Jump to content

Janko

Članovi
  • Posts

    589
  • Joined

  • Last visited

About Me

  • Sex
    Male
  • Location
    Zagreb

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Janko's Achievements

276

Reputation

  1. Janko

    Zagreb danas

    Matoš nije tu, sunča se na Gornjem gradu!
  2. Janko

    Zagreb danas

    Tu i tamo nađe se još poneki prag koji viri iz tla.
  3. To nije ciglana u Klaićevoj! To je ciglana čiji ostatci još uvijek postoje - iza okretišta (terminala) na "Črnomercu". U to doba to je bila Kustošija - granica Slobodnog kraljevskog grada (mitnica) je bila na potoku Černomercu. Povlastice kraljevskog grada su ukinute poslije drugog svj. rata, a teritorij Zagreba je proširen tek krajem '50 -tih. Velika građevina na brdu na lijevoj strani slike je bolnica Sveti Duh.
  4. Ovo na razglednici je ugao Dvorničićeve i Vinkovićeve ulice...
  5. Prema karti Jugoslavenskih pruga iz 1940. (v. sliku), i usporedbi s dokumentima koji se mogu naći na Internetu i sa Google Maps , to bi bilo ovako: Pruga je bila Pakrac - Zvečevo, s odvojkom kod Bučja za Cikačku Rijeku (prema Cikotama). Na karti iz 1955. tog odvojka više nema, ali na strani Zvečeva ima više pruga koje završavaju u šumi. Dakle pruga na karti bi trebala ići tamo negdje od zadnjeg račvanja, prema Bučju (otprilike ispod broja kilometraže 40), pa u šumu prema Cikotama. Tu prugu su partizani oslobodili i pustili u promet, a kasnije su oslobodili Pakrac i otvorili prugu do kraja. Navodi se da je dužina pruge od Zvečeva do Cikočke Rijeke bila 32 km, a čitava pruga do Pakraca je bila dugačka 40 km. Zato vjerujem da je to kraći od dva južna odvojka.
  6. Ne - Baška ne vidi iz planinarskog doma na Zavižanu - iza brda je. Na tvojoj slici je vrh Plješivica (desno na ovoj sliki). Nekad su tamo bili radio vezisti YU armije, ne znam kaj je sada tamo. Na ovoj sliki izgleda da su ovi vrhovi blizu - u stvarnosti su to dva odvojena brda između kojih puno niže prolazi cesta. Meteorološki instrumenti su ono ljevo od doma u ograđenom prostoru (zaštita protiv posjeta medvjeda). Ono na vrhu Vučjak je zaklon od vjetra.
  7. Ne znam kaj je ono, ali Dom na Zavižanu nije ! Usput: Dom na Zavižanu se nalazi ispod vrha Vučjaka, a gleda na Veliki Zavižan!
  8. To je bio salon tvrtke "ACM - Autocentar Merkur". Moj stari je tu 1964. kupio Moskviča 403ie., a osamdesetih su tu prodavali traktore "Zetor" - uvoz iz ondašnje Čehoslovačke.
  9. Janko

    Zagreb danas

    To je nekadašnja Kavana Corso, a ne Kavkaz!
  10. Je - nije Lužnica, ali nije ni Januševec, nego je Laduć. Od Dežele prema Zaprešićima su: 1. Laduč 2. Januševec 3. Lužnica (spada pod Zaprešiće) Iz auta se dobro vidiju, ali ne i iz vlaka...
  11. Da ste u petak navečer (noć muzeja) bili na ovoj adresi, svašta bi o tome čuli... Za sad više o tome: https://www.udrugaivanaperkovca.hr
  12. Za nesreću vidi http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/2905-ostaci-potanskog-vagona-kod-meje/page-3 Po priči mog starog vlak koji se je spuštao je jednostavno bio pretežak. Strojovođa je bezuspješno pokušavao sve da ga uspori i na kraju je u očaju dao kontra paru. Koliko se sjećam jedan od strojovođa je uspio iskočiti i ostao je živ, a svi ostali su izginuli. Prekid prometa je trajao danima, ako ne i tjednima.
  13. Vidi vraga! A zaboravio si da si pritom s balkona gledao na Brlošku ulicu!
×
×
  • Create New...