|
zeljeznice.net Željeznice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
harke72

Pridružen/a: 09. 03. 2007. Posljednji posjet: 28. 08. 2010. Postovi: 79 Lokacija: Gävle, Sweden/Lastva Trebinje BiH
|
Postano: sub ožu 10, 2007 20:26 pm Naslov: |
|
|
| milan_s je napisao/la: | Crvena Stijena je sigurno u Crnoj Gori, sto znaci, odgovor je DA.
Uskotracna pruga je prelazila u Crnu Goru na dionici Trebinje - Bileca. |
MA DA - PREMA OVOJ KARTI KOJU SMO I JA I TI POSTAVILI TA PRUGA TOM DIONICOM NIKAD NE PRELAZI U CG - ALI KAO STO SMO ZAKLJUCILI - KARTA JE "PREGRUBA" i u nekim dijelovima je samo "uvecana" umjesto "DETALJNA"
Pozdrav Milanu !!! |
|
| [Vrh] |
|
 |
igorail Moderator

Pridružen/a: 18. 01. 2006. Posljednji posjet: 06. 09. 2010. Postovi: 1239 Lokacija: Sarajevo
|
Postano: ned ožu 11, 2007 0:21 am Naslov: |
|
|
Pozdrav !
| freight rail je napisao/la: | Pozdrav, evo još jednom detalj karte 1:100000 -sad je nešto bolji:
 |
Još kad si onu prvu malo zatamnjelu kartu postavio bio sam šokiran da je prokopan posebno i TREĆI isključivo uzani tunel
Jablanica (ili Lendava) . Bio sam ubjeđen, i prema nekim pisanim materijalima i prema odlomcima iz filma
"Schmalspurdampf im bosnischen Gebirge", a i iz naših rasprava, da se metodom upletnih kolosijeka
[3 šine (760+1435) mm] ovaj tunel koristio za uzani promet vlakova od 760 mm u periodu 1954. - 1966. kao
budući normalni
Na dionici Konjic - Jablanica pruge Sarajevo - Ploče kao prvoj dionici započetoj još 1949.g tunelom Jablanica,
upravo stoga da bi prvobitno koristila za izmještenu uzanu prugu na višoj koti, radi potapanja stare trase od 76 cm,
građene su ove dionice, pošto tada još nije bila gotova vizja ukupne trase normalne pruge Sarajevo - Ploče u
očima projektanata i bilo je jako mnogo varijanti i podvarijanti buduće normalne pruge u to rano vrijeme...
To se lijepo vidi u tekstu sa ovog snimka stranice Organizacija građenja pruge Sarajevo - Ploče koja je snimljena
iz Monografije o gradnji normalne pruge Sarajevo-Ploče
posuđenog sa stranice JŽ 73-018 u Jablanici n/N beogradskog foruma railfan-belgrade.org
Ostale dionice pruge Sarajevo - Ploče se počinju graditi tek 1957. godine.
Stoga mi je veoma diskutabilan ovaj podatak
tj. crtež sa ove karte da su na udaljenosti od svega 120 - 160 m bušena 2 tunela i to u isto vrijeme (od kojih će jedan biti u
prometu svega 12 godina i potom biti zatvoren, a drugi biti trajno u exploataciji od 1966. godine na normalnoj pruzi).
U svim drugim slučajevima na ovoj svakako privremenoj dionici za 760 mm željeznicu "Čirina pruga" je na ovom potezu dijelila
svoju trasu, tunele i mostove i sa automobilima i sa normalnom prugom, što se zorno vidi na gorespomenutom
filmu.....
Primjer capturisanih slika iz gornjeg filma:
ZTJL1.
ZTJL2.
ZTJL3.
gdje baš mislim da je riječ o izlazu iz "zajedničkog" tunela Jablanica-Lendava sa jablaničke strane (jer jedino na tom dijelu se
pruge prepliću, a da ujedno počinje prilično strm pad pruga). Lijevi kombinirani kolosijeci bi se mogli račvati poslije kojih
pola do 1,5 km, dok bi desna uzana pruga mogla biti 760 mm tehnička pruga za opskrbu strojare i rasklopnih postrojenja
HE Jablanica koja je zaista kao 760 mm pruga i postojala
Mislim da je ovo nastavak one scene kada vlak polazi veoma strmo iz Jablanice i ide s potiskivanjem, a ova parnjača bi
mogla biti na ovom kolosijeku od H.E.J., u pripravi za novo ili u završenom poslu poslije potiskivanja Sad zaključujem
da se - logično potiskivanje vršilo sve dotle dok bi cijela kompozicija stigla na ovaj zaravnjeni plato pred južnim portalom
tunela ili kad bi cijela kompozicija stala u tunel - potiskivalica bi se otkvačila
BTW imam i ja nekih karata na kojima se iz nekih vojnih, strateških i JNA-ovskih potreba crtalo "sve i svašta" na nekim
mjestima na mapama (a takvih objekata zglave nije bilo u stvarnom životu na takvom terenu ) ili se nije ucrtavalo nešto
što sam svakako kao "komšija" takvih objekata poznavao da se nalazi (lo) na datim lokacijama. Ipak je tu u neposrednoj
blizini "strateški objekt" - brana sa strojarom hidrocentrale, a i dan danas u blizini takvih objekata stoje znakovi zabrane
fotografiranja, pa je možda trebalo zavarati "neprijatelja" ....
Također pozdrav harke72 i od mene i dobrodošlica ti na forum
igorail !  _________________ Odbojnike na tramvaje !
"""""""""""""""""""""""""""""
Svaki pravi railfan naprosto zadrhti kad u prolazu primjeti, da se na željezničkom semaforu
pojavi ZELENO svjetlo !
Zadnja promjena: igorail; pon ožu 12, 2007 18:04 pm; ukupno mijenjano 6 put/a. |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

Pridružen/a: 17. 09. 2006. Posljednji posjet: 07. 09. 2010. Postovi: 3309 Lokacija: Toronto - Sarajevo
|
Postano: ned ožu 11, 2007 1:47 am Naslov: |
|
|
Pozdrav svima!
Ja sam nekako sklon da vise vjerujem crtezu na toj karti sa dva tunela, nego pisanoj
rijeci u raznim dokumentima. Pisana rijec cesto moze da bude dvosmislena ili nejasna,
a kartografija je sasvim precizna nauka, pri cemu ne mislim na gomilu sadasnjih online karti
sa kojima imamo problema. Ovdje se radi o zidnoj karti u koju ne sumnjam.
Uostalom, ne vjerujem da su taj uskotracni tunel zatrpali poslije ukidanja uskotracne pruge, pa je
lako provjeriti njegovo postojanje.
Mislim da je postojanje dva tunela u neposrednoj blizini logicno, a evo i zasto.
-------------------------------
Jablanica - Most na Neretvi
JM.4.
Ko god je isao prugom normalnog kolosijeka Sarajevo - Ploce, sjeca se da pri prolasku pored Jablanice
trasa pruge ide znatno vise iznad razine same Jablanice, na cijoj plohi je bila trasa uskotracne pruge.
Kada vlak prolazi pored Jablanice, putnici sa visine gledaju na Jablanicu i poruseni zeljeznicki
resetkasti most. Trasa pruge normalnog kolosijeka je smjestena na visoj razini zbog
akumulacionih jezera koja slijede nizvodno. Na ovoj slici se vidi koliko nisko je poruseni most
u odnosu na trasu pruge normalnog kolosijeka, koja je usjecena u onim brdima iza.
Lendava - Željeznički Tuneli
LZT.1.
Koliko sam shvatio, ovi tuneli su probijeni kroz Lendavu. Taj uskotracni tunel je vjerojatno
prema Jablanici izbijao na mnogo nizoj koti, nego sto je bila potrebna za trasu pruge normalnog
kolosijeka, tako da je uskotracni tunel bio neupotrebljiv za prugu normalnog kolosijeka.
To je moje misljenje u vezi razloga, a lako je provjeriti da li taj uskotracni tunel tamo postoji.
Naravno, ovaj crtez nije precizan u smislu velicina, nego samo ima ulogu da ilustrira ovaj razlog.
 _________________ Uskotračna mreža u BiH

Zadnja promjena: milan_s; ned ožu 11, 2007 19:26 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh] |
|
 |
igorail Moderator

Pridružen/a: 18. 01. 2006. Posljednji posjet: 06. 09. 2010. Postovi: 1239 Lokacija: Sarajevo
|
Postano: ned ožu 11, 2007 2:26 am Naslov: |
|
|
OK milane uvažavam tvoju argumentaciju apsolutno, ali ovo što sam naveo za neke i to precizne mape, apsolutno stojim
iza toga što sam rekao.
Postavit ću slike sa građenja normalno - uske dionice Konjic-Jablanica iz 1953. g. kad stignem poskenirati, pa se tu možda
nađe odgovor.
Šta ti misliš koje bi ovo mogle biti sekvence sa pruge Mostar-Sarajevo iza Jablanice i da li bi to moglo biti oko Jablanice-Lendave
tunela
igorail ! _________________ Odbojnike na tramvaje !
"""""""""""""""""""""""""""""
Svaki pravi railfan naprosto zadrhti kad u prolazu primjeti, da se na željezničkom semaforu
pojavi ZELENO svjetlo ! |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

Pridružen/a: 17. 09. 2006. Posljednji posjet: 07. 09. 2010. Postovi: 3309 Lokacija: Toronto - Sarajevo
|
Postano: ned ožu 11, 2007 3:13 am Naslov: |
|
|
Ma jasno je i meni da nista nije perfektno, pa ni te karte. U stvari, mnogo zavisi od kredibiliteta kreatora,
kao i od namjene. Jedino sto mi se cini da je pisana rijec vise sklona dvosmislenosti, onoj nehoticnoj.
Mislim da sam bio postavio pitanje Freight Rail-u u vezi godine proizvodnje i kreatora te zidne karte.
A cini mi se da je logicna u slucaju ovih tunela kroz Lendavu, kao i vidljivih trasa.
Sto se tice snimaka sa upletenim kolosijecima, mislim da su sve tri slike jedna lokacija.
Mozda ne mora ni biti da je u blizini tunel, nego samo mjesto gdje se trase preklapaju.
U stvari, kvalitet tog kolosijeka na kojoj je lokomotiva odaje da se radi o pravoj pruzi u punoj eksploataciji.
Ova trasa sa upletenim kolosijecima je ocigledno nova, najvjerojatnije trasa buduce pruge normalnog
kolosijeka, na kojoj su tracnice obje sirine samo privremenog karaktera. Moze biti da se u blizini
na toj novoj trasi gradi neki objekt, most, mozda i tunel, za ciju izgradnju se koriste obje sirine kolosijeka.
Ocigledno da se radi o mjestu gdje se uskotracna trasa poklapa sa trasom normalnog kolosijeka.
To mjesto je sigurno na dionici izmedju Hadzica i Jablanice. Ako iskljucimo taj dio izmedju
Lendave i Jablanice, sto ostaje?
Prva mogucnost. Kakva je situacija tamo izmedju Pazarica i Tarcina. Onaj dio nove trase uskotracne pruge
se spustao prema Tarcinu, ispred kojeg je bio uskotracni tunel Osenik, dok trasa pruge normalnog kolosijeka ide
sjeverno od tog mjesta na znatno visoj koti, te preko vijadukta Tarcin prolazi sjeverno i iznad stare stanice
uskog kolosijeka Tarcin. Negdje oko Pazarica mora biti da se ove dvije trase poklapaju po nadmorskoj visini,
s tim sto se uskotracna dalje spusta, a normalna zadrzava visinu.
Druga mogucnost. Ne znam kakva je situacija oko Rastelice s obzirom na dvije trase. Nova uskotracna trasa
je pravila onu cuvenu petlju. Gdje je tu trasa pruge normalnog kolosijeka? Da li se igdje u blizini poklapa?
Uvjeren sam da bi pazljivo gledanje te zidne karte moglo da pruzi odgovor.
BTW, tvoj avatar je vijadukt Tarcin, zar ne?
Odgovor na tvoje pitanje sto mislim da li bi to moglo biti izmedju Lendave i Jablanice ...
Pod predpostavkom da postoji samo jedan zeljeznicki tunel kroz Lendavu, te da je danasnji tunel normalnog
kolosijeka sluzio kao uskotracni tunel na privremenoj izmjestenoj uskotracnoj trasi,
s obzirom na nadmorsku visinu na kojoj taj tunel izbija prema Jablanici, te udaljenost tog portala od Jablanice,
maksimalni nagib uskotracne pruge odatle prema jablanickoj ravni bi bio najvjerojatnije veci od 28 promila,
sto je zvanicni podatak o max. nagibu uskotracne pruge izmedju Ostrosca i Jablanice.
P.S.
Pod kojim uvjetom bi ta scena ipak mogla biti izmedju tunela kroz Lendavu i Jablanice?
Upravo sam ponovo gledao tu sekvencu u filmu "Schmalspurdampf im bosnischen Gebirge."
Ova lokomotiva na uskom kolosijeku, cim se uspenje do upletenog kolosijeka, ulazi u tunel sa upletenim kolosijekom.
Prema filmu zaista izgleda da se lokomotiva uspinje od Jablanice Lendavom,
a potom ulazi u tunel sa upletenim kolosijekom. Izgleda kao da bi ta trasa lijevo sa upletenim kolosijekom
trebala biti buduca trasa normalnog kolosijeka. Medjutim, da li je to lijevo zaista prava buduca trasa
normalnog kolosijeka, ili samo neka pomocna privremena upletena pruga?! Krivudave tracnice na njoj izgledaju
bas kao nesto vrlo privremeno. Zagonetka!
Mozda odgovor lezi u razlicitim varijantama pruge normalnog kolosijeka. Mozda je odgovor da
to na snimku zaista jeste izmedju uskotracnog tunela Lendava i Jablanice.
Mozda je tada planirano da taj uskotracni tunel bude takodjer tunel buduce pruge normalnog kolosijeka,
ali je poslije donesena odluka za neku drugu varijantu, po kojoj je napravljen poseban tunel
za prugu normalnog kolosijeka, vjerojatno sa portalom prema Jablanici na vecoj nadmorskoj visini,
kao na crtezu LZT.1.
Zaključak
Dakle, na osnovu svojih trenutnih saznanja, moje misljenje je da je najpribliznije istini ovo iz
zadnjeg paragrafa pod P.S. Ipak, veoma je vazan podatak o godini izdanja te karte sto je Freight Rail snimio.
Taj podatak moze da promijeni sve. Kako? Na primjer, ovaj gornji zakljucak vrijedi ako je
ta karta napravljena oko ili poslije 1966. godine, mozda cak i druge polovine pedesetih,
kada je trasa pruge normalnog kolosijeka bila vec potpuno poznata. Ako je ta karta pravljena recimo
pocetkom pedesetih godina, onda je moguce da je na karti kao trasa pruge normalnog
kolosijeka ucrtana neka od nerealiziranih alternativa.
Znaci, cekamo na odgovor od Freight Rail-a o godini izdanja te karte, kao i naziv onoga ko je napravio kartu.
LZT.2.
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: pon ožu 12, 2007 2:52 am Naslov: |
|
|
LZT.3.
Eh, ... mnogo se namucih dok ovdje u Kanadi pronadjoh jednu relevantnu kartu od
Konjica do Jablanice sa ucrtanom trasom pruge normalnog kolosijeka, da bih
konacno saznao sto se to dogadja sa i oko tunela kroz Lendavu. Posto oko 90% gornjih
nagadjanja sada bacam u Jablanicko jezero, moj zakljucak se svodi na sljedece.
Trasa sadasnjeg normalnotracnog tunela Lendava, ili Jablanica, kako mi se cini da je
njegov zvanicni naziv, poklapa se sa trasom nekadasnjeg uskotracnog tunela.
Iz toga slijedi da se tu radi samo o jednom tunelu. Znaci, na onom filmskom snimku (LZT.2.)
se lokomotiva uspinje uz brdo Lendava, gdje prije samog ulaska u tunel prelazi sa uskog
(760 mm) na kombinirani kolosijek (760 mm + 1435 mm). Na snimku lijevo je buduca trasa
normalnog kolosijeka na kojoj je privremeno postavljen kombinirani kolosijek.
Na crtezu LZT.1. treba da je ucrtan jedan zajednicki tunel za obje sirine pruge. Postavlja se pitanje
zasto je na karti na osnovu koje sam nacrtao LZT.1. na trasi normalnog kolosijeka ucrtan
potpuno odvojeni tunel, kad je sad jasno da on ne postoji. Ne vjerujem da se radi o
nenamjernoj greski, ili da se uopce radi o greski. Izgleda da je ta karta pravljena
u vrijeme kada nije bila poznata definitivna trasa normalnog kolosijeka. Vrlo je moguce
da je na karti ucrtana alternativna varijanta trase na kojoj je bio projektiran poseban tunel.
U skladu sa gore prilozenim pisanim dokumentom, definitivna trasa pruge normalnog kolosijeka
Sarajevo - Ploce je bila poznata do kraja 1957, usvajanjem varijante 8a. Iz tog proizilazi
da je ova karta LZT.1. najvjerojatnije nastala prije 1957, u vrijeme dok definitivna
varijanta nije bila poznata.
Ostalo je jos da nam Freight Rail da ovaj podatak o godini nastanka karte,
te koja ustanova je proizvela kartu.
LZT.4.
Na tom dijelu zajednicke uskotracne i normalnotracne trase preko brda Lendava
je probijen zajednicki tunel "Jablanica" kroz koji se uskotracni promet odvijao
od 1954. do 1966, a normalnotracni promet od 1966. do danas. Uskotracna trasa
se poslije tunela "Jablanica" spustala desno na razinu jablanicke ravni, potom
prelazila na desnu obalu Neretve u grad Jablanica, a onda se vracala nazad na
lijevu obalu Neretve. Trasa pruge normalnog kolosijeka je poslije tunela "Jablanica"
produzavala lijevo od trase uskog kolosijeka zadrzavajuci se na vecoj nadmorskoj visini.
Prosavsi kroz jos jedan kraci, i jedan malo duzi tunel, pruga normalnog kolosijeka
prolazi lijevo pored grada Jablanica, da bi kod Donje Jablanice preko visokog
mosta presla na desnu obalu Neretve i nastavila dalje prema Mostaru. Trasa pruge
uskog kolosijeka ce joj se pridruziti na desnoj obali Neretve tek kod Aleksinog Hana,
ali na nizoj nadmorskoj visini, i odavno potopljena akumulacionim jezerima hidroelektrana
Grabovica i Salakovac, koje su izgradjene poslije 1966.

Zadnja promjena: milan_s; uto ožu 13, 2007 3:15 am; ukupno mijenjano 5 put/a. |
|
| [Vrh] |
|
 |
harke72

Pridružen/a: 09. 03. 2007. Posljednji posjet: 28. 08. 2010. Postovi: 79 Lokacija: Gävle, Sweden/Lastva Trebinje BiH
|
Postano: pon ožu 12, 2007 10:19 am Naslov: KARTA |
|
|
| HEJ - KArta je dosta detaljna - da li postoji skan od iste karte za ta mjesta koja ja trazim - znaci od trebinja prema niksicu (bio bih zahvalan kad bi mi taj skan spremio na mail: "harke72@yahoo.se" ?! |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: pon ožu 12, 2007 14:19 pm Naslov: |
|
|
Pozdrav Harke72,
Ne sumnjam da postoji, ali nazalost, ne kod mene. Ovu kartu sam pronasao na internetu u jednom
PDF dokumentu od "Gradjevinara" iz 2006. - casopisa Hrvatskog saveza gradjevinskih inzenjera,
u kojem su dati detalji projekta mosta preko Jablanickog jezera kod Celebica.
http://www.casopis-gradjevinar.hr/hrv/clanak.asp?s=200602&r=2&j=h
Kad pronadjem nesto slicno sto tebe interesira, poslacu ti.
Najlakse bi naravno bilo kad bi ovakve stvari postojale u mojoj lokalnoj biblioteci u Torontu,
ali posto toga ovdje nema, onda se snalazim preko interneta trazeci po raznim online arhivama.
Pozdrav
Milan _________________ Uskotračna mreža u BiH
|
 |
harke72

|
Postano: pon ožu 12, 2007 15:05 pm Naslov: |
|
|
| Nema veze ako nema - hvala i na ovim korisnim informacijama koje si mi dosada pruzio !!! |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: uto ožu 13, 2007 3:10 am Naslov: |
|
|
Evo jos nekoliko slicica kad smo vec tu kod Jablanickog jezera.
OSTZSK.1.
Zeljeznicka stanica - kolodvor normalnog kolosijeka u Ostroscu. Valjda je na istom mjestu bio
i zeljeznicki kolodvor izmjestene trase uskotracne pruge. Nazalost, ne posjedujem nijednu slicicu
uskotracnog kolodvora Ostrozac, niti kada je bio na desnoj obali Neretve, niti tog premjestenog na lijevoj obali.
JHE.2.
Sto bi rekli Englezi: "Here's the culprit!"
Ili, to je bio razlog pometnje oko premjestanja
uskotracne pruge sa desne na lijevu stranu Neretve,
tj . Jablanickog jezera.
Brana hidro-elektrane Jablanica!
JM.5.
Ovo je pogled na jablanicku ravan sa razine pruge normalnog kolosijeka. U donjem desnom kutu
je poruseni resetkasti most preko kojeg je uskotracna pruga prelazila nazad na lijevu obalu Neretve,
te odmah potom ulazila u tunel, a onda nastavljala prema Mostaru.

Zadnja promjena: milan_s; uto ožu 13, 2007 17:22 pm; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Great Cornholio

Pridružen/a: 17. 01. 2007. Posljednji posjet: 02. 09. 2010. Postovi: 1396 Lokacija: London---Mostar
|
Postano: uto ožu 13, 2007 4:36 am Naslov: |
|
|
Pozdrav svima
Nije me bilo malo duze pa evo da dam koji komentar
Prvo da pozdravim Harketa,bas sam se pitao zasto se niko ne javlja od Trebinjaca da postavi koju sliku i objasni,al evo tu je jedan
Odma da kazem da kuci u Mostaru imam vojne(JNA)karte iz sezdesetih pa cim odem dole to cu uslikati ili skanirati pa ce neke stvari biti mnogo jasnije,posebno to sto se tice prelaska trase na granici BiH i CG.
HUDTP.1. su fotografisane negdje u Popovu polju,dakle izmedju sela Zavala i Hum.Selo Hutovo se nalazi izmedju brda,tako da to nemoze biti ovo sa slika,negdje je recimo na pola puta izmedju Gabele i Zavale.Dakle trasa kroz Popovo polje je isla izmedju Zavale i Huma,a koje je konkretno ovo selo na slici ne znam.Znam da u Zavali postoji jedna stara crkva/manastir/samostan,a na gornjoj desnoj slici se vidi nesto tako.Samo je moja pretpostavka da bi to moglo biti to.
Mislim da su ovde dosta zabune unijele ove dvije karte,ne znam koja je tacna al se iz aviona vidi da one ne odgovaraju jedna drugoj.Pogledajte samo gdje je izlaz ovog velikog tunela u rejonu Ostrosca(normalni kolosjek) na jednoj a gdje na drugoj.Onda to uporedite sa sa zalivom u Jab.jezeru ispod natpisa Glodnica/Grahovice.Vidjet cete da je izlaz na kartama udaljen naj manje kilometar jedan od drugog,sto znaci da jedna od karata nije tacna.
Meni takodje ne pravi smisla da je postojao"ekstra"tunel za uskotracnu prugu za koju se znalo da ce se ukinuti u narednih 15 godina i to ne bilo kakav tunel nego tunelcina duga nekoliko kilometara.Tunel je jedna ogromna investicija i kopati skoro paralelno i skoro u isto vrijeme jedan do drugoga je zaista vise nego glupo.Ja relativno dobro poznajem taj teren i nikada nisam cuo da tu postoji nekakav napusteni ili zatrpani tunel.Al eto,sve je kazu moguce pa i to da su zaista postojala dva tunela.Ipak sam isljenja sam da je ova gornja,starija karta prilicno proizvoljna i da se radi o jednom te istom tunelu.
Brdo Lendava se nalazi sa desne strane potoka Dobrinja(oznaceno na starijoj karti). Ono nije oznaceno na karti.Na slici JM.4. se vidi samo mali dio toga brda(sa desne strane slike,u gornjem dijelu).Kroz njega ne prolazi sadasnja trasa nego samo danasnji put prema Konjicu/Sarajevu i kroz njega je prokopan tunel(Lendava) kojim je nekada isla uskotracna pruga(nemam pojma kako se zove ovo brdo sa slike kroz koje je prokopan tunel nor.kolosjeka) a danas samo auta.E sad ostaje pitanje gdje se pruga odvajala od danasnje trase da bi prosla kroz ovaj tunel,odma iza Ostrosca,tik ispred Jablanice...............???
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
harke72

|
Postano: uto ožu 13, 2007 15:43 pm Naslov: |
|
|
Jedan veliki pozdrav iz sred Svedske za "Great Cornholio-a"
HVALA NA INTERESOVANJU |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: uto ožu 13, 2007 22:39 pm Naslov: |
|
|
---------------------------------------------
Trebinje - Željeznička Stanica - Kolodvor
---------------------------------------------
TREZSK.2.
Ovo je oko 1911. Stanicna zgrada na obali Trebisnjice.
TREZSK.3.
|
 |
Great Cornholio

Pridružen/a: 17. 01. 2007. Posljednji posjet: 02. 09. 2010. Postovi: 1396 Lokacija: London---Mostar
|
Postano: sri ožu 14, 2007 6:03 am Naslov: |
|
|
Pozdrav
Lijepe slike lijepog Trebinja Siguran sam da ce Harke ove slike mnogo bolje komentarisati od mene al samo da napomenem da se ovakve scene vise u Trebinju ne mogu vidjeti.Mislim da je nekada sedamdesetih doslo do regulacije i donjeg toka rijeke Trebisnjice tako da vise nema ovakvih poplava i izlijevanja kakvi se mogu vidjeti na slikama.Sada je to mnogo manje dramaticno.
Konacno,nako bezbroj pokusaja da popravim svoj stari skaner sam odustao.Ove slike koje sam dole postavio su slikane digitalnom kamerom(iz knjige),a ne skanirane pa zato oprostite na losem kvalitetu.Cim nabavim novi skaner opet cu postavit slike,boljeg kvaliteta nam se.Inace slike su relativno mutne i u samoj knjizi.
OST.1.
Na slici se vidi stanica Ostrozac,slikano iz pravca Buturovic Polja.Radi se jos uvijek o Austrougarskom periodu.
OST.2.
Stanica Ostrozac izbliza.Slikano nekada izmedju 1945 i izgradje HE Jablanica
LSC.1.
Stanica Lisicici slikano izmedju 1945 i izgradnje HE Jablanica
Odma da napomenem da su nekadasnja mjesta Ostrozac i Lisicici,dakle ova koja se vide na slikama koje sam postavio sada pod vodom Jablanickog jezera.Oba mjesta i dalje postoje al na drugim lokacijama.Lisicici su na skoro istom mjestu,samo na nesto vecoj nadmorskoj visini(na obali jezera),a Ostrozac je radikalno promjenio lokaciju,uopste se vise ne nalazi na desnoj obali Neretve kao nekada nego je sada na lijevoj obali(jezera)i u brdu a ne u ravnici kao nekada.Inace po pricanju starijih ljudi, Ostrozac je nekada bilo vrlo lijepo mjesto,vece i od same Jablanice.Izgradnjom brane sve se promjenilo.
Lisicici vise nemaju prugu jer se trasa prebacila sa desne na lijevu obalu a lokaciju danasnje stanice Ostrozac sam oznacio plavom bojom na slici ispod.Kuce(danasnje selo)sam oznacio crvenim tackama.Ovo je samo proizvoljno oznaceno,nemojte uzimati kao 100% tacno
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: čet ožu 15, 2007 0:02 am Naslov: |
|
|
Great Cornholio,
Podsjeti nas koji je naziv te monografije. Inace, vrlo zanimljivo kako je nekada izgledao
stari zeljeznicki kolodvor Ostrozac, prije premjestanja uskotracne pruge. Vidim, postojali su tu i
stari mostovi preko Neretve. A koliko tek naroda na kolodvoru ...
Evo jos nekoliko slika iz Trebinja.
TREZSK.4.
TREZSK.5.
Bio je tamo i stari most. Ovo je snimljeno sa juga prema sjeveru.
TREZSK.6.
Ovo mjesto se zove "Bilecka kapija," snimljeno sa sjevera prema jugu.
Na fotografiji napravljenoj oko 1927. godine se vidi taj stari most u daljini.
Nesto iza njega na lijevoj strani slike bi trebao da bude zeljeznicki kolodvor.
TREZSK.7.
Isto mjesto snimljeno u danasnje vrijeme. Pored starog mosta u daljini, sada se vidi i noviji kameni most nesto blize.
Moje pitanje je sljedece:
Da li danas postoji zgrada stare zeljeznicke stanice u Trebinju?
Nisam je mogao naci na slikama.
----------------------
Lokomotiva 83-056
----------------------
Nasao sam na nekom forumu nekoliko slicica ove lijepe lokomotive u Trebinju.
Da li netko zna sto detaljnije o ovoj lokomotivi? Gdje se tocno nalazi u Trebinju?
L.83-056.1
L.83-056.2
L.83-056.3
L.83-056.4
L.83-056.5
L.83-056.6

Zadnja promjena: milan_s; sub ožu 17, 2007 20:03 pm; ukupno mijenjano 3 put/a. |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|