Jump to content


Donacija

Opcije potpore stranici zeljeznice.net
Ako posjedujete kriptovalute, možete donirati i na adrese:

3P2r8a7BMvRiRppZXcQdYiGguhN4iHAWTA3 - WavesPlatform

0x630394fcfd4d4b5f6847dd071b0841c25a2bcad7 - Ethereum

1C1f1kP6uL9Bqxi1r8TA4FHGpJ7D2GMtmi - Bitcoin

Za više informacija pogledajte iduću poveznicu: http://goo.gl/Elo84w

Stanley

Member Since 24.08.2006. - 19:27
Offline Last Active 16.02.2019 17:45

Topics I've Started

Nastavna željeznička maketa H0 na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu

13.02.2019. - 18:55

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu danas je održana svečana prezentacija makete u mjerilu H0, koju je izradio naš modelarski kolega Robert Šlais u suradnji s nekoliko profesora fakulteta. Dimenzije ove impresivne makete su 3 x 7,5 metara, a sastoji se od 122 metra kolosiječne mreže, 104 pokazivača signalnih znakova, 65 skretnica, 2 ŽCPR-a i 4 službena mjesta. Računalno je upravljana pomoću programskog paketa iTrain i potpuno je automatizirana, a moguće je i ručno upravljanje. Maketa ima 5 nadzorno-upravljačkih mjesta od kojih 4 za studente i jedno za profesora, a služiti će kao pomagalo u nastavi studenata smjera željezničkog prometa.

Imao sam čast biti među uzvanicima na današnjoj prezentaciji pa sam za ovaj forum priredio osvrt u riječi i slici.

 

Paviljon broj 71 sveučilišnog Kampusa na Borongaju u kojem je smještena maketa:

 

TYSoQms.jpg

 

Prije početka službenog dijela nekoliko fotografija makete:

 

yI4rdaM.jpg

 

Ni6BgXe.jpg

 

5YBhZSl.jpg

 

Autor makete Robert Šlais:

 

PGTbnfc.jpg


Bilješke sa granice oziroma državne meje

19.01.2019. - 20:36

Od 6. siječnja 2019. živim na novoj adresi. Prodao sam stan u zagrebačkoj Herceg-Malešnici i uselio u novokupljenu kuću u Šenkovcu, domicilno željezničko stajalište Sutla. Selidba iz Zagreba u poluseoski ambijent je velika promjena. Neće mi nedostajati grad u kojem sam proveo čitav život i iz kojeg pamtim najljepše godine, a koji je danas Oklen Siti i kojim će jedan sirovi nakupac, mešetar, politički trgovac i osumnjičeni kriminalac vladati sve dok ga ne iznesu. Matična općina sada mi je Brdovec, a tko je tamo na vlasti u ovoj blesokraciji uopće me ne zanima.

Promjena mi jako prija. Zrak je čist, kraj je miran, susjedi su za poželjeti, svatko prolazniku poželi dobar dan, a noćno nebo je fenomenalno. Nema više jurnjave automomobila, škripanja kočnica, divljačkog trubljenja i treštanja cajki. Nema više revanja pijane bagre iz parka ispod prozora. Ovdje se jedino ponekad čuje lavež psa u daljini, kukurikanje pijetla i njakanje magarca Veseljka iz seoskog ugostiteljstva ''Stara preša''.

Otvorio sam ovu temu s namjerom da u njoj povremeno stavljam bilješke iz novog okruženja, koje ne bi bile dovoljne za zaseban putopis. Biti će tu svega, a tko me želi pratiti uvijek je dobrodošao.

 

Naš novi dom u Šenkovcu. Na proljeće slijede veliki radovi na uređenju treće etaže, zamjeni stubišta, izgradnji parkirališta za automobil mog zeta i još par milijuna sitnica:

 

Ko4z9KU.jpg

 

Cijelo prizemlje s dvije sobe, zasebnom kuhinjom i kupaonicom biti će na raspolaganju meni osobno, a u ovoj prostoriji će jednog dana biti maketa željeznice (sada u njoj privremeno boravi moja unuka):

 

YaCY3fz.jpg

 

Sa susjedima i ostalim okolnim živim bićima već smo uspostavili dobre diplomatske odnose. Ovaj susjedov cucak laje na mene iz dvorišta kada idem u dućan, ali uredno upada k nama i pije vodu iz malog bazenčića:

 

dXDnvkW.jpg

 

Od centra Zagreba, čitaj Glavnog kolodvora, udaljen sam 25 km, a 29 prigradskih vlakova dnevno (vikendom nešto manje) dovoljno je za udobno putovanje u takozvanu ''metropolu''. Do granice sa Slovenijom imam oko 1 km lagane šetnje, koja se lako može produljiti do Dobove i zatim nastaviti vlakom uzduž i poprijeko Dežele. Što mi je u planu za proljeće, no o tom potom.

 

Stajalište Sutla i Som za Harmicu:

 

BCMbIWI.jpg

 

6tmmzq2.jpg

 

Pod stare dane beskućnik

 

Prema planu trebali smo preseliti još u listopadu, no zadesio nas je takav niz peripetija da bih o njemu mogao napisati knjigu. Toliki splet nesretnih okolnosti, neočekivanih zapreka i natezanja s birokracijom ne bih nikome poželio. Nevolje nisu prestale ni useljenjem - soboslikara je usred posla uhvatila gripa, a kćer mi se prije nekoliko dana strovalila niz stube na radnom mjestu, slomila kost u stopalu i sada je u gipsu. Samo nam je još falio požar i potres da priča bude zaokružena. Ipak se polako sređujemo, a uskoro ćemo moći primiti i prve goste.

S obzirom da smo stan morali predati kupcu 21. prosinca, a u kuću još nismo mogli useliti, morali smo se nekako snaći. Obitelj mi se privremeno smjestila na dvije adrese, a ja sam kao ''tehnološki višak'' postao beskućnik. Utočište su mi pružili stari prijatelj Portos i njegov prika Mato u Pušći. Kuća je bila prazna jer je gazda otputovao u Kanadu.

 

Portos, čovjek kome sam veliki dužnik:

 

5srtKb9.jpg

 

Zagorski bregi su lijepi i u prosincu:

 

48VW52E.jpg

 

Moj mali susjed koji me često pohodio, ali mu nisam dopuštao da uđe u kuću:

 

1WdHwQl.jpg


Aktivnosti Kluba željezničkih modelara Zagreb u 2019. godini

16.01.2019. - 12:11

Redoviti klupski sastanak u utorak 8. siječnja 2019. održan je točno na dan kada je prije 50 godina službeno osnovan Klub željezničkih modelara Zagreb. Pola stoljeća Kluba petnaestak prisutnih članova proslavilo je uz piće i tortu u čast slavljenika:

 

HIgQXm8.jpg

 

jDLxv4X.jpg

 


Uzduž i poprijeko Slovenije s komadićem Austrije, prosinac 2018.

09.12.2018. - 08:18

Prvi dani prosinca 2018. bili su ispunjeni intenzivnim railfanovskim aktivnostima. Tek smo se vratili iz Delnica kada je mali.paja pozvao zagrebačku ekipu na vožnju Božičkovim muzejskim vlakom na relaciji Maribor - Dravograd in obratno. Prijedlog je naravno prihvaćen, tim prije jer se nitko od nas ranije nije vozio tom atraktivnom prugom. U ekipi smo bili petorica - mali.paja koji se zove Vjekoslav (ja ga zovem Slavek), Portos koji se zove Nenad, Lovac_na_pruge koji se zove Berislav, Daco koji se zove Dragutin vulgo Dragec i moja malenkost. Putovali smo Medomobilom i tako si omogućili elastičnost u kretanju. Bilo je dogovoreno da nas Nenad i Slavek dočekaju u Zaprešiću gdje ćemo se ukrcati u Medomobil, a Berislav je u Zagrebu pokupio Drageca i mene.

 

Nije počelo najbolje - u Stenjevcu nas je zadesio izvanredni događaj...

 

pvWF1iM.jpg

 

... pa je Nenad morao doći po nas:

 

ptkp5P1.jpg

 

Šentilj, Spielfeld-Strass, Maribor, Božičkov muzejski vlak i Dravograd 6. prosinca

 

Vlak je imao polazak tek u 12:55 pa smo imali vremena na pretek. Odlučili smo obaviti očevid radova na pruzi Maribor - Šentilj, gdje je u toku kapitalni remont. Fotografije su snimljene u Šentilju gdje radi više ljudi nego na čitavoj pruzi Dugo Selo - Križevci:

 

7mDACjr.jpg

 

kEk2qC2.jpg

 

m3BthCO.jpg

 

cqt5FFk.jpg

 

8P5MULj.jpg


Delnička adventska bajka, dva kolodvora i neke usputnice, 2. prosinca 2018.

03.12.2018. - 10:20

Pozivu forumskog prijatelja Portosa koji se u civilu zove Nenad za putovanje u Delnice na izložbu malih željeznica ''Delnička adventska bajka'' prihvatili smo nâs trojica - Lovac_na_pruge koji se zove Berislav, Josip koji se zove upravo kako piše i ja. S obzirom da vlakom na duljim relacijama Riječke pruge putuje samo luđak, onaj tko nema drugog izbora i poneki railfan mi smo se uzdali u Medomobil, najnoviju Nenadovu motornu akviziciju marke Renault Grand Scenic. Za putovanje iz Zagreba do odredišta trebalo nam je manje od sat i pol.

 

Poster koji je pozivao na veliki događaj:

 

t00IOgy.jpg

 

Naš posjet se slučajno poklopio s Danom željezničkog modelarstva:

 

wntZ3Lp.jpg

 

Naš pouzdani prijevoznik - Medomobil:

 

62DkwbD.jpg

 

Moji suputnici Nenad, Josip i Berislav:

 

Rdw5T1h.jpg

 

S obzirom da nam je dnevni program bio u znaku motanja amo-tamo i skakanja sa jedne na drugu lokaciju izvještaj je uobličen uglavnom po temama, a ne po vremenskom redoslijedu.

 

Kolodvor Delnice

 

nZ2zXvG.jpg

 

Delnice su međukolodvor na pruzi M202 Zagreb Glavni kolodvor - Rijeka, na kilometarskom položaju 592+417 i nadmorskoj visini od 733 m/nm. Od susjednog kolodvora Zalesina u smjeru Zagreba kolodvor Delnice je udaljen 6 km, a od kolodvora Lokve u smjeru Rijeke 8,5 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku, ovisno o smjeru vožnje, iznosi 394 i 402 m, a najveća dopuštena brzina kroz kolodvor je 75 km/h.

 

Pogled u smjeru Zalesine...

 

siD4vUJ.jpg

 

... i u smjeru Lokava:

 

4Um6K2D.jpg