Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 03.10.2021 in all areas

  1. Nekadašnji navoz za pretovar tereta: Kad sam već na Zapadnjaku evo i tri slike današnjeg (tj. jučerašnjeg) stanja: I za kraj zgrada iz koje smo preuzimali izviđačku taborsku opremu (šatore, kuhinju, jarbol i druge veće komade) po povratku sa mora ili sa neke planine. Danas je to na lijepom hrvatskom jeziku event-centar:
    7 points
  2. Jučer sam kraće vrijeme boravio u Zagrebu. Nakon ''bavljenja'' na tržnici Dolac (tako ide kada živiš u provinciji i u selu s dva dućana) uputio sam se na glavno odredište, Susrete željezničkih modelara na Zapadnom kolodvoru. Dovezao sam se tramvajem do trga kojem je trgovačka nagodba bandita iz Pogane Vlake promijenila ime, a zatim produžio pješice preko Rooseveltovog trga, ulice Kršnjavoga i Magazinske ceste do Zapadnjaka. Exegi Monumentum Mimara... Zgrada moje Prve zagrebačke gimnazije na Rooseveltovom trgu, koju sam pohađao od 1964. do 1968. godine, pretvorena je 1987. u muzej zbirke čovjeka o kome je stanoviti Konstantin Akinsha objavio knjigu pod naslovom ''Ante Topic Mimara, The Master Swindler of Yugoslavia''. Time je nepovratno narušen bivši Srednjoškolski kompleks, jedno od najljepših arhitektonskih nasljeđa Zagreba: U glavnom dijelu zgrade na Rooseveltovom trgu bile su smještene Prva i Četvrta gimnazija, a u pobočnim dijelovima građevinskog kompleksa bile su još dvije škole - Peta gimnazija u Klaićevoj i Osmogodišnja škola Izidora Kršnjavoga u istoimenoj ulici. Ovo je osmoljetka: Nekadašnje Srednjoškolsko igralište, koje je zajedno sa zgradom škola i Gombaonom upotpunjavalo Srednjoškolski kompleks, danas je devastirano. A tu su se u onoj predpotopnoj Jugoslaviji, vjerovali ili ne, igrale čak i utakmice Prve nogometne lige (mislim da je ponekad igrala Concordija). A na ovom pak asfaltu igrali smo za vrijeme sata tjelesnog nogometne utakmice s pacijentima iz susjednog razreda: Ovaj motiv sam zabilježio zbog atletske staze. Istrčali smo je mnogo puta, a pamtim upozorenje koje mi je jednom uputio nastavnik tjelesnog Davor Sabolović: - Nemoj mi se šuljati nego trči! 😁: U Magazinskoj sam potražio tragove nekadašnjeg kolosijeka Samoborčeka koji je išao do Zapadnog kolodvora. Ponešto sam i našao:
    3 points
  3. U lijepu nedjelju krenuo sam biciklom na samište Jakuševatz. Taman kad sam stigao tamo probušila mi se zadnja guma na biciklu. Uspio sam nekako kupit dvoje hlače (inače na sajmu hlače nisu hlače nego lače)....dalje nisam više ništa mogao gledati. Gurao sam bicikl doma punih 7 kilometara. Prelazeći natrag preko mosta, onako rezigniran i ljut došlo mi da bacim bicikl u Savu. Savom prema istoku.................sutra ću pokrpati tu gumu....uh!
    1 point
  4. Eto, i forum služi edukaciji. 🙂 U svakom slučaju, svaki put kad zaustiš ŽCP "Meja", sjetit ćeš se "Milje". 😁
    1 point
This leaderboard is set to Zagreb/GMT+01:00
×
×
  • Create New...