Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 02.09.2020 in all areas

  1. Zaprešić, 2. rujna 2020. Danas sam se uputio u Zaprešić, na tržnicu i u supermarket Plodine, pa donosim nekoliko usputnih impresija iz ovog kratkog putovanja. Građevinska mehanizacija na budućoj cestovnoj obilaznici: Stajalište ŠIĆ VKA, vulgo Zaprešić Savska, u smjeru Harmice ostalo je na istom mjestu. Malo je okljaštreno: Nekadašnje stajalište Brdovec: Sadašnje provizorno stajalište Brdovec:
    1 point
  2. Danas prije šetnje do mora i kupanja imam vremena za nastavak priče, najprije malo priče o https://hr.wikipedia.org/wiki/Svetište_Majke_Božje_Goričke Svetište Majke Božje Goričke, najveće u Krčkoj biskupiji, ubraja se među najstarijim marijanskim svetištima u Hrvatskoj. Svetište potječe iz XI. stoljeća, a nalazilo se u predjelu «Goričice» u današnjem Jurandvoru, odakle mu i naziv «Goričke». Na sadašnjem mjestu izgrađeno je tijekom XV. stoljeća, a posvećeno 1550. godine po biskupu Albertu Dujmu de Gliricisu. Predaja kaže da su djeca u tri navrata (1415. g.) na čudesan način pronašla na ovom brijegu kip Majke Božje iz crkvice u Jurandvoru. Ovo se područje od starine zvalo «Grad», a nastanjeno bijaše još za ilirskog plemena Japoda. Pokraj crkve nalazila se kuća Bratovštine Majke Božje Goričke, čiji se statut čuva u Zagrebu, a najstariji je statut jedne bratovštine u Hrvatskoj pisan glagoljskim pismom (1425. g.). Godine 1603. bratovština je imala stotinu članova! Članovi Bratovštine bili su i benediktinci iz obližnje Opatije sv. Lucije (Bašćanska ploča), koji su do utrnuća samostana 1465. godine i upravljali Svetištem. Bratovštini su pripadali i neki članovi obitelji krčkih knezova Frankopana (Nikola IV. sa ženom Dorotejom, knez Ivan i kneginja Elizabeta). Kip Majke Božje Goričke barokno je djelo, a potječe iz XVI. stoljeća; rad je nepoznatog autora. Godine 1877. A. Kušlan obnavlja mu pozlatu. Iz 1590. godine imamo svjedočanstvo biskupa Davida koji piše da je ovo glavno svetište na otoku Krku, a mjesni župnik bilježi g. 1673. kako je u Svetištu Majke Božje Goričke misa svakog blagdana i nedjelje te da vjernički puk petnaest puta na godinu hodočasti Gospi u procesijama. Do Svetišta Majke Božje Goričke sada vodi i uska asfaltirana cesta, no donedavna se dolazilo isključivo zavjetnim stubama građenim od 1877.-1891. (ima ih 237), po kojima su izgrađene, u bronci salivene postaje križnog puta, blagoslovljene na Prvu korizmenu nedjelju 2003. g. Godine 1896. papa Leon XIII. dao je vjernicima-hodočasnicima mogućnost zadobivanja potpunog oprosta na blagdane Velike i Male Gospe, na Pedesetnicu i Duhovski ponedjeljak. Sveti zbor obreda iz Rima dopustio je godine 1899. slavlje zavjetne mise BDM u Svetištu. Svete mise slave se u Svetištu Majke Božje Goričke svakog Marijinog blagdana, posebno na Veliku i Malu Gospu, te na Pedesetnicu, kao i svake nedjelje Marijinih mjeseci svibnja i listopada, te se svake korizmene nedjelje po zavjetnim stubama moli križni put i u crkvi slavi Euharistija. Ovdje na ulazu je jedna mala knjižara (i suvenirnica) Mise znaju biti i u dvorištu za lijepog vremena Crkva je nažalost bila zatvorena Pored crkve je groblje Lijevo je samostan Ne stane više pa nastavak slijedi kasnije..
    1 point
  3. Ništa posebno, 29. kolovoza 2020. Nekoliko sličica sa jučerašnje male rekreacije na biciklu, đira do Drenja Brdovečkog. Najprije pogled na Sloveniju i Mokrice: Zatim prema jugoistoku i Samoborskom gorju u daljini: Rascvjetani bicikl u Laduču još jednom i u više slika: Ne ide bez željeznice - Brena u strojnoj vožnji prema Dobovi:
    1 point
This leaderboard is set to Zagreb/GMT+02:00
×
×
  • Create New...