Jump to content

Vlada

Članovi
  • Posts

    89
  • Joined

  • Last visited

About Me

  • Sex
    Male
  • Location
    Beograd

Recent Profile Visitors

3836 profile views

Vlada's Achievements

0

Reputation

  1. Imao sam sreću da sam ovom prugom prošao pre tačno 20 godina vanrednim vozom Beograd-Pula od nekih 13-14 vagona koji je išao svega 15 minuta iza redovnog. Morali smo da čekamo na ulaznom signalu u Pulu neko vreme da se ne bi stvorila velika gužva na stanici jer su oba voza bila krcata. Po tome se vidi koliko je bilo više vozova tada na toj pruzi, nažalost koliko vidim sada je to jako, jako mršavo. Inače mi je vrlo lepo videti slike iz Pule koja mi je ostala u izuzetno lepom sećanju.
  2. Je li moguće da je po ovom brojilu kennedy prošao samo 290 000 km? Posle svake revizije brojilo se vraća na nulu.
  3. Kapa dole na verovatno najboljem putopisu na ovom forumu.Trebalo je sve to osmisliti,sprovesti u delo a na kraju zapamtiti i pretočiti u priču sve do najsitnijih detalja.Izuzetno edukativno i zanimljivo.
  4. Znam dobro i jedne i druge teretnice ja sam vozovođa(vlakovođa).
  5. Hvala na odgovoru,drugačija vam je teretnica pa sam se zbunio
  6. osim na plaći, korektivni faktor je i u kočnoj masi Vrlo interesantno,kod nas se izveštaj o sastavu i kočenju voza još popunjava ručno na posebnom obrascu S-66.Ovo vaše je mnogo bolje rešenje.
  7. Nisam mislio max. 63 tone nego da ne mogu ovi teški dizeli,naravno da preko grbine idu vagoni i preko 80 tona.Inače ovde je pre 7-8 godina preko grbine proletela Rumunka sa vozom od 1600 tona jer nije mogla da ukoči.Srećom voz je ukočen na retarderima a skretnice su vodile na kolosek pun vagona.A majstori se ovde dele na majstore na manevri koji rade samo to i majstore na otvorenoj pruzi.
  8. Odlična reportaža Erraser. Pošto ja radim u BG ranžirnoj jako mi je interesantno videti kako je to kod vas i stvari su skoro identične.Jedino mi je neobično što jedna tako teška mašina kao 2062 radi na spuštalici.Kod nas preko grbine mogu samo 621 i 641 koja ima 63 tone,teže mašine nikako.I samo jedno pitanje,da li je kod vas uobičajeno da majstori sa otvorene pruge rade na manevri u ranžirnoj ili je ovo bio samo izuzetak?
×
×
  • Create New...