Od danas je aktivan https://mapper.zeljeznice.net zahvaljujući forumašu DWProski.

 

Jump to content

Levente

Članovi
 • Posts

  1978
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Posts posted by Levente

 1. On 18. 10. 2019. at 21:47, zglajzan said:

  . Kako je danas maršutizacija dovedena do savršenstva, nema ničega osim vožnje od ishodišta A do odredišta B. U toj šemi nema potrebe za spuštanjem vagona po grbini pa po tome groblje na mjestu dijela teretne stanice samo ima simbolično značenje.

   

  Ja bih više rekao da je na koridoru X drastično pao obim teretnog prometa. A još k tome Vinkovci kao čvor brojnih pruga ne može profitirati od pozicije jer gotovo nema tereta (možda 2-3 tjedno za Vinkovce i za Bosnu, dok je prije bilo 2-3 dnevno). Ranžirni kolodvori na sretnijim koridorima rade punim kapacitetom (da ne idemo daleko: Wien Kledering ili Ljubljana Zalog). Veći je tamo problem što nema radne snage. Skretničar je jedan od najtraženijih stručnjaka u Austriji... A baš zato je tužno vidjeti da ovako velika stanica propada a tranzitni promet se prebacio na druge pravce.

   

  Ali možda sam se previše pomaknuo od teme. Zagro, hvala ti na odličnom putopisu, par puta sam vidio taj teretni kolodvor s vlaka i uvijek me je privlačio zbog veličine.

  • Like 2
 2. Posljednjih par godina, i zbog familije i zbog posla, bio sam većinom odsutan s foruma. Sad imam novi posao (željeznička logistika - prijevoz žitarica :mrgreen: ) i nadam se da ću imati i više vremena.

   

  Ovih dana se spremam u Tajland, ako je netko zainteresiran počet ću i putopis već sa terena pa većinom naknadno.

 3. Komentiram treću sliku (inače izvanrednog) putopisa:

   

  Selo Bizonja (mađ. Bezenye) ima veze i sa željeznicom. Pruga iz Đura i Hegyeshaloma za Bratislavu ide preko sela, ali prometa preko granice više nema. Nekadašnji vlak "Jadran" iz Praga za Split je vozio preko Bizonje. Hrvatsko stanovništvo sela vješto čuva svoju kulturu, ako želiti vidjeti hrvatsko selo na slovačko-mađarsko-austrijskoj tromeđi Bizonja je pravi izbor!

 4. Aha! Stvar se stručno zove tiramola (prevedivo kao: povuci-potegni) i svodi se na beskrajno uže provučeno kroz dvije koloture

   

  RijekaLokve317.jpg

   

  Standardno mediteransko rješenje, postavljalo se ili preko kale između dvije kuće ili pak unutar kortila. Obično idu u paru: od mog prozora do tvog i obratno!

   

   

  Ma s tim snijegom nemoj mi reći da si "standardni mediteranski". :D Da, po cijeloj Dalmaciji se to vidi, u uskim ulicama Dioklecijanove palače ne vidi se nebo zbog rublja...

 5. Od Jadranskog do Baltijskog mora! Taj put sam ostvario vlakom prije tjedan dana, sad se vraćam is Poljske i iskoristim WiFi-mrežu u vlaku.

   

  Iz Hela I Šćečina ima već par putopisa, izabrat ću vam manje poznate gradove.

 6. Jako mi se sviđa tamna, gusta, neprozirna borova šuma iza kuće. Ne bojite se možda medvjeda? Kako poznajem GK, bit će još dosta :pahuljica ove zime, izdržite se još malo...no kako vidim, uživaš i bez struje, šta će ti zadnji dah zime... :grin:

   

  Srdačan pozdrav iz tople i besnježne Budimpešte. :)

 7. Na ove transformatore hrvatska industrija može biti ponosna. Viđam ih po cijeloj Europi, u Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, a tko zna još gdje ih ima. Hvala Bogu da je Končar preživio otvorenje tržišta i privatizacije. Pogledajte slučaj našeg Ganza, sad je cijela tvornica opljačkana i "funkcionira" kao zloglasna kineska i vietnamska tržinica. Prije 20-ak godina na istom se mjestu proizvodili vlakovi za Argentinu, Egipat, Tuneziju (da ne kažem bliže zemlje)... Znači, super je i jako se veselim da je Končar uspješna tvornica.

   

  Evo dokaza da stvarno ima izvoza: prije godinu dana sam slikao Končarev transformator u slovačkom kolodvoru Kúty.

  Qrwu3QS.jpg


  bA5bjUJ.jpg

   

  (Oprostite za upadanje i za OT :) )

 8. Dečki, čini mi se da ste svi profesionalci u fotkanju, ne mogu izabrati koja je fotka najbolja. Svaka vam čast!

   

  Jel možda se sjećati imena tog mađarskog forumaša? Vjerojatno ga poznajem jer nema puno mađarskih railfanova koje zanima bauljanje po Hrvatskoj.

 9. Slike su ti posebno lijepe, mogao si uhvatiti atmosferu ovih napuštenih mjesta (posebno u Lipiku i Maslenjači), čestitam!

   

  Prije tjedan dana sam razgovarao prometnikom iz Spišić Bukovice. Rekao mi je da su radnici već kod Đulovca, do proljeća će sve biti gotovo za promet. Neka bude tako! Pitao sam i za prugu Pleternica-Našice, prometnik je tvrdio da bude gotova isto za proljeće. Ako je to moguće, ipak možemo biti malo zahvalni HŽ-u...

×
×
 • Create New...