavisno od veličine fotke koju ste uploadovali. Ima u gornjem desnom uglu (pored RSS ikonice) "View New Content" i na samom dnu "Today's active content". Za postove bez odgovora i svoje ne znam.
 9. Još nisam pročitao ceo thread... Ja sam veliki ljubitelj phpBB2, onako kao nekog "oldtimera". Međutim, taj softver je po svim kriterijumima totalno zastareo danas. Ja pravim neki svoj mali phpBB2 baziran forum i da bi bio koliko-toliko na nivou aktuelnih forumskih softvera morao sam da unesem zapanjujući broj izmena u kod (npr. kompletan editor poruka je zamenjen). Za mene to ima smisla jer em pravim mali forum pa mi je phpBB2 izuzetno zgodan za administriranje, em mi je donekle zabavno da radim modifikacije. Ali ovo je relativno veliki forum i jedino je bilo razložno učiniti ono što je učinjeno - preći na kvalitetan i aktuelan forumski softver. Dobro je što se niste odlučili za phpBB3, to je najgrozniji forumski softver ikad napravljen. Aktuelni forumi danas bezmalo svi liče jedan na drugi (recimo onaj sidebar desno), ali moram reći da ovaj forum odlično izgleda i meni se iz prve sviđa. A obično mi se ne sviđaju novi forumi na startu. Sve u svemu, odličan potez.
 10. Evo komentara jednog čitaoca Blica, reklo bi se iz branše: Uzgred, ne znam šta ste pročitali, kad sam sinoć ostavio link pisalo je "opširnije u štampanom izdanju", sad vidim da je na sajtu ceo tekst. "Blic" ne "otključava" tekstove tako brzo, biće da je bila neka intervencija da se ranije pusti sve.
 11. Čak ni to, to je onaj rešetkasti most, dovoljno bi bilo da su se bočno uhvatili za neku od "prečki". Možda, čak, i da su se priljubili uz ogradu (zna li neko, je li ima dovoljno prostora da se neko tako skloni, sudeći po onim udubljenjima u tunelima možda i nema). Bilo je u Srbiji baš puno nesreća, devojka iz Slovenije koju je udarila struja na vagonu, nekoliko pogibija osim ove, sećam se da je nekog pecaroša ubio voz (mislim da je i on pecao na nekom mostu), pa juče sudar sa automobilom (bez težih povreda)... Meni je već mučno da prenosim koliko toga ima. A evo i jednog potencijalno katastrofalnog kvara: http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/228700/Voz-pun-putnika-isao-bez-kocnica Ima li neko komentar? Da li je moguće da kočnice nisu proveravane?
 12. Da, sasvim izvesno. Više puta sam putovao tom prugom i kad se pređe granica (jer na srpskoj strani je pruga očajna pa idu baš sporo) vozovi idu prilično brzo, bar 60 km/h. Čak se pitam nisu li oni nekako ipak bili obavešteni šta se dešava (telefonom ili već tako nečim) jer nema nikakve šanse da bi se videli na vreme da dovoljno uspore. Ili je puka sreća (bilo stajanje na nekom signalu i sl). Nego, evo i nove nesreće u Srbiji...
 13. O, pa tek sad videh... Čestitke. Izuzetan forum i izuzetni forumaši.
 14. Ovde imate video klipove sa mesta nesreće u Bugarskoj: http://goo.gl/u74Y
×
×
 • Create New...