Jump to content

Pele

Članovi
  • Posts

    170
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Pele

  1. Jučer prije podne me dočekalo iznenađene na pruzi: Mjerni vlak EM100VT: Uhvatio sam ga u povratku. Malo je razbio monotoniju jer se na ovom dijelu pruge (između stajališta i granice) rijetko može nešto vidjeti drugo osim teretnjaka. I ode on... Tko zna, ako poprave EM120 možda ga više nećemo imati prilike vidjeti na našim prugama. Pozdrav
  2. Odande sam došao: Pruga u daljini: I za kraj pogled na nastavak trase prema Drenovcima: Toliko za danas. Pozdrav
  3. Idemo dalje... Pilana: Nalazim još tragova pruge... ...ovaj mostić je napravljen od starih pragova. Dolazim do kanala: Tragova pruge je sve manje. Nakon poplava 2014. stari propust zamijenili su novim: U blizini se nalazi ova rampa... ...koja je napravljena od tračnica.
  4. Nastavljam... Sat u jednom dvorištu: Dolazim do starog željezničkog skladišta: Ispred je bilo još jedno željezničko skladište koje je prije nekoliko godina srušeno. https://www.google.com/maps/@44.8915014,18.830962,3a,90y,122.22h,88.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1swm9C65hnOkCG7ESqvnKEtw!2e0!7i13312!8i6656 I polako dolazim do drugog kraja kolodvora gdje se nalazi ovaj objekt: Ovaj lijevi dio je vjerojatno nadograđen. Do prije nekoliko godina ovdje je netko živo.
  5. Ista zgrada sa suprotne strane. Tu se nalazi pošta. Ispred mene je kružni tok: Tko bi rekao da je ovdje nekada bio kolodvor. Kolodvorska ulica: Na početku ulice sa desne strane nalaze se dvije željezničke zgrade, danas privatne kuće: Prva... ...i druga. Ne znam koja im je nekada bila namjena.
  6. Već neko vrijeme po glavi mi se mota ideja da obiđem trasu ukinute pruge. Plan je bio otići vlakom do Drenovaca i starom trasom pješke se vratiti nazad. S obzirom na to da mi je plan pokvarila korona, (poslije će doći vrućine, sve će zarasti u travu, a komarce zmije i druge napasti da i ne spominjem) shvatio sam da od toga neko vrijeme neće biti ništa. U subotu sam uhvatio malo slobodnog vremena i volje za hodanje pa sam odlučio prošetati djelom trase gdje je nekada bio kolodvor. Krenuo sam sa mjesta gdje se nekada nalazio ulaz u kolodvor iz smjera Brčkog. Na mjestu pješačkog prijelaza nekada se nalazio žcp i rampa, a u parku preko ceste bile su ulazne skretnice. Pogled na trasu u smjeru Brčkog: Iza zgrade u sredini slike od tragova pruge nije ostalo ništa, pružni nasip su poravnali i sada se tu nalaze kuće i dvorišta, pa tamo nisam ni išao. Vraćam se nazad i nastavljam dalje kroz park. Ispred mene (točno na trasi) je Trg žrtava Domovinskog rata, a lijevo nalazi se uličica u kojoj se navodno nalaze dvije kuće u kojima su živjeli željezničari. Prvo idem u tu uličicu: To bi trebale biti ove dvije kuće: Idem na trg, sve je pusto zbog korone. Pogled u smjeru Brčkog... ...i Drenovaca.
  7. Dok se ne uputim u neku novu šetnju, evo nekoliko fotografija cestovnog mosta koje sam snimio u siječnju ove godine: I dvije slike iz prošlosti: Izvor: https://zupanjac.net/na-danasnji-dan-1-7#
  8. Još nekoliko kadrova pruge... ...i vrijeme je da se vratim. Snijeg se u međuvremenu skoro otopio: Na kraju još jedan pogled prema nasipu: Nadam se da ste dobro i da će ove nevolje sa virusom i potresima što prije proći. Pozdrav
  9. Vraćam se gore: Paukova mreža: Neobična igra boja: Ponovo na pruzi: Mladi orah: Ne moram po pragovima, poklopci kanalica mi služe kao staza: Siva čaplja: Obnavljaju krov stare crkve:
  10. Nastavljam: Cvijeće i snijeg: Pogled: Dolazim do kanala: Odozdo: Šuma obojana u bijelo:
  11. Iako zadnjih dana ne idem nikuda ako baš ne moram, kombinacija snijega, tamnih oblaka i sunca stvorila je neobičan ugođaj, te sam prošetao i usput snimio koju fotografiju. Odmah da napomenem da baš i nema slika željezničke tematike a ono što ima već ste vidjeli, ali možda će i ovo biti nekome zanimljivo. Prvi snijeg nakon godinu dana: Pruga: Idemo na prugu! Snijeg se već počeo topiti: Nekoliko kadrova: Pogled:
  12. Nešto više od 2,5km (zaokruženo na karti).
  13. Mislim da ne bi daleko stigao. Vrti mi se pri samoj pomisli...
  14. U planu je i obilazak stare trase.
  15. Idem dalje... Pored crkve se nalazi škola za učenike od 1. do 4. rezreda. Ovdje sam i ja nekada išao u školu. Tu je i dječje igralište: Dom kulture i knjižnica: Ispred kojeg se nalazi ova ”pametna” klupa gdje se uz pomoć solarne energije može napuniti mobitel. I to je to za ovaj put. Do idućeg puta, pozdrav!
  16. Zgrada bivše pošte. Gunja je prije imala dva poštanska ureda, nakon poplave 2014 drugi je obnovljen i otvoren dok je ovaj ostao zatvoren. Ispred bivše pošte nalazi se mini muzej na otvorenom. Slijedi nekoliko izložaka: Stara kola: Ako se ne varam ovo su grablje koje su vukli konji: Fenjer/lampuš: Tu su i neke drvene posude: Ručni krunjači: Etno ambar:
  17. Ovdje silazim sa pruge i nastavljam poljskim putom, kojim nisam dugo prošao. Pruga: Baš se i nema što zanimljivo slikati. Kanal uz put: S jednog poljskog puta na drugi... ...koji me vodi nazad u civilizaciju. Stara i nova crkva sv. Jakova u Gunji. Stara je crkva u dosta lošem stanju. Sagrađena 1845 polako propada... Najprije se pričalo da nema nikakvu povijesnu vrijednost i da je za rušenje, pa poslije da će je ipak obnoviti... ...a novca nema ni za obnovu ni za rušenje. Zastava i grb općine Gunja na kojem se nalazi sv. Jakov:
  18. Okrenut sam prema suncu pa mi malo smeta za slikanje: Bar je dan prelijep: Cijelo vrijeme se nadam da će možda naići vlak, ali nije. Spalo s nekog vagona: Jednom ovdje moram doći ranije i napraviti sačekušu, bar za šveda. Vraćam se do ŽCPR-a: Na njemu je izgleda netko liječio svoje komplekse: I još jedna slika prema stajalištu:
  19. Nastavljam dalje, kad iz grmlja iskoči zec... Ima sreću što nisam lovac. Dolazim do propusta koji nije povezan sa kanalima... ...samo rupe sa svake stane: Još jedan pogled prema Drenovcima... ...i vraćam se nazad. Ovaj me podsjeća na putopise po napuštenim prugama. Pogled na Gunju i Brčko u pozadini.
  20. Ekipa koja je radila na sanaciji već je uklonila šine i pragove koji su ostali ”visiti” u zraku. Zamislite kolika je to bila snaga vode. Tko zna odakle je doplivao ovaj kotač: Ne ponovilo se. Vraćam se u sadašnjost i nastavljam dalje. Kroz grane se nadzire svetište Šumanovci.
  21. U Gunji se gradi bioenergana. Ova duguljasta zgrada je ambulanta, iza nje silos u BiH, a u pozadini planina Majevica. I ovu je klupu vjerojatno donijela poplava... ...meni je dobro došla da se malo odmorim. Približavam se mjestu gdje je voda odnijela stotinjak metara pruge za vrijeme poplava 2014. Kamenje koje je voda odnijela u njive. 15.6.2014. ovo mjesto je izgledalo ovako:
  22. Nekada je trasa pruge išla pokraj onih kuća u sredini slike. Jedan od rijetkih željezničkih objekata na bivšoj trasi koji još postoji. Vrijeme je da nastavim dalje. Još jednom prema stajalištu... ...i prema Drenovcima. Mjestimice hodam pored pruge jer po pragovima ima dosta kamenja. Još uvijek ima dosta tragova poplave: Ovo voda nije donjela
  23. Ispred mene je ŽCPR koji uglavnom koriste poljoprivrednici: Tu se nalazi i most za poljoprivrednike: Prema Istoku... ...i prema zapadu. Uključna točka: Baliza: Idem pogledati most. Pruga sa mosta. Crkva u Gunji.
  24. Danas sam se uputio u šetnju prugom prema Drenovcima. Krećem od stajališta... ...koje je u međuvremenu dobilo novi pano za obavijesti i vozni red. Idemo na prugu: Opomenica željezničko-cestovnog prijelaza: Iza mene: Idem dalje: Pogled sa pruge na jednu i drugu stranu: Pogled unatrag:
  25. S obzirom da do mosta nije preporučljivo ići (u zadnje vrijeme se pojavljuju imigranti), prekopavajući po arhivi našao sam nekoliko fotografija snimljenih u studenom 2017. Odozdo: Ovdje sam se popeo gore: Početak mosta: Zoom: I još veći zoom:
×
×
  • Create New...