|
zeljeznice.net Željeznice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
milan_s Moderator

Pridružen/a: 17. 09. 2006. Posljednji posjet: 07. 09. 2010. Postovi: 3309 Lokacija: Toronto - Sarajevo
|
Postano: pon vel 19, 2007 20:07 pm Naslov: |
|
|
Samo da se za trenutak vratim na Ivan Sedlo ...
... i nadovezem na ono sto smo vec rekli na stranici broj 11 ove teme.
----------------------------
Zupčanica na planini Ivan
----------------------------
IZ.7.
Ovo je presjek po nadmorskim visinama od Sarajeva preko Ivan Sedla do Jadranskog mora.
Ucrtao sam pozicije oba tunela, starog (crveno) i novog (plavo).
IZ.8.
Napokon sam pronasao kvalitetniju sliku starog zeljeznickog kolodvora Ivan sa starim tunelom napravljenu krajem 19. stoljeca.
-----------------------------------------------
Dubrovnik - Željeznička Stanica - Kolodvor
-----------------------------------------------
DGZSK.1.
Stanicna zgrada zeljeznickog kolodvora Dubrovnik - Gruz.
DGZSK.2.
Stara razglednica iz 1904. godine, na kojoj se lijepo vide kolosijeci zeljeznickog kolodvora u Gruzu.
 _________________ Uskotračna mreža u BiH

Zadnja promjena: milan_s; čet ožu 15, 2007 22:27 pm; ukupno mijenjano 4 put/a. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Kov

Pridružen/a: 19. 02. 2007. Posljednji posjet: 03. 09. 2010. Postovi: 283 Lokacija: Niederglatt CH/Mlini HR
|
Postano: uto vel 20, 2007 8:29 am Naslov: |
|
|
Zdravo svima,
Odlican Thread. Nije lako danas pronaci informacije o uskotracnim prugama bivse Jugoslavije.
Zna li tko od vas nesto o ovome?
http://www.hznet.hr/PDFovi/press-centar/tisak/2005/Slobodna%20Dalmacija%2023.9.05.pdf
Proslog devetog mjeseca sam se prosetao o bivse stanice Cavtat. Vidio sam tu veliku gomilu pragova. Cinili su mi se freski. Jako su mirisali na fenol.
Pozdrav
Jakov |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

Pridružen/a: 17. 09. 2006. Posljednji posjet: 07. 09. 2010. Postovi: 3309 Lokacija: Toronto - Sarajevo
|
Postano: uto vel 20, 2007 20:29 pm Naslov: |
|
|
Pozdrav Jakove,
Hvala za ovaj clanak iz Slobodne Dalmacije.
Poznato mi je da se vec nekoliko godina prica o revitalizaciji pojedinih dijelova Dalmatinske pruge.
S druge strane nisam upoznat sa detaljima, tj. da li postoje neki konkretni planovi s obzirom
na vremenske rokove, da li su osigurana finansijska sredstva, te tko zaista koordinira i upravlja svim tim
aktivnostima. Ocigledno je da se radi nesto na tome, vrse neke pripreme itd.
Mozda netko drugi zna vise o tim pojedinostima.
--------------------------------
Konavle - Dalmatinska Pruga
--------------------------------
KDP.1.
Ovo je taj clanak iz Slobodne Dalmacije kojeg sam pretvorio iz PDF u JPG format.
KDP.2.
Ovo je karta tog dijela Dalmatinske pruge. Radi se o dionici izmedju Uskoplja i Zelenike.
Ovo je inace online interaktivna karta kojoj se moze pristupiti preko interneta. Pojedine njene
dijelove sam spojio u vecu kartu cijele regije. Vjerojatno postoje izvjesne nepreciznosti u lokacijama
pojedinih mjesta i slicno, ali uglavnom se moze vidjeti o cemu se radi.
http://www.fallingrain.com/world/HR/3/Karasovici.html
|
 |
Kov

Pridružen/a: 19. 02. 2007. Posljednji posjet: 03. 09. 2010. Postovi: 283 Lokacija: Niederglatt CH/Mlini HR
|
Postano: uto vel 20, 2007 21:52 pm Naslov: |
|
|
Pozdrav Milane,
Hvala na informacijama i pretvaranju clanka.
Protok pruge je do ispod Uskoplja (Konavoskog kod Zvekovice, to nije ono Uskoplje gdje se racvaju pruge) prilicno tocan. Jedino nedostaje dio bas odatle do Cilipa ( na jugoistocnom kraju aerodroma). Pruga se kod Zvekovice zaokrece za 180° na Jugoistok i ide paralelno i sjeveroistocno od aerodroma prema Cilipima. Bas po toj tamnozelenoj crti sto je zapravo litica jer je aerodrom sagraden na uzvisici. Lani sam se tuda prosetao, nazalost, bez kamere. Planiram to nadoknaditi ove godine (zivim u Svicarskoj).
Na sljedecoj slici se vidi ta litica (od donje sredine do lijeve sredine slike). U podnozju je cesta a nesto povise in ne tako jasno je bivsa pruga. Stanica Cavtat se nalazi bas izvan donjeg ruba slike.
A na ovoj slici se povise kamiona sa prikolicom vidi dim od parnjaca kad se vlak spusta od Vojskog Dola prema Mihanicima.
Na stranicama airliners.net ima gomila slika aviona na Dubrovackom aerodromu gdje se moze vidjeti pruga u pozadini.
Naprimjer se ovdje vidi stanica Mihanici (najdesnija i najgornja zgrada)
http://www.airliners.net/open.file/0666177/L/ (moram ovako, jar su ovi prilicno striktni sto se tice hotlinkiranja)
Ta stanica je danas restoran( http://www.geocities.com/emilioslomovic/dubrovnik.html ) a cini mi se da i stanica Vojski Do sluzi istoj svrhi ( http://www.dubrovnik-online.com/konoba_konavle/ )
Na ovoj slici se dobro vidi spustanje pruge od Vojskog Dola prema Mihanicima (tu je bio okretni tunel) s lijeva na desno (gornja trasa) i nastavak za Cavtat s desna na lijevo (donja trasa).
http://www.airliners.net/open.file/0709723/L/
Pozdrav
Jakov |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: uto vel 20, 2007 23:11 pm Naslov: |
|
|
Pozdrav Jakove,
Zaista hvala na ovim linkovima i slikama.
Izgleda da je taj dio uskotracne trase u veoma dobrom stanju, i poslije toliko godina.
KDP.3.
Kad se interaktivna karta uveca, zaista nedostaje taj dio trase oko Cilipa. Pokusao sam to da popravim
citajuci tvoj komentar. Dakle, uskotracna pruga se spusta od stanice Vojski Dol jugoistocno prema stanici Mihanici.
Tu pravi prvi zavoj od 180° prolaskom kroz tunel. Pretpostavljam, to je onaj isti tunel koji se vidi na jednoj
od slicica na http://www.geocities.com/emilioslomovic/dubrovnik.html . S tim u vezi je slika gdje se vide gornja
i donja trasa. Da li je stanica Mihanici prije ili poslije ovog prvog zavoja i tunela? Nisam bio u stanju to zakljuciti
na osnovu dvije slike sa zrakoplovima. Zatim trasa ide zapadno ka mjestu Zvekovica gdje pravi drugi zavoj od 180°.
Iza zavoja je stanica Cavtat, pretpostavljam. Potom pruga nastavlja donjom stranom ispod litice na jugoistok.
Na kraju, nije jasno kako trasa ide dalje, jer na interaktivnoj karti je trasa dalje ucrtana crvenim tockicama juzno od
ceste, koja je ocigledno neprecizno ucrtana, jer je nemoguce da cesta prelazi preko piste, kako to na karti izgleda.
Da li trasa pravi prijelaz preko ceste, i gdje?
Praveci usporedbu sa jednom kartom koja je ranije data na ovoj temi, trebalo bi da bude ovako.
Cesta bi trebala uvijek da je juzno od uskotracne pruge, tako da je na ovoj interaktivnoj mapi
ona sigurno pogresno ucrtana.

Zadnja promjena: milan_s; sri vel 21, 2007 3:02 am; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Great Cornholio

Pridružen/a: 17. 01. 2007. Posljednji posjet: 02. 09. 2010. Postovi: 1396 Lokacija: London---Mostar
|
Postano: sri vel 21, 2007 2:47 am Naslov: |
|
|
Pozdrav svima
Evo 2 nove slike sa trase od Gabele prema Dubrovniku
Slika prikazuje vijadukt Surdup duzine oko 7 metara.Na slici se bas ne vide temelji vijadukta,al bi mogao biti kandidat za zageonetku sa slike vijadukta/mosta sa stranice 15,XNP.2. Sta mislite????
Inace za informaciju svima,ako ikada budete imali namjeru pratiti trasu uskotracnih pruga da je jedino vozilo sa kojim to mozete uraditi upravo ovaj terenac Suzuki SJ/Samurai na slici.Razlog je da je on jedino dovoljno uzak da predje preko konstrukcije uskotracnog mosta/vijadukta.
Dio trase u pravcu Gabele/Capljine.Kao sto se vidi u relativno dobrom stanju,jedino je pitanje koliko se to isplati raditi i da li iko ima interasa za ulaganje???
Sa desne strane slike sa vidi telegrafski stub,doduse oboren.Nevjerovatno je da je"prezivio"skoro 30 godina poslije ukidanja pruge.
Toliko za sada |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: sri vel 21, 2007 3:31 am Naslov: |
|
|
Pozdrav Great Cornholio,
Cim sam ugledao prvi put tog Suzuki-a, bilo mi je jasno da nista sire od njega ne moze
savladati trasu. Jakov je postavio ovaj link http://www.geocities.com/emilioslomovic/dubrovnik.html
na kojem se vidi slicno vozilo ispred tunela kod Mihanica u Konavlima.
U vezi vijadukta, sto se tice zeljezne konstrukcije samog vijadukta, to bi mogao biti vijadukt na staroj razglednici XNP.2.
Ipak, veoma je bitno kako izgleda temelj. Ako temelji odgovaraju onim sa XNP.2. onda je vijadukt Surdup bolji kandidat.
Mada nije iskljuceno da je zeljezna konstrukcija vijadukta sa razglednice XNP.2. mogla biti zamijenjena,
ako je npr. originalna minirana tijekom WWII. Ko zna?!
Revitalizacija uskotracne pruge u turisticke svrhe bi trebala da se isplati. Takvu stvar treba gledati
dugorocno. Poznato je kakav je negativan efekt po stanovnike tih podrucja imalo ukidanje pruge.
Prugu treba gledati u sklopu razvoja turizma, razvoj turizma u sklopu razvoja ekonomije,
razvoj ekonomije u sklopu razvoja drustva. Sve je to povezano. Dakle, trebao bi da postoji interes. _________________ Uskotračna mreža u BiH
|
 |
Great Cornholio

Pridružen/a: 17. 01. 2007. Posljednji posjet: 02. 09. 2010. Postovi: 1396 Lokacija: London---Mostar
|
Postano: sri vel 21, 2007 3:37 am Naslov: |
|
|
Pozdrav
Na stranici railfaneurope.net sam pronasao(vjerovatno jos mnogi od vas)slike motornjaka JZ 802 koji su nekada pocetkom osamdesetih prodati Portugalu.Zamolio sam gospodu koja je postavila slike ako je moguce da ih kopiram i postavim na ovaj forum na sto su oni vrlo rado pristali.
Usput da prokomentarisem da mi bas i nije jasno kako se mogao desiti i dozvoliti taj"luksuz"da jedna Jugoslavija ukida uskotracne pruge i prodaje vozove Portugalu,zemlji clanici EU-a.Ako su te pruge dovoljno dobre Portugalu,Austriji,Svicarskoj valjda su bile i dovoljno dobre za mnogo zaostaliju Jugoslaviju???
Ove tri vrlo lijepe slike je napravio David Othen 18.06.1990.Da vam puno ne pametujem i sami vidite sta je na njima.Dakle nije vise JZ 802,sada je prenumerisan u 9700.Meni je posebno interesantna ova koja prikazuje unutrasnjost.
Zamolio bih vas ako imate namjeru kopirati i negdje drugo postavljati ove slike da prvo kontaktirate Davida Othena.
Ovo je malo mutna i mala slika,al opet mislim vrijedna postavljanja.Dakle na njoj je nas bivsi 802,sada 9700,snimljen u augustu 1997.Sliku je inace postavio Ernst Kers koji mi je emailom javio nekoliko zanimljivih podataka.Naime neki od ovih nasih motornjaka su su podmladjeni i ponovo prenumerisani.Na railfaneurope.net imate ove iste slike koje sam postavio,zatim slike nesto podmladjene verzije(9400)koji je jos uvijek zadrzao konture JZ802 i slike motornjaka 9500 koji je naj modernija verzija.Ova posljednja verzija nema nikakve veze(makar izgledom)sa orginalnim 802.Izgleda da je samo nosiva konstrukcija zadrzana.
Po K.Chesteru sve tri verzije su mehanicki preuredjenje,vise nemaju Fiat nego Volvo dizel motore,prenos je drugaciji itd.Veliko je pitanje dali sada postoji iti jedna izgledom orginalna verzija motornjaka Djure Djakovica.
Inaca prije nego su prebaceni u Portugal ovi su motornjaci preuredjeni za koristenje na Portugalskim uskotracnim zeljeznicama od 1000mm.
Kao i u predhodnom slucaju ako zelite kopirati i dalje koristiti ovu sliku kontaktirajte gospodna Ernsta Kersa |
|
| [Vrh] |
|
 |
Kov

|
Postano: sri vel 21, 2007 10:14 am Naslov: |
|
|
| milan_s je napisao/la: | Kad se interaktivna karta uveca, zaista nedostaje taj dio trase oko Cilipa. Pokusao sam to da popravim
citajuci tvoj komentar. Dakle, uskotracna pruga se spusta od stanice Vojski Dol jugoistocno prema stanici Mihanici.
Tu pravi prvi zavoj od 180° prolaskom kroz tunel. Pretpostavljam, to je onaj isti tunel koji se vidi na jednoj
od slicica na http://www.geocities.com/emilioslomovic/dubrovnik.html . S tim u vezi je slika gdje se vide gornja
i donja trasa. Da li je stanica Mihanici prije ili poslije ovog prvog zavoja i tunela? Nisam bio u stanju to zakljuciti
na osnovu dvije slike sa zrakoplovima. Zatim trasa ide zapadno ka mjestu Zvekovica gdje pravi drugi zavoj od 180°.
Iza zavoja je stanica Cavtat, pretpostavljam. Potom pruga nastavlja donjom stranom ispod litice na jugoistok. |
E odlicno si to ucrtao. Ne znam gdje se tocno nalazi stanica Mihanici u relaciji prema prugi. To bi se sigurno moglo saznati od tog gospodina Oslomovica.
| milan_s je napisao/la: | Na kraju, nije jasno kako trasa ide dalje, jer na interaktivnoj karti je trasa dalje ucrtana crvenim tockicama juzno od
ceste, koja je ocigledno neprecizno ucrtana, jer je nemoguce da cesta prelazi preko piste, kako to na karti izgleda.
Da li trasa pravi prijelaz preko ceste, i gdje?
Praveci usporedbu sa jednom kartom koja je ranije data na ovoj temi, trebalo bi da bude ovako.
Cesta bi trebala uvijek da je juzno od uskotracne pruge, tako da je na ovoj interaktivnoj mapi
ona sigurno pogresno ucrtana. |
Ne znam tocno kako se pruga nastavlja iza aerodroma. Sigurno znam da negdje prelazi magistralu. Jer kad se iz pravca Grude na magistrali vozi prema Crnoj Gori pruga se u blizini mjesta Plocice nalazi na desnoj strani magistrale. Tu ima skretanje na desno za mjesta Vitaljinu, Molunat i poluotok Prevlaku (ta cesta nije ucrtana na fallingrain karti). Odmah poslje skretanja pruga prolazi malim vijaduktom iznad ceste Plocice-Vitaljina. Predpostavljam da pruga prelazi magistralu negdje kod Cilipa.
Imao sam vojnu kartu ovog predjela iz 60tih godina na kojoj je cijela pruga bila tocno ucrtana. Na zalost nestala je u ratu.
Evo pokusao sam ucrtati taj dio kod Plocica u Google Earth:
@ Great Cornholio:
Odlicna reportaza pruge Capljina-Dubrovnik. Evo sto ja znam o dijelu u blizini Dubrovnika:
Trasa na kraku Dubrovnik - Brgat je o odlicnom stanju (ja mislim da se dejlomicno koristi kao mountain bike staza). Tu i tamo malo zarasla i u blizini kuca se koristi kao privatna cesta (na primjer kod stanice Sumet). Kod stanice Gornji Brgat (danas Kokosinjac) telegrafski stubovi jos uvijek stoju. Krak Dubrovnik - Hum se odlicno vidi na Google Earth i meni se cak cini, da su izmedu mjesta Zaplanik i Hum tu i tamo i tracnice ostale. Jedino jedan mali dio na relaciji Brgat - Uskopje (kojih 300 m prije granice prema BiH), gdje Pruga prelazi ispod ceste od Brgata za Trebinje, je nekako nestao. Bio sam tu lani i nisam uspio pronaci prugu. Mozda je zatrpana.
Sto se tice stanja Kraka Uskoplje - Zelenika, znam da je dio od nesto poslje stanice Ivanica do stanice Zagradinje pretvoren u cestu. Bilo je dosta protesta iz Zagradinja radi ukidanja pruge pa su im napravili tu cestu. Stanica Glavska se prije nekoliko prodavala na internetu (falio joj je krov). Negdje sam procitao de ju je neko kupio. Imam negdje slike te stanice, moram ih pronaci. Ova okuka kod Zvekovice je asfaltirana do stanice Cavtat.
Evo jos slika od pruge u blizini Grude:
I stanica sto se vide na google earth:
I tog dijela gdje mozda jos ima tracnica:
Puno pozdrava
Jakov |
|
| [Vrh] |
|
 |
Kov

|
Postano: sri vel 21, 2007 11:13 am Naslov: |
|
|
Evo nasao sam jednu malu sliku stanice Glavska:
Pozdrav
Jakov |
|
| [Vrh] |
|
 |
STIB Moderator i član:

Pridružen/a: 20. 01. 2006. Posljednji posjet: 07. 09. 2010. Postovi: 11003 Lokacija: Zagreb
|
Postano: sri vel 21, 2007 11:20 am Naslov: |
|
|
Sjećam se ovog vijadukta (na kojem je slikan džip) od prije 3 ili 4 godine kad sam ljetovao u Dubrovniku i kad smo jedan dan koji nije bio za kupanje iskoristili za obilazak Konavala.
Ako se ne varam, to je na cesti od Vitaljine/Molunta prema sjeveru (prema magistrali pa onda prema Konavoskim dvorima )
A od tamo smo se vraćali u Dubrovnik cestom iznad aerodroma i zaista se od gore vide tragovi pruge... _________________ Pozdrav iz Zagreba
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: čet vel 22, 2007 23:18 pm Naslov: |
|
|
-----------------------------
Igalo - Dalmatinska Pruga
-----------------------------
IGADP.1.
Kada se krak uskotracne pruge na dionici Uskoplje - Zelenika spusti od stanice Sutorina
do Jadranskog mora u mjestu Igalo, pruga nastavlja uz samu obalu jos sedam kilometara
sve do krajnjeg odredista, Zelenike. Pruga pri tome prolazi kroz mjesta Herceg Novi, Savina i Meljine.
Ova stara razglednica je iz perioda oko 1910. U danasnje vrijeme Igalo i Meljine povezuje setaliste
"Pet Danica" izgradjeno na trasi nekadasnje uskotracne pruge uz samu obalu Jadrana.
IGADP.2.
Ovako danas izgleda Igalo. Ova fotografija je u odnosu na IGADP.1. snimljena vise sa
lijeve strane, sa strane mora. U periodu od skoro stotinu godina cijelo brdo je popunjeno
stambenim objektima.
IGADP.3.
Ovo je karta zapadnog dijela Boke Kotorske. Trasa uskotracne pruge se spustala ka zalivu sa desne
strane rijeke Sutorine. Na ulasku u Igalo je pravila prijelaz preko Sutorine, a potom vecinom uz samu
obalu isla sve do Zelenike.
IGADP.4.
Evo karte istog podrucja, ali mnogo starije, gdje se u stvari vidi ucrtana uskotracna pruga.
IGADP.5.
Snimak zeljeznickog mosta preko rijeke Sutorine napravljen 10. srpnja/jula 2004. godine
od strane Knut Skarsfjord-a.

Zadnja promjena: milan_s; sub ožu 03, 2007 4:09 am; ukupno mijenjano 3 put/a. |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
|
| [Vrh] |
|
 |
Great Cornholio

|
Postano: sub vel 24, 2007 4:10 am Naslov: |
|
|
Pozdrav svima
Hvala svima na ovim slikama.Ovaj sam most u Grudi i ja vidio al mi nikada nije palo na pamet da bi mogao biti zeljeznicki,ne znam ni sam zasto
Vjerovatno zato sto je sada vise i tesko zamisliti da su nekada ova mjesta imala zeljeznicu,Trebinje,Dubrovnik,Herceg Novi,Igalo itd.
Ne bih zelio da neko pogresno razumije moj komentar u vezi pruge,njene moguce obnove itd.Iako bi ja to volio isto koliko i svi vi jednostavno ne vidim da ce se to ikada desiti.Moguce na nekom manjem dijelu dijelu u turisticke svrhe al to je to.
Glavni je problem u tome sto su ukidanjem uskotracne pruge krajem sedamdesetih ljudi koji su zivjeli u selima i gradicima kroz koje je pruga prolazila jednostavno raselili u vece grdove ili otisli u inostranstvo.Kome bi te neke obnovljene pruge sluzile nisam siguran.Konkretno ova trasa oko koje se sada zabavljamo bi sa ekonomskog stajalista bila cisti promasaj.Nisam siguran da sva mjesta od Gabele do Trebinja ili Dubrovnika kroz koje ili blizu kojih prolazi pruga zajedno imaju 2000 stanovnika.Ljudi su se njenim ukidanjem jednostavno raselili,sada ona prolazi kroz pravu pustos,a ne zivimo vise u vrijeme kada je vlast jednostavno mogla natjerati ljude da zive onde gdje vise nece da zive. Recimo da se nadju neke pare pa se to sve lijepo obnovi opet ostaje problem daljeg finansiranja,ko ce to na sebe preuzeti???Jedini pravac koji bi mozda imao nekog ekonomskog smisla je prema Travniku,ipak prolazi kroz mnogo naseljeniji dio,spaja dosta gradova(Vitez,Travnik,D.Vakuf,Jajce itd)i dosta je sela uz tu trasu. |
|
| [Vrh] |
|
 |
milan_s Moderator

|
Postano: sub vel 24, 2007 4:27 am Naslov: |
|
|
Pozdrav GC,
Meni je sasvim jasno o cemu ti govoris. Medjutim, vremena se jesu promijenila. Ovdje bi pruga
jedino mogla biti u turisticke svrhe. Zamisli na primjer kad bi bilo moguce povezati dva turisticka centra,
Dubrovnik sa Bokom tj. Igalom. Koji turista ne bi sjeo i provozao se takvim vlakom? _________________ Uskotračna mreža u BiH
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|