|
zeljeznice.net Željeznice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Stanley Član:

Pridružen/a: 24. 08. 2006. Posljednji posjet: 09. 09. 2010. Postovi: 5866 Lokacija: Zagreb
|
Postano: uto srp 15, 2008 5:07 am Naslov: |
|
|
| mali.paja je napisao/la: | | Nemoguće! Lička pruga je debelo iza I Svjetskog rata građena. |
Moguće.
Ličku prugu je projektirala i započela graditi Austro-Ugarska, kako bi spojila riječku prugu s dalmatinskim prugama.
Građena je u etapama, a gradnja je tekla i za vrijeme I. SR iako sporo i uz velike teškoće zbog nedostatka materijala, pa i radne snage.
Završena je 1925. puštanjem u promet zadnje dionice Gračac - Knin.
Nekada davno čitao sam u novinama o nesreći koja se dogodila prilikom izgradnje pruge u području oko Vrhovina, pri čemu su stradali upravo talijanski zarobljenici, ali se ne mogu sjetiti detalja.
Sorry za O.T. _________________ Serija 05 je zakon! |
|
| [Vrh] |
|
 |
drmenaga
Pridružen/a: 27. 04. 2008. Posljednji posjet: 11. 07. 2009. Postovi: 3 Lokacija: GABELA
|
Postano: sri srp 23, 2008 13:56 pm Naslov: |
|
|
neznam imali ovo već na forumu
Ciro Capljina Hum Dubrovnik
|
 |
Gogo

Pridružen/a: 09. 02. 2007. Posljednji posjet: 06. 09. 2010. Postovi: 1523 Lokacija: Velika <> Zagreb
|
|
| [Vrh] |
|
 |
Pilot Babo
Pridružen/a: 27. 08. 2007. Posljednji posjet: 31. 08. 2010. Postovi: 260 Lokacija: Dubrovnik
|
Postano: čet srp 24, 2008 19:41 pm Naslov: |
|
|
Nije me bilo neko vrijeme - posao me ubija
Svakako, bio poslom na Grudi (Konavle) i malo fotkao dok sam čekao kolegu. Evo rezultata:
Kolodvor Gruda - suprotna strana od perona, prema cesti
Pogled sa strane perona - uokolo je džungla, a sama zgrada se totalno raspada (u njoj žive podstanari, "vlasnik" je vlasnik malo sutra, šokirali su se kad sam fotografirao)
Strana od perona - pogled prema Dubrovniku
Strana od perona - pogled prema Zelenici
Kako je to nekad izgledalo - ovu poziciju nije moguće dobiti, jer je na mjestu gdje je fotograf stajao sad privatna kuća
Ploča s natpisom - koliko vidim, zadnji natpis bio je na ćirilici... _________________ Bonus vir semper tiro |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pilot Babo
Pridružen/a: 27. 08. 2007. Posljednji posjet: 31. 08. 2010. Postovi: 260 Lokacija: Dubrovnik
|
Postano: čet srp 24, 2008 20:11 pm Naslov: |
|
|
Slijedeće fotke slikane su malo iza Čilipa prema Grudi, na mjestu gdje je (tada nova) magistrala prešla preko pruge:
Pogled s magistrale prema Čilipima
Pogled s magistrale na drugu stranu - Zelenika je u smjeru lijevo (okolo je džungla, ne da se fotografirat...)
Pogled s magistrale (prema Dubrovniku), nasip pruge vidi se lijevo. Još malo ulijevo stajao je fotograf praveći slijedeću sliku:
 _________________ Bonus vir semper tiro |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pilot Babo
|
Postano: čet srp 24, 2008 20:24 pm Naslov: |
|
|
Sa istog mjesta kao i prošle, snimljene su i ove fotke. Radi se o spustu pruge s brda u Konavle, viđenim s druge strane polja...
Selo (Vojski Do?) na spustu pruge - iznad se vidi trasa (gornji dio), dok donji ide kroz selo
Ovo bi trebala biti stanica Vojski Do (Jakove?) koja je prva ispod tunela i danas služi kao restoran...
Fotke nisu neke (oprostite!), udaljenost je velika, a ja imam malecki fotoaparat... _________________ Bonus vir semper tiro |
|
| [Vrh] |
|
 |
Kov

Pridružen/a: 19. 02. 2007. Posljednji posjet: 03. 09. 2010. Postovi: 283 Lokacija: Niederglatt CH/Mlini HR
|
Postano: pet srp 25, 2008 15:32 pm Naslov: |
|
|
Puno hvala! Pogotovo za ovu staru crno-bijelu. Inače nema puno starih slika sa ove pruge.
Ovo na ovoj zadnjoj slici ti je stanica Mihanici. Vojski Do je na vrhu brda. Obe služu kao restoran iako ja mislim da je ovaj u Mihanicima izćumijeho. Lani tu usred ljeta nije bilo ni žive duše.
Ne znam koje je ovo selo na predzadnjoj slici ali ovaj dio trase poviše je najvejrovatnije donja jer i ona sve do između Gabrila i Uskpoplja (konavoskog) ide poviše mjesta a gornja gotovo sve do tunela ide kroz kamenjar.
| Citat: | | a sama zgrada se totalno raspada (u njoj žive podstanari, "vlasnik" je vlasnik malo sutra, šokirali su se kad sam fotografirao) |
Kad sam ja u šestom mjesecu bio, u su prizemlju neki meštri bili na poslu. I njima je bilo čudno da se neko zanima za tu stanicu.
Pozdrav
Jakov |
|
| [Vrh] |
|
 |
todorva

Pridružen/a: 17. 05. 2008. Posljednji posjet: 26. 07. 2010. Postovi: 142 Lokacija: Valjevo
|
Postano: sub kol 02, 2008 17:26 pm Naslov: |
|
|
Nekoliko fotografija sa bivse pruge uskog koloseka Bileca - Niksic.
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|